Het leven van een digital nomad: Nanouk van Gennip (33)

Digital nomad

Het leven van een digital nomad: Nanouk van Gennip (33)

16 juli 2018

Tags: ,

Nanouk van Gennip reist met haar gezin voor onbepaalde tijd door Europa, in een omgebouwde camperbus. Hoe vet?! Een digital nomad familie was ik nog niet eerder tegengekomen. Maar zij laten zien dat dat ook geen probleem is! Aangezien het mij toch wel een uitdaging lijkt, ik vind het in m’n eentje af en toe al lastig, was ik benieuwd naar hun verhaal.

Lees ook: 6 essentiële gadgets voor digital nomads

Wanneer en hoe ben je een digital nomad geworden?

“Mijn man en ik hadden het al vaker over emigreren gehad, maar wisten niet waarheen. Dus bleven we maar zitten waar we zaten. Tot de geboorte van Roan, onze prachtige zoon. Joost zag onze baby alleen maar ’s avonds en in het weekend, en dat voelde niet goed. Tijdens onze vakantie op Bonaire, Roan was toen 7 maanden oud, bedachten we om te gaan rondreizen met een caravan door Europa. Eerst was het idee dat we dan vanzelf wel een plek zouden vinden waar we naar wilden emigreren, maar het rondreizen zelf bleek de oplossing voor onze kriebels.

We leven nu bijna drie jaar als digital nomads, ontdekken de mooiste plekjes in Europa en hebben 24/7 quality time met het gezin – dat inmiddels is uitgebreid met dochtertje Evi.”

Hoe zorgen jullie on the road voor inkomsten?

“Voordat we vertrokken, werkte ik als redacteur bij een uitgeverij en was Joost data manager bij een groot internationaal bedrijf. Hoewel deze jobs prima remote zouden kunnen, wilden we liever flexibel zijn in onze werkuren en opdrachten, dus het leek ons beter om voor onszelf te beginnen. Daarnaast denk ik niet dat onze werkgevers akkoord waren gegaan. 😉

We hadden al veel vaardigheden en kennis die we konden gebruiken om remote te werken. Dit hebben we uitgebreid door zelf veel te leren en uit te proberen (autodidact zijn is erg handig als digital nomad!). Inmiddels werken we allebei locatieonafhankelijk vanuit ons eigen bedrijf. Joost is web developer en ik ben SEO-tekstschrijver. We hebben voornamelijk Nederlandse klanten, maar ik heb ook een grote Ierse klant. We werken allebei circa 20 uur per week, als de kinderen slapen. Ze zijn gelukkig goede slapers, dus we kunnen gemakkelijk 2,5 à 3 uur per avond werken (meestal 7 dagen per week).”

Lees ook: Hoe kom je als digital nomad aan werkgevers?

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“De vrijheid om te kunnen gaan en staan waar we willen! We houden heel erg van wandelen en zoeken dan ook de perfecte wandelspots op. Is het ergens te warm om te wandelen, dan reizen we verder. Te koud of te veel regen? Ook dan reizen we verder.

Roan is nu 3,5 jaar en al een ervaren wandelaar. Hij wil het liefst over kleine bergpaadjes lopen; hoe avontuurlijker hoe beter. Hoewel Evi pas 1,5 jaar is en tijdens het wandelen veel in de drager zit, kan ook zij al aardige stukjes lopen. Onderweg spelen ze met takken en blaadjes, of kijken vol bewondering naar een stoet mieren.”

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“Ik had verwacht dat ik minder tijd nodig zou hebben om te wennen aan de nieuwe levensstijl. Ik had namelijk ruim een half jaar nodig. Vooral de zoektocht naar internet was echt een ding. We waren afhankelijk van de WiFi op campings en die was eigenlijk altijd belabberd. Ik heb hier talloze keren keihard om moeten vloeken. Inmiddels is het beter door de afschaffing van de roamingkosten. Halleluja!

Wat ik ook erg wennen vond, was dat alle huishoudelijke taken omtrent de kinderen gewoon doorgingen. Dat wist ik natuurlijk wel van tevoren, maar het was toch even confronterend: luiers verschonen, peuterbuien, handjes poetsen et cetera. En dat op een paar vierkante meter, zonder een wasmachine.

Nu zie ik dit niet meer als een nadeel. Ik geniet ook veel meer van dat aanrommelen met de kinderen. We hebben meer rust en balans gevonden, maar dat heeft wel even geduurd. Ik waarschuw andere startende nomads altijd voor die heftige eerste periode, in de hoop dat het bij hen meevalt!”

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

“We hebben het eerste half jaar ongelooflijk veel tijd gestoken in het uitzoeken waar we ons bedrijf gingen vestigen. Hoewel we hier veel van geleerd hebben, kostte het ons ook veel te veel tijd. Achteraf gezien hadden we eerder moeten inzien dat we ons bedrijf (voorlopig) gewoon in Nederland kunnen vestigen.”

Lees ook: 6 nadelen van een digital nomad-lifestyle

Heb je tips voor mij en andere beginnende digital nomads?

  • “Laat je niet afschrikken door doemdenkers. Zeker als je met je gezin wilt rondreizen, zul je tegen heel wat negatieve reacties op moeten boksen. Omring je met mensen die openminded en positief zijn, anders ga je de nay-sayers nog geloven ook!
  • Reis langzaam, heel langzaam. Je moet namelijk werken, en misschien zelfs je bedrijf nog opzetten! Zet daar nog een paar kinderen bij en je zult zien dat je volledig in de stress schiet als je te snel reist. Daarnaast is het voor kinderen heerlijk om rustig de hele dag te kunnen scheppen op het strand 😉
  • Laat het 9-tot-5-idee volledig los! Als digital nomad heb je geen weekend meer; je gaat op zoek naar een fijne balans voor jou en je gezin. Het duurt even, maar als je je financiën op orde hebt, heb je iedere dag een weekendgevoel (ook als je diezelfde dag een paar uur werkt).”

Volg Nanouk en haar gezin via Facebook en bekijk haar website om meer te lezen over een digital nomad lifestyle met kinderen. Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met COO Chris, vormgever Alex, business/strategisch consultant Merel en mindfulness trainer Nicoline.

4 likes

Your email address will not be published.