add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Beleggen in bitcoins

Digital nomad

Beleggen in bitcoins als spaarpotje voor later

9 november 2020

Tags: , ,

Zoals ik hier al vaker heb gedeeld, ben ik me begin dit jaar gaan verdiepen in beleggen. Ik vond het zonde dat m’n geld met minimale rente op m’n bankrekening stond, terwijl je het door middel van beleggen meer kan laten worden. En als zzp’er moet je toch echt zelf voor een spaarpotje voor later zorgen. Daarom vind ik spreiding heel belangrijk: je geld over meerdere investeringen verdelen, zodat je je risico minimaliseert. Dus nu ik beleggen op de beurs enigszins onder de knie heb, is het tijd om me te verdiepen in een andere vorm van beleggen: bitcoins. Want net als hoe ik over beleggen dacht, denk ik over bitcoins: leuk maar ik snap er niks van. Tijd om daar verandering in te brengen dus, en ik neem jou graag mee in dat avontuur!

Lees ook: Zo begon ik met beleggen, en kun jij dat ook doen

Disclaimer: ik ben geen financieel expert en geef geen adviezen. Dit is puur mijn eigen ervaring en mening. Onthoud dat je met beleggen risico neemt, en dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen.

Wat zijn bitcoins?

Bitcoin is een cryptocurrency: een digitale munt. Bitcoin is de meest bekende cryptocurrency omdat het de eerste was die op de markt kwam en voor een revolutie binnen de economie zorgde. Maar tegenwoordig zijn er dus veel meer soorten. Bitcoin werd ontworpen met het doel een gedecentraliseerd betaalmiddel te creëren. Dat houdt in dat er geen derde partij zoals een bank nodig is. Maar dat betekent ook dat er geen controles op transacties worden uitgevoerd door een centrale instantie. De controles binnen het Bitcoin netwerk worden door de gebruikers zelf gedaan, door middel van het blockchain systeem. Dit kun je als een groot register zien, wat iedereen kan raadplegen. De blockchain draagt ook bij aan de veiligheid van het systeem.

Hoe koop je bitcoins?

De bitcoin is momenteel €13.168,80 per stuk waard. Maar je hoeft niet meteen een hele coin te kopen, je kunt ook een deel van een coin kopen voor een kleiner bedrag. Wil je een (deel van een) bitcoin kopen? Dan heb je een zogenaamde wallet nodig: een soort bankrekening waar je jouw digitale valuta op kunt slaan. Er zijn vier soorten wallets: desktop en mobiel, online, hardware, en papier. Bij het kiezen is het vooral belangrijk te bedenken wat je met de bitcoins wilt doen: betalen, sparen of speculeren?

Betalen, sparen of speculeren

Steeds meer bedrijven accepteren bitcoins als betaalmiddel, zoals Amazon of Thuisbezorgd.nl. Maar het lijkt mij eerder een interessant spaarmiddel. Want waar 1 bitcoin in januari 2017 nog rond de €900 waard was, is dat nu dus alweer zo’n €13.000. Halleluja. Als je er dus vroeg in was gestapt, had je dus slapend rijk kunnen worden. Maar wie weet kan dat nog steeds! Er zijn mensen die geloven dat 1 bitcoin ooit meer dan €100.000 waard zal zijn.

Lees ook: Passieve inkomstenbronnen voor Digital Nomads: 14 ideeën

Bitcoins verkopen

Onthoud dat net als met andere beleggingen, de waarde van bitcoins enorm wisselt. Denk er dus goed over na voordat je bij een daling in paniek besluit je bitcoins te verkopen omdat je denkt dat de koers nooit meer zal stijgen. Je boekt alleen verlies zodra je hebt verkocht. Net als bij andere beleggingen, zou ik bitcoins zien als een lange termijn investering.

Wat denk jij, instappen of laten gaan?

Dit artikel bevat een samenwerking.

2 likes

Your email address will not be published.