Kerst & Oud en Nieuw in Valencia vieren

Travel

Kerst & Oud en Nieuw in Valencia vieren

19 juli 2023

Tags: , , ,

Als je van een witte kerst houdt, moet je niet in Valencia zijn. Maar dat er geen sneeuw valt, betekent niet dat de kerstsfeer niet aanwezig is! De straten hangen vol kerstverlichting, overal staan kerstbomen en er hangen zelfs lampjes in de palmbomen waar Valencia zo bekend om staat. Oftewel: ook in december is Valencia leuk voor een stedentrip! En met een beetje geluk kun je zelfs nog op het terras in de zon zitten. In dit blog lees je de leukste tips voor Kerst & Oud en Nieuw in Valencia.

Lees ook: Doen in Valencia: 17 tips voor je stedentrip

Kerst in Valencia

Als je in december naar Valencia gaat, heb je een hele andere ervaring dan in de zomer. Met een gemiddelde van 15 graden is het weer in Valencia in december nog steeds lekker én stukken beter dan in Nederland. Ook is de stad vanaf begin december versierd met veel lichtjes en kerstbomen, wat voor een unieke sfeer zorgt.

Waar we in Nederland over het algemeen kerstavond en twee kerstdagen vieren – en soms zelfs drie – wordt dat in Valencia iets anders gedaan. Hier is kerstavond de belangrijkste avond, waarbij ze samen met familie dineren. Daarna wordt maar één kerstdag gevierd. Maar dat betekent niet dat het minder uitbundig wordt gevierd. Zo zijn er veel leuke kerstmarkten in Valencia. En het voordeel is dat je hier niet bibberend van de kou langsloopt! Een aantal aanraders:

  • Op Plaza del Mercat staat dé kerstmarkt van Valencia. Hier moet je zijn voor de mooiste handgemaakte kerstcadeaus.
  • Mercado de Cólon wordt elk jaar versierd met een kerstboom, kerststal en kerstversiering. Er staat ook een kerstmarkt, waar je onder andere keramiek, sieraden, houten speelgoed vindt, veelal gemaakt door locals. Geopend van van 13 december tot 5 januari.
  • Op Plaza de la Reina bij de Catedral de Valencia vind je Feria de Artesanía, de Ambachtelijke Markt. Hij is van 25 november tot 8 januari open.
  • Ook bij de Ciutat de les Arts i les Ciències, oftewel de Stad voor de Kunsten en Wetenschappen, staat een kerstmarkt, met zo’n 35 kraampjes en een aantal foodtrucks.

Voor het ultieme kerstgevoel ga je ook naar Plaza Ayuntamiento. Hier worden begin december om 19:00 uur alle kerstlampjes aangestoken. Het plein is dan omgetoverd tot een winterwonderland met enorme kerstboom, duizenden kerstlichtjes en schaatsbaan. Ook vind je er een ouderwetse draaimolen en kersttrein. De plek voor een echt kerstgevoel in Valencia dus! De schaatsbaan is van 26 november tot 6 januari geopend.

Let op: de winkels zijn op Eerste Kerstdag gesloten. Tweede Kerstdag wordt niet gevierd, dus dan zijn de winkels wel open.

Kerst in Valencia

Foto: Visit Valencia

Kerst traditie in Valencia

Tijdens de feestdagen wordt in Valencia turrón gegeten, een typische Spaanse delicatesse. Dit is een soort nougat, dat bestaat uit o.a. honing, suiker, eiwit en amandelen. De supermarkten liggen er vol mee! Verder eet je in Valencia natuurlijk churros: gefrituurde deelstengels met suiker die je in een hele dikke warme chocolademelk doopt. Stiekem meer zin in oliebollen? Die kun je bij restaurant Okay – Lah eten.

Oud en Nieuw in Valencia

Benieuwd wat te doen met oud en nieuw in Valencia? Wat je ook gaat doen, de traditie is om op oudejaarsavond om klokslag 00:00 uur 12 druiven te eten. Eén druif per klokslag. Lukt het je alle 12 druiven tijdens de 12 klokslagen op te eten, dan zul je in het nieuwe jaar 12 maanden geluk hebben. Vergeet ze dus vooral niet van te voren te kopen!

In Valencia mag je zelf geen vuurwerk afsteken, maar niet getreurd: er is wel een vuurwerkshow op Plaza Ayuntamiento. Dit is dan ook de place to be op oudejaarsavond in Valencia. Op 31 december is het de hele dag feest. Van 11:00 tot 12:30 uur voor kinderen, vanaf 22:30 uur voor volwassenen. Het plein is dan omgetoverd tot een grote dansvloer met muziek, even voor 00:00 uur wordt een lichtshow op de muren van het stadhuis geprojecteerd en om 00:00 uur wordt de vuurwerkshow afgestoken. Daarna kun je nog even blijven dansen, want de dj draait tot 01:45 uur. Het kan hier flink druk worden, dus zorg dat je op tijd bent als je dit mee wilt maken.

Ga je liever naar een feestje om Oud en Nieuw in Valencia te vieren? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar Marina Beach Club, aan het strand. Hier kun je tot in de vroege uurtjes dansen op housemuziek. Het feest duurt van 22:00 tot 05:30 uur en een kaartje kost €30. Andere discotheken zijn o.a. Mya, Le Premier en Rumbo. ¡Feliz Año Nuevo!

Oud & Nieuw in Valencia: de lichtshow op Plaza Ayuntamiento

Foto: Visit Valencia / Roberto Milan / Elyella Djs

Valencia stedentrip in december boeken

Zin in om met kerst en/of Oud en Nieuw in Valencia te zijn? Lees vooral onderstaande tips even door, die je kunnen helpen bij het plannen van je stedentrip.

Meer Valencia tips? Lees dan ook: 

Andere leuke bestemmingen om Kerst of Oud & Nieuw te vieren:

Artikel van 14-12-2022, laatste update: 19-07-2023

0 likes

Your email address will not be published.