Digital nomad beroepen: 7 banen die je overal ter wereld kunt doen

Digital nomad

28x digital nomad beroepen

21 juni 2023

Tags: , ,

Benieuwd naar digital nomad beroepen? Voor mijn rubriek ‘Het leven van een digital nomad‘ vraag ik mensen naar hun weg naar een digital nomad-bestaan, het werk dat ze doen, en de voor- en nadelen die ze ervaren. Hierdoor krijg je een mooi beeld van alle manieren die er zijn om een digitale nomade te worden én de uiteenlopende digital nomad beroepen. Door al deze opties te zien, zul je je realiseren dat er op het gebied van reizen met werken combineren veel meer mogelijk is dan je op het eerste gezicht zou denken! Daarom maakte ik een lijstje van 28 digital nomad banen die je overal ter wereld kunt doen.

Lees ook: Hoe word je een digital nomad? Een stappenplan

Digital nomad beroepen

Let op: onderstaande interviews zijn al een paar jaar oud en niet iedereen die ik gesproken heb doet tegenwoordig nog hetzelfde werk. Toch laten ze zien wat een diverse beroepen je als digital nomad kunt doen. Kijk dus niet per se naar de persoon, maar meer naar het werk waar ze over vertellen!

1. Tekstschrijver

Ikzelf ben freelance tekstschrijver. Dat houdt in dat ik voor verschillende opdrachtgevers journalistieke, commerciële en/of SEO-teksten schrijf. Daarnaast beheer ik als social media-manager diverse kanalen, zoals Instagram, Pinterest en TikTok. Ik heb een aantal vaste opdrachtgevers, wat ervoor zorgt dat ik nauwelijks acquisitie hoef te doen. Mijn blog helpt daar helemaal bij, want dat is mijn paradepaardje. Hierop laat ik zien wat ik kan, waardoor potentiële opdrachtgevers weten wat ze van mij kunnen verwachten. Ik kan je dus zeker aanraden een blog te starten, al zet je er maar een aantal artikelen of je portfolio op!

Lees ook: Mijn Digital Nomad inkomsten: zo verdien ik mijn geld

Locatie onafhankelijk werken: Build Now, Travel Later

2. Jurist

Je zou denken dat je als jurist altijd op locatie moet zijn, maar Sharon de Rooij van LadyLawyer is hét voorbeeld dat ook dat beroep te combineren is met een digital nomad-lifestyle. Ze helpt ondernemers met hun juridische fundament: ze stelt juridische documentatie op, met name algemene voorwaarden en privacystatements. En dat doet ze volledig online en bijna altijd vanuit het buitenland!

Het leven van een digital nomad: Sharon de Rooij (29)

3. PR-adviseur

Als PR-adviseur help je opdrachtgevers in de media komen. Hierbij kun je denken aan persberichten schrijven en versturen, veel mailen, Skypen, content maken en pitchen, interviews opzetten en adviseren over andere communicatie-uitingen. Suzanne van Duijn werkte eerst acht maanden als PR-adviseur in loondienst en ging dat daarna freelance doen. Toen ze voor zichzelf begon was ze eigenlijk meteen locatie onafhankelijk, omdat ze al haar opdrachten overal kon uitvoeren. Inmiddels heeft ze dit naar een hoger level getild, door samen met een partner een PR-bureau op te zetten. Naast het uit handen nemen van de totale PR, bieden ze ook workshops, 1-op-1 sessies en een online PR-cursus vol praktische tips en tricks aan. En dat terwijl ze onlangs een maand door Australië reisde!

Suzanne schreef ook het boek ‘Work Hard, Travel Harder‘, vol praktische tips, opdrachten, reisverhalen, destination guides en interviews met andere digital nomads:

Het leven van een digital nomad: Suzanne van Duijn (30)

4. Online Business Coach

Een business coach helpt een ondernemer te groeien, daagt ze uit meer uit zichzelf en hun bedrijf te halen, en is ook meteen een stok achter de deur om de gestelde doelen te bereiken. En dat kan natuurlijk ook online! Grysilde Velstra is online business coach en biedt online cursussen aan voor mensen die een eigen bedrijf willen opzetten. De online coachingsprogramma’s verlopen allemaal online en ook de online cursussen kan ze overal ter wereld updaten en uitbreiden. In dit blog lees je haar verhaal, van het opzeggen van de huur tot het worden van business coach.

Grysilde Velstra (28)

5. Content creator

Van alle digital nomad beroepen, is dit waarschijnlijk de meest voorkomende. Content creator is een moderne term voor het maken van content. Of dat nou teksten, foto’s of video’s zijn. Jessica Lokker kon niet kiezen wat ze ‘later’ wilde worden, dus creëerde ze haar eigen droombaan waarbij ze koos voor filmen en schrijven. Ze werkt onder andere interviews uit, schrijft teksten, verkoopt foto’s, en filmt en monteert zowel eigen als andermans video’s. Daarnaast heeft ze een reisblog Corners of the World, waarop ze verdient aan samenwerkingen en affiliate marketing.

digital nomad: Jessica Lokker

6. Mindfulness trainer

Nicoline Smalbraak is filosoof, mindfulness trainer en ondernemer. Ze noemt zichzelf niet per se een digital nomad, omdat ze in Nederland ook mindfulness training, yoga en meditatie les aan groepen geeft. Maar dat het wel kan, bewees ze toen ze een half jaar in Kaapstad woonde. Ze coachte mensen via Skype, nam een online mindfulness training op die hopelijk voor een steady stream gaat zorgen, lanceerde een gratis online workshop nee-zeggen en organiseerde Mindful Mei, waarbij ze elke dag van mei een mindfulness tip, oefening en/of mediatie deelde. Daarnaast geeft ze o.a. twee cursussen via Instagram. Zo zie je maar dat er als mindfulness trainer ook echt veel mogelijkheden online zijn!

Het leven van digital nomad Nicoline Smalbraak

Lees ook: 5 dingen die ik leerde tijdens mijn 1e maand als digital nomad in Kaapstad

7. Virtual assistant (VA)

Als virtual assistant pak je de taken op waar veel ondernemers zelf niet aan toekomen, geen zin in hebben of niet weten hoe het moet. Door die taken uit te besteden, kunnen zij al hun tijd en energie in hun bedrijf steken en zich focussen op datgene waar zij goed in zijn en waar hun passie ligt. Marijn Driesen reist de wereld over en werkt als virtual assistant voor andere ondernemers. Ze helpt hen onder andere met het bijhouden van hun social media-kanalen, versturen van nieuwsbrieven, bedenken van weggevers, blog titels, redigeren van blogs en deze op hun websites plaatsen. Allemaal werkzaamheden die online plaatsvinden, dus waarom niet ergens anders dan in Nederland?

digital nomad: Marijn Driesen

8. Coach

Een ander opkomend digital nomad beroep is coach, en die heb je tegenwoordig op allerlei vlakken. Merel van der Wouden werkte vier jaar als business consultant in Toronto, toen ze besloot tijdelijk naar Bali te verhuizen om aan haar online bedrijf Blackbird Negotiations te werken. Ze coacht vrouwen om zelfverzekerd en succesvol te onderhandelen over hun salaris of tarief. Dat doet ze één op één (live of via Skype), via een online cursus, workshop, e-book, en af en toe via lezingen op events. Veel daarvan is dus online!

Het leven van een digital nomad: Merel van der Wouden

9. Recruiter

Jimmy Arends werkt als remote recruiter, vooral vanuit Bali en andere omliggende landen waar hij in korte broek kan werken. Zijn inkomsten haalt hij uit uit de bemiddeling van technische specialisten die bij klanten aan het werk gaan. Daarnaast heeft hij ook diverse samenwerkingen met andere zelfstandigen in Nederland, waarbij ze een split fee hanteren. Hij doet bijvoorbeeld het recruitment voor de vacature, waarbij de samenwerkingspartner verantwoordelijk is voor de sales naar bedrijven toe.

Het leven van digital nomad: Jimmy Arends (34)

Nog meer digital nomad beroepen

En dit zijn natuurlijk niet de enige digital nomad banen die er zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook aan de volgende jobs denken:

10. Video-editor

11. Grafisch vormgever

12. Programmeur

13. Boekhouder

14. Online marketeer

15. Docent

16. Online diëtiste

17. Vertaler

18. Developer

19. Personal trainer

20. Journalist

21. App-ontwikkelaar

22. Web designer

23. Dropshipper

24. Influencer

25. Illustrator

26. Yoga docent

27. Fotograaf

28. Webshop-eigenaar

Meer digital nomad tips? Lees dan ook:

Welke digital nomad beroepen spreken jou het meest aan? Laat het weten in de comments!

Artikel van 19-11-2019, laatste update: 23-06-2023

1 likes

Your email address will not be published.