add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Duurzaam Kopenhagen: 8 originele activiteiten voor je stedentrip

Travel

Duurzaam Kopenhagen: 8 originele activiteiten voor je stedentrip

31 mei 2023

Tags: , , , ,

Kopenhagen is een groene, innovatieve en hippe stad. De hoofdstad van Denemarken loopt enorm voor op het gebied van duurzaamheid en streeft er zelfs naar om in 2025 geheel CO2-neutraal te zijn. Dat gaan ze helaas niet halen, maar goed op weg zijn ze! Wel zo netjes om daar tijdens je Kopenhagen stedentrip ook je steentje aan bij te dragen, toch? En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Gewoon wegblijven van het massatoerisme, wat eigenlijk nog leuk is ook want zo kom je eerder bij de hidden gems van een stad. Daarom in dit blog: 9 originele activiteiten in Kopenhagen.

Lees ook: Doen in Stockholm: leuke bezienswaardigheden & tips voor je stedentrip

Wat te doen in Kopenhagen

Belangrijke bezienswaardigheden in Kopenhagen zijn onder andere het Amalienborg Paleis (leuk om de wissel van de wacht te bekijken), de Frederikskerk, de Kleine Zeemeermin, Tivoli Gardens en het pretpark. En niet te vergeten Nyhavn: de oude haven met gekleurde huizen die je waarschijnlijk wel van foto’s kent. Het leuke aan Kopenhagen is dat je er veel historische gebouwen vindt, maar ook een groot aantal moderne bouwwerken. De stad is zelfs uitgeroepen tot Architectuur Hoofdstad van 2023! Maar omdat je deze bekende bezienswaardigheden overal wel leest, richt ik me in dit blog op originele tips en activiteiten voor je Kopenhagen stedentrip. Lees snel verder!

Originele tips voor een Kopenhagen stedentrip: Fietsen door Kopenhagen

Foto: Max Kneefel

Originele tips voor een Kopenhagen stedentrip

Fietsen door Kopenhagen

Ik had gedacht dat Amsterdam de fietsstad van de wereld zou zijn, en anders misschien Valencia. Maar nee, Kopenhagen is al meerdere keren uitgeroepen tot Beste Fietsstad ter Wereld! De fiets is dan ook het meest gebruikte vervoersmiddel van de locals. Niet gek, want in Kopenhagen is er 350 km aan fietspaden. Fietsen door Kopenhagen is dan ook heel veilig. Veel hotels verhuren fietsen en anders kun je dat bij Baja Bikes doen.

Wat ik eigenlijk voor elke stedentrip aanraad, is een fietstour met Baja Bikes. Hierbij kom je in 3 uur langs alle bekende bezienswaardigheden – heb je die toch maar mooi afgetikt – en leer je veel over de stad. Erg leuk voor een eerste kennismaking! Je krijgt een stevige fiets, maakt af en toe een stop voor foto’s en krijgt local tips van je lokale gids.

Bekijk de beschikbare data & reserveer meteen een plekje voor de Kopenhagen highlights fietstour

Originele tips voor een Kopenhagen stedentrip: Fietsen door Kopenhagen

Foto: Max Kneefel

Door de Botanische Tuin wandelen

Kopenhagen barst van de groene parken, maar liefst een kwart wordt gebruikt als urban garden! Leuk om te bezoeken tijdens je stedentrip is de botanische tuin van Kopenhagen, genaamd Botanisk Have. Een oase van groen in het centrum. De tuin dateert uit 1874, omvat 27 historische kassen en meer dan 13.000 verschillende plantensoorten. Ook vind je er twee cafés. De buitentuin is gratis toegankelijk, dus dat is een leuke gratis activiteit in Kopenhagen!

Sla de Palmehuset, oftewel The Palm House, ook zeker niet over. Dit is een grote kas van 16 m hoog, gevuld met allerlei soorten palmbomen, enorme bananenplanten en andere exotische planten. Prachtig om te zien en erg fotogeniek. Er zijn twee sierlijke wenteltrappen, zodat je alles ook van bovenaf kunt bekijken. Voor de The Palm House moet je wel entree betalen, een kaartje kost zo’n €8 per persoon en kun je bij de ingang kopen. Aangezien de botanische tuin bij het Natuurhistorisch Museum van Denemarken hoort, kun je ook een combi ticket kopen voor €14,10.

Originele activiteiten voor je Kopenhagen stedentrip: The Palm House in de botanische tuin

Foto: Natural History Museum of Denmark

Originele activiteiten voor je Kopenhagen stedentrip: Palmehuset

Foto: Natural History Museum of Denmark

Vrijstad Christiania bekijken

In 1971 werd het verlaten militaire gebied in de wijk Christianshavn overgenomen door krakers. Ze beweerden dat het gebied een vrije stad moest zijn, waar geen BTW zou worden geheven en waar de eigen wetten zouden gelden. Tegenwoordig wonen er veel hippies en kunstenaars in Christiania. Je kunt er vrij rondlopen, maar foto’s maken mag op de meeste plekken absoluut niet. Dit in verband met de verkoop van softdrugs, wat in Denemarken illegaal is.

Er gaan wisselende verhalen over een bezoek over Christiania rond, dus bekijk voor jezelf even of dit iets voor jou is. Ik was er op een zonnige middag en moet zeggen: ik vond het erg leuk en kreeg er zelfs een beetje festival vibes van. Kleurrijke street art, opvallende beeldhouwwerken, muziek, een marktje, diverse cafeetjes en terrasjes. Wel is er een straatje waar het erg grimmig voelde, hier wordt dan ook drugs verkocht en hangen extra borden waarop staat dat je geen foto’s mag maken. Dat stuk zou ik de volgende keer vermijden, verder vond ik het erg leuk om gezien te hebben.

Doen in Kopenhagen: Christiania Vrijstad bezoeken

Naar de Wintertuin in Ny Carlsberg Glyptotek

In Ny Carlsberg Glyptotek wordt de voormalige privé-collectie van bierbrouwer Carl Jakobsen tentoongesteld. Hij doneerde zijn enorme kunstcollectie aan de staat, op voorwaarde dat de collectie in een speciaal gebouw ondergebracht zou worden. Daar is aan voldaan: het museum zit in een schitterend gebouw, zowel van binnen als van buiten. Ny Carlsberg Glyptotek wordt ook wel het mooiste museum van Kopenhagen genoemd. Niet alleen vanwege de indrukwekkende tentoonstellingen, maar ook door de prachtige Wintertuin met daarin Cafe Glyptoketet. Dus ook als je niet zoveel met kunst hebt, is dit museum een bezoekje waard!

Als je door de grote entreepoort loopt, zie je de Wintertuin meteen al liggen. Een grote binnentuin met hoge palmbomen, groene planten, een fontein en beeldhouwwerken. Door de enorme koepel is de lichtinval fantastisch. Vergeet ook niet de witte trappen omhoog te nemen, want zo kom je bij het dakterras. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Kopenhagen!

Toegang tot Ny Carlsberg Glyptotek is elke laatste woensdag van de maand gratis. Op alle andere dagen kost een kaartje zo’n €16,78 per persoon.

Tip: je kunt het museum ook met de Copenhagen Card bezoeken. Dit is een voordeelkaart waarbij je toegang tot 80 musea en attracties hebt, en onbeperkt gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, inclusief de bus, metro, trein en havenbus.

Originele tips voor een Kopenhagen stedentrip: Ny Carlsberg Glyptotek

Foto: Ny Carlsberg Glyptotek

Vintage winkelen in Kopenhagen

De bekendste winkelstraat van Kopenhagen is Strøget, waar je veel bekende ketens vindt. Leuker én duurzamer is het om te gaan vintage winkelen in Kopenhagen. Een aantal tips voor vintage winkels:

 • Clean Your Closet: hier vind je een mix van de bekende Scandinavische merken zoals Acne Studios, Ganni en Stine Goya, en mooie items van H&M en Zara. Een combi die veel dames in hun eigen kast ook terugvinden.
 • GANNI Postmodern: in deze winkel is een gedeelte gevuld met pre-loved GANNI items. Dit zouden meer merken moeten doen!
 • OSV Second Hand: deze winkel is gevuld met tweedehands kleding in goede staat, die wordt binnengebracht door hippe locals. Hier kun je moderne Scandinavische merken als Acne, Ganni en Kenzo vinden.
 • Rosy Vintage: de plek als je op zoek bent naar moderne tweedehands kleding voor fijne prijsjes. Naast kleding kun je hier ook terecht voor accessoires zoals sieraden, riemen en handtassen.

Duurzaam Kopenhagen: Vintage winkelen in Kopenhagen

Het uitzicht vanaf het hoogste gebouw bekijken

Nog een leuke gratis activiteit in Kopenhagen: de toren van de Christiansborg beklimmen. Dit is het parlementspaleis, dus je moet wel even de beveiliging door. Daarna pak je twee liften omhoog en moet je ook nog een wenteltrap op, maar dan ben je er. Vanaf deze toren heb je het beste uitzicht van Kopenhagen! Met zijn 106 m is het dan ook het hoogste gebouw van de stad.

Doen in Kopenhagen: het hoogste uitzicht vanaf de Christiansborg toren bekijken

CopenHill

CopenHill – ook bekend als Amager Bakke – is een gigantische energiecentrale, volledig bekleed met gras. Verrassend genoeg kun je hier bovenop allerlei activiteiten doen, zoals skiën, klimmen, abseilen en een bergwandeling maken. Met verschillende liften kun je de top van het 90 m hoge gebouw bereiken, en tijdens de reis omhoog kun je een blik werpen op de energiecentrale. Bijzonder!

De energiecentrale wekt groene energie op door de verbranding van afval dat niet recyclebaar is, en voorziet zo tienduizenden huishoudens van energie. Design, milieuvriendelijkheid én sportiviteit komen niet vaak samen in één gebouw, maar CopenHill is het gelukt. Het is in 2021 zelfs verkozen tot ‘World Building of the Year’!

Originele tips voor een Kopenhagen stedentrip: Copenhill

Foto: Unsplash

Eten bij hippe Kopenhagen hotspots

Kopenhagen barst van de hotspots, maar ook daar hebben veel een duurzaam tintje. Zo kun je bijvoorbeeld erg goed vegan eten in Kopenhagen. Een paar tips:

 • Ark: vegan casual fine dining. Het eerste vegan restaurant van Scandinavië dat is bekroond met een Green Michelin Star!
 • Baka d’Busk: een plant based bistro, waar alles om groente draait. Het is in 2018 geopend door zes vrienden die zichzelf ”Plantedrengene’ noemen: The Plant Boys. Dat zegt al genoeg, toch? Bij de gerechten worden natuurwijnen geschonken.
 • Camino: fire based cooking & great vibes in Kopenhagen’s Meatpacking District. En denk dan niet meteen aan een barbecue vol vlees, maar verfijnde gerechten en veel groente.
 • Corsa Pizza: antipasti, Napolitaanse zuurdesempizza en andere heerlijke Italiaanse specialiteiten gemaakt van hoogwaardige ingrediënten. Er zijn meerdere locaties, Corsa Vesterbro is de grootste en érg mooi.
 • Les Trois Cochons: een Parijse bistro, zowel qua interieur als menukaart. Gelegen in Værnedamsvej, tussen Frederiksberg en Vesterbro.
 • Nordic Hotdog: wist je dat Denen gek zijn op pølser, oftewel hotdogs? Bij Nordic Hotdog (op Reffen, zie hieronder) zijn de broodjes biologisch, alle toppings huisgemaakt en staan er ook vega/vegan hotdogs op de kaart.
 • Reffen: de grootste en bekendste street food markt van Kopenhagen. Je vindt er wel 50 eetstalletjes, waar lokale ondernemers biologische gerechten verkopen. Leuk weetje: hoe duurzamer de kraamhouder werkt, hoe meer korting diegene krijgt op de huur van de kraam.
 • 1656 Cocktail Bar: een echte hidden gem! Aan de buitenkant zie je namelijk totaal niet dat hier een hippe cocktailbar zit. Je moet het net weten én de deur durven in te gaan. Eenmaal binnen zie je een combinatie van Chesterfield banken, velours stoffen, gedimd licht en een kaart vol innovatieve cocktails.
Vegan Kopenhagen hotspots

Corsa Vesterbro

Tip: Wil je meer hiddem gems in Kopenhagen bezoeken? Kijk dan eens naar de Kopenhagen Hidden Gems Canal Tour: een 2 uur durende rondvaart door de grachten. Terwijl je van het uitzicht geniet, ontdek je een mix van nieuwe en oude architectuur in de stad. De lokale gids laat je onbekende parels zien en geeft zijn local tips.

Een duurzame stedentrip naar Kopenhagen

Een duurzame stedentrip begint natuurlijk al met de reis zelf. De meest duurzame manier om te reizen is met de trein. En dat kan! De reistijd van Amsterdam naar Kopenhagen is 10:33 uur. Maar je kunt natuurlijk ook op een andere plek instappen, en dan is de reis een stukje korter. Denk bijvoorbeeld aan Hengelo, vanaf daar duurt de reis naar Kopenhagen nog maar zo’n 8,5 uur.

Eerlijk is eerlijk: het is niet heel snel én je moet twee keer overstappen. Maar er zitten weer andere voordelen aan. Zo kun je de reistijd als werktijd zien. De wifi werkt goed en bij elke stoel zitten stopcontacten, dus je hoeft zelf alleen voor een goede to do lijst te zorgen. Ook kun je zoveel bagage meenemen als je wilt en daar hoef je niet extra voor te betalen. Verder sta je niet de hele tijd overal te wachten. Je komt 15 minuten van tevoren aan op het station (niet verplicht, wel zo chill), stapt in en gaat op weg. Eenmaal in Kopenhagen kom je midden in de stad aan.

Tip: de treinreis naar Kopenhagen boek je gemakkelijk via Choo Choo. Hun insteek: waarom is het zo makkelijk om een goedkoop vliegticket naar Rome, Boedapest of Barcelona te vinden, terwijl het zoeken van dezelfde reis per trein uren kan kosten? Tijd voor verandering! Choo Choo maakt duurzaam reizen toegankelijk en makkelijk boekbaar.

Lees ook: Met de trein naar Kopenhagen: mijn ervaring, de kosten & handige tips

Met de trein naar Kopenhagen: mijn ervaring, de kosten & tips

Foto: Max Kneefel

Kopenhagen hotel tip

En het fijne van midden in de stad aankomen: je hoeft niet ver meer te reizen naar je hotel. In ons geval was dat Grand Joanna, dat op 5 minuten lopen van het station van Kopenhagen ligt. Dit hippe hotel is spiksplinternieuw, en gevestigd in een gerestaureerd gebouw uit 1800. Super stijlvol ingericht, met een stijltje dat me aan The Hoxton doet denken. Ronde vormen, natuurlijke materialen en veel kleur. I like it!

De kamers zijn allen uniek en ingericht met oog voor detail. Van een open kledingkast met verlichting in de kledingroede tot een design waterkoker en Yogi Tea. Ook erg fijn: een kledingstomer, waarmee je binnen 1 minuut ready to go bent. Verder beschikt Grand Joanna over een prachtige lobby, Italiaans restaurant en rooftop bar waar je een geweldig uitzicht over de wijk hebt. En die wijk is Vesterbro, een opkomende wijk vol hippe hotspots!

Overtuigd? Boek je overnachting bij Grand Joanna via Moonback, de eerlijke boekingssite. In tegenstelling tot andere grote boekkingssites, krijg je hier eerlijke zoekresultaten. Op basis van wat er beschikbaar is en niet op basis van welk hotel het meeste geld aan de site betaalt. Ook zinnen als ‘Boek snel, nog maar 1 kamer beschikbaar’ blijven achterwege. Fijn! Eerlijk en duurzaam reizen gaan hand in hand, en daar is Moonback een mooi voorbeeld van.

Kopenhagen hotel tip: Grand Joanne in Vesterbro

Lees ook: 

0 likes

Your email address will not be published.