Met de trein naar Kopenhagen: mijn ervaring, de kosten & tips

Travel

Met de trein naar Kopenhagen: ervaring, de kosten & tips

3 februari 2024

Tags: , , ,

Met de trein naar Kopenhagen reizen is heel goed te doen! Eerlijk is eerlijk: je bent wel even onderweg. Maar als je dat niet erg vindt – of onderweg gewoon kunt werken net als ik – is het helemaal prima! En je bent natuurlijk super duurzaam bezig, want met de trein reizen is de meest duurzame vorm van reizen. Benieuwd naar de treinreis naar Kopenhagen vanuit Nederland? In dit blog deel ik mijn ervaring, hoe lang de reis duurt, de prijs en nog wat extra tips.

Lees ook: 8 originele activiteiten voor je Kopenhagen stedentrip

Met de trein naar Kopenhagen reizen

De trein is een goede optie voor een Kopenhagen stedentrip. Je reist met de Nationale Spoorwegen en Deutsche Bahn, en doorkruist Nederland, Duitsland en Denemarken. ICE International-treinen rijden met een snelheid van meer dan 300 km/u en zijn daarom de manier om lange afstandsreizen door Duitsland te maken. Je vertrekt in de ochtend en komt dezelfde dag nog in Kopenhagen aan!

Lees ook: 10 leuke treinreizen binnen Europa vanuit Nederland

Hoe lang duurt de treinreis naar Kopenhagen?

De treinreis van Amsterdam naar Kopenhagen duurt 10:33 uur. Maar je kunt natuurlijk ook op een andere plek in Nederland instappen, en dan is de reis nog korter ook! Andere opstapplekken in Nederland zijn: Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo of Hengelo. Zo is de treinreis van Hengelo naar Kopenhagen bijna twee uur korter dan vanaf Amsterdam!

Er is helaas geen rechtstreekse treinverbindingen van Amsterdam naar Kopenhagen, dus je moet twee keer overstappen. Zelf vond ik dat eigenlijk wel fijn: even de benen strekken en eventueel wat eten of drinken op het station.

Dit waren mijn reistijden van Amsterdam naar Kopenhagen:

 • Vertrek Amsterdam Centraal 07:00 / Aankomst Osnabrück Hbf 10:06
 • Vertrek Osnabrück Hbf 10:23 / Aankomst Hamburg 12:14
 • Vertrek Hamburg 12:53 / Aankomst Kopenhagen 17:58

En de terugreis:

 • Vertrek Kopenhagen 11:00 / Aankomst Hamburg 16:01
 • Vertrek Hamburg 16:50 / Aankomst Osnabrück Hbf 18:41
 • Vertrek Osnabrück Hbf 19:53 / Aankomst Amsterdam 23:00

Doen in Kopenhagen: het hoogste uitzicht vanaf de Christiansborg toren bekijken

Wat kost een treinreis naar Kopenhagen?

Een enkele treinreis van Amsterdam naar Kopenhagen kost vanaf €57. Weet wel: hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger het is. Meestal kun je een ticket vanaf drie à vier maanden van tevoren boeken. Doe dat ook, zodat je het meest voordelige tarief hebt.

De treinreis naar Kopenhagen boeken

Een internationale treinreis zoals de trein naar Kopenhagen kun je gewoon online boeken. Daarvoor heb je 2 opties:

 • Vind je het fijn als alles voor je geregeld wordt? Boek je treinreis dan via Choo Choo. Hierbij geef je je voorkeuren op, zodat zij je tickets kunnen boeken. Vervolgens sturen ze je alle informatie op en kun je zonder gedoe op reis.
 • Boek je de reis liever zelf? Ga dan naar NS International, klik op ‘zoek treintickets’ en vul bij bestemming Kopenhagen in. Bekijk de verschillende tijdstippen en duur van de treinreizen, want hierdoor kan de prijs nogal verschillen. Je kunt het ticket vanaf het station bij jou in de buurt boeken, dat scheelt weer een keer in-en uitchecken. Ook kun je meteen een zitplaats reserveren, wat ik zeker zou doen. In de 2e klas kost dit €4 en in de 1e klas zit het bij de prijs in. Je kunt je voorkeur dan opgeven, bijvoorbeeld voor een coupé voor kleine kinderen of juist in de stilte zone, aan het gangpad of aan het raam.

In de tweede klas zit je echt prima, maar wil je nog grotere stoelen en meer ruimte? Kies dan voor een ticket in de eerste klas. De voordelen hiervan:

 • Met een 1e klas-ticket heb je in Amsterdam, Schiphol en Rotterdam toegang tot de NS International Lounge
 • Een gratis zitplaatsreservering in de ICE International (in de 2e klas kost dit €4)
 • De 1e klas zitplaatsen zijn breder en ruimer. Ook zijn er in de 1e klas minder zitplaatsen, dus je hebt er meer ruimte en rust

Redenen om met de trein naar Kopenhagen te reizen

Eerlijk is eerlijk, met de trein naar Kopenhagen is niet per se snel. Je doet er zo’n 10:30 uur over en moet 2x overstappen. Waarom je het dan toch zou doen?

» Met de trein reizen is de meest duurzame vorm van reizen.
» Reistijd = werktijd. Onderweg kun je een volle werkdag maken. De wifi werkt goed en bij elke stoel zitten stopcontacten, dus je hoeft zelf alleen voor een goede to do lijst te zorgen.
» Zoveel bagage meenemen als je wilt en daar hoef je niet extra voor te betalen.
» Je staat niet de hele tijd overal te wachten. Je komt 15 minuten van tevoren aan op het station (niet verplicht, wel zo chill), stapt de trein in en gaat op weg. Eenmaal in Kopenhagen kom je midden in de stad aan.
» Het is leuk! Zie het als een avontuur. ’s Ochtends stap je op, ‘s avonds zit je in een hip restaurant.

Originele tips voor een Kopenhagen stedentrip: Fietsen door Kopenhagen

Foto: Max Kneefel

Tips voor een lange treinreis

Nog een paar tips voor je treinreis naar Kopenhagen:

 • Bereid je treinreis goed voor, zodat je onderweg genoeg te doen hebt. Ik pak altijd een boek in en download een aantal podcasts en Netflix series. Ga lekker werken of chillen, wedden dat de tijd vliegt?
 • In de meeste ICE treinen kun je aan boord wat te eten en drinken kopen. Er staan best wat vegan opties op het menu! Neem voor de zekerheid wel wat snacks mee.
 • Een lange treinreis is ideaal om te werken. Vaak is er wifi in de trein, en anders kun je je persoonlijke hotspot aanzetten. Daarnaast is er weinig afleiding in de trein, dus je bent super productief en hebt je to do list zo af.
 • Het voordeel van met de trein reizen is dat je lekker veel bagage kunt meenemen. Toch zou ik je aanraden om alleen een handbagagekoffertje mee te nemen, dat scheelt weer wat gesleep. Lees in dit blog mijn tips daarvoor.

Lees ook: Reis essentials: 10 dingen die je altijd moet inpakken

Kopenhagen tips

Een paar tips voor je Kopenhagen stedentrip:

» Hotel tip: Grand Joanna, op 5 minuten lopen van het station van Kopenhagen. Een spiksplinternieuw en hip hotel, gevestigd in een gerestaureerd gebouw uit 1800. Super stijlvol ingericht, met ronde vormen, natuurlijke materialen en veel kleur. De kamers zijn allemaal uniek en ingericht met oog voor detail. Van een open kledingkast met verlichting in de kledingroede tot een design waterkoker en Yogi Tea. Ook erg fijn: een kledingstomer, waarmee je binnen 1 minuut ready to go bent. Verder beschikt Grand Joanna over een prachtige lobby, Italiaans restaurant en rooftop bar waar je een geweldig uitzicht over de wijk hebt. En die wijk is Vesterbro, een opkomende wijk vol hippe hotspots!

» Eenmaal in Kopenhagen wil je de stad natuurlijk zo voordelig mogelijk ontdekken. Hiervoor is de Copenhagen Card ideaal: een voordeelkaart waarbij je toegang tot 80 musea en attracties hebt, en onbeperkt gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, inclusief de bus, metro, trein en havenbus.

» Leuk om Kopenhagen snel te verkennen: een fietstour met Baja Bikes. Hierbij kom je in 3 uur langs alle bekende bezienswaardigheden en leer je veel over de stad. Erg leuk voor een eerste kennismaking! Je krijgt een stevige fiets, maakt af en toe een stop voor foto’s en krijgt leuke tips van je lokale gids.

» Benieuwd wat nog meer te doen in Kopenhagen? Lees deze 8 originele activiteiten voor je Kopenhagen stedentrip!

Kopenhagen hotel tip: Grand Joanne in Vesterbro

Meer lezen over leuke treinreizen in Europa? Lees dan ook:

Artikel van 13-06-2023, laatste update: 06-02-2024

0 likes

Your email address will not be published.