Reizen met alleen handbagage: zo doe je dat

Travel

Reizen met alleen handbagage: zo doe je dat

20 juni 2022

Tags: , ,

Reizen met alleen handbagage? Ik las steeds vaker verhalen van mensen die dat deden, en dan niet alleen voor een weekend weg. Het leek me onmogelijk, maar het intrigeerde me wel steeds meer. Aan de ene kant leek het me heerlijk om zo weinig mee te nemen en niet te hoeven slepen met een grote koffer, maar aan de andere kant: wàt neem je dan wel mee? Het leek een onmogelijke opgave, totdat ik het gewoon eens probeerde. En dat ging soepeler dan verwacht. Dus sindsdien reis ik bijna altijd met alleen handbagage. Daarom deel ik dit dit blog mijn tips, want als ik het kan, kun jij het ook! Check ook zeker de video onderaan dit artikel even.

Lees ook: Reis essentials: 10 dingen die je altijd moet inpakken

Reizen met alleen handbagage

Waarom alleen handbagage?

Door een bug tijdens het boeken van mijn tickets voor 4,5 week naar New York City, Montreal en Toronto, kon ik voor de heenreis geen koffer bijboeken. Doe ik later wel, dacht ik. Maar de volgende dag bedacht ik me: wat nou als ik alleen met handbagage ga reizen? Ik kwam op de volgende voordelen:

 • Minder gesleep.
 • Het scheelt tijd: je hoeft geen koffer in te checken en hoeft er na aankomst ook niet op te wachten.
 • Minder spullen betekent minder zorgen. De kans is kleiner dat je iets kwijtraakt of iets gestolen wordt.
 • Het zorgt ervoor dat je minder meeneemt. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar na elke reis kom ik thuis met een stapel kleding die ik niet gedragen heb. Hoe meer ruimte je in je koffer hebt, hoe meer je meeneemt. Dus andersom ook!
 • Eenmaal op reis heb je geen kledingstress: je hebt maar een paar opties, dus heel moeilijk kan het niet worden. En als je echt iets mist, kun je dat kopen.
 • In het buitenland hebben ze ook wasmachines dus kun je je kleding daar gewoon wassen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Welke handbagagekoffer?

Dit is een goede vraag, want bij de diverse airlines gelden verschillende toegestane maten van handbagage. Check dat dus altijd goed voordat je op reis gaat. Een gangbare maat voor een handbagage koffer is  55 x 40 x 20 cm of 50 x 35 x 30 cm.

Ik heb een SUITSUIT Fabulous Fifties handbagagekoffer 33 l, dat echt mijn grote kleine vriend is tijdens m’n reizen. Hardcase, heeft de perfecte afmetingen, handige vakjes met ritsjes in de binnenkant, vier wieltjes waardoor ‘ie moeiteloos rolt, een TSA-slot, komt in de leukste kleurtjes en weegt 2,5 kg. Dus mocht jij nu op zoek zijn naar een ideale handbagagekoffer, kan ik je ‘m enorm aanraden.

M’n man heeft de Samsonite Spark Sng en die is ook wel errrrg handig. Geen hardcase maar softcase, waardoor kun je ‘m vaak wel nét iets voller kunt proppen. Daarnaast is het voorvak waar bijvoorbeeld je laptop inpast erg handig. Verder heeft-ie de juiste afmetingen, een groot en klein vak aan de buitenkant, 2 wieltjes en weegt maar 2,3 kg.

Daarnaast heeft hij ook de Samsonite Litepoint Laptop Backpack 17.3″ wheels, wat een rugzak is met wieltjes. Dus je kunt ‘m zowel op je rug dragen, als achter je aan slepen als koffertje. Super handig!

Inpaklijst alleen handbagage

En dan nu toch wel het meest lastige: als je gaat reizen met alleen handbagage, wàt pak je dan in? Dat ligt natuurlijk geheel aan waar je naartoe gaat. Ik ga dus naar New York City, Montreal en Toronto, en daar is het gelukkig lekker weer. Scheelt weer wat dikke truien en broeken! Ik heb eerst een strenge lijst voor mezelf gemaakt van hoeveel ik overal van mocht meenemen. Die bestaat uit:

En in het vliegtuig draag ik gympen, een chille maar leuke broek, t-shirt, trui en sjaal. Vervolgens ben ik per bovenstaande ‘categorie’ gaan kijken wat m’n lievelingsitems zijn en het lekkerst zit. Want op reis ga je dat ene mooie topje dat je nooit draagt omdat-ie eigenlijk kriebelt ook écht niet aan doen. Vervolgens bekijk je of de items uit alle categorieën een beetje bij elkaar passen en of je er verschillende setjes van kunt maken. Zorg voor een aantal basics, maar zeker ook voor een aantal statement pieces, anders wordt het zo saai. Daarnaast kun je nog een sjaaltje voor in je haar, riem en sieraden meenemen om de boel wat op te leuken. That’s it! Remember: ook op reis kun je je kleding wassen.

Reis essentials: 10 dingen die je altijd moet inpakken

Tips voor alleen handbagage inpakken

Er zijn verschillende manieren om ‘slim’ in te pakken.

 • Opvouwen: dit spreekt voor zich.
 • Oprollen: het schijnt dat als je je kleding oprolt, het minder plek inneemt. Je kunt het dan namelijk net even beter in de hoekjes van je koffer plaatsen.
 • Met behulp van packing cubes. Dat zijn een soort tasjes waarmee je je koffer gemakkelijk en overzichtelijk in kunt delen. In de ene cube stop je bijvoorbeeld je ondergoed, in een andere je shirts, etc. En als je een cube hebt volgestopt kun je de lucht eruit drukken, wat weer plek scheelt.

Lees ook: Met alleen handbagage reizen en er toch leuk uitzien: de ultieme tip

Handbagage + accessoires

Naast een handbagagekoffer mag je meestal ook nog een ‘accessoire’ meenemen. Dit mag nog best een grote tas zijn, waar je laptop in past. Ik gebruik hier altijd een Longchamp Pliage tas in maat L voor, waar naast m’n laptop ook nog mijn 6 handbagage essentials voor een chille vlucht en gezonde snacks in passen. Daarnaast is deze tas eenmaal op reis ook super handig én kun je ‘m klein opvouwen.

Zo kun je dus heel gemakkelijk en chill reizen met alleen handbagage! En mocht je op reis nou zoveel winkelen dat het echt niet meer gaat passen? Dan boek je bij het online inchecken voor de terugweg een koffer bij, koop je ergens een koffer of grote tas die je eenmaal thuis weer verkoopt of weggeeft, en klaar is Kees. Niet te moeilijk doen hoor.

Video: handbagage inpakken

In onderstaande video laat ik zien wat ik inpakte voor een week Valencia, toen ik ging reizen met alleen handbagage:

Meer handige blogs:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Reizen met alleen handbagage: zo doe je dat

Artikel van 18-05-2018, laatste update: 20-06-2022

4 likes

Comments (3)

 • februari 5, 2019 by Bryan

  Bryan

  Wauw knap dat je dat kunt! Ben ik jaloers op… want wij nemen altijd veel te veel me voor zo een periode…

  • februari 7, 2019 by Agnès

   Agnès

   Dat deed ik eerst ook, maar oefening baart kunst! 😉

 • mei 25, 2021 by Astrid

  Astrid

  Die bags lijken me super! Ik reis ook vaak met alleen handbagage. Belangrijk wat ik in jouw blog mis is pleisters en paracetamol. Tis klein neemt eigenlijk geen plaats in en je zou maar op zoek moeten naar een apotheek midden in de nacht 😉

Your email address will not be published.