add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Het leven van een digital nomad: Alex

Digital nomad

Het leven van een digital nomad: Alex Duffner (28)

25 februari 2018

Tags: ,

Alex was de eerste digital nomad die ik ontmoette. Op Koh Phangan, Thailand, pakte hij na het ontbijt z’n laptop erbij om te gaan werken, terwijl ik opstond om het eiland te gaan verkennen. Alex is geboren in Bangkok, Thailand, en is op dit moment in Guadalajara, Mexico. Hij werkt als freelance vormgever en fotograaf, en reist al een jaar de wereld over zonder ook maar één vlucht te pakken. Wat een droom he? Ik vroeg hem naar zijn ervaringen en tips.

Hoe ben jij een digital nomad geworden?

“Deels uit noodzaak, deels door een droom. Ik had het reisvirus te pakken en zag mezelf geen 9-5 baan hebben. Ik wilde altijd al een eigen vormgeving-gerelateerde onderneming starten en ben na de universiteit meteen gaan freelancen. De belangrijkste reden dat ik een digital nomad geworden ben, is mijn vliegangst. Het idee van locatieonafhankelijk zijn, de vrijheid te hebben om langzaam van de ene naar de andere plek te reizen en die goed te leren kennen door er een aantal weken of maanden te blijven, leek mij perfect.

Ik was toentertijd net terug in Thailand en had toch weer een fulltime baan aangenomen. Het was een geweldig bedrijf om voor te werken, en ik had de beste werkgever die je maar kunt hebben, maar toch voelde ik dat ik vrijheid miste en mijn eigen tijd in wilde delen. Ik nam ontslag, maar had nu wel een klantenbestand opgebouwd. Hier kon ik van leven en zelfs meer mee verdienen dan door voor een werkgever te werken. Om het digital nomad-leven uit te proberen, begon ik met reizen door Thailand en ZuidOost-Azië, en na zes maanden besloot ik ervoor te gaan en naar een voor mij nieuwe plek te reizen. Ik ben naar Canada en de VS gegaan, en zit nu in Mexico.”

Wat vind je er het leukst aan?

“De vrijheid, zeker weten. De vrijheid om zelf te bepalen wanneer je werkt, wat voor werk je doet, en waar je dat doet. Het is trouwens niet alleen maar leuk, maar dat is niks in het leven. Maar als je in een vreemd land over straat loopt en beseft dat je daar zo lang kunt blijven als je wilt, word je gewoon heel blij en trots. Het is je gelukt hier te komen en je hoeft je geen zorgen te maken over dat je terug naar huis en je werk moet.”

Zijn er dingen die je van tevoren anders had verwacht?

“Veel mensen hebben onrealistische verwachtingen van een leven als digital nomad, en die had ik ook. Ik dacht dat ik de hele tijd kon rondreizen, nieuwe plekken kon ontdekken en daarnaast wat werk kon doen. Maar als je dat een tijdje hebt gedaan, ben je zo moe en dat uit zich ook in je werk”.

En is er iets dat je achteraf anders had aangepakt?

“Een aantal jaar geleden heb ik het digital nomad-leven ook uitgeprobeerd, maar dat lukte niet omdat ik het als een manier om langer te reizen zag, in plaats van als lifestyle. Ik dacht dat ik eindeloos kon reizen en dat wel kon bekostigen met wat werk on the side, totdat ik blut was en op zoek moest naar een vaste baan”.

Lees ook: Hoe betaal je een leven als digital nomad?

Wat is jouw ultieme tip voor mij en andere (beginnende) digital nomads?

“Je werk en bedrijf moeten op de eerste plek staan, en reizen op de tweede. Niet andersom. Probeer eerst thuis als freelancer een klantenbestand op te bouwen, want persoonlijke relaties zijn beter dan online relaties. Klanten zullen je eerder inhuren als ze je kennen en weten dat je niet zomaar een gekkie van het internet bent. Oh en neem geen ontslag totdat je minstens hetzelfde bedrag aan freelance werk verdient. Dit zal je namelijk gemotiveerd houden, zeker in slechte maanden wanneer je minder verdient. Dan kun je terugkijken en zeggen: ik verdien in ieder geval nog steeds hetzelfde als ik bij mijn laatste vaste baan deed, maar ik ben nog steeds op reis!”.

Benieuwd naar Alex z’n foto’s, verhalen en tips? Check z’n blog via deze link!

8 likes

Comments (2)

 • februari 26, 2018 by Eva

  Eva

  Wat fijn om zijn verhaal te lezen, zo inspirerend & goede tip om eerst thuis een klantenbasis op te bouwen!

  • februari 28, 2018 by Agnès

   Agnès

   Vond ik ook ja! 🙂

Your email address will not be published.