Hoe betaal je een leven als digital nomad? Ik leg het je uit.

Digital nomad

Hoe betaal je een leven als digital nomad?

23 februari 2018

Tags: , ,

“Ga je nu alweer op vakantie?” is wat ik vaak krijg te horen als ik weer op reis ga. Niet gek, want een leven als digital nomad klinkt ook wel erg luxe. En dat is het ook zeker, alleen niet in de zin van geld. Het is (als je het slim aanpakt) namelijk goedkoper dan het leven in Nederland! Dus, hoe betaal je een leven als digital nomad? In dit artikel leg ik het je uit.

Lees ook: Hoe word je een digital nomad?

Zo betaal je een leven als digital nomad

Reizen is niet hetzelfde als vakantie vieren

Als je als digital nomad op reis gaat, betekent het niet dat je daar vakantie gaat vieren. Je zet eigenlijk je dagelijkse leventje van Nederland, in het buitenland voort. En dan onder veel chillere omstandigheden. 😉 Maar dit ziet er dus wel degelijk anders uit dan een weekje op vakantie gaan.

Als je op vakantie gaat, betaal je een vliegticket en overnachting voor één of twee weken. Terwijl als je langer blijft, je de prijs van het ticket als het ware over die periode kunt spreiden. Daarnaast ben je super flexibel, dus kun je via Skyscanner checken wanneer de goedkoopste vluchten gaan en die boeken. Kies je ook nog een goedkope bestemming uit, dan compenseer je je ticket en verblijf helemaal met de lage kosten daar.

Lees ook: De kosten van een maand als digital nomad in Lissabon

Verder krijg je meestal korting op een verblijf als je dat voor een langere periode huurt. Hostels zijn natuurlijk het goedkoopst, maar daar heb je ook de minste privacy. Via AirBnB (via deze link krijg je €30 korting op je eerste boeking) of Spot a Home kun je ook een kamer in een gedeeld appartement huren. Zo heb je wel een kamer voor jezelf, maar ben je niet veel geld kwijt én ontmoet je toch mensen.

Verder kook ik net als in Nederland ook op reis het liefst zelf. Ik ga niet elke dag op een tour, want er moet gewoon gewerkt worden. En omdat je langer op één plek blijft, ontmoet je sneller locals. En zij vinden het ook leuk om je dingen laten zien, wat stiekem nog veel beter is dan een toeristische tour.

Vaste lasten omlaag brengen

Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat jouw vaste lasten minimaal zijn, zodat je daar nauwelijks omkijken naar hebt. Zeg de huur van je woning op, onderverhuur je woning bijvoorbeeld via AirBnB, of doe aan woningruil. Het scheelt enorm veel geld als je in Nederland geen huur of hypotheek hoeft te betalen. Geld dat je kunt uitgeven aan een (meestal goedkoper) verblijf in het buitenland.

Bekijk ook al je lopende abonnementen kritisch en check of ze nog steeds nodig zijn, en zo ja of het niet goedkoper kan. Misschien kom je er wel achter dat je de sportschool al een jaar sponsort, terwijl je al 1,5 jaar niet meer geweest bent? Ik gebruik in Nederland OneFit, wat je gewoon per maand aan en uit kunt zetten. Ideaal! Check daarnaast of je verzekeringen elkaar niet overlappen. En een auto heb je natuurlijk al helemaal niet (meer).

Lees ook: Besparen op je verzekeringen: 5 tips

Je leven minimaliseren

Reizen betekent sjouwen. Ik probeer altijd zo licht mogelijk in te pakken, en reis tegenwoordig zelfs meestal met alleen handbagage. En daardoor kom ik er steeds meer achter dat ik helemaal niet zoveel nodig heb. Dus waarom zou ik alles dan houden? Ik verkoop steeds meer via Marktplaats of een kraampje op de IJhallen. Het levert weer wat geld op en zorgt ervoor dat ik weinig nieuwe dingen koop. Want kopen, betekent meer bagage. En geloof me, daar heb je echt geen zin in. “Eén er in, één eruit” is een van de uitspraken van m’n moeder die ik vroeger zo haatte, maar nu eigenlijk wel van pas komt. Thanks mam! 😉

Lees ook: Een maand op reis met alleen handbagage: zo doe je dat

Hopelijk is het je nu wat duidelijker hoe een leven als digital nomad te betalen is! Andere vragen? Let me know in de comments.

3 likes

Your email address will not be published.