Een vakantiewoning als investering

Travel

Een vakantiewoning als investering

21 oktober 2021

Tags: , ,

Een tweede huisje, in de Nederlandse natuur of juist in het zonnige buitenland. Voor mij is dit al jaren een droom, deels als toevluchtsoord voor mezelf en deels om te verhuren. Want aangezien spaargeld op een spaarrekening niet zo veel oplevert, kan een belegging in een vakantiewoning een mooie investering zijn. Maar de afgelopen 1,5 jaar leek iedereen dat idee te hebben. De tiny houses, boshuisjes en vakantiewoningen leken wel gratis, zo snel als ze verhuurd én verkocht werden! Daarom in dit blog een tip voor jou, als jij deze droom ook hebt.

Lees ook: De 12 mooiste boutique hotels van Nederland

Een vakantiewoning kopen

Er zijn ontzettend veel chalets te koop, zowel nieuw als tweedehands. Maar je kunt er natuurlijk ook een volledig naar jouw wensen samenstellen. Daarbij kun je kiezen uit verschillende modellen, indelingen, kleuren en materialen, maar ook uit diverse keukens, badkamers, decors, vloeren, wanden en nog veel meer. Hoe leuk?! Er is zo’n uitgebreid en divers aanbod, dat je bijna altijd wel een vakantiewoning kunt vinden die bij jouw wensen en budget aansluit. Ik zie drie voordelen van het kopen van een vakantiewoning. Komen ze!

Altijd vakantie

Een eigen vakantiewoning betekent dat je altijd op vakantie kunt. Spontaan een weekje vrij? Hoppa. Elk weekend erheen? Kan ook. Ook al is het je eigen huisje, het voelt toch als vakantie aan omdat het niet je ‘fulltime’ woning is. Daarnaast kun je je eigen spullen er laten liggen, dus hoef je niet telkens met spullen te slepen. Je bent op een andere plek maar voelt je toch meteen thuis!

Op workation in je eigen boshuisje

Naast dat een vakantiewoning natuurlijk heerlijk is voor vakantie, kun je er ook werken! Als digital nomad werkte ik sowieso al niet op kantoor, maar tegenwoordig is thuiswerken voor veel meer mensen de norm. En waarom zou je dat dan altijd thuis doen, als het ook ergens anders kan? Ik heb al vaker over de workation geschreven, wat inhoudt dat je werk en vakantie combineert. Voor mensen in loondienst betekent dit dat het je geen vakantiedagen kost. Je werkt gewoon acht uur per dag, alleen vanuit een andere locatie zodat je daar voor en na werktijd van kunt genieten. Wat denk je van een lekkere ochtendwandeling, zodat je daarna fris achter je laptop kruipt? Zeker weten dat jij vol nieuwe inspiratie zit. Een workation kun je natuurlijk overal doen, maar hoe fijn is het als je een eigen vakantiewoning hebt waarvan je weet dat alles werkt? Goede koffie, een fijn bureau met bureaustoel en snelle wifi.

Lees ook: 7 fijn plekken voor een workation in Nederland

Workation in Nederland: Basecamp IJmuiden

Foto: Basecamp IJmuiden

Extra inkomsten

Een ander voordeel van een chalet kopen, is dat wanneer jij er niet bent je het kunt verhuren. Zo kan de aanschaf van een vakantiewoning ook een goede investering zijn, oftewel een vastgoedbelegging. De verhuur is nu een extra inkomstenbron, wat eigenlijk een passief inkomen is. En als je eenmaal met pensioen gaat, kun je het blijven verhuren óf verkopen. Verhuren betekent een maandelijks inkomen, verkopen (misschien wel met winst) betekent een extra bedrag wat als pensioenpot kan dienen. Want ja, wie weet wat er over zoveel jaar met ons pensioen gebeurt? Het lijkt mij in ieder geval een goed idee om hier een back up voor te hebben en je geld te spreiden. Voor zzp’ers geldt sowieso dat ze zelf voor een aanvullend pensioen moeten zorgen, en je kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen welke vorm van pensioen opbouwen het best bij jouw situatie past.

Lees ook: Pensioen opbouwen als zzp’er: 4 opties

Is het kopen van een vakantiewoning ook een droom van jou? Laat me weten hoever jij hierin bent!

Dit artikel bevat een samenwerking.

2 likes

Your email address will not be published.