add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Kerst & Oud en Nieuw in Valencia vieren

Travel

Kerst in Valencia: leuke activiteiten & kerstmarkten

8 december 2023

Tags: , ,

Geen witte kerst in Valencia, dat is bijna zeker. Maar dat er geen sneeuw valt, betekent niet dat de kerstsfeer niet aanwezig is! De straten hangen vol kerstverlichting, overal staan kerstbomen en er hangen zelfs lampjes in de palmbomen waar Valencia zo bekend om staat. Oftewel: ook in december is Valencia leuk voor een stedentrip! En met een beetje geluk kun je af en toe zelfs nog op het terras in de zon zitten. In dit blog lees je de leukste tips voor kerst in Valencia.

Lees ook: Doen in Valencia: 17 tips voor je stedentrip

Kerst in Valencia 2023

Als je in december naar Valencia gaat, heb je een hele andere ervaring dan in de zomer. Met een gemiddelde van 15 graden is het weer in Valencia in december nog steeds lekker én stukken beter dan in Nederland. Ook is de stad vanaf begin december versierd met veel lichtjes en kerstbomen, wat voor een unieke sfeer zorgt.

Kerstverlichting in Valencia

Op 1 december om 19:00 uur wordt de kerstverlichting in Valencia officieel aangezet. Vanaf dan zal de kerstversiering elke avond van 18:00 uur tot 00:00 uur de straten verlichten. In het weekend staan de lichtjes een half uur langer aan. In totaal omvat de feestelijke verlichting 225 verlichte bogen in 40 straten, 20 verlichte Bon Nadal-borden (Vrolijke Kerst) en 19 kerstbomen in verschillende wijken van de stad!

Kerst in Valencia

Foto: Visit Valencia

Eerste Kerstdag

Waar we in Nederland over het algemeen Kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag vieren – en soms zelfs nog een derde – wordt dat in Valencia iets anders gedaan. Hier is Kerstavond de belangrijkste avond, waarbij ze samen met familie dineren. Daarna wordt alleen Eerste Kerstdag gevierd, op deze dag zijn de winkels en bezienswaardigheden gesloten. Tweede Kerstdag wordt niet gevierd, dus dan is alles weer open. Als je met kerst uit eten in Valencia wilt, kun je beter op tijd reserveren.

Lees ook: Dit zijn de beste restaurants van Valencia

Leuke kerstmarkten in Valencia

Er veel leuke kerstmarkten in Valencia. En het voordeel is dat je hier niet bibberend van de kou langsloopt. Een aantal tips:

  • Kerstmarkt Mercadillo Navideño vindt plaats rondom het Mercado Central en de Real Parroquia de los Santos Juanes. Hier vind je ruim 80 kerstkraampjes met leuke kerstcadeautjes, kerstdecoratie en handgemaakte producten. Deze kerstmarkt vindt plaats van 10 december tot 5 januari 2024.
  • Mercado de Cólon wordt elk jaar versierd met een kerstboom, kerststal en kerstversiering. Er staat ook een kerstmarkt, waar je onder andere keramiek, sieraden, houten speelgoed vindt, veelal gemaakt door locals. Geopend van van 13 december tot 5 januari.
  • Op Plaza de la Reina bij de Catedral de Valencia vind je Feria de Artesanía: de Ambachtelijke Markt. Hij is van 24 november tot 7 januari open, van 10:30 – 14:00 en van 16:30 tot 21:00 – behalve op 24 en 31 december, dan is de markt alleen ‘s ochtends open. Op 5 januari is de markt tot middernacht open.
  • Ook bij de Ciutat de les Arts i les Ciències (oftewel de Stad voor de Kunsten en Wetenschappen) staat een klassieke kerstmarkt, met zo’n 35 kraampjes. Je kunt er leuke kerstcadeautjes kopen, lekker eten bij foodtrucks en tentoonstellingen met traditionele ambachten bijwonen, zoals een gitaarbouwer, glasblazer, pottenbakker, timmerman of beeldhouwer.
  • Op het Plaza Ayuntamiento vind je een winterwonderland, met enorme kerstboom, duizenden kerstlichtjes, schaatsbaan (€9), ouderwetse draaimolen (€3,50) en kersttrein (€3). Het treintje rijdt van 2 december tot 5 januari 2024 vijf verschillende routes door het centrum. Het startpunt is Calle del Almirante Roger de Lauria.

Valencia Christmas Market

Op het sportterrein van Colegio San Antonio Abad en achter het Teatro la PlaZeta, vind je de Valencia Christmas Market. Een authentieke kerstervaring met circusvoorstellingen, een schaatsbaan, foodtrucks en ambachtelijke gastronomie. Valencia Christmas Market is van 23 december tot 6 januari 2024, gratis entree.

Schaatsen in Valencia

Bij kerst hoort schaatsen, toch? Gelukkig zijn er ook in Valencia schaatsbanen te vinden. Een aantal tips:

  • Plaza Ayuntamiento is niet alleen heel gezellig versierd, er staat ook een schaatsbaan midden op het plein! Voor €9 per persoon kun je 40 minuten lang schaatsen. Let op: het is verplicht om handschoenen en kleding met lange mouwen dragen. De schaatsbaan op Plaza Ayuntamiento staat van 24 november 2023 – 7 januari 2024. Openingstijden: maandag t/m zondag: 11:00 – 23:00 uur, en op 24 & 31 december: 11:00 – 20:00 uur.
  • Op de Valencia Christmas Market staat een ijsbaan van 400 m2. De markt staat van 23 december tot 6 januari 2024, entree is gratis maar voor de schaatsbaan betaal je €8.

Kerst traditie in Valencia

Tijdens de feestdagen wordt in Valencia turrón gegeten, een typische Spaanse delicatesse. Dit is een soort nougat, dat bestaat uit o.a. honing, suiker, eiwit en amandelen. De supermarkten liggen er vol mee! Verder eet je in Valencia natuurlijk churros: gefrituurde deelstengels met suiker die je in een hele dikke warme chocolademelk doopt. Lekker!

Oud en Nieuw in Valencia

Blijf je ook met Oud en Nieuw in Valencia? Leuk! In Valencia mag je zelf geen vuurwerk afsteken, maar op vier plekken in de stad wordt vuurwerk afgestoken. Ook is er een groot feest op Plaza Ayuntamiento. En vergeet de traditie niet om op oudejaarsavond om klokslag 00:00 uur 12 druiven te eten!

Lees meer: Oud en Nieuw in Valencia vieren: de leukste opties

Oud & Nieuw in Valencia: de lichtshow op Plaza Ayuntamiento

Foto: Visit Valencia / Roberto Milan / Elyella Djs

Valencia stedentrip in december

Zin in om met kerst in Valencia te zijn? Lees vooral onderstaande tips even door, die je kunnen helpen bij het plannen van je stedentrip in december.

Meer Valencia tips? Lees dan ook: 

Andere leuke bestemmingen om Kerst te vieren:

0 likes

Your email address will not be published.