Dit moet je weten als je naar Zanzibar gaat: 14 tips

Travel

Dit moet je weten als je naar Zanzibar gaat: 12 tips

27 november 2023

Tags: ,

Als je voor de eerste keer naar Zanzibar gaat, zijn er een aantal dingen handig om te weten. Bijvoorbeeld over vaccinaties, een visum, geldzaken en gepaste kleding. Want hoe beter jij voorbereid op vakantie gaat, hoe eerder je zorgeloos onder wuivende palmbomen op een parelwit strand aan de azuurblauwe oceaan ligt! Daarom in dit blog: 12 dingen die je moet weten als je naar Zanzibar gaat.

Lees ook: Wat te doen op Zanzibar: 8 leuke activiteiten voor je vakantie

Wat moet je weten als je naar Zanzibar gaat?

Zanzibar ligt voor de oostkust van Afrika en is onderdeel van het land Tanzania. Het is een archipel en bestaat uit meerdere eilanden. Het grootste eiland heet officieel Unguja, maar is beter bekend als Zanzibar. Het tweede grootste eiland is Pemba. Mafia Island is het kleinste bewoonde eiland. Niet iedereen weet dat Zanzibar uit meerdere eilanden bestaat, dus meestal wordt met Zanzibar Unguja bedoeld. Waar moet je aan denken voor je vakantie naar Zanzibar? Je leest alle tips hieronder.

Wat is de beste reistijd voor Zanzibar?

De beste reistijd voor Zanzibar is het droge seizoen: in de maanden januari, februari en juni t/m oktober. Het regenseizoen op Zanzibar vindt plaats van maart t/m mei, november en december. Maar de temperatuur ligt eigenlijk altijd rond de 30 graden, en het regent niet zoveel als in Nederland, denk meer aan af en toe een flinke bui. Zo was ik zelf eind november op Zanzibar en naast een paar tropische buien was het ontzettend warm en zonnig.

Hoe lang is het vliegen naar Zanzibar?

Een directe vlucht van Schiphol naar Zanzibar duurt 8:45 uur. Je landt op luchthaven Abeid Amani Karume International Airport (ZNZ). Op de terugweg maakt het vliegtuig een tussenlanding op Dar Es Salaam Airport, maar dan kun je gewoon blijven zitten. Hierdoor duurt de terugvlucht wel wat langer: 11 uur. Vergelijk de goedkoopste vluchten via TIX.nl of boek direct bij KLM.

Tip: waarschijnlijk boek je een resort op Zanzibar, en dan is een pakketreis meestal voordeliger dan je vliegticket en accommodatie los boeken. Daarnaast zit er een transfer inbegrepen van en naar de luchthaven op Zanzibar, wat ook wel erg fijn is na zo’n lange reis. Bekijk meteen alle opties voor een pakketreis naar Zanzibar!

12 dingen die je moet weten als je naar Zanzibar gaat.

Heb je een visum nodig voor Zanzibar?

Na het boeken van je ticket of pakketreis, is het slim om meteen een visum aan te vragen, dat kan gewoon online. Een visum voor Zanzibar kost rond de €50. Doe dit het liefst drie weken van tevoren, want het kan even duren voordat je ‘m binnen hebt. Heb je daar niet genoeg tijd meer voor? Geen probleem, je kunt ook bij aankomst op het vliegveld van Zanzibar een visum aanvragen. Dit kost alleen wat meer tijd, waar je na een lange vlucht waarschijnlijk geen zin in hebt. Neem hiervoor contant geld mee (Tanzaniaanse Shilling of Dollars), dat is iets goedkoper.

Ook goed om te weten: je paspoort moet bij aankomst nog een geldigheid hebben van minimaal 6 maanden.

Heb je vaccinaties nodig voor Zanzibar?

Belangrijk om te weten als je naar Zanzibar gaat: vaccinaties. Over het algemeen wordt voor reizen naar Zanzibar inentingen tegen DTP, hepatitis A en gele koorts aangeraden, maar dit is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie. Bekijk alle informatie hierover op de GGD.

Houd er verder rekening mee dat op Zanzibar malaria voorkomt. Of je anti-malariapillen moet slikken kun je ook het best even met de GGD bespreken. Bescherm jezelf daarnaast ter plekke goed tegen muggen door je in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen (die is in de meeste resorts wel aanwezig) en ’s avonds bedekkende kleding te dragen.

Pak bedekte kleding in naar Zanzibar

Ruim 80% van de lokale bevolking op Zanzibar is moslim. Daarom wordt het gewaardeerd als je buiten je hotel of resort gepast gekleed gaat, met bedekte knieën en schouders. Denk aan linnen en katoenen kleding in lichte kleuren, of neem een doek mee die je om je schouders of heupen kunt slaan. Bedekte kleding is trouwens ook erg handig voor ’s avonds, zodat je niet wordt geprikt door muggen. In je hotel of resort kun je trouwens gewoon in bikini liggen en zomerkleding dragen.

Dit moet je weten als je naar Zanzibar gaat: pak bedekte kleding in

Neem een reisstekker mee naar Zanzibar

Op Zanzibar wordt gebruik gemaakt van drie-pinnige stekkers (type D en type G). Een universele reisstekker is hiervoor erg handig, zodat je voortaan één reisstekker hebt die je tijdens al je reizen kunt gebruiken. Ga je naar een luxe resort op Zanzibar? Dan is de kans groot dat er een Nederlands stopcontact aanwezig is. Maar voor bijvoorbeeld op het vliegveld of onderweg vond ik het zelf wel handig om een reisstekker bij me te hebben.

Hoe betaal je op Zanzibar?

In Zanzibar betaal je met Tanzaniaanse Shilling (TSh), maar Amerikaanse Dollars zijn ook geaccepteerd. Een paar andere handige geld weetjes:

  • Je kunt alleen in Stone Town geld pinnen. Als je daar niet verblijft kun je bijvoorbeeld op Schiphol alvast wat Tanzaniaanse Shilling of Amerikaanse Dollars pinnen.
  • Als betaalmiddel worden alleen cash geld en creditcards geaccepteerd.
  • Fooi geven is heel gebruikelijk. Hoeveel fooi geef je op Zanzibar? Zo’n 10%. Vergeet ook niet wat geld achter te laten bij vertrek uit je hotelkamer!

Tip: let er ook even op dat je pinpas op ‘wereld’ is gezet, zodat je deze ook buiten Europa kunt gebruiken!

Lees ook: 7 dingen die je moet regelen als je op reis gaat

Het tijdsverschil

Ook handig om te weten als je naar Zanzibar gaat: het tijdsverschil. Tijdens onze zomertijd is het in Zanzibar 1 uur later dan in Nederland. Maar tijdens onze wintertijd is het in Zanzibar 2 uur later.

Leer een paar woordjes Swahili

Op Zanzibar wordt Swahili gesproken, een taal die vooral in het Oosten van Afrika gesproken wordt. In de toeristische gebieden wordt over het algemeen goed Engels gesproken, maar het is altijd leuk om een paar woordjes Swahili te leren. Dat vinden de locals ook erg leuk! Dit zijn de woorden die je waarschijnlijk het meest zult horen:

  • Jambo = Hallo
  • Karibu = Welkom
  • Asante = Dankjewel
  • Hakuna Matata = Geen zorgen

Neem een hervulbare waterfles mee

Op Zanzibar kun je het kraanwater niet drinken, waardoor er veel single use plastic wordt gebruikt. Dit zorgt mede voor een groot afvalprobleem op het eiland. Er is namelijk een slecht afvalverwerkingssysteem, waardoor veel afval op straat belandt. En met het groeiende toerisme wordt dit probleem alleen maar groter. 80% van het afval op Zanzibar wordt namelijk door hotels en restaurants geproduceerd. Iets waar je op vakantie misschien niet mee bezig bent, maar wat wel belangrijk is om je van bewust te zijn. Zeker als je in de toekomst ook nog van het eiland wilt genieten!

Zo zijn er kleine dingen die jij kunt doen om je Zanzibar vakantie net wat duurzamer te maken. En dan heb ik het niet over níet reizen, want dat zou de lokale bevolking ook geen goed doen, maar bewust reizen. Denk bijvoorbeeld aan een hervulbare waterfles. Veel hotels hebben enorme watercontainers staan waar je die zelf kunt hervullen. En in Stone Town vind je dit onder andere bij Café Blue en Bluebikes Zanzibar. Een kleine moeite, wat een heleboel plastic scheelt!

Lees er meer over: Zon, zee en duurzaamheid op Zanzibar

Zon, zee en duurzaamheid op Zanzibar

Plastic tasjes zijn verboden op Zanzibar

In het vliegtuig wordt het omgeroepen: op Zanzibar zijn plastic tasjes verboden. Je wordt dan ook aangeraden om alle plastic tasjes die je eventueel bij je hebt in het vliegtuig achter te laten. Neem dus liever een canvas tasje mee!

Lees ook: Reis essentials: 10 dingen die je altijd moet inpakken

Neem geen schelpen mee naar huis

Op Zanzibar kun je de mooiste schelpen vinden, maar laat ze vooral liggen. Je mag ze namelijk niet mee naar huis nemen. Koop ze ook niet in lokale winkeltjes, want je kunt er een flinke boete voor krijgen. Helaas!

Zanzibar vakantie tips

Zo, nu ben je helemaal op de hoogte van alles wat je moet weten als je naar Zanzibar gaat! Wil jij een Zanzibar vakantie boeken? Dan kunnen deze tips daarbij helpen:

Meer Zanzibar tips:

Artikel van 16-12-2022, laatste update: 27-11-2023

0 likes

Your email address will not be published.