Leukste kerstmarkten in Nederland: Nostalgische Kerstmarkt, Leiden

Travel

9x leuke kerstmarkten in Nederland

11 december 2023

Tags: ,

Op zoek naar leuke kerstmarkten in Nederland? Die zijn er genoeg! Ik heb de leukste, grootste en meest bijzondere markten voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Ze staan op data, zodat je gemakkelijk kunt zien of er in het weekend naar keuze een kerstmarkt in Nederland plaatsvindt. Ook fijn: veel van deze kerstmarkten in Nederland zijn zelfs nog na kerst te bezoeken! Kun je net even wat langer de kerstvibes vasthouden. Veel plezier!

Lees ook: 8x fijne strandtenten die het hele jaar open zijn

9 Leuke kerstmarkten in Nederland

Want waarom naar het buitenland reizen terwijl er zoveel leuke kerstmarkten in Nederland zijn?

Magisch Maastricht Vrijthof

Van 30 november t/m 31 december is het Vrijthof in Maastricht omgetoverd tot Magisch Maastricht. En hierbij wordt flink uitgepakt! Zo is er een overdekte schaatsbaan van maar liefst 1.000 m2, een street curlingbaan, het nieuwe Lunapark, een carrousel voor de kleine kinderen en een 45 m hoog reuzenrad van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt over het Vrijthof en Maastricht. Verder is natuurlijk een traditionele kerstmarkt met sfeervol verlichte stalletjes. Je vindt er prachtig handwerk, ideaal om cadeau te geven of om je eigen huis mee te versieren.

Magisch Maastricht Vrijthof is geopend van 30 november t/m 31 december. Zondag t/m donderdag van 10:00 – 00:00 uur, vrijdag en zaterdag van 10:00 – 01:00 uur. Gratis entree.

Royal Christmas Fair, Den Haag

In het historisch hart van Den Haag vindt van 7 t/m 23 december de Royal Christmas Fair plaats. Op het Lange Voorhout vind je tientallen kersthuisjes, duizenden led-lichtjes, sfeervolle vuurtjes, glühwein en bijna dagelijks een bezoek van de enige echte Kerstman. Naast de kerstmarkt in Den Haag is er een bijzondere programmering met kerstkoren, verhalenvertellers, kinderactiviteiten en muzikale optredens.

De Royal Christmas Fair is van 7 t/m 23 december dagelijks geopend van 12:00 – 21:00 uur. Let op: gesloten op maandag 18 december.

Leuke kerstmarkten in Nederland: de Royal Christmas Fair in Den Haag

Foto: Royal Christmas Fair

Kerstmarkt Haarlem

Van vrijdag 8 t/m zondag 10 december wordt de binnenstad van Haarlem omgetoverd tot een van de gezelligste kerstmarkten van Nederland. De Kerstmarkt Haarlem slingert dwars door de binnenstad heen: er staan dit jaar bijna 350 kramen verspreid over 12 locaties. Bij deze kraampjes kun je o.a. kerstartikelen, cadeautjes, sieraden, modeaccessoires, eten en drinken kopen.

Tijdens de kerstmarkt is een zeer uitgebreid entertainmentprogramma. Vrijdag is voor de bezoeker die in alle rust de kerstmarkt wil bezoeken, zaterdag en zondag barst het entertainment los met optredens, zowel binnen als buiten. Ook is er een kerstman waar bezoekers mee op de foto kunnen.

Toegang tot de Kerstmarkt Haarlem is gratis. Openingstijden:

  • Vrijdag 8 december van 10.30 – 20.00 uur
  • Zaterdag 9 december van 10.30 – 20.00 uur
  • Zondag 10 december van 10.30 – 19.00 uur

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Visit Haarlem (@visithaarlem)

Lichtjesavond Delft

Dinsdag 12 december is de Lichtjesavond in Delft! Struin over de gezellige Lichtjesmarkt, haal een warme choco en bewonder prachtige voorstellingen, concerten en theateracts. Dwaal langs de grachten, ontdek de gezellige pleinen en vergeet niet omhoog te kijken om de lichtjes te bewonderen. Overal in de stad is wel wat te beleven!

Lichtjesavond is de start van een van de grootste kerstevenementen van Nederland. Onder de naam Delft Verlicht zijn er twee weken lang nog veel meer leuke dingen te doen. Zo zal de toren van de Nieuwe Kerk op 14 december éénmalig in de avond te beklimmen zijn! En op 17 december is de Santa Run Delft: jaarlijkse kerst fun run van 3 km waarbij de deelnemers verkleed als kerstman een parcours lopen voor het goede doel.

 Lees ook: Delft hotspots: 10 leuke koffietentjes, restaurants & concept stores

Leukste kerstmarkten in Nederland: Lichtjesavond Delft

Foto: Lichtjesavond Delft

Nostalgische Kerstmarkt, Leiden

Van 13 t/m 17 december staat de Nostalgische Kerstmarkt op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. Met knusse houten chalets vol met leuke kerstcadeautjes, foodtrucks met lekkere winterse snacks en een gezellig winterterras waar je heerlijk zit met een warme chocolademelk of glühwein!

De Nostalgische Kerstmarkt is geopend van 13 t/m 16 december van 12:00 – 21:00u en op 17 december van 13:00 – 17:00u. Gratis entree.

Ook leuk: de Drijvende IJsbaan in Leiden! Deze is van 9 december t/m 7 januari 2024 geopend van 10:00 – 21:00 uur op de Nieuwe Rijn. Een dagkaart kost €9, inclusief schaatsen en exclusief verplichte handschoenen.

Leukste kerstmarkten in Nederland: Nostalgische Kerstmarkt, Leiden

Foto: Nostalgische Kerstmarkt Leiden

Candlelight Shopping & Music, Castricum

Zaterdag 16 december staat het dorpshart van Castricum helemaal in het teken van kerst. Tijdens de Candlelight Shopping & Music is er live muziek, een ijsbaan, loopt een kerstman rond en staan er diverse foodtrucks waar je wat lekker te eten en drinken kunt halen. Dit vindt allemaal plaats in de Torenstraat, Dorpsstraat, Burgemeester Mooijstraat, op het Kerkplein, Bakkerspleintje en Dorpsplein. Er is zelfs een kersttrein, hier kun je op- en afstappen in de Torenstraat en het Kerkplein. Mis ook het Kunst en Lichtjespad in de Tuin van Kapitein Rommel niet.

De kerstmarkt in Castricum vindt plaats op 16 december van 16:00 – 21:00u, en de winkels zijn ook tot 22:00u open. Gratis toegankelijk.

Lees ook: Wat te doen in Castricum: tips van een local

Lichtjesparade Lelystad

Op zaterdag 16 december trekt de Lichtjesparade door Lelystad. Een sfeervolle optocht die de stad laat stralen en van het Stadshart de gezelligste plek van Lelystad maakt. Met duizenden lichtjes, 100 dansende kinderen en nog veel meer! De Lichtjesparade begint op 17:30u op de Florijnstraat en eindigt rond 19:00u op het Agorahof. Aansluitend kun je tot 20:30u genieten van betoverende kerstmuziek. Ook zijn er veel kraampjes waar je wat lekkers te eten en drinken kunt kopen.

8x leuke kerstmarkten in Nederland

Dickens Festijn, Deventer

Op 16 en 17 december vindt het Dickens Festijn in Deventer plaats. Dit is misschien wel het meest unieke evenement van Nederland! Tijdens deze kerstmarkt wordt namelijk teruggegaan naar de 19e eeuw. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven. Herleef oude tijden in de prachtig aangeklede stad, met veel lampjes, muziek en lekkernijen uit de tijd van Charles Dickens.

Het Dickens Festijn vindt plaats op 16 en 17 december van 11:00 tot 17:00 uur, toegang is gratis en alleen mogelijk via de Keizerstraat. Houd wel rekening met een lange wachtrij, die wel kan oplopen tot 1,5 uur. Ga je het dit jaar niet redden? In 2024 zal het Dickens Festijn in Deventer plaatsvinden op 14 en 15 december.

Tip: maak er een staycation van en boek een nachtje bij Hotel Finch. Een luxe boutique hotel in het centrum van Deventer, op loopafstand van het Dickens Festijn! Lees meer over dit fijne hotel.

Leuke kerstmarkten in Nederland: Dickens Festijn in Deventer

Funky Xmas Market, Amsterdam

Zondag 17 december wil je op het Westergasterrein in Amsterdam zijn voor de Funky Xmas Market. Hier vind je veel kraampjes met originele kerstcadeaus en een funky kerstsfeer! Denk aan interieurspullen, mode, sieraden, design, vintage, spulletjes voor kinderen en kerstdecoraties. Daarnaast is er een programma met live muziek en kun je wat lekkers halen bij een van de vele foodstands en foodtrucks.

De Funky Xmas Market vindt op 17 december plaats van 12:00 –  18:00 uur, toegang is gratis.

Lees ook: Dit zijn de leukste kerstmarkten in Amsterdam

Leuke kerstmarkten in Amsterdam

Dit zijn wat mij betreft de 8 leukste kerstmarkten in Nederland! Heb jij nog tips? Altijd welkom! Andere leuke bestemmingen om Kerst te vieren:

0 likes

Your email address will not be published.