regelen als je op reis gaat

Travel

7 dingen die je moet regelen als je op reis gaat

24 november 2018

Tags:

Er zijn van die dingen die je moet regelen als je op reis gaat, die zó logisch zijn dat je ze vergeet. Je bent meer met de reis ernaartoe bezig, dan met het moment dat je er daadwerkelijk bent. Geloof me, het overkomt ons allemaal. Daarom bij deze een checklist van zeven dingen die je moet regelen als je op reis gaat. Thank me later!

Dit moet je regelen als je op reis gaat

Vaccinaties nemen

In het buitenland bestaat de kans op een vervelende infectie, en vaccinaties kunnen dit helpen voorkomen. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, wordt dit meestal vergoed – of op z’n minst een deel daarvan. Check op tijd welke vaccinaties je nodig hebt, want sommigen geven alleen maximale bescherming als ze weken of zelfs maanden van te voren zijn toegediend. Via GGD Reisvaccinaties kun je per land opzoeken welke vaccinaties worden geadviseerd.

Visum regelen

Check altijd goed of je een visums nodig hebt, want voor elk land gelden andere regels. Doe ook dit lekker op tijd, want het kan even duren voordat het geregeld is en je ‘m binnen hebt. Ga ook meteen even na tot wanneer je paspoort nog geldig is. In sommige landen geldt dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn, anders kom je er niet in. Houd daar dus rekening mee. En maak een kopie van je paspoort en mail die naar jezelf voor het geval je ‘m kwijtraakt.

Reisverzekering afsluiten

Als je vaker dan twee keer per jaar reist, raad ik je sowieso aan om een doorlopende reis- en annuleringsverzekering te nemen. Is goedkoper dan het af en toe doen, en dan hoef je er ook niet elke keer weer aan te denken. Ik heb zelf een doorlopende reisverzekering bij FBTO, maar alleen met een Europa-dekking. Dus als ik buiten Europa ga reizen, moet ik deze wel even op ‘wereld’ zetten. Het is me wel eens overkomen dat ik dit last minute op Schiphol moest doen, en dat is niet heel chill. Dus tegenwoordig zet ik als ik iets boek meteen een reminder in m’n agenda, zodat ik het niet kàn vergeten.

Lees ook: Besparen op je verzekeringen: 5 tips

Je pinpas op wereld zetten

Ik zie mezelf nog op het vliegveld van Kaapstad staan. Moe, na een lange reis en gehaast, omdat ik het allemaal best spannend vond en het al laat op de avond was. Ik dacht even snel geld te pinnen zodat ik de taxi naar m’n hostel kon betalen. Pinautomaat één deed het niet. Nummer twee gooide m’n pinpas er ook uit. Toch nog maar twee keer proberen. En ineens komt het tot me: ik heb m’n pinpas niet op ‘wereld’ gezet, waardoor hij geen internationale betalingen uitvoert. “Godver, hoe kon ik dat nou vergeten?”. Er was geen wifi, mobiele data werkte niet, dus moest ik een T-Mobile bundel van €10 voor 24u kopen. Door deze stress zal ik het nooit meer vergeten, en hopelijk jij door dit verhaal ook niet.

Tip: als je buiten Europa veel geld pint, betaal je vaak allerlei soorten fees. Daarom kun je het beste een rekening openen bij Bunq, dat scheelt je veel geld!

Inpakken

Kies je voor een koffer of een backpack? Dat hangt af van je bestemming, reisplannen en persoonlijke voorkeur. Zo ben ik één keer met een backpack door Bali gaan reizen, maar vond dat zo irritant dat ik sindsdien altijd met koffer reis. Begin op tijd met inpakken, zodat je niets vergeet. Ik maak zelf altijd een lijstje, zodat ik eenmaal op reis ook weet wat ik bij me heb en niks kan vergeten of kwijtraken.

Lees ook: Reis essentials: 10 dingen die je altijd moet inpakken

Tijd wijzigen

Vlieg je naar een land met veel tijdsverschil? Zet je telefoon en horloge dan bij vertrek van het vliegtuig alvast op de tijdzone van bestemming. Zo ben je je niet de hele tijd bewust van hoe laat het ‘eigenlijk’ is, en kom je sneller in het ritme van het land van bestemming. Ook bij een overstap is dit handig, want dan kun je geen fouten maken met de tijden.

Eerste accommodatie & vervoer

Ik vind het altijd fijn om te weten waar ik vanaf het vliegveld naartoe reis en hoe. Daarom boek ik vooraf altijd een hotel of hostel, eentje die net iets luxer is dan ik normaal zou boeken, zodat ik even kan acclimatiseren. Ik check bij hen hoeveel een airport pick-up kost maar Google het ook altijd even. Vaak kun je namelijk heel gemakkelijk met het openbaar vervoer, voor een derde van de prijs die zij vragen. En dat is soms nog leuker ook!

Als je een auto wilt huren, is het ook handig dat van tevoren alvast te doen. Tip: bij Sunny Cars huur je all-in, dus alles wat je nodig hebt is inbegrepen. Denk aan een WA-verzekering, een schadeverzekering en diefstalverzekering. Wel zo handig! Enne, vergeet je rijbewijs ook niet.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Hopelijk heb je iets aan mijn tips om te regelen als je op reis gaat! Veel plezier!

5 likes

Your email address will not be published.