add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Dagje Schoonhoven: leuke activiteiten & hotspots

Travel

Dagje Schoonhoven: leuke activiteiten & hotspots

17 juli 2023

Tags: , , ,

Schoonhoven is een vestingstadje in de provincie Zuid-Holland, middenin de polders van de Krimpenerwaard. Het is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt voor een dagje weg in Nederland, maar het is een prachtige plek en heerlijk om er rond te dwalen. Je loopt namelijk door pittoreske straatjes, langs monumentale panden en een gracht, maar je vindt er ook leuke koffietentjes en kleine boetiekjes. Ik verbaasde me erover hoe authentiek en hip dit stadje tegelijkertijd is! Daarom in dit blog allerlei leuke tips, hotspots en activiteiten voor een dagje Schoonhoven.

Lees ook: Doen in Rotterdam: 8 originele activiteiten

Dagje Schoonhoven

Door Schoonhoven slenteren is al een bezienswaardigheid op zich. De stad is een vesting, wat betekent dat deze vroeger volledig werd omringd door stadsmuren, forten, poorten en een gracht. En daar is nog veel van intact! Het maakt het historische centrum erg fotogeniek en een heerlijke plek om rond te dwalen. Hieronder een aantal leuke dingen om te doen in Schoonhoven.

Dagje Schoonhoven

Leuke activiteiten in Schoonhoven

Het Zilvermuseum

Schoonhoven staat bekend als de Zilverstad van Nederland. Niet gek dus dat je er tijdens een wandeling veel zilversmeden tegenkomt. Loop zeker bij een aantal even naar binnen om ze creatief bezig te zien. Ook het Zilvermuseum bevindt zich in Schoonhoven. Dit museum is gevestigd in een prachtig pand, en heeft de grootste zilvercollectie van Nederland. Daarnaast is er veel te doen, zoals een rondleiding, workshop, je kunt er smeden ontmoeten, meer over zilver leren tijdens een Zilverollege en zelfs je eigen zilver laten taxeren! Ik leerde er onder andere dat een zilversmid gebruiksvoorwerpen maakt, zoals schalen, bestek en vazen. En een goudsmid maakt sieraden. Wist jij dat al?

Doen in Schoonhoven: Het Zilvermuseum

Winkelen in Schoonhoven

Ondanks dat Schoonhoven klein maar fijn is, zitten er een aantal hippe kledingzaken en leuke concept stores. Een paar winkels die je niet wilt missen:

  • LOIC Concept Store: het kleinste warenhuis van de hele wereld en omstreken – zoals ze zelf zeggen. LOIC staat voor Lifestyle, Outfits, Interieur en Coffee. Je kunt er dus terecht voor een koffietje, maar ook voor allerlei leuke spulletjes. Denk aan mooie mokken, drinkglazen, boeken en kaarsen.
  • Allure: dit is zo’n winkel waar je niet naar binnen kunt lopen zonder iets te kopen. Naast dameskleding liggen er ook veel mooie accessoires, cadeautjes en andere hebbedingen.
  • Green Picnic: een duurzame en fair trade winkel. Hier vind je een ruime keuze in handige en duurzame vervangers voor plastic wegwerpservies en wegwerp waterflesjes. Mooi, handig en betaalbaar!
  • Puur Bloem & Binnen: deze winkel op de hoek van de Kerkstraat en Oude Haven is niet te missen. Een eigentijdse bloem- en interieurwinkel.
Dagje Schoonhoven: leuke winkels

Puur Bloem & Binnen + Allure

Vintage winkels

Ook voor vintage winkels zit je goed  in Schoonhoven. Een winkel die je niet mag overslaan is Pand 96, een vintage woonwinkel. Hier krijgen oude meubels en woonaccessoires een make-over zodat ze binnen de laatste trends passen. Hoe leuk? Tegenover Pand 96 zit een kringloopwinkel zoals je ze kent, vol verborgen schatten. Ook zeker even naar binnen lopen dus!

Vintage winkelen in Schoonhoven

Hotspots in Schoonhoven

Ook hier geldt weer: er zitten verrassend veel leuke hotspots in Schoonhoven. Een aantal tips:

» Koffie op het zonnige terras bij Basta Coffee
» Lunchen bij het hippe Boutique Café Lien
» Een ijsje haal je bij Het IJsbuffet van Schoonhoven
» Een fietsstop maak je bij Fausto – dit ligt iets buiten het centrum van Schoonhoven, op de Stadscamping aan de Lek
» Borrelen op het terras van Restaurant Rivero, aan de oevers van de Lek
» Dineren bij Italiaans restaurant Forchetta

Schoonhoven hotspots

Boutique Café Lien + Basta Coffee

Lees ook: Villa Augustus in Dordrecht: slapen in een oude Watertoren omgeven door tuinen

Overnachten in Schoonhoven

Maak je van je dagje Schoonhoven een weekendje weg? Goed idee, want ook in de omgeving van Schoonhoven is nog veel te doen. In Schoonhoven zelf zijn niet super veel mogelijkheden om te overnachten, maar de plekjes die er zijn, zijn dan ook wel erg bijzonder. Kijk bijvoorbeeld eens naar B&B de Edelsmederij. Anders dan de naam wellicht doet denken is dit een soort eigen appartementje in een historisch pand, inclusief kitchenette, slaapkamer met zitje en badkamer. Je hebt dus de hele ruimte voor jezelf. Donkere kleuren, gouden accessoires en alles wat je maar nodig kunt hebben is aanwezig. Van wijnglazen tot EHBO-kit.

Aangezien B&B de Edelsmederij dus maar één appartement heeft, is het goed mogelijk dat deze al is volgeboekt. Een ander bijzonder plekje om te overnachten in Schoonhoven is B&B Zilverstad Huisje De Watertoren. Ook al zo’n leuk ingericht huisje, waar aan alles is gedacht. Twee aparte slaapkamers, een goed uitgeruste keuken en een woonkamer met openslaande deuren naar het terras.

En anders kun je altijd nog even kijken bij Hotel Restaurant Belvédère. Een driesterrenhotel met hotelkamers die een uitzicht over Schoonhoven of de rivier de Lek bieden.

Overnachten in Schoonhoven: B&B de Edelsmederij

B&B de Edelsmederij

Lees ook: Paklijst: wat pak je in voor een weekend weg in Nederland?

Doen in de omgeving van Schoonhoven

Zoals gezegd ligt Schoonhoven middenin de polders van de Krimpenerwaard, en daar is natuurlijk meer te doen. Ik geef je twee tips!

In het midden van de Krimpenerwaard, in Berkenwoude, vind je theetuin Het Schapenschuurtje. Dit is de ideale plek voor een fietspauze, want je kunt er lekker lunchen of koffie met wat lekkers bestellen. Maar wat hier ook erg leuk is om te doen, is suppen! Een unieke manier om het oer-Hollandse landschap rond Berkenwoude te ontdekken. Je kunt een SUP-les, begeleide SUP-tour of SUP-yoga boeken, maar er zijn ook twee mooie SUP-routes over slootjes en weteringen waarop je vrij kunt suppen. Als je al een beetje kunt suppen, is dat natuurlijk het leukst.

Suppen in de Krimpenerwaard

Het gebied tussen Krimpen aan den IJssel en Schoonhoven dat langs de Provinciale weg ligt, is het Loetbos. Dit bos is 10 km lang en perfect voor en wandeling, met veel diverse paden en routes. Maar je kunt er ook goed fietsen en zelfs kanoën! Ook voor kinderen is er veel te doen, zoals de speelroute. Dit is een wandelroute speciaal voor kinderen, met onderweg diverse obstakels waar ze overheen moeten.

Doen in omgeving Schoonhoven: het Loetbos

Meer leuks in de omgeving van Schoonhoven:

0 likes

Your email address will not be published.