Solo reizen

Travel

Alles wat je wilt weten over solo reizen

15 maart 2024

Tags:

Solo reizen, oftewel alleen reizen, is geweldig. Ja ik val er maar meteen mee met de deur in huis, want ik kan er niet omheen. Alleen reizen heeft mij zoveel gebracht. Ik ben erdoor gegroeid, sta veel sterker in m’n schoenen, kan me alleen vermaken maar ook gemakkelijk nieuwe mensen leren kennen. En bovenal: ik heb reizen gemaakt omdat ik dat wilde, niet omdat iemand anders dat wilde of er niemand was om mee te gaan. Omdat ik zo’n fan van solo trips ben, wil ik iedereen overhalen ooit een keer alleen op reis te gaan. Daarom in dit artikel: al mijn tips voor solo reizen!

Lees ook: Alleen op reis terwijl je een relatie hebt: 6 tips

Solo reizen

Tip! Wil jij een keer alleen op reis, maar vind je het spannend of heb je geen tijd/zin om alles zelf uit te zoeken? Kijk dan eens naar mijn Valencia Solo Travel Guide – vol praktische tips & een volledig 3-daags programma!

Mijn eerste solo reis

Mijn eerste solo reis was drie weken Bali, bijna tien jaar geleden. Hoe cliché, haha. Maar ik was doodsbang, wist niet of ik wel écht alleen durfde te reizen en ik hoorde zoveel goede verhalen over Bali dat ik de knoop doorhakte. En dat was de beste beslissing ooit. Zeker voor je eerste solo reis is het fijn om een bestemming uit te kiezen waarvan je weet dat het er veilig is en waar je positieve dingen over hebt gehoord van andere solo reizigers.

5 voordelen van alleen reizen

De voordelen van solo reizen

Na die drie weken Bali volgden vele andere solo reizen. Het beviel zo goed dat ik om was. Inmiddels ben ik de tel kwijt, maar ik heb zeker al meer dan tien solo trips gemaakt. Een aantal redenen waarom het goed is om alleen op reis te gaan:

 • Lots of me time! Als je alleen reist, heb je àlles zelf voor het zeggen. Je hoeft met niemand rekening te houden.
 • Je komt erachter dat je sterker bent dan je denkt. Ja je gaat naar een vreemd land, zonder dat er iemand in de buurt is om op terug te vallen. Maar je zult er al snel achter komen dat jij je wel redt, en dat er niets is wat jij niet kunt.
 • Je kunt thuis beter loslaten, doordat er niemand is om mee over dingen van thuis te praten.
 • Je bent benaderbaar. Als je samen met een vriend(in) reist, zullen anderen jullie minder snel benaderen. Zelf spreken jullie anderen misschien ook minder snel aan, want jullie hebben elkaar al.
 • Je maakt snel nieuwe vrienden met andere (solo) reizigers. En met veel van de mensen die je onderweg ontmoet, ga sneller de diepte in. Je brengt ineens veel tijd met elkaar door (bijvoorbeeld tijdens een acht uur durende busrit) waardoor je niet alleen maar over koetjes en kalfjes kunt blijven praten. Jullie vertellen elkaar sneller meer over jezelf dan je normaal zou doen, en dat leidt tot hele interessante gesprekken en inzichten.
 • Je Engels zal verbeteren. Tijdens een solo trip praat je zowat alleen maar Engels, terwijl als je samen met een vriend(in) reist jullie meer Nederlands zullen spreken. Hierdoor zul je er op een gegeven moment achterkomen dat je zelfs in het Engels denkt.

De nadelen van solo reizen

Aan alle voordelen zitten nadelen, toch? Zo ook aan solo reizen, daar ben ik heel eerlijk over. Dit zijn de nadelen van alleen op reis gaan:

 • Er is niemand om op terug te vallen. Ook als je moe bent, als je het allemaal even niet meer weet, als het donker is, als je verdrietig bent, etc. En dat is prima, want je kunt het allemaal heel goed zelf oplossen.
 • Er is niemand in de buurt die even op jouw spullen kan letten als je bijvoorbeeld op het vliegveld naar de wc moet of op het strand ligt en wilt zwemmen.
 • Als je alleen op reis bent, ben je wat kwetsbaarder dan als je samen met iemand anders zou zijn. Vertrouw hierbij altijd op je gevoel: ga weg als iets niet goed voelt of spreek iemand aan.
 • Je vergeet ervaringen sneller. Eenmaal thuis is er niemand om de herinneringen mee op te halen, dus vergeet je ze sneller. Daarom houd ik graag een dagboekje bij, waar ik elke dag een paar dingen in schrijf.
 • Je kunt af en toe eenzaam zijn. Hier kom ik verder in dit artikel op terug.
 • Als je alleen reist maak je vooral foto’s van de omgeving, maar het is ook wel leuk om een aantal foto’s te hebben waar jij ook op staat. En daar heb je toch echt andere mensen voor nodig.

Lees ook: Zo maak je foto’s als je alleen reist

Foto's maken als je alleen reist? Zo doe je dat

Nooit écht alleen

Dat je alleen op vakantie bent, hoeft niet te betekenen dat je je hele reis alleen blijft. Veel reizigers hebben dezelfde plekken op hun lijstje staan, dus waarom zou je daar niet samen naar toe reizen? Het hoeft ook niet te betekenen dat jullie de rest van de tijd samen blijven, op een gegeven moment scheiden jullie wegen weer en dat is prima.

Is alleen op reis gaan eenzaam?

Een veelgestelde vraag is of solo reizen niet eenzaam is. En af en toe is het dat wel ja. En op het moment kan het best heftig zijn. Jij zit alleen binnen, terwijl je weet dat andere mensen samen leuke dingen aan het doen zijn. Het kan dan voelen alsof het écht niet beter zal worden, en je de rest van je reis helemaal alleen blijft. Maar dat is echt nooit zo! Alle moment waarop ik me kan herinneren dat ik me eenzaam voelde, was dat gevoel binnen no-time weg omdat ik toch met iemand aan de praat raakte. Bijvoorbeeld doordat er iemand de hostel kamer binnen kwam lopen of naast me kwam zitten in de bus. En dat waren achteraf de leukste momenten, misschien omdat ik ze na het eenzame gevoel extra waardeerde.

Je hebt het zelf in de hand

Onthoud ook dat jij de enige bent die er wat aan kunt doen. Het is nergens zo makkelijk om nieuwe mensen te leren kennen als op reis. Vragen als “Hoi, hoe lang ben jij hier al?” of “Waar kom je vandaan?” staan garant voor een gesprek. En de gedachte ‘morgen weer een nieuwe dag’ kan ook helpen. Als je moe bent voelt alles meestal wat zwaarder, en ziet de wereld er de volgende ochtend weer een stuk zonniger uit.

Je hóeft geen vrienden te maken

Hieraan wil ik wel toevoegen dat je niet met mensen hóeft te zijn. Zo ben ik erg gesteld op m’n me-time, en houd ik niet zo van groepen mensen. Ik vind het fijner om met een of twee mensen waar ik echt een klik mee heb om te gaan, dan met een groep waarvan ik niemand super vind maar toch mee ga om maar niet alleen te zijn. Ik ben introvert dus laad in m’n eentje op, waar extraverte mensen juist opladen als ze omgeven worden door mensen. Daardoor vind ik het aan het einde van een drukke dag dus heerlijk om zelf te koken en op m’n kamer tot rust te komen. Ervaar voor jezelf wat jouw voorkeur heeft!

De kosten van een maand als digital nomad in Lissabon

Je voorbereiden op een solo trip

Als je alleen op reis gaat, moet je je misschien net even wat beter voorbereiden dan als je samen met iemand gaat. Als je samen reist kun je nog terugvallen op de ander, bijvoorbeeld als je pinpas wordt ingeslikt of je tas wordt gestolen. Natuurlijk ga je ervan uit dat dit soort dingen niet gebeuren, maar toch is het goed om er voorbereid op te zijn. Daarom een aantal voorbereidingen die ik altijd tref:

 • Neem een pinpas en creditcard mee, maar bewaar die niet samen op één plek. Als je portemonnee wordt gestolen of je verliest ‘m, dan ben je beide kwijt. Dus stop er één in je portemonnee, en de ander in je koffer.
 • Hetzelfde geldt voor geld: stop je cash geld niet op één plek, maar verdeel het over meerdere plekken in je bagage.
 • Zorg dat je ergens online of op een usb-stickje je belangrijke papieren hebt staan. Denk aan een kopie van je paspoort, rijbewijs, zorgverzekering, reisverzekering, etc.
 • Neem een boekje mee met daarin een aantal telefoonnummers van familie thuis, voor als je je telefoon kwijtraakt.
 • Zoek het noodnummer op van je bestemming, en zet die ook in je telefoon en in een boekje.
 • Neem een klein reisslotje mee. Vaak hebben hotels of hostels wel een opslagruimte, maar moet je daar zelf een slotje indoen.
 • Boek van tevoren alvast de eerste een of twee overnachtingen + het vervoer vanaf het vliegveld ernaartoe. Als je aankomt ben je waarschijnlijk kapot van de vlucht, overwhelmed van de nieuwe omgeving, en wil je gewoon even chillen.

Reizen met alleen handbagage: zo doe je dat

Veiligheid tijdens solo reizen

Eerlijk is eerlijk: als soloreiziger ben je toch wat kwetsbaarder dan dat je samen met iemand anders reist, zeker als vrouw. Daarom is je veiligheid super belangrijk. Mijn solo reizen tips wat betreft veiligheid:

 • Zorg altijd dat je voldoende geld hebt om een vluchtroute te pakken, zoals bijvoorbeeld een te dure taxi. Veiligheid voor alles!
 • Luister altijd naar je onderbuikgevoel. Voelt iets niet goed? Zet dan je beleefde gedrag aan de kant en kies voor jezelf. Je ziet diegene toch nooit meer.
 • Zorg ervoor dat mensen weten waar je bent.
 • Ik ga ‘s avonds niet alleen in het donker over straat, want daar voel ik me niet prettig bij.
 • Neem altijd wat lange rokken en t-shirts mee. Afhankelijk van waar je naartoe gaat kun je op sommige plekken gemakkelijk in je short en top over straat, maar op andere plekken zeker niet. Lees je goed in.
 • Ik draag vaak een ring die als trouwring kan dienen, vooral in Aziatische landen is dit fijn.
 • Voel je je niet veilig op straat? Weet dat je altijd een hotel in kunt lopen. Je kunt de situatie aan degene achter de receptie uitleggen, vragen of diegene een taxi voor je belt, of gewoon even op adem komen in de lobby.

Treinreizen binnen Europa: bestemmingen waar je zo bent

Solo reizen bestemmingen

Wat zijn nou de beste solo reizen bestemmingen? Dat ligt er maar net aan waar je behoefte aan hebt. Ik ben in verschillende werelddelen in m’n eentje geweest, en zal mijn ervaring per continent delen.

Solo trip Europa

Mijn lievelingssteden voor een solo trip binnen Europa zijn Valencia en Lissabon. Beide steden hebben een stad en strand (in Lissabon moet je er wel even de trein voor pakken). Ze liggen zuidelijker dan Nederland, dus is het er wat warmer. Beide hebben veel gezellige koffietentjes, winkeltjes en restaurants, en is het gewoon heerlijk om er rond te wandelen. Lees ook zeker al mijn blogs over Valencia en Lissabon!

Valencia Solo Travel Guide

Solo reizen Azië

Waar mijn eerste solo reis naar Bali was, was de tweede naar Thailand. Tja, als beginnend solo reiziger is het helemaal niet erg om de gebaande paden te volgen! Zeker niet als dat jou een veilig gevoel geeft. Thailand is een van de beste bestemmingen voor je eerste solo trip. De mensen zijn er heel vriendelijk, het vervoer is goed geregeld, je ontmoet er gemakkelijk andere solo reizigers, het is er goedkoop, en het eten is lekker. What’s not to like? Ik ben er drie weken doorheen gereisd, en heb een week in een stilteklooster in Chiang Mai gezeten. Een geweldige ervaring die ik iedereen kan aanraden.

In november 2018 reisde ik drie weken alleen door Sri Lanka. Dat was alweer m’n 7e solo-reis, maar toch was het weer even spannend. Ik denk dat dat het bij een nieuwe bestemming altijd zal zijn, zeker buiten Europa. Je weet immers niet precies wat je kunt verwachten. Toch was ook dit een hele gave reis, waar ik veel leuke mensen ontmoette.

Bekijk ook mijn vlog van Mirissa:

Lees ook: Mijn tips voor een solo trip naar Sri Lanka

Solo reizen Amerika

Solo reizen in Amerika is misschien iets minder ‘normaal’ dan Azië, maar het kan zeker. Ik ben in m’n eentje in New York geweest en vond dat echt geweldig. Maar dat is dan ook wel een wereldstad waar er – net als in Amsterdam – altijd wat te doen is. Je zult je geen seconde vervelen, je nooit alleen voelen doordat Amerikanen altijd openstaan voor een gesprek, en achteraf voel je je een wereldvrouw. Daarnaast is het veilig, mits je in de goede buurten blijft. Maar daarbuiten kom je als toerist niet zo snel, en er is altijd wel iemand op straat.

Lees ook: Mijn tips voor een solo trip naar New York

Vegan eten in New York City

Solo trip Mexico

In 2020 maakte ik een solotrip van drie weken door Mexico. Voor het totaalplaatje: ik begon de reis samen met m’n vriend in New York, na vijf dagen vlogen we samen door naar Cancun voor een lang weekend op Isla Mujeres, waarna hij naar Nederland vloog en ik nog drie weken alleen in Yucatán achterbleef. Daar maakte ik de volgende route: Cancun, BacalarTulumValladolid en Playa del Carmen.

Dit was voor mij een super chille manier om m’n reis door Mexico te beginnen, want het land stond al lang op m’n lijstje maar ik vond het wel spannend. Van sommige landen weet je gewoon dat je er prima als vrouw alleen naartoe kunt gaan (denk Bali en Thailand), en van andere weet je het misschien niet zo zeker. Mexico was voor mij een land die in de laatste categorie valt. Mijn conclusie? Wisselend. In Bacalar heb ik een geweldige tijd gehad (daar zou ik meteen weer naartoe gaan!), maar in Tulum was mijn ervaring minder.

Lees ook: Is het veilig om als vrouw alleen naar Mexico te reizen?

Wat te doen in Bacalar, Mexico: 8 tips

Solo reis Zuid-Afrika

Over solo reizen in Afrika kan ik alleen mijn ervaring in Kaapstad in Zuid-Afrika delen. Voordat ik erheen ging, heb ik het er veel met familie en vrienden over gehad. Ik hoorde namelijk best wat negatieve verhalen, maar juist ook weer hele positieve. Uiteindelijk besloot ik m’n gevoel te volgen, en er gewoon voor te gaan. En zo kwam het dat ik de eerste vijf weken van m’n digital nomad bestaan in Kaapstad verbleef, en toen eigenlijk nóg langer wilde blijven. De prachtige omgeving, aardige mensen, het eindeloze aantal dingen die er te doen zijn, en ook niet onbelangrijk: tijdens de Nederlandse winter, is het zomer in Zuid-Afrika.

Weet wel dat er op elke hoek van de straat een beveiliger staat, en zo ook bij veel winkels, barren en ho(s)tels. Zou dit niet het geval zijn, dan zou er veel meer onrust en criminaliteit zijn. Want Kaapstad kan soms als een westerse stad voelen, maar dat is het natuurlijk niet. Het verschil tussen rijk en arm is er enorm.

Lees ook: Mijn tips voor een solo trip naar Kaapstad

In mijn tweede week als digital nomad in Kaapstad, beklom ik Lion's Head.

Alleen op vakantie in Nederland

Je kunt natuurlijk ook alleen op reis in Nederland! Want waarom zou je dat alleen in het buitenland doen? Een paar dagen weg alleen is heerlijk, waar je dan ook naar toe gaat. Een aantal tips voor een nachtje weg in Nederland:

La Paulowna: een heerlijk boutique hotel in Den Haag

Lees ook: De leukste reisboeken over Nederland

Solo reizen tips

Na alle bovenstaande solo reis tips heb ik er nóg meer!

 1. Plan niet te veel als je alleen op reis gaat. Bedenk welke plekken je minstens wilt bezoeken, maar houd je route enigszins open. Misschien vind je het op een plek heel leuk en wil je langer blijven, terwijl je op een andere plek meteen weg wilt.
 2. Neem deze 10 reis essentials altijd mee, zoals een reisstekker, hamamdoek en slaapmasker.
 3. Pak niet te veel in, dat is alleen maar sjouwen en opletten of er niks gestolen wordt. Ik ben groot fan van alleen met handbagage reizen, mijn tips daarvoor lees je hier.
 4. Een leuke manier om vrijblijvend mensen te ontmoeten, is door een tour te boeken. De kans is groot dat jullie de dag samen in de kroeg afsluiten. Ik ben zelf fan van de fietstours van Baja Bikes! Een leuke manier om een stad te leren kennen én met andere mensen te kletsen.
 5. Houd familie en vrienden op de hoogte van waar je bent en wat je gaat doen. Het is logisch dat ze het best spannend vinden dat je alleen weggaat, dus houd daar rekening mee.
 6. Ik koop buiten Europa altijd een lokale simkaart, zodat ik gewoon op internet kan. Hierdoor ben je altijd bereikbaar, weet je altijd waar je bent dankzij Google Maps en kun je gemakkelijk een Uber bestellen.
 7. Geniet!

Ben je nu helemaal enthousiast en wil je meteen op solo reis? Beluister dan de Solo Reizen podcast van Liesbeth Rasker, vol heerlijke verhalen van soloreizigers.

Liesbeth Rasker schreef ook het boek ‘Solo Reizen – Hoe je in je eentje de wereld trotseert‘, waarin ze je meeneemt naar de landen die zij al bezocht (zoals Italië en Sri Lanka), deelt ze haar ervaringen over onder andere eenzaamheid en luisteren naar je gevoel, en geeft ze praktische tips voor jouw volgende solo reis.

Inspiratie nodig voor een solo trip? Lees dan deze blogs:

Artikel van 18-11-2020, laatste update: 15-03-2024

2 likes

Comments (1)

 • juli 14, 2022 by Campers Amerika

  Campers Amerika

  Wat een interessant artikel om te lezen! Ik zit er zelf al even over na te denken om alleen naar Bali te gaan. Toch durf ik de stap maar steeds niet te nemen. Ik ben bang dat ik me eenzaam voel en dat ik moeilijk in contact kom met anderen.

  Met vriendelijke groet,

  Carla

Your email address will not be published.