Kaapverdië als digital nomad bestemming

Digital nomad / Travel

Kaapverdië als digital nomad bestemming

10 juni 2020

Tags: , ,

Vorig jaar was ik op zoek naar een nieuwe digital nomad-bestemming. Kaapverdië kwam langs als optie, omdat de temperaturen er het hele jaar door warm en tropisch zijn, en het vanaf Nederland maar zo’n 6 uur vliegen is. Daarnaast zijn de landschappen van de eilanden erg afwisselend en kun je er verschillende dingen doen zoals surfen, duiken, snorkelen en wandelen, maar ook lekker chillen op witte zandstranden. Uiteindelijk is het een andere bestemming geworden, maar Kaapverdië bleef wel in m’n hoofd zitten. Dus besloot ik alvast wat vooronderzoek te doen en dat met je te delen!

Lees ook: Hoe blijf je als digital nomad gemotiveerd om te werken?

Kaapverdië

Kaapverdië is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ter hoogte van de Westkust van Senegal. Kaapverdië telt 10 eilanden, waarvan 9 bewoond en 1 onbewoond. Een kort overzicht van wat je waar treft:

  • Boa Vista: strand en woestijn, heerlijk om te snorkelen, zwemmen en surfen.
  • Sal: zon, zee & strand, met goede restaurantjes, muziek, surfscholen en andere watersporten.
  • Fogo: het vulkaaneiland.
  • Santiago: een veelzijdig eiland met natuur, geschiedenis, de oude hoofdstad Cidade Velha, bergen, palmbomen en zelfs meren.
  • Santo Antão: een exotisch paradijs, met spectaculaire berglandschappen, ecologische landbouw en kleine dorpjes.
  • Maio: denk aan witte zandstranden.
  • Brava: het kleinste bewoonde eiland van Kaapverdië, alleen per veerboot bereikbaar.
  • São Nicolao: marslandschappen en tropische valleien, een groot eiland met weinig mensen.
  • São Vicente: het culturele hart. De hoofdstad Mindelo is levendig met kroegen, restaurantjes, live muziek op straat en koloniale huisjes.

Je kunt op één eiland blijven, maar een combi van een aantal is natuurlijk ook gaaf omdat je dan ziet hoe verschillend de eilanden zijn. 90% van de reizigers gaan naar Boa Vista of Sal, waar grote resorts staan. Maar tijdens een Kaapverdië vakantie is het juist zo leuk om naar de lokale dorpjes te gaan. Want waar wij ‘gezellig’ hebben, hebben Kaapverdianen ‘morazeba’. Allebei een onvertaalbaar woord, met ongeveer dezelfde betekenis. Je bent overal welkom en wordt warm ontvangen.

Kaapverdië als digital nomad bestemming

Het weer in Kaapverdië

Voor mij is zon en warmte best een belangrijke voorwaarde bij het uitkiezen van een reisbestemming. En dat zit in Kaapverdië wel goed! Het ziet er gedurende het jaar als volgt uit:

  • Van juli tot september schommelen de temperaturen tussen de 28 graden en 32 graden;
  • In oktober en november tussen de 25 en 29 graden;
  • Van december tot april zakt de temperatuur niet onder 22 graden, en kan het oplopen tot 26 graden. Er staat wel regelmatig een stevige wind met windkracht 4 tot 5, wat ervoor zorgt dat het s’ avonds wat frisser is.
  • In mei en juni liggen de temperaturen weer tussen 25 en 29 graden.

Echt koud wordt het er dus nooit. En een regenseizoen is er eigenlijk niet, aangezien het jaarlijks gemiddeld 6 à 18 dagen regent. Die paar druppels vallen meestal in de maanden augustus en september.

Kaapverdië als digital nomad bestemming

Kaapverdië als digital nomad

Het mag duidelijk zijn: Kaapverdië is prachtig en het weer is er altijd goed. Maar is het ook een fijne digital nomad-bestemming? Daarvoor kijk ik altijd naar de volgende punten:

Internet

Internet de belangrijkste voorwaarde, want zonder goed werkend internet kun je je werk niet doen. Maar internet blijkt helemaal geen probleem op Kaapverdië: op de centrale plekken in dorpen – zoals de grote centrale pleinen – wordt gratis wifi aangeboden door de overheid. Daarnaast hebben de meeste accommodaties op Kaapverdië gewoon een gratis wifi-verbinding, en zijn er veel koffietentjes en restaurants waar je ook van wifi gebruik kunt maken. Op het vliegveld kun je trouwens ook gebruik maken van gratis wifi. Iets wat ik zelf altijd doe, is na aankomst meteen een lokale simkaart kopen met lekker veel GB. Zo kom je nooit in de problemen als de wifi ergens wegvalt.

Lees ook: 8 handige gadgets voor digital nomads

Tijdsverschil

Dan het tijdsverschil: op Kaapverdië is het twee uur vroeger, en tijdens de Nederlandse zomertijd 3 uur. Dat vind ik perfect, want daardoor loop je voor op Nederland. Je kunt lekker aan het werk als in Nederland iedereen nog slaapt of zich klaarmaakt voor werk, en krijgt daardoor veel gedaan aangezien je niet afgeleid wordt door nieuwe mailtjes of verzoeken. Enne, het betekent ook dat je geen last hebt van een jetlag!

Kosten

En tenslotte de valuta: de munteenheid in Kaapverdië is de escudo (CVE). Voor 1 euro krijg je ongeveer 110 CVE. De prijzen voor producten en diensten liggen er over het algemeen een stuk lager dan in Nederland, vooral op de minder toeristische eilanden. Er zijn veel geldautomaten te vinden, meestal direct bij de bank. Creditcards worden door de meeste grote hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, maar door de kleinere lokale niet. Bekijk van tevoren even goed naar welk eiland je gaat, en wat je daar kunt verwachten.

Kaapverdië is dus zeker weer een paar trappen gestegen op mijn digital nomad bestemmingen lijstje! Als het dit jaar niet meer lukt, dan zeker volgend jaar. Ben jij er wel eens geweest?

Dit artikel bevat een samenwerking.

1 likes

Your email address will not be published.