6 duurzame & leuke bloemen pluktuinen in Nederland: van tulpen tot pioenrozen

Travel

De 9 leukste bloemen pluktuinen in Nederland

8 mei 2023

Tags: , , , , , , ,

Op zoek naar leuke pluktuinen in Nederland? Dan ben je hier aan het goede adres. Bloemen plukken in een pluktuin is namelijk m’n nieuwste favoriete hobby. Want zelf plukken is toch veel leuker dan een kant en klaar bosje bloemen kopen? Alleen al de bloemenvelden zien er prachtig uit met zoveel kleur en diversiteit aan bloemen. Heerlijk om daar doorheen te (mogen) wandelen! Benieuwd naar de mooiste plekjes om bloemen te plukken? In dit blog lees je 9 leuke bloemen pluktuinen in Nederland, van Noord-Holland tot Zeeland.

Lees ook: Dit zijn de leukste strandtenten van Nederland

Wat zijn pluktuinen?

First things first. Want wat zijn pluktuinen eigenlijk? De naam geeft het al een beetje weg, maar een pluktuin is een tuin die vol staat met verschillende soorten bloemen. En daar mag jij zelf gaan plukken! Er zijn speciale bloemenpluktuinen – en zelfs tulpenpluktuinen – maar ook fruit of groente pluktuinen, of juist een combinatie van een aantal.

Zijn pluktuinen duurzaam?

Naast dat zelf bloemen plukken veel leuker is dan een boeket in de winkel kopen, is het over het algemeen ook een stuk duurzamer. Je plukt ze namelijk vers van het land, waardoor ze geen grote afstanden hebben moeten afleggen om bij jou in de vaas te belanden. Ook gebruiken de meeste pluktuinen geen pesticiden, wat gif is. Bloemen plukken in een pluktuin is de duurzaamste manier om aan bloemen te komen. Een leuk en duurzaam uitje in Nederland dus!

Wanneer zijn bloemen pluktuinen open?

Bloempluktuinen zijn over het algemeen alleen open in het voorjaar en de zomer. Daarnaast verschilt het per maand wat er te plukken is. Zo loopt de tulpentijd van eind half april tot begin mei, dus de tulpenpluktuinen zijn inmiddels gesloten. Maar je kunt vanaf eind mei weer aan de slag met het plukken van zomerbloemen!

9 leuke bloemen pluktuinen in Nederland

Bloemfontein, Bergen

Wist je dat veel bloembollen worden afgekeurd vanwege kleine beschadigingen of verkleuringen, terwijl de bloem zelf prachtig is? Dat vonden ze bij Bloemfontein zonde, dus daar krijgen de bollen een tweede kans. No waste bloemen, noemen ze dat! Het idee was om een kleine pluktuin te beginnen, maar in hun enthousiasme hebben ze zoveel bloemen geplant dat het niet echt meer klein te noemen is.

Bij aankomst bij Bloemfontein staat er iemand klaar voor een korte uitleg. Zo heb je voor tulpen geen knipschaar nodig, die trek je uit de grond met bol en al. De andere bloemen knip je wel af. Heb je een mooi boeket samengesteld? Dan kun je doorlopen naar de inpak tafel bij het huisje, waar de bloemen nog even nageteld en ingepakt worden. Daarna kun je – alleen in het weekend – nog even nagenieten met koffie, limo of een plakje cake of bananenbrood. Je kunt zowel pinnen als contant betalen.

In april kun je bij Bloemfontein tulpen plukken, begin mei was het laatste weekend dat de tulpenpluktuin open was. Vanaf eind mei kun je er terecht voor zomerbloemen zoals pioenrozen, dahlia’s, gladiolen en zonnebloemen!

leuke bloemen pluktuinen in Nederland: Bloemfontein Bergen

Pluktuinbakkum, Bakkum

Pluktuin Bakkum ligt in een landelijke omgeving, tussen Egmond Binnen, Heiloo en Castricum. Met een emmer en een schaartje die voor je klaarliggen kun je hier het land op om zelf een boeket samen te stellen.

De tulpenpluktuin van Pluktuin Bakkum was in april open, en eind mei gaat de bloemen pluktuin weer open met een grote variëteit aan zomerse snijbloemen. De openingstijden zijn van donderdag t/m zondag van 13.30 – 16.00 uur.

Lees ook: Wat te doen in Castricum: tips van een local

Lokale Bloemetjes, Amsterdam

Dichtbij de Fruittuin van West – een fruitpluktuin – ligt de duurzame pluktuin Lokale Bloemetjes. Dit is de grootste pluktuin van Amsterdam met wel 100 verschillende soorten snijbloemen, waar je zelf een verantwoord bosje bloemen kunt plukken! Bij Lokale Bloemetjes wordt namelijk alleen met biologische producten gewerkt, alles met de hand gedaan en zonder vervuilend transport.

Bij aankomst in het self-service bloemenstation kun je een schaar en vaas pakken, die je kunt vullen tot-ie vol zit met bloemen. Als je klaar bent, kun je kiezen om de bloemen los mee te nemen of deze in te binden met de aanwezige duurzame verpakkingsmaterialen. Voor een plukvaas betaal je €18,50 en voor een kindervaas €12. Betalen kan alleen met gepast contant geld of mobiel via de QR-code.

Lokale Bloemetjes is van juni t/m november open, op woensdag t/m zondag van 10:00 – 18:00 uur.

Lees ook: 11 Verborgen plekjes in Amsterdam

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lokale Bloemetjes (@lokalebloemetjes)

Pluktuin Amstelveen, Nes aan de Amstel

Pluktuin Amstelveen was ooit een rozenkwekerij, maar is sinds 2020 een prachtige pluktuin. Bij aankomst krijg je een knipschaartje en emmer, zodat je zelf de pluktuin in kunt. Alle bloemen in Pluktuin Amstelveen zijn biologisch en gifvrij gekweekt. Voor 20 stelen betaal je €12,50.

Er is een stuk land buiten en een gedeelte overdekt in de kas, dus ook met slecht weer kun je hier bloemen plukken. En niet alleen dat: bij Pluktuin Amstelveen kun je omringd door bloemen in de theetuin ook wat eten en drinken of deelnemen aan een van de bloemenworkshops. In tegenstelling tot de meeste pluktuinen is Pluktuin Amstelveen het hele jaar door te bezoeken.

Pluktuin Stoutenburg, Stoutenburg

In de buurt van Amersfoort vind je Pluktuin Stoutenburg. Hier staat het land in het voorjaar vol met tulpen, en vanaf juli met zomerbloemen. Denk aan dahlia’s, leeuwenbekjes, lathyrus, amarant, korenbloemen en zinnia’s. Bij de ingang van de tuin staan plukmanden en schaartjes klaar. De prijs van een boeket varieert van €3 tot €17,50. Voor kinderen is er een speciale kinderpluktuin, waar ze een kinderhand vol bloemen kunnen plukken voor een kinderprijsje. Pluktuin Stoutenburg gaat vanaf juli weer open. De openingstijden zijn dan: donderdag t/m zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur.

In het oude bakhuis is een gezellig theehuis ingericht. En die is wel de hele zomer open! Vanaf dat de tulpen gaan bloeien (medio april) tot het einde van het plukseizoen (medio oktober). Hier kun je van donderdag t/m zaterdag van 10:30 tot 17:00 uur op het terras genieten van koffie of thee met zelfgemaakte taart. Je kunt ook een high tea bestellen, maar dit moet je wel even reserveren en is alleen voor groepen vanaf vier personen. Wel een erg leuke combi met een boeket plukken of een wandeling in de omgeving! Het theehuis ligt namelijk midden in het mooie gebied van ‘Het Utrechts Landschap’.

Lees ook: De leukste hotspots van Amersfoort

Hanneke’s Pluktuin, Biddinghuizen

Bij Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen kun je bloemen plukken. Eerst gaat in april de tulpentuin open, dan mag je uit 250 verschillende soorten tulpen zelf een boeket plukken. In de zomer gaat de pluktuin open die vol staat met verschillende soorten bloemen. Je krijgt een schaartje mee, zodat je lekker aan de gang kunt gaan.

Trek gekregen na het plukken? Er is een kas waar je even kunt zitten met koffie, thee en wat lekkers. Hanneke’s Pluktuin ligt in Flevoland, in het midden van Nederland. En als je daar toch bent, kun je de Flevoland tulpenroute misschien ook meepakken!

Theetuin Stadsland, Zwolle

Bij Theetuin Stadsland kun je niet alleen bloemen plukken, maar ook thee drinken met theekruiden uit eigen tuin. Denk aan munt, citroenverbena of citroengras. Zo leuk! Je vindt de pluktuin aan de polderkant van de Hasselterdijk in Zwolle. De biologische bloemen worden door hunzelf geteeld, vrij van bestrijdingsmiddelen. Voor een bos van 20 bloemen betaal je €12. Kom je er vaker? Dan is een strippenkaart van 5x plukken voor €50 wellicht voordelig. Naast bloemen kun je bij Theetuin Stadsland ook kruiden en fruit plukken.

Door het koude voorjaar gaat Theetuin Stadsland pas met Hemelvaart open. Dan staat er genoeg in bloei! Tip: neem een emmertje mee om de geplukte bloemen in te zetten.

De theetuin is open op afspraak zodat er een lekker taartje bereid kan worden. Overigens is thee, koffie, sap en limonade uit de tuin altijd voorradig. En als je bloemen geplukt hebt, krijg je een gratis kopje thee, met kruiden uit het seizoen.

Lees ook: Zwolle hotspots: de leukste koffietentjes, restaurants en concept stores

Rotterdamse Munt, Rotterdam

Een groene oase middenin de stad, dat is Rotterdamse Munt. In de wijk Feijenoord, om de hoek van Hotel Nhow Rotterdam en vegan bakkerij Sharp Sharp, zit de sociale stadstuin van Rotterdam, vol met eetbare planten en bloemen. Hier kun je naast bloemen ook kruiden plukken.

Daarnaast is er een tuinwinkel en muntterras, wat open is van van april t/m oktober. Ga lekker zitten tussen het groen, in de schaduw of zon. De keuken is vegetarisch en werkt zoveel mogelijk met verse, lokale en biologische ingrediënten van het seizoen; uit de stadstuinen en collega telers en makers.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9:30 – 16:30 uur.

Pluktuin La Fleur, Zeeland

Op zoek naar een bloemen pluktuin in Zeeland? Pluktuin La Fleur heeft zes bloemenpluktuinen in Zeeland, West-Brabant en Oost-Vlaanderen. Van eind maart t/m september vind je hier veel verschillende soorten bloemen die je kunt plukken. Pak een schaartje of mesje en ga los!

De pluktuinen zijn onbemand, dus je kunt zelf je gang gaan. Bij de kassa staan de prijzen van de bloemen en je kunt contant betalen of met een QR-code via je telefoon. Bij elke pluktuin staan een paar picknicktafels, dus je kunt erna een picknick tussen de bloemen houden!

Lees ook: De leukste hotspots van Vlissingen

Meer leuke dingen om te doen in Nederland:

0 likes

Your email address will not be published.