add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

6 duurzame & leuke bloemen pluktuinen in Nederland: van tulpen tot pioenrozen

Travel

De 9 leukste bloemen pluktuinen in Nederland

4 april 2024

Tags: , , , , , , ,

Op zoek naar leuke pluktuinen in Nederland? Dan ben je hier aan het goede adres. Bloemen plukken in een pluktuin is namelijk m’n nieuwste favoriete hobby. Want zelf plukken in een bloemen pluktuin is toch veel leuker dan een kant en klaar bosje bloemen in de winkel kopen? Alleen al de bloemenvelden zien er prachtig uit met zoveel kleur en diversiteit aan bloemen. Heerlijk om daar doorheen te (mogen) wandelen! Benieuwd naar de mooiste plekjes om bloemen te plukken? In dit blog lees je 9 leuke bloemen pluktuinen in Nederland: van Noord-Holland tot Zeeland.

Lees ook: Dit zijn de leukste strandtenten van Nederland

Wat zijn pluktuinen?

First things first. Want wat zijn pluktuinen eigenlijk? De naam geeft het al een beetje weg, maar een bloemen pluktuin is een tuin die vol staat met verschillende soorten bloemen. En daar mag jij zelf gaan plukken! Na afloop betaal je een bepaald bedrag per bloem. Er zijn speciale bloemenpluktuinen – en zelfs tulpenpluktuinen – maar ook fruit of groente pluktuinen, of juist een combinatie van een aantal.

Zijn pluktuinen duurzaam?

Naast dat zelf bloemen plukken veel leuker is dan een boeket in de winkel kopen, is het over het algemeen ook een stuk duurzamer. Je plukt ze namelijk vers van het land, waardoor ze geen grote afstanden hebben moeten afleggen om bij jou in de vaas te belanden. Ook gebruiken de meeste pluktuinen geen pesticiden, wat gif is. Bloemen plukken in een pluktuin is de duurzaamste manier om aan bloemen te komen. Een leuk en duurzaam uitje in Nederland dus!

Wanneer zijn bloemen pluktuinen open?

Bloempluktuinen zijn over het algemeen alleen open in het voorjaar en de zomer. Daarnaast verschilt het per maand wat er te plukken is. Zo loopt de tulpentijd van eind maart tot half mei, dan zijn de tulpenpluktuinen open. Vanaf eind mei gaan de bloem pluktuinen weer open, dan kun je zomerbloemen plukken!

9 leuke bloemen pluktuinen in Nederland

Dan nu de leukste bloemen pluktuinen in Nederland op een rij!

Pluktuin Bergen: Bloemfontein

Bij bloemen pluktuin Bloemfontein in Bergen kun je van eind maart tot half mei 100+ verschillende soorten tulpen bewonderen én plukken. Vanaf eind mei/begin juni komen de Lupines, Alliums, Irissen, Kniphofia, Akelei en Pioenrozen in de tuin. In juli komen de Dahlia’s en andere vrolijke zomerbloemen. Voor een bos van 10 tulpen betaal je €3,50, of 30 tulpen voor €10.

Bloemfontein is elk weekend open van 10:00-14:00u. Doordeweeks is er self-service, dan betaal je met een QR code. Bij aankomst in het weekend staat er iemand klaar voor een korte uitleg. Zo heb je voor tulpen geen knipschaar nodig, die trek je uit de grond met bol en al. De andere bloemen knip je wel af. Heb je een mooi boeket samengesteld? Dan kun je doorlopen naar de inpak tafel bij het huisje, waar de bloemen nog even nageteld en ingepakt worden. Daarna kun je – alleen in het weekend – nog even nagenieten met koffie, limo of een plakje cake of bananenbrood. Je kunt zowel pinnen als contant betalen.

leuke bloemen pluktuinen in Nederland: Bloemfontein Bergen

Pluktuin Bakkum, Castricum

Pluktuin Bakkum ligt in een landelijke omgeving, tussen Egmond Binnen, Heiloo en Castricum. Er staan emmers en knipscharen voor je klaar, en daarmee kun je zelf het land op om een boeket samen te stellen.

De tulpenpluktuin van Pluktuin Bakkum is sinds 30 maart open. Tijdens de tulpentijd is de pluktuin alle dagen open van 10:00-12:00u en van 13:30-16:00. Prijs: 25 tulpen voor €10. Cash betalen of via een QR-code. Daarna gaat de bloemen pluktuin eind mei weer open met een grote variëteit aan zomerse snijbloemen.

@agnes.onthemove Bloemen plukken in een pluktuin toch veel leuker dan een boeket kopen in de winkel?! Nieuwe lievelings! #bloemenplukken #pluktuin #bloemenpluktuin #nieuwehobby #nederland #leukedingendoen ♬ Lovely Day Austin Millz Remix – Austin Millz

Lees ook: Wat te doen in Castricum: tips van een local

Pluktuin in Amsterdam: Lokale Bloemetjes

Dichtbij de Fruittuin van West (een fruitpluktuin) ligt de duurzame pluktuin Lokale Bloemetjes. Dit is de grootste bloemen pluktuin van Amsterdam met wel 100 verschillende soorten snijbloemen, waar je zelf een verantwoord bosje bloemen kunt plukken! Bij Lokale Bloemetjes wordt namelijk alleen met biologische producten gewerkt, alles met de hand gedaan en zonder vervuilend transport.

Bij aankomst in het self-service bloemenstation kun je een schaar en vaas pakken, die je kunt vullen tot-ie vol zit met bloemen. Als je klaar bent, kun je kiezen om de bloemen los mee te nemen of deze in te binden met de aanwezige duurzame verpakkingsmaterialen. Voor een plukvaas betaal je €18,50 en voor een kindervaas €12. Betalen kan alleen met gepast contant geld of mobiel via de QR-code.

Lokale Bloemetjes is van juni t/m november open, op woensdag t/m zondag van 10:00 – 18:00 uur.

Lees ook: 11 Verborgen plekjes in Amsterdam

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lokale Bloemetjes (@lokalebloemetjes)

Pluktuin Amstelveen, Nes aan de Amstel

Pluktuin Amstelveen was ooit een rozenkwekerij, maar is sinds 2020 een prachtige bloemen pluktuin. Hier kun je het hele jaar door bloemen plukken! In het voorjaar kun je terecht voor tuinplanten, narcissen en tulpen. Daarna bloeien als eerste de pioenrozen, alliums en duizendschonen. In de zomer is er een grote keus aan bloemen: van zinnea’s tot cosmea, goudsbloemen, zonnebloemen en nog veel meer. Richting het najaar blijven de dahlia’s, gladiolen, herfstasters en cosmea nog even staan. Daarna wordt het land weer leeggehaald en voorbereid voor een nieuw bloemenjaar.

Bij aankomst krijg je een knipschaartje en emmer, zodat je zelf de bloemen pluktuin in kunt. Alle bloemen in Pluktuin Amstelveen zijn biologisch en gifvrij gekweekt. Voor 15 stelen betaal je €12,50. Er is een stuk land buiten en een gedeelte overdekt in de kas, dus ook met slecht weer kun je hier bloemen plukken. Daarnaast kun je bij Pluktuin Amstelveen – omringd door bloemen – in de theetuin wat eten en drinken of deelnemen aan een van de bloemenworkshops.

Pluktuin Stoutenburg

In de buurt van Amersfoort vind je Pluktuin Stoutenburg. Hier staat het land in het voorjaar vol met tulpen, en vanaf juli met zomerbloemen zoals dahlia’s, leeuwenbekjes, lathyrus, amarant, korenbloemen en zinnia’s. Bij de ingang van de tuin staan plukmanden en schaartjes klaar. De prijs van een boeket varieert van €3 tot €17,50. Voor kinderen is er een speciale kinderpluktuin, waar ze een kinderhand vol bloemen kunnen plukken voor een klein prijsje. Pluktuin Stoutenburg is vanaf eind maart open voor tulpen, en gaat daarna vanaf juli weer open voor zomerbloemen. De openingstijden zijn: donderdag t/m zaterdag van 10:30 tot 17:00 uur.

Ook is er een gezellig theehuis, in het oude bakhuis. Die is vanaf 1 mei tot het einde van het plukseizoen (medio oktober) open. Hier kun je van donderdag t/m zaterdag van 10:30 tot 17:00 uur op het terras genieten van koffie of thee met zelfgemaakte taart. Je kunt ook een high tea bestellen, maar dit moet je wel vijf dagen van tevoren reserveren en is alleen voor groepen vanaf vier personen. Wel een erg leuke combi met een boeket plukken of een wandeling in de omgeving! Het theehuis ligt namelijk midden in het mooie gebied van ‘Het Utrechts Landschap’.

Lees ook: De leukste hotspots van Amersfoort

Pluktuin Biddinghuizen: Hanneke’s Pluktuin

Bij Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen kun je bloemen plukken. Eerst gaat in april de tulpentuin open, dan kun je uit 250 soorten tulpen zelf een boeket plukken. In de zomer gaat de pluktuin weer open voor zomerbloemen, met veel verschillende soorten bloemen in allerlei vrolijke kleuren. Je krijgt een schaartje mee, zodat je lekker zelf aan de slag kunt gaan! Je mag elke bloem plukken die je wilt, maar let erop dat je de bloem zo dicht mogelijk bij de grond mogelijk afknipt. Als je helemaal tevreden bent met je geplukte bloemen pakt Hanneke ze voor je in, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen. Voor een gemiddeld boeket betaal je €12,50. Hanneke’s Pluktuin is elke dag geopend van 10:00 tot 16:00 uur.

Trek gekregen na het plukken? Er is een kas waar je met een prachtig uitzicht op de bloemen pluktuin kunt genieten van koffie, thee en zelfgebakken taart. Op de vrijdag is er – op reservering – een high tea. Hanneke’s Pluktuin ligt in Flevoland, in het midden van Nederland. En als je daar toch bent, kun je de Flevoland tulpenroute misschien ook meepakken!

Pluktuin in Zwolle: Pluktuin Stadsland

Bij Pluktuin Stadsland kun je niet alleen bloemen plukken, maar ook thee drinken met kruiden uit eigen tuin. Denk aan munt, citroenverbena of citroengras. Zo leuk! Je vindt de bloemen pluktuin aan de polderkant van de Hasselterdijk, in Zwolle. De biologische bloemen worden door hunzelf geteeld, vrij van bestrijdingsmiddelen. Voor een bos van 20 bloemen betaal je €12. Kom je er vaker? Dan is een strippenkaart van 5x plukken voor €50 wellicht voordelig. Naast bloemen kun je bij Pluktuin Stadsland ook kruiden en fruit plukken. Tip: neem een emmertje mee om de geplukte bloemen in te zetten.

De pluktuin gaat vanaf voorjaar 2024 open. De theetuin is van mei t/m augustus open voor koffie, thee, sapjes en limonade uit de tuin. Als je van tevoren reserveert is er ook taart, cake en/of koek aanwezig. En als je bloemen geplukt hebt krijg je een gratis kopje thee met kruiden uit het seizoen!

Lees ook: Zwolle hotspots: de leukste koffietentjes, restaurants en concept stores

Rotterdamse Munt, Rotterdam

Een groene oase middenin de stad, dat is Rotterdamse Munt. De sociale stadstuin van Rotterdam, gelegen in de wijk Feijenoord, om de hoek van Hotel Nhow Rotterdam, Foodhallen Rotterdam en Fenix Food Factory. Vol met eetbare planten en bloemen uit alle windstreken. Je kunt er bloemen plukken, maar ook kruiden, een tuintour doen, groene cadeaus kopen in de tuinwinkel en genieten van een kruidenthee of –limonade met wat lekkers op het muntterras.

Het muntterras is open van april t/m oktober. Ga lekker zitten tussen het groen, in de schaduw of zon. De keuken is vegetarisch en werkt zoveel mogelijk met verse, lokale en biologische ingrediënten van het seizoen; uit de stadstuinen en collega telers en makers.

Lees ook: Doen in Rotterdam: 8 originele activiteiten

Pluktuin La Fleur, Zeeland

Op zoek naar een bloemen pluktuin in Zeeland? Pluktuin La Fleur heeft zes bloemenpluktuinen in Zeeland, West-Brabant en Oost-Vlaanderen. Van eind maart t/m september vind je hier veel verschillende soorten bloemen die je kunt plukken. In het voorjaar zijn de tulpenpluktuinen geopend, en in de zomer de zomerbloemen pluktuinen. Pak een schaartje of mesje en ga los!

Tijdens deze bloeiperiodes kun je van maandag t/m zaterdag van zonsopgang tot zonsondergang bloemen plukken. De pluktuinen zijn onbemand, dus je kunt zelf je gang gaan. Bij de kassa staan de prijzen van de bloemen en je kunt contant betalen of met een QR-code via je telefoon. Bij elke pluktuin staan een paar picknicktafels, dus je kunt erna een picknick tussen de bloemen houden!

Lees ook: De leukste hotspots van Vlissingen

Meer leuke dingen om te doen in Nederland:

Artikel van 08-05-2023, laatste update: 02-04-2024

0 likes

Your email address will not be published.