add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Doen in Amsterdam: 21 local tips

Travel

Wat te doen in Amsterdam: 26 local tips

4 juli 2024

Tags: , ,

Dagje Amsterdam op de planning? Leuk! Om je het zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik 26 local tips om te doen in Amsterdam op een rij gezet. Ik leid je óm de grote winkelstraten (denk Kalverstraat) en toeristische trekpleisters (denk Madame Tussauds) heen. Op naar de leukste plekken, lekkerste koffietentjes, toffe activiteiten, vintage winkels, bijzondere restaurants en andere dingen die je moet doen in Amsterdam. Want die ketens vind je overal en kennen we inmiddels wel. En natuurlijk moet je een keer naar de bekende musea zoals het Rijksmuseum, Van Gogh en Anne Frank Huis, maar er zijn zoveel meer leuke dingen om te doen in Amsterdam. Dus bij deze mijn tips voor een origineel dagje Amsterdam, waar je niet omver gelopen wordt door toeristen!

Lees ook: De leukste verborgen plekjes in Amsterdam

Wat te doen in Amsterdam: 26 tips

Benieuwd wat te doen in Amsterdam? Lees snel verder voor 26 local tips & uitjes!

1. Een tramrit met een historische tram maken

In Amsterdam-Zuid kun je een ritje maken met een historische tram. Hoe leuk? De tram rijdt langs het Olympisch Stadion, het Amsterdamse Bos, een aantal originele stationspanden en personeelswoningen van de voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen. Aan het eind kun je te voet de A9 oversteken naar het oude dorpscentrum van Amstelveen, de recreatieplas De Poel en Bovenkerk.

Onderweg kun je bij elke halte uitstappen en met de volgende tram weer verder. Een retourtje kost €7,50, check de dienstregeling voor de actuele tijden.

2. Suppen over de Amsterdamse grachten

Varen over de Amsterdamse grachten is geweldig, want je ontdekt de stad op een hele andere manier. Nog iets origineler is suppen! Een super leuke activiteit, wat echt heel anders dan varen is. Tegenwoordig kun je op allerlei plekken aan het water in Amsterdam een SUP-board huren. Bijvoorbeeld bij de Sup Sup Club, die heeft lockers met sup-boards op meerdere locaties in de stad. Heel handig, want je kunt ze er met een code uithalen en zelf weer inzetten! In deze Instagram post deel ik een leuke sup-route vanaf de Sup Sup Club bij Hanneke’s Boom (swipe voor het routekaartje).

Tip 1: via OneFit kun je ook een sup-board huren bij Sup Sup Club. Via mijn vriendenlink krijg je 4 gratis workouts als je je voor het eerst bij OneFit aanmeldt!

Tip 2: ga je liever met een guide aan de sup? Kijk dan eens naar de SUP-tour van 2u door de Amsterdamse grachten. De tour begint rustig zodat je even kan wennen aan suppen, waarna je de stad ingaat en je ogen uitkijkt!

Doen in Amsterdam: suppen over de grachten

3. Met de gratis pont naar Amsterdam-Noord

Een dagje Amsterdam is eigenlijk niet compleet zonder dat je in Noord bent geweest. Achter Amsterdam Centraal Station, ook wel de IJ-zijde genoemd, gaat de pont naar Amsterdam-Noord. Eentje vaart naar de NDSM-werf, een andere naar het Buiksloterweg. Alle pontjes zijn gratis en varen de hele dag door. Een uitje op zich!

Doen in Amsterdam: Met de pont naar Amsterdam-Noord

4. Hotspots hoppen in Amsterdam-Noord

En als je dan de gratis pont naar Noord hebt gepakt, kun je lekker gaan hotspot hoppen! Een paar leuke plekjes in Amsterdam-Noord:

Op het NDSM-terrein kun je bijvoorbeeld naar het street art museum STRAAT, het grootste straatkunstmuseum ter wereld. Verder is Pllek een leuk restaurant met groot terras aan het IJ en uitzicht over het water. Noorderlicht is wat kleiner en alternatiever, en daarom extra leuk.

Aan de kant van de Buiksloterweg zit o.a. EYE Filmmuseum en de A’DAM Toren, met daarin restaurant Moon, Sir Adam Hotel en A’DAM Lookout. Ook leuk: Café de Ceuvel. Verstopt op een industrieterrein, gemaakt van ge-upcyclede materialen, en met een vegan menukaart. Andere leuke hotspots aan deze kant van Noord zijn Skatecafé, Hotel de Goudfazant en Hangar. Maar er zitten er nog veel meer, dus ga zelf ook op onderzoek uit!

Helemaal handig: huur een fiets zodat je alle kanten van Amsterdam-Noord kunt verkennen! Bijvoorbeeld via Baja Bikes.

Lees ook: De leukste hotels in Amsterdam-Noord

5. Over de Noordermarkt struinen

Op maandagochtend (09.00 – 13:00 uur) en zaterdag (09:00 – 16:00 uur) kun je naar de Noordermarkt in de Jordaan. Een gezellige markt, met een groot aanbod. Je vindt er veel verschillende producten: antiek, boeken, bijzonder textiel, glas- en serviesgoed, sieraden, vintage kleding, schilderijen, en ga zo maar door. Heerlijk om rond te snuffelen! Op zaterdag is er ook een biologische markt, met verse biologische groente, fruit, brood, kaas, kruiden, bloemen en andere lekkernijen.

Tip: om de hoek is de Lindenmarkt op de Lindengracht. Iets kleiner, maar niet minder leuk! Elke zaterdag van 9:00 tot 16:00 uur.

Vintage shoppen op de Noordermarkt in Amsterdam

6. Appeltaart eten bij Winkel 43

En als je dan naar de Noordermarkt of Lindenmarkt gaat – zie hierboven – dan mag een bezoekje aan Winkel 43 niet ontbreken. Hier eet je namelijk de beste appeltaart van Amsterdam! Wel vroeg gaan om een plekje te bemachtigen, want dit is een bekende spot. Eet je net als ik vegan? Jammer genoeg heeft Winkel 43 geen vegan appeltaart, ga daarvoor naar Koffie ende Koeck!

Lees ook: Vegan in Amsterdam: 19x de lekkerste hotspots

7. Door het park wandelen

Op een zonnige dag is het zo fijn om door het park te wandelen. Hier zie je mensen picknicken, wandelen, hardlopen, fietsen, skaten, en allerlei andere sporten doen. Je hoeft niet per se naar het Vondelpark (mag wel), maar ga eens naar het Sarphatipark, Westerpark of Rembrandtpark! Koffietje to go halen, of misschien wel wat lekkers voor een picknick, en off you go.

Doen in Amsterdam: door het park wandelen

Vondelpark

8. Eten bij restaurant Moon

Moon is een restaurant op de 19e verdieping van de A’DAM Toren in Amsterdam Noord. En niet zomaar een! Het is een restaurant dat heel langzaam ronddraait, waardoor je tijdens het eten een 360 graden uitzicht over Amsterdam hebt. Je kunt kiezen voor een 5 of 6-gangen diner, met Nederlandse ingrediënten in de hoofdrol. Heel bijzonder en lekker!

Geen zin om naar huis te gaan? Boek een overnachting bij Sir Adam Hotel, gevestigd in dezelfde A’DAM Toren en dus met hetzelfde uitzicht op het centrum en op het IJ!

Restaurant Moon in Amsterdam

9. Vintage winkelen op de Haarlemmerdijk

Op de Haarlemmerdijk en omgeving zitten veel leuke vintage kledingwinkels. Ga bijvoorbeeld naar Marbles Vintage, Rumors Vintage & Design, de Kiloshop en We Love Vintage. Je loopt er vanaf Centraal Station zo naartoe en er zitten ook veel leuke zaakjes voor de lunch, mocht je trek krijgen van al het winkelen.

10. Naar een van de vele hofjes in Amsterdam

Amsterdam zit vol met kleine hofjes, die je zo voorbij loopt. Bijvoorbeeld het Begijnhof op het drukke Spui. Zo’n schattig hofje, met mooie Amsterdamse huisjes en een Engelse kerkje. En het is er doordeweeks lekker rustig, dus heerlijk om even rond te wandelen. Het is alleen niet de bedoeling dat je er gaat picknicken of iets dergelijks, want er wonen gewoon mensen – uitsluitend vrouwen om precies te zijn. Het hofje werd ooit namelijk gebouwd voor de begijntjes: weduwen of ongehuwde vrouwen van een katholieke kloosterorde.

Verborgen plekjes in Amsterdam: Het Begijnhof

11. Wandelen in het Amsterdamse Bos

Jaja, Amsterdam heeft ook een bos! En wist je dat het Amsterdamse Bos zelfs drie keer groter is dan Central Park in New York? Het is een heerlijke plek om rond te wandelen of fietsen, maar er is onder andere ook een openluchttheater, Bloesempark, veerpont, camping, rondvaart en trimbaan. In de zomer kun je zwemmen in het zwemgedeelte of een kano, waterfiets, sup of bootje huren. Ook leuk: geitenboerderij Ridammerhoeve, waar je naast geitjes knuffelen ook yoga met ze kunt doen. Enne bij pannenkoekenhuis Boerderij Meerzicht eet je de lekkerste pannenkoeken.

12. Spelletjes spelen in de TonTon Club

De TonTon Club zit in het Westerpark en is ideaal voor een regenachtige dag in Amsterdam! Je vindt er klassiekers als Mario Kart, maar ook Japanse games als de Taiko Non Tatsujin. Overigens ook heel geschikt voor een date – zeg ik uit ervaring. Weet je ook meteen hoe je date met verliezen omgaat. 😉

Lees ook: 10x originele date ideeën in Amsterdam

13. Brunchen met pannenkoeken

Amsterdam zit vol met de lekkerste pannenkoekenrestaurants. En dan niet die ouderwetse (oké, die zijn er ook), maar hele hippe pancake hotspots. Waar je van die stapels Amerikaanse pannenkoeken krijgt, overladen met lekkere toppings. Bijvoorbeeld bij Moak Pancakes, waar je trouwens ook voor vegan pannenkoeken terecht kunt!

Pannenkoeken bij Mr Stacks in Amsterdam

14. In een brugwachtershuisje slapen

Brugwachtershuisjes zijn de huisjes op of naast de bruggen in Amsterdam, waar vroeger een brugwachter letterlijk zat te wachten om de brug open of dicht te doen. De huisjes worden nu natuurlijk niet meer gebruikt, en zijn omgetoverd tot tiny house hotels! En niet alleen de locaties zijn bijzonder, ook de interieurs zijn dat. Geen enkele tiny house is hetzelfde; allemaal hebben ze hun een unieke inrichting en uitzicht. Echt een unieke overnachting in Amsterdam!

Lees ook: Review: slapen in een brugwachtershuisje in Amsterdam

Sweets hotel Beltbrug in Amsterdam-West

Foto: Mirjam Bleeker, SWEETS Hotel

15. Naar een zondagsmarkt

Benieuwd wat te doen op zondag in Amsterdam? Bijna elk weekend vindt er wel een zondagsmarkt in Amsterdam plaats. Denk aan Museum Market, Pure Markt en Sunday Market. De locatie wisselt tussen het Westergasterrein, De Hallen en de diverse parken in Amsterdam – behalve de Museum Market, die is altijd op het Museumplein. Je vindt er diverse eetstalletjes, maar ook leuke cadeautjes, kleding en interieurspulletjes.

16. Over de Wallen wandelen

De Wallen te toeristisch? Zeker weten. Maar als je even een zijstraatje ingaat, is het stukken rustiger. Het is eigenlijk een hele mooie buurt, met een paar hele fijne koffietentjes. Ga dus ook zeker even koffie drinken bij Quartier Putain of De Koffieschenkerij.

Lees ook: De leukste koffietentjes in Amsterdam-Centrum

De Koffieschenkerij op de Wallen in Amsterdam

17. Eten bij de Foodhallen

De Foodhallen is een soort permanent food festival in een oude loods. Bij diverse kraampjes kun je veel verschillend soorten eten bestellen: van Aziatische fusion tot tapas en van chocolaatjes tot cocktails. Het is hier altijd gezellig en daardoor ook een goede date plek.

Lees ook: Borrelen in Amsterdam: 11 leuke bars & cafés

18. Vintage kleding zoeken op de IJhallen

Ga op zoek naar vintage finds op de IJhallen in Amsterdam-Noord. Dit is de grootste vlooienmarkt van Europa en wordt een of twee keer per maand georganiseerd. Je vindt er kramen vol kleding, meubels, servies en andere hebbedingetjes. Ik heb hier talloze hele goede aankopen gedaan, voor maar een paar euro per stuk. Zorg wel dat je vroeg bent, anders is het leukste al weg. De entree voor de IJhallen is €6.

19. Eten in het donker bij Ctaste

Ctaste is een restaurant waarbij in het donker dineert en geserveerd wordt door blinden en slechtzienden. Het idee is dat je op deze manier een idee krijgt van hoe het is om niets te zien, en om te eten zonder dat je dat kunt zien. Dit was echt bizar moeilijk, waardoor ik op een gegeven moment gewoon met m’n handen ging eten. Ook krijg je achteraf pas te horen wat je hebt gegeten, en dat was zo gek! Ik was ervan overtuigd bepaalde dingen gegeten te hebben, wat totaal niet klopte. Echt respect voor blinden en slechtzienden.

20. Over de Amsterdamse grachten varen

Iets anders wat echt leuk is om te doen in Amsterdam, is door de grachten varen! Het is zo gaaf om de stad vanaf het water te zien, echt anders dan vanaf de straat. Je kunt natuurlijk mee op een rondvaartboot, maar nog leuker is het om op een open boot te zitten zodat je alles goed kunt zien.

Deze luxe rondvaart door de grachten vaart in een uur langs iconische plekken zoals de Magere Brug, Hermitage, het Amstel Hotel en de 17e-eeuwse gebouwen langs grachten als de Herengracht en Prinsengracht.

Liever zelf aan het werk? Ga dan waterfietsen! Hilarisch om te doen én je kunt enigszins je eigen route bepalen.

@agnes.onthemove Dit was echt hilarisch & Amsterdam vanaf het water is sowieso ♥️ #amsterdam #grachten #waterfietsen #tips #amsterdamsegrachten #amsterdamlocal #dateidee #thingstodoinamsterdam ♬ HEY HEY HEY LOVERRR – sophi ❤️❤️❤️

21. Koffie drinken in de mooiste hotels van Amsterdam

Amsterdam zit vol met de mooiste hotels. Sommigen zijn misschien een beetje te prijzig voor een overnachting, maar je kunt er vaak ook gewoon even zitten voor een koffietje, cocktail of hapje. Een paar van mijn favorieten zijn het Conservatorium Hotel, The Hoxton, Hotel Boat & Co en Hotel Mercier. Hotel service voor een middagje, waardoor je toch het gevoel hebt even weg te zijn. 😉

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès | Digital Nomad NL (@agnes.onthemove) op

22. Naar een speakeasy bar op de Albert Cuyp

Speakeasy bars ken je misschien uit New York, maar er zitten er ook een aantal in Amsterdam! Het zijn verborgen bars, omdat het drinken van alcohol vroeger bijna overal verboden was. Ze kenmerken zich door een verstopte locatie, wachtwoord en drank. Achter The Butcher op de Albert Cuypstraat zit een hele mooie speakeasy cocktailbar. Dat zou je niet zeggen als je langs de burgertent loopt, want je moet het maar net weten. Wat je ook moet weten is het wachtwoord. Ik heb ooit via via een telefoonnummer gekregen, maar ben die helaas verloren. Maar het is dus 100% de moeite waard om dit tot op de bodem uit te zoeken, dat beloof ik je. Je loopt langs de keuken, drukt een knop in, zegt het wachtwoord en je wordt binnengelaten. Wedden dat je mond openvalt?

23. Chillen op een stadsstrand

Zandvoort wordt ook wel het strand van Amsterdam genoemd, maar daarvoor moet je toch echt wel een tijdje reizen. Gelukkig is daar wat op bedacht, door stadsstranden te maken! Hiervoor kun je bijvoorbeeld naar StrandZuid, Pllek, de Sloterplas of de Nieuwe Meer. Voor hotel The July op de Houthavens is trouwens ook een perfecte plek om te zwemmen. Er ligt geen zand, maar er is wel voldoende plek om op je handdoekje te liggen en af en toe het water in te duiken.

Zwemmen bij Boat en Co Amsterdam

24. Een drankje in een rooftop bar

Amsterdam barst van de rooftop bars waar je een geweldig uitzicht op de stad hebt. Een aantal van mijn favorieten:

  • GAPP: deze beer garden zit op de 8e verdieping van Hotel Casa, in Amsterdam-Oost. Het dakterras staat bekend om de gigantische bierkaart met 30+ verschillende soorten bier. Op het menu vind je zowel burgers als vegan salades en friet.
  • Canvas zit op de 7e verdieping van het Volkshotel. Hier staan houten picknicktafels, hangt een heerlijk laid back sfeertje en je hebt er een fantastisch uitzicht over Amsterdam. Het menu heeft een focus op groente en zijn er veel vega en vegan opties. En zodra de zon onder is, kun je na je diner meteen blijven hangen voor een avondje dansen!
  • Op de 11e verdieping van hotel DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station vind je LuminAir – voorheen SkyLounge Amsterdam. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op Amsterdam. Als je naar het Zuiden kijkt heb je zicht over de stad en zie je de Wallen, Het Rijksmuseum en het Paleis op de Dam. Kijk je naar het Noorden, dan heb je zicht op het uitgestrekte IJ waar de cruiseschepen langsvaren.

Lees ook: 8x Rooftop bars in Amsterdam met een geweldig uitzicht

8x rooftop bars in Amsterdam: LuminAir

25. Door Amsterdam fietsen

Do as de locals do: fietsen. Dit is simpelweg de makkelijkste manier om je door de stad te bewegen, en – mits het lekker weer is – eigenlijk ook de leukste! Huur bijvoorbeeld een fiets via Baja Bikes, voor €16,95 voor een hele dag. Alleen doen als je goed kunt fietsen, want Amsterdammers zijn niet bang om hun fietsbel of stem te gebruiken. Even opletten dus.

Durf je het niet helemaal aan? Boek dan lekker een fietstour door Amsterdam. In 2,5 uur fiets je langs alle bekende bezienswaardigheden en kom je meer te weten over de rijke geschiedenis van Amsterdam. Fiets over bruggen, de idyllische grachten en verborgen binnenhofjes in. Sowieso is een fietstour een leuke manier om een stad te leren kennen, ook in het buitenland!

Amsterdam tips: Door Amsterdam fietsen

26. Street art spotten in Amsterdam-Oost

In Amsterdam-Oost, op de Platanenweg, ligt een mooi street art project, genaamd ‘If walls could speak’. Tien high-profile kunstenaars uit zowel Nederland als het buitenland zijn uitgenodigd om hier een enorme mural te maken. Elk kunstwerk is anders en heeft z’n eigen verhaal, maar het overkoepelende thema is ‘Amsterdam for Everybody’. Heel gaaf om te zien!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door I amsterdam (@iamsterdam)

TIP: I AMSTERDAM CITY CARD

Als je van plan bent om veel musea en bezienswaardigheden in Amsterdam te bezoeken, is de I Amsterdam City Card wat voor jou. Hiermee kun je naast de belangrijkste musea en attracties ook onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer én een rondvaart door de grachten maken. Hoe leuk is dat? Weet dat één ticket voor een museum al minstens €20 kost, dus met deze pas kun je flink wat geld besparen!

Hotels in Amsterdam

Maak je er een weekendje Amsterdam van? Dit zijn mijn hotel tips:

Meer Amsterdam tips, uitjes en hotspots

Meer leuke dingen om te doen in Amsterdam? Lees dan ook:

Wat vind jij het leukst om te doen in Amsterdam?

Artikel van 28-10-2020, laatste update: 04-07-2024

3 likes

Comments (1)

  • november 4, 2020 by Joep - reiskoe.nl

    Joep - reiskoe.nl

    Wij zijn in de herfstvakantie ook naar Amsterdam een paar dagen geweest met onze dochter, maar als we jouw tips lezen dan balen we dat de horeca niet open was. Een goede reden om over een tijdje als het weer wat rustiger is toch nog eens een weekendje de hoofdstad bezoeken! Leuk verslag met leuke tips!

Your email address will not be published.