Doen in Amsterdam: 21 local tips

Travel

Doen in Amsterdam: 23 local tips

1 oktober 2021

Tags: ,

Dagje Amsterdam op de planning? Leuk! Om je het zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik 23 local tips om te doen in Amsterdam op een rij gezet. Ik leid je óm de grote winkelstraten (denk Kalverstraat) en toeristische trekpleisters (denk Madame Tussauds) heen, op naar de leukste plekken, lekkerste koffietentjes, vintage winkels, bijzondere restaurants en andere dingen die je moet doen in Amsterdam. Want die ketens vind je overal en kennen we inmiddels wel. En natuurlijk moet je een keer naar musea zoals het Rijksmuseum, Van Gogh en Anne Frank Huis, maar er is zoveel meer te doen in Amsterdam. Dus bij deze mijn tips voor een origineel dagje Amsterdam, waar je niet omver gelopen wordt door toeristen!

Artikel van 28-10-2020, laatste update: 01-10-2021

Lees ook: De leukste verborgen plekjes in Amsterdam

23x doen in Amsterdam

1. Door het park wandelen

Op een zonnige dag is het zo fijn om door het park te wandelen. Hier zie je mensen picknicken, wandelen, hardlopen, fietsen, skaten, en allerlei andere sporten doen. Je hoeft niet per se naar het Vondelpark (mag wel), maar ga eens naar het Westerpark of Rembrandtpark! Koffietje to go halen en off you go.

2. Met de pont naar Amsterdam-Noord

Achter Amsterdam Centraal Station, ook wel IJ-zijde genoemd, gaat de pont naar Amsterdam-Noort. Eentje vaart naar de NDSM-werf, een andere naar het Buikslotermeerplein. Alle pontjes zijn gratis en varen de hele dag door, het pontje naar Buikslotermeerplein gaat zelfs de hele nacht. Een uitje op zich!

3. Hotspots hoppen in Amsterdam-Noord

Pak de pont naar het NSDM-terrein en ga hotspots af! Pllek is een heerlijke plek met groot terras aan het IJ en uitzicht over het water. Noorderlicht is wat kleiner en alternatiever, en daarom extra leuk. Of pak de pont naar het Buikslotermeerplein en ga naar Café de Ceuvel. Verstopt op een industrieterrein, gemaakt van ge-upcyclede materialen, en met een vegetarische menukaart. Andere leuke hotspots in Noord zijn Skatecafé, Hotel de Goudfazant en Hangar. Maar er zitten er nog veel meer dus ga zelf ook op onderzoek uit!

Lees ook: De leukste hotels in Amsterdam-Noord

4. Over de Noordermarkt struinen

Op maandagochtend (09.00 – 13:00 uur) en zaterdag (09:00 – 16:00 uur) kun je naar de Noordermarkt in de Jordaan. Een gezellige markt, met een groot aanbod. Je vindt er veel verschillende producten: antiek, boeken, bijzonder textiel, glas- en serviesgoed, sieraden, vintage kleding, schilderijen, en ga zo maar door. Heerlijk om rond te snuffelen! Op zaterdag is er ook een biologische markt, met verse biologische groente, fruit, brood, kaas, kruiden, bloemen en andere lekkernijen.

Vintage shoppen op de Noordermarkt in Amsterdam

5. Appeltaart eten bij Winkel 43

De beste appeltaart van Amsterdam – helaas niet vegan (ga daarvoor naar Koffie ende Koeck!). Wel vroeg gaan om een plekje te bemachtigen! Dan kun je daarna de Noordermarkt op, mijn favoriete markt in Amsterdam – zie hierboven.

6. Een tramrit met een historische tram maken

Je kunt een ritje maken met een historische tram. Hoe leuk? De tram rijdt van het Haarlemmermeerstation langs het Amsterdamse Bos tot Amstelveen-Bovenkerk. Een retourtje kost €5,50, en check de dienstregeling voor de actuele tijden.

7. Eten bij restaurant Moon

Moon is een restaurant op de 19e verdieping van de A’DAM Toren in Amsterdam Noord. En niet zomaar een! Het is een restaurant dat heel langzaam ronddraait, waardoor je tijdens het eten een 360 graden uitzicht over Amsterdam hebt. Je kunt kiezen voor een 2-gangen lunch of 3-gangen diner, met Nederlandse ingrediënten in de hoofdrol. Heel bijzonder en lekker!

Geen zin om naar huis te gaan? Boek een overnachting bij Sir Adam Hotel, gevestigd in dezelfde A’DAM Toren en dus met hetzelfde uitzicht op het centrum en op het IJ!

Restaurant Moon in Amsterdam

8. Wandelen in het Amsterdamse Bos

Jaja, Amsterdam heeft ook een bos. Heerlijk om rond te wandelen, en in de zomer kun je er diverse wateractiviteiten doen. Vergeet ook niet even de geitjes te knuffelen op de kinderboerderij.

9. Suppen over de Amsterdamse grachten

Suppen is weer eens wat anders dan in een bootje varen en het is super leuk om te doen! Tegenwoordig kun je op allerlei plekken aan het water in Amsterdam een SUP board huren. Denk aan de grachten doen of De Nieuwe Meer. Allebei top locaties!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès | Digital Nomad NL (@agnes.onthemove) op

10. Vintage winkelen op de Haarlemmerdijk

Op de Haarlemmerdijk en omgeving zitten veel leuke vintage kledingwinkels. Ga bijvoorbeeld naar Marbles Vintage, Rumors Vintage & Design, de Kiloshop en We Love Vintage. Je loopt er vanaf Centraal Station zo naartoe.

11. Naar een van de vele hofjes in Amsterdam

Amsterdam zit vol met kleine hofjes, die je zo voorbij loopt. Bijvoorbeeld het Begijnhof op het drukke Spui. Zo’n schattig hofje, met mooie Amsterdamse huisjes en een Engelse kerkje. En het is er heerlijk rustig, heerlijk om even rond te wandelen. Het is alleen niet de bedoeling dat je er gaat picknicken, want er wonen gewoon mensen – uitsluitend vrouwen om precies te zijn. Het hofje werd ooit namelijk gebouwd voor de begijntjes: weduwen of ongehuwde vrouwen van een katholieke kloosterorde.

Het Begijnhof in Amsterdam

Foto: Martin de Witte – Under Creative Commons license

12. Spelletjes spelen in de TonTon Club

De TonTon Club zit in het Westerpark en is ideaal voor een regenachtige dag in Amsterdam! Je vindt er klassiekers als Mario Kart, maar ook Japanse games als de Taiko Non Tatsujin. Overigens ook heel geschikt voor een date – zeg ik uit ervaring. Weet je ook meteen hoe je date met verliezen omgaat. 😉

13. Brunchen met pannenkoeken

Amsterdam zit vol met de lekkerste pannenkoekenrestaurants. En dan niet die ouderwetse (oké, die zijn er ook), maar hele hippe pancake hotspots. Waar je van die stapels Amerikaanse pannenkoeken krijgt, overladen met lekkere toppings. Bijvoorbeeld bij Mr Stacks of Mokum Pancakes, waar je trouwens ook voor vegan pannenkoeken terecht kunt!

Pannenkoeken bij Mr Stacks in Amsterdam

14. In een brugwachtershuisje slapen

Brugwachtershuisjes zijn de huisjes op of naast de bruggen in Amsterdam, waar vroeger een brugwachter letterlijk zat te wachten om de brug open of dicht te doen. De huisjes worden nu natuurlijk niet meer gebruikt, en zijn omgetoverd tot tiny house hotels! En niet alleen de locaties zijn bijzonder, ook de interieurs zijn dat. Geen enkele tiny house is hetzelfde; allemaal hebben ze hun een unieke inrichting en uitzicht. Echt een unieke overnachting in Amsterdam!

Lees ook: Review: slapen in een brugwachtershuisje in Amsterdam

15. Naar een zondagsmarkt

Bijna elk weekend vindt er wel een zondagsmarkt in Amsterdam plaats. Denk aan Museum Market, Pure Markt en Sunday Market. De locaties wisselen tussen het Westergasterrein, De Hallen en de diverse parken in Amsterdam – behalve de Museum Market, die is altijd op het Museumplein. Je vindt er diverse eetstalletjes, maar ook leuke cadeautjes, kleding en interieurspulletjes.

16. Over de Wallen wandelen

De Wallen te toeristisch? Zeker weten. Maar als je even een zijstraatje ingaat geloof je je ogen niet. Het is eigenlijk een hele mooie buurt, met een paar hele fijne koffietentjes. Ga dus ook zeker even koffie drinken bij Quartier Putain of De Koffieschenkerij.

Lees ook: De leukste koffietentjes in Amsterdam-Centrum

De Koffieschenkerij op de Wallen in Amsterdam

17. Eten bij de Foodhallen

De Foodhallen is een soort permanent food festival in een oude loods. Bij diverse kraampjes kun je veel verschillend soorten eten bestellen: van Aziatische fusion tot tapas en van chocolaatjes tot cocktails. Het is hier altijd gezellig en daardoor ook een goede date plek.

18. Vintage finds zoeken op de IJhallen

Ga op zoek naar vintage finds op de IJhallen in Amsterdam-Noord. Dit is de grootste vlooienmarkt van Europa en wordt een of twee keer per maand georganiseerd. Je vindt er kramen vol kleding, meubels, servies en andere hebbedingetjes. Ik heb hier talloze hele goede aankopen gedaan, voor maar een paar euro per stuk. Zorg wel dat je vroeg bent, anders is het leukste al weg. De entree voor de IJhallen is €5.

19. Eten bij Ctaste

Ctaste is een restaurant waarbij in het donker dineert en geserveerd wordt door blinden en slechtzienden. Het idee is dat je op deze manier een idee krijgt van hoe het is om niets te zien, en om te eten zonder dat je dat kunt zien. Dit was echt bizar moeilijk, waardoor ik op een gegeven moment gewoon met m’n handen ging eten. Ook krijg je achteraf pas te horen wat je hebt gegeten, en dat was zo gek! Ik was ervan overtuigd bepaalde dingen gegeten te hebben, wat totaal niet klopte. Echt respect voor blinden en slechtzienden.

20. Over de Amsterdamse grachten varen

Iets anders wat echt leuk is om te doen in Amsterdam, is door de grachten varen! Het is zo gaaf om de stad vanaf het water te zien, echt anders dan vanaf de straat. Je kunt natuurlijk mee op een rondvaartboot, maar nog leuker is het om op een open boot te zitten zodat je alles goed kunt zien. Deze luxe rondvaart door de grachten vaart in een uur langs iconische plekken zoals de Magere Brug, Hermitage, het Amstel Hotel en de 17e-eeuwse gebouwen langs grachten als de Herengracht en Prinsengracht. Kosten: €19 pp.

21. Koffie drinken in hotels

Amsterdam zit vol met de mooiste hotels. Sommigen zijn misschien een beetje te prijzig voor een overnachting, maar je kunt er vaak ook gewoon even zitten voor een koffietje, cocktail of hapje. Een paar van mijn favorieten zijn het Conservatorium Hotel, The Hoxton, Hotel Boat & Co en Hotel Mercier. Hotel service voor een middagje, waardoor je toch het gevoel hebt even weg te zijn. 😉

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès | Digital Nomad NL (@agnes.onthemove) op

22. Naar een speakeasy bar op de Cuyp

Speakeasy bars ken je misschien uit New York, maar er zitten er ook een aantal in Amsterdam! Het zijn verborgen bars, omdat het drinken van alcohol vroeger bijna overal verboden was. Ze kenmerken zich door een verstopte locatie, wachtwoord en drank. Achter The Butcher op de Albert Cuypstraat zit een hele mooie cocktailbar. Dat zou je niet zeggen als je langs de burgertent loopt, want je moet het maar net weten. Wat je ook moet weten is het wachtwoord. Ik heb ooit via via een telefoonnummer gekregen, maar ben die helaas verloren. Maar het is dus 100% de moeite waard om dit tot op de bodem uit te zoeken, dat beloof ik je. Je loopt langs de keuken, drukt een knop in, zegt het wachtwoord en je wordt binnengelaten. Wedden dat je mond openvalt?

23. Chillen op een stadsstrand

Zandvoort wordt ook wel het strand van Amsterdam genoemd, maar daarvoor moet je toch echt wel een tijdje reizen. Gelukkig is daar wat op bedacht, door stadsstranden te maken! Hiervoor kun je bijvoorbeeld naar StrandZuid, Pllek, de Sloterplas of de Nieuwe Meer.

TIP: I AMSTERDAM CITY CARD

Als je van plan bent om veel musea en bezienswaardigheden in Amsterdam te bezoeken, is de I Amsterdam City Card wat voor jou. Hiermee kun je naast de belangrijkste musea en attracties ook onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer én een rondvaart door de grachten maken. Hoe leuk is dat? Weet dat één ticket voor een museum al minstens €20 kost, dus met deze pas kun je flink wat geld besparen!

Enne, wil je nog meer van Amsterdam ontdekken? Boek dan een tour met een local! Tijdens een privé-rondleiding van 3 uur ontdek je plekken die sommige Amsterdammers niet eens kennen.

Hotels in Amsterdam

Maak je er een weekendje Amsterdam van? Dit zijn mijn hotel tips:

Meer Amsterdam tips en hotspots

Meer leuke dingen doen in Amsterdam? Lees dan ook:

Wat vind jij het leukst om te doen in Amsterdam?

3 likes

Comments (1)

  • november 4, 2020 by Joep - reiskoe.nl

    Joep - reiskoe.nl

    Wij zijn in de herfstvakantie ook naar Amsterdam een paar dagen geweest met onze dochter, maar als we jouw tips lezen dan balen we dat de horeca niet open was. Een goede reden om over een tijdje als het weer wat rustiger is toch nog eens een weekendje de hoofdstad bezoeken! Leuk verslag met leuke tips!

Your email address will not be published.