Minder plastic gebruiken: tips voor thuis & op reis

Mindset

Minder plastic gebruiken: tips voor thuis & op reis

15 mei 2019

Tags: , ,

Jaarlijks belandt meer dan 8 miljoen ton plastic afval in de oceanen. Daar merken we in Nederland nog niet zoveel van, maar een groot deel van de rest van de wereld wel. Denk aan stranden vol aangespoeld plastic, en dieren die verstrikt zitten in plastic tasjes (je hebt de foto’s vast gezien). De grootste veroorzaker is zwerfafval van land, en dat bestaat voornamelijk uit single used verpakkingsmateriaal. Daar kunnen wijzelf dus gemakkelijk wat aan doen. Ik geloof er sterk in dat elk persoon een verschil kan maken, maar je moet wel weten hoe. Daarom heb ik in dit artikel een paar tips op een rij gezet. Zo kun jij minder plastic gebruiken, op een hele gemakkelijke manier.

En naast dat al dat plastic slecht is voor het milieu, is het ook slecht voor jouzelf. Waarom? Plastic verteert niet, dat verpulvert tot kleine deeltjes. En die komen in onze rivieren en oceanen terecht, waar dieren en plankton deze microplastics binnenkrijgen. En zo komt al het plastic dat wij weggooien, weer terug in onze voedselketen. Lekker he?

Lees ook: Duurzaam reizen: 6 tips om je reis te compenseren

Afval scheiden

Ik weet ook wel dat je niet in één keer plasticvrij zult gaan leven, dat doe/kan ik ook niet. Maar ik hoop wel dat je glas en papier al scheidt, en dat je daar heel snel plastic aan toevoegt. Want het is zo gemakkelijk en scheelt een heleboel. Plastic is namelijk niet afbreekbaar, dus lost nooit op. Een deel kan wel gerecycled worden, maar daarvoor moet het wel van het andere afval gescheiden worden. Dus, Google even naar plastic afvalbakken bij jou in de buurt, en gaan met die banaan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Minder plastic gebruiken

Als je op reis bent, is afval scheiden wat lastiger. Daarom een paar ideeën om gemakkelijk je plastic gebruik te minimaliseren. Dan ben je namelijk nóg beter bezig, en heb je die plastic afvalbakken niet eens nodig. Deze tips zijn dus voor zowel thuis als op reis makkelijk toepasbaar:

 • Kies in de supermarkt voor producten die niet in plastic verpakt zijn of ga naar de groenteboer.
 • Neem zelf altijd een tasje voor boodschappen mee, in plaats van een plastic tasje te kopen.
 • Een waterfles, zoals Dopper of Bobble, zorgt ervoor dat je nooit meer een plastic flesje water hoeft te kopen.

 • Koop voor landen waar het kraanwater niet drinkbaar is een Water-to-Go fles. Daarmee kun je zelfs uit beekjes, sloten, rivieren, grachten, en andere niet-zoute waterbronnen drinken, doordat de filter meer dan 99.9% van alle bacteriën, virussen, chloor, fluoride en zware metalen verwijdert!

 • Bij een bbq of picknick kun je in plaats van plastic wegwerpborden en -bestek kiezen voor karton of bamboo.
 • Haal je vaak koffietjes to go? Koop een herbruikbare koffiebeker, zoals een KeepCup of Stojo (die laatste is inklapbaar, geniaal toch?). Bij veel koffietentjes krijg je zelfs korting als je met je eigen beker komt aanzetten.

 • Gooi een bamboo of rvs rietje in je tas, zodat je nooit meer een plastic rietje hoeft te gebruiken.

 • In plaats van folie kun je bijenwas doekjes gebruiken voor het verpakken van eten. Dit is gemaakt van biologische katoen met bijenwas, boomhars en jojoba-olie, is afwasbaar en dus herbruikbaar.

Lees ook: Reis essentials: 10 dingen die je altijd moet inpakken

Easy toch? Enne, ik ben ook zeker geen heilige hoor. Ik heb bijvoorbeeld wel een koffiebeker, maar vergeet ‘m vaak. En ik heb zowel bamboo als rvs rietjes in huis, maar voordat ik eraan denk te zeggen dat ik geen rietje wil, zit-ie vaak al in m’n drankje. En dat is niet erg, want ik ben ook maar een mens. Maar zolang ik m’n best doe, vind ik het goed. Hopelijk doe jij dat ook!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Heb je vragen over minder plastic gebruiken of andere ideeën? Laat een reactie achter!

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die linkjes iets koopt, ik daar een klein percentage van ontvang. Voor jou kost dit niets extra, mij helpt het m’n blog te kunnen financieren. 

4 likes

Comments (4)

 • juni 20, 2019 by Marijn

  Marijn

  Leuk blog! En die inklapbare beker wil ik! Verder probeer ik ook zo min mogelijk plastic te gebruiken. Sinds kort heb ik een safety razor ipv plastic scheermesjes en heb ik mijn eigen ‘netjes’ voor groenten en fruit als ik boodschappen doe. Wil ook nog broodzakken kopen. Verder bamboe wattenstaafjes en heb ik een wasbare make-up pad. Nog niet echt een goede, dus wil een ander setje kopen, maar het scheelt voor nu in elk geval wattenschijfjes!

  • juni 20, 2019 by Agnès

   Agnès

   Dank je! Jaaa, hij is zó fijn! Ga nergens meer heen zonder. 😉 Goed bezig! Ik ben heel benieuwd hoe de safety razor bevalt, lijkt me toch een beetje eng.

 • april 30, 2020 by ingrid meijerink

  ingrid meijerink

  Tip neem een water-to-go bottle. Daarnee kan je in ieder land van de wereld gewoon kraanwater en zelfs water uit een rivier /waterval mee drinken.

  • mei 4, 2020 by Agnès

   Agnès

   Goeie, ik zet ‘m erbij!

Your email address will not be published.