add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Omgaan met perfectionisme

Mindset

Omgaan met perfectionisme: in het dagelijkse leven & op reis

18 maart 2018

Tags: ,

Perfectionisme is iets waarvan ik me tot twee jaar geleden bij mezelf niet bewust van was. Ik dacht altijd dat het een eigenschap van mensen is die alles perfect doen. Mijn psycholoog leerde me echter dat dat niet het geval is. Mensen met perfectionisme streven naar perfectie, maar zijn zo bang om te falen dat ze het niet eens meer proberen. Juist problemen als een alcohol- of drugsverslaving zijn dingen die bij perfectionisten voorkomen.

Nooit goed genoeg

Ondanks dat ik al ruim zeven jaar werkervaring op een redactie heb, vind ik mijn eigen artikelen nooit goed genoeg. Zo staan er wel 30 artikelen in concept, geen grap. Telkens als ik halverwege ben, slaan de twijfels toe. Praat ik niet te veel over mezelf? Is het wel grappig genoeg? Serieus genoeg? Heeft de lezer echt wat aan mijn tips? Nooit eerder had ik dat zo erg als met de artikelen voor mijn eigen website. Dit artikel bijvoorbeeld schreef ik vier maanden geleden al, en was zo goed als af.

Maar het heeft niet alleen met perfectionisme te maken, ook met kwetsbaarheid. Ik stel mijn gedachten open voor de wereld; iedereen die dat maar wil, kan bij mij naar binnen kijken. En dat is eng. Want als iemand iets negatiefs zegt (of alleen maar denkt), dan gaat dat over mijn leven. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik me daar ook maar iets van hoef aan te trekken.

You can be the ripest, juiciest peach in the world, and there’s still going to be somebody who hates peaches.

Dingen die ik in gedachten houd:

 • Prima is ook goed;
 • Niemand let zo erg op jou als jijzelf doet, iedereen is met zichzelf bezig;
 • De kracht van kwetsbaarheid: als jij je openstelt, doet de ander dat ook;
 • Op de dingen die je van tevoren eng vindt, ben je naderhand extra trots;
 • Feedback betekent dat iemand genoeg om je geeft dat hij/zij de tijd neemt om je van tips te voorzien;
 • Een negatieve opmerking? Bekijk ‘m objectief: klopt dit echt? Zo ja: haal er een les uit. Zo nee: vergeet ‘m meteen.
 • Een cursus mindfulness heeft hier ook erg bij geholpen.

Perfectionisme is trouwens niet alleen iets waar ik met m’n website tegenaanloop. Ook op reis komen de ‘nooit genoeg’-gedachtes naar boven. Haal ik wel alles uit mijn reis? Heb ik genoeg gedaan? Genoeg gezien? Genoeg mensen gesproken? Maar ook dan helpen bovenstaande tips. En dat is echt een kwestie van trainen: zeg het vaak genoeg tegen jezelf en je gelooft het.

Lees ook: New York City als je niet van drukte houdt of hoogsensitief bent

14 likes

Comments (2)

 • maart 18, 2018 by Inge

  Inge

  Heel herkenbaar! Goeie tips!

  • maart 18, 2018 by Agnès

   Agnès

   Fijn om te horen dat ik niet de enige ben. 😉 En dankjewel!

Your email address will not be published.