Duurzaam reizen tips

Travel

Duurzaam reizen: 8 tips om je reis minder belastend te maken

14 februari 2023

Tags: , , ,

Hoewel ik in het dagelijkse leven zoveel mogelijk rekening houd met het milieu, is reizen een van mijn zwakke punten. Reizen, en dan vooral vliegen, is namelijk helaas allesbehalve duurzaam. Gelukkig zijn er wel veel dingen die je kunt doen om je reis enigszins te compenseren, die niet eens veel moeite kosten. Daarom lees je in dit blog 8 tips voor duurzaam reizen!

Duurzaam reizen tips

Duurzaam reizen betekent dat je rekening houdt met het milieu, en respectvol omgaat met de bevolking en cultuur. En dat hoeft niet moeilijk te zijn! Met kleine dingen kun je een groot verschil maken.

Compenseer de CO2

Als je een vliegticket boekt, heb je bij veel vliegtuigmaatschappijen de optie om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren. Je betaalt dan op basis van de duur en afstand van de vlucht een bedrag extra, wat geïnvesteerd wordt in CO2-reductieprojecten die erkend zijn met het Gold Standard-certificaat. En dat bedrag kun je echt wel missen: voor een retourtje Valencia betaalde ik €2,44 extra en New York €10,10.

Lees ook: 6 tips om duurzamer te vliegen

Neem een directe vlucht

Hoe chill het ook is om geld te besparen door een vliegticket te kopen met een of meerdere overstappen, het milieu is daar minder blij mee. Een vliegtuig stoot veel CO2 en andere afvalstoffen uit tijdens het opstijgen en landen. Een directe vlucht, het liefst ook met een nieuwer vliegtuig, kan zo’n 1.000 kg CO2 uitstoot schelen. Dat is een heleboel als je je bedenkt dat een gemiddeld huishouden 23.000 kg CO2 per jaar uitstoot! Daarnaast is een overstap ook gewoon kut. Van tevoren denk je dat het niet erg is, maar als je eenmaal zit te wachten kun je jezelf wel schieten. Dus doe jezelf en het milieu een plezier. 😉

Reis met alleen handbagage

Als je met alleen handbagage reist, scheelt dat gewicht in het vliegtuig. Want hoe zwaarder een vliegtuig is, hoe meer brandstof het verbruikt en hoe meer vervuilende stoffen het uitstoot. Ik reis al jaren met alleen handbagage en trust me: het is echt goed te doen! En er zijn meer voordelen:

  • Je hoeft niet te betalen voor het inchecken van een koffer
  • Het scheelt tijd: je hoeft geen koffer in te checken en hoeft er na aankomst ook niet op te wachten.
  • Minder gesleep.
  • Minder spullen betekent minder zorgen. De kans is kleiner dat je iets kwijtraakt of iets gestolen wordt.
  • Het zorgt ervoor dat je minder meeneemt. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar na elke reis kom ik thuis met een stapel kleding die ik niet gedragen heb. Hoe meer ruimte je in je koffer hebt, hoe meer je meeneemt. Dus andersom ook!
  • Eenmaal op reis heb je geen kledingstress: je hebt maar een paar opties, dus heel moeilijk kan het niet worden. En als je echt iets mist, kun je dat kopen.
  • In het buitenland hebben ze ook wasmachines dus kun je je kleding daar gewoon wassen

Lees ook: Reizen met alleen handbagage: zo doe je dat

Reizen met alleen handbagage: zo doe je dat

Pak de trein

Nog beter: neem een milieuvriendelijker vervoersmiddel in plaats van het vliegtuig. De trein is de meest duurzame manier van reizen! Binnen Europa kun je gemakkelijk en snel met de trein reizen. Zo zorgt een retour Amsterdam – Parijs met het vliegtuig voor 200 kg CO2-uitstoot, en met de trein voor 17,8 kg. Dit is vaak nog sneller, en je ziet onderweg ook nog wat van de omgeving.

Maar ook bijvoorbeeld in Canada en de Verenigde Staten is met de trein reizen top! Zo pakte ik ooit vanaf New York de trein naar Montreal. Een andere keer pakte ik de trein van Chicago naar New York, ook echt een aanrader. Er was wifi dus ik kon gedurende de rit werken, Netflixen en van het uitzicht genieten, super chill! Niemand zegt dat duurzaam reizen niet leuk is! Enne, eenmaal op bestemming kun je natuurlijk beter de bus of fiets pakken in plaats van een auto.

Lees voor inspiratie:

Eet lokaal

Eet zoveel mogelijk lokale producten, want de rest moet geïmporteerd worden. Het vervoer hiervan zorgt voor extra CO2-uitstoot en kost geld, wat de producten ook weer duurder maakt. Dus door lokale producten te eten ben je goedkoper af, eet je lekkerder (want supervers) én bespaar je het milieu.

Vegan in Tel Aviv: Shlomo & Doron Hummus

Eet vegetarisch of veganistisch

In het kort: de veehouderij stoot wereldwijd net zoveel broeikasgassen uit als alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen bij elkaar. Dat is nogal wat, ja. Je kunt je dus wel voorstellen dat vegetariërs en veganisten de aarde stukken minder belasten dan vleeseters. Wil jij wel graag vlees blijven eten? Dan zou het al een heleboel schelen als je dat niet meer dagelijks doet. Of iets extremer: bereken eens of je je vluchten kunt compenseren door voor een bepaalde tijd vegetarisch te eten. Zo zou je zeven maanden vegetarisch moeten eten voor een vlucht naar Rome. Ikzelf kies liever voor vegan eten dan nooit meer vliegen.

Lees ook: Vegan eten: antwoord op de meest gestelde vragen

Boek geen excursies met dieren

Vroeger kwam iedereen die naar Thailand reisde terug met foto’s van zichzelf op een olifant. Gelukkig zijn tegenwoordig steeds meer mensen bewust van het feit dat de meeste excursies met dieren niet diervriendelijk zijn. De dieren worden mishandeld en gedrogeerd zodat ze braaf een kunstje voor toeristen kunnen doen. Absoluut niet oké! Vermijd dus altijd excursies waarbij je direct contact hebt met dieren.

Doe alsof je thuis bent

Laat op reis geen sporen achter en gedraag je hetzelfde zoals thuis (hopelijk) ook zou doen. Dus laat schoon drinkwater niet onnodig lopen, gebruik handdoeken vaker dan één keer, gooi afval netjes weg en gebruik zo min mogelijk plastic, door bijvoorbeeld een hervulbare waterfles met filter en herbruikbare tas mee te nemen. Als koffieliefhebber neem ik zelf ook altijd een inklapbare koffiebeker mee voor als ik een koffie to go haal. Het zijn maar een paar voorbeelden van kleine dingen met een groots effect, zeker als iedereen het doet!

Lees ook: Minder plastic gebruiken: tips voor thuis & op reis

Tip: de Stojo koffiebeker, herbruikbaar én inklapbaar

Ben jij bezig met duurzaam reizen? Laat jouw tips aub in de comments achter zodat we van elkaar kunnen leren!

Artikel van 26-07-2018, laatste update: 14-01-2023

7 likes

Your email address will not be published.