Duurzaam reizen

Mindset / Travel

Duurzaam reizen: 6 tips om je reis minder belastend te maken

26 juli 2018

Tags: , , ,

Hoewel ik in het dagelijkse leven zoveel mogelijk rekening houd met het milieu, is reizen een van mijn zwakke punten. Reizen, en dan vooral vliegen, is namelijk helaas allesbehalve duurzaam. Gelukkig zijn er wel veel dingen die je kunt doen om het enigszins te compenseren, die niet eens veel moeite kosten. Bij deze 6 tips voor duurzaam reizen!

Compenseer

Als je een vliegticket boekt, heb je bij veel vliegtuigmaatschappijen de optie om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren, zoals bijvoorbeeld COZERO bij KLM. Je betaalt dan op basis van de duur en afstand van de vlucht een bedrag extra, wat geïnvesteerd wordt in CO2-reductieprojecten die erkend zijn met het Gold Standard-certificaat. En dat bedrag kun je echt wel missen: voor een retourtje Valencia betaalde ik €2,44 extra en New York City €10,10.

Neem een directe vlucht

Hoe chill het ook is om geld te besparen door een vliegticket te kopen met een of meerdere overstappen, het milieu is daar minder blij mee. Een directe vlucht, het liefst ook met een nieuwer vliegtuig, kan zo’n 1000 kg CO2 uitstoot schelen. Dat is een heleboel als je je bedenkt dat een gemiddeld huishouden 23.000 kg CO2 per jaar uitstoot! Daarnaast is een overstap ook gewoon kut. Van tevoren denk je dat het niet erg is, maar als je eenmaal zit te wachten kun je jezelf wel schieten. Dus doe jezelf en het milieu een plezier. 😉

Enne, als je goed zoekt is een directe vlucht niet eens duurder. Ik betaalde voor twee directe KLM-vluchten van AMS – NYC en TO – AMS in totaal €436,83. Inclusief COZERO dus. Yes, binnenkort een artikel hoe je de beste én goedkope tickets vindt.

Lees ook: Minder plastic gebruiken: tips voor thuis & op reis

Vlieg niet

Nog beter: neem een milieuvriendelijker vervoersmiddel in plaats van het vliegtuig. Binnen Europa kun je gemakkelijk en snel met de trein reizen. Zo zorgt een retour Amsterdam-Parijs met het vliegtuig voor 200 kg CO2-uitstoot, en met de trein voor 17,8 kg. Dit is vaak nog goedkoper ook, en je ziet veel meer van de omgeving.

Maar ook bijvoorbeeld in Canada en de Verenigde Staten is treinen top! Zo pakte ik vanaf New York City de trein naar Montreal. Er was wifi dus ik kon gedurende de rit werken, Netflixen en van het uitzicht genieten, super chill! Niemand zegt dat duurzaam reizen niet leuk is! Enne, eenmaal op bestemming kun je natuurlijk beter de bus of fiets pakken in plaats van een auto.

Eet lokaal

Eet zoveel mogelijk lokale producten, want de rest moet geïmporteerd worden. Het vervoer hiervan zorgt voor extra CO2-uitstoot en kost geld, wat de producten ook weer duurder maakt. Dus door lokale producten te eten ben je goedkoper af, eet je lekkerder (want supervers) én bespaar je het milieu.

Eet vegetarisch of veganistisch

In het kort: de veehouderij stoot wereldwijd net zoveel broeikasgassen uit als alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen bij elkaar. Dat is nogal wat, ja. Je kunt je dus wel voorstellen dat vegetariërs en veganisten de aarde stukken minder belasten dan vleeseters. Wil jij wel graag vlees blijven eten? Dan zou het al een heleboel schelen als je dat niet meer dagelijks doet. Of iets extremer: bereken eens of je je vluchten kunt compenseren door voor een bepaalde tijd vegetarisch te eten. Zo zou je zeven maanden vegetarisch moeten eten voor een vlucht naar Rome. Ikzelf kies liever voor veganistisch eten dan nooit meer vliegen.

Doe alsof je thuis bent

Laat op reis geen voetafdruk achter en gedraag je hetzelfde zoals thuis (hopelijk) ook zou doen. Dus laat schoon drinkwater niet onnodig lopen, gebruik handdoeken vaker dan één keer, gooi afval netjes weg en gebruik zo min mogelijk plastic, door bijvoorbeeld een hervulbare waterfles met filter mee te nemen. Het zijn maar een paar voorbeelden van kleine dingen met een groots effect, zeker als iedereen het doet.

Ben jij bezig met duurzaam reizen? Laat jouw tips aub in de comments achter zodat we van elkaar kunnen leren!

7 likes

Your email address will not be published.