add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Voorbereiden op een stilte-retraite

Mindset

Zo kun je je voorbereiden op een stilte-retraite

15 april 2018

Tags: , , , ,

De afgelopen weken schreef ik over wat een Vipassana stilte-retraite is, mijn ervaring ermee, en hoe het mij het jaar erna heeft veranderd. En toch zijn er genoeg vragen die ik nog niet heb beantwoord. Want hoe kom je bij een stilteklooster terecht? Wat trek je aan? Moet je verder nog iets meenemen? Ik geef je mijn tips: zo kun jij je goed voorbereiden op een stilte-retraite.

Lees ook: Wat is een Vipassana stilte-retraite?

Reserveer op tijd

Toen ik Doi Suthep mailde om een plekje te reserveren, duurde het zo’n week voordat ik een reactie kreeg. Er is namelijk één monnik die de administratie doet, en de mail bijhouden is niet zijn prio. Daarnaast is het slim om ruim van tevoren te reserveren, want toen ik dat deed was er 1,5 maand later pas plek. Gelukkig was dat voor mij precies goed, maar het is dus niet mogelijk om ‘als je toch in de buurt bent’ even een stilte-retraite mee te pakken.

Ga mediteren

Als je dat nog niet doet, ga dan vanaf nu dagelijks mediteren. Dit zal ervoor zorgen dat het dagenlang mediteren in het stilteklooster je een stuk gemakkelijker afgaat. Vooral voor beginners is fijn om geleide meditaties te doen, daar kun je bijvoorbeeld de app Headspace (gebruik ik nog steeds vaak), een podcast of YouTube voor gebruiken.

Inpakken

Na bevestiging van mijn reservering, kreeg ik een paklijst doorgestuurd. Daar stond het volgende op:

  • Je paspoort. Check nog even of die niet verloopt tijdens je verblijf in het stilteklooster, want je mag het terrein niet af.
  • Ten minste twee of drie sets witte kleding: loszittend en met lange mouwen en pijpen. Dit moet je dus al bij je hebben als je erheen gaat, je kunt het daar niet kopen of lenen.
  • Toiletspullen zoals een tandenborstel en tandpasta, handdoek, zeep, shampoo, etc.
  • Een timer, om je meditaties te timen. Ik gebruikte hier mijn iPhone voor, die op vliegtuigstand stond (niet dat je daar ook maar enig bereik hebt 😉 ).
  • Ga je in de periode van oktober t/m februari? Dan kan het koud zijn, dus neem een witte sjaal mee.
  • Ga je ergens tussen juni en september? Dan regent het veel, dus pak een paraplu in.

Verder zou ik ook inpakken:

  • Wasmiddel, om je witte kleding mee te wassen.
  • Theezakjes, oploskoffie en/of drinkbouillon. Na 12.00 uur mag je namelijk nog wel drinken en zul je blij zijn met iets anders dan water. Er is trouwens heet en koud water beschikbaar.
  • Een waterfles, slippers en een trui.
  • Het is waarschijnlijk niet helemaal de bedoeling, maar ik zou nog wat extra persoonlijke verzorging meenemen zoals lekkere crèmes. Je hebt zóveel tijd, waardoor ik overal een ritueeltje van maakte. Zo stond ik voor het slapen gaan heel mindful m’n tandenpoetsen, gezicht schoonmaken, alles lekker insmeren, etc.

Doneren

Stilte-retraites zijn gratis, maar er wordt wel verwacht dat je een donatie doet. Zie dit als vergoeding voor de begeleiding, het verblijf en het eten. Je zorgt er zo voor dat het stilteklooster kan blijven bestaan en er andere mensen ook een stilte-retraite kunnen volgen. Dus bedenk van tevoren wat je wilt doneren en neem dat contant mee.

Lees ook:

15 likes

Your email address will not be published.