add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Backpack vs koffer: wat neem je mee op reis?

Travel

Reizen met een backpack vs koffer: wat is beter?

24 april 2023

Tags: , ,

De backpack vs koffer: het is dé eeuwige strijd onder reizigers. Toen ik jaren geleden op wereldreis ging, had ik een backpack mee. Want zo hoorde dat, dacht ik. Maar de vriendin waarmee ik op reis ging, had een koffer die ze eventueel ook als backpack kon gebruiken. Wat ze dus nooit heeft hoeven doen. We zijn acht maanden op reis in Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Samoa en de Verenigde Staten geweest, en letterlijk 0 keer was haar koffer een probleem. Waar ik al die tijd aan het sjouwen en zweten was, rolde zij dat ding vrolijk overal naartoe. Eenmaal thuis heb ik die backpack meteen verkocht en ben ik nooit meer zonder koffer op reis geweest. In dit blog lees je de voordelen van zowel een koffer als een backpack, plus een aantal handige tips!

Lees ook: 7 dingen die je moet regelen als je op reis gaat

Backpack vs koffer

Toch gniffelen backpackers altijd een beetje als ze mijn koffer zien. Op een bespottelijke toon vragen ze waarom ik een koffer heb. Of dat niet super onhandig is. En of ik wel wist dat een backpack veel handiger is. Haha eh, nee. Als ik ze dan even later met een verhit gezicht zie sjouwen en stuntelen, ben ik degene die aan het gniffelen is.

Team koffer

Na mijn eerste lange reis heb ik de backpack dus voor altijd afgezworen. Voor mij zijn de voordelen van een koffer:

 • Ik rol overal super easy heen. En zo niet, dan til ik dat ding even. No problemo.
 • Ik heb geen rugpijn, omdat ik dus niet de hele tijd een backpack hoef te tillen.
 • In een warm land heb ik het niet extra heet omdat ik m’n halve leven op m’n rug meesjouw.
 • Alles is overzichtelijk ingedeeld en ik kan overal gemakkelijk bij. Ook als alles nèt is ingepakt of ik last minute iets moet pakken – zoals bij een backpack bijna onmogelijk is.
 • Ik gooi dat ding gemakkelijk weer dicht, zonder dat ik eerst heel strategisch moet gaan bedenken wat ik in welke volgorde inpak. Desnoods prop ik alles er in één keer in en ga ik er bovenop zitten om ‘m dicht te krijgen.
 • Bij alles wat ik op reis koop, zit er geen duiveltje op m’n schouder die zegt: alles wat je nu koopt, moet je later mee tillen!
 • Niemand kan er stiekem iets instoppen, waar jij bijvoorbeeld voor gearresteerd kan worden (mijn grootste nachtmerrie).

Oke, echt de rimboe kom je met een koffer niet in. Maar als ik weet dat ik daar voor een paar dagen naartoe ga, stop ik een paar essentials in een rugzakje, laat ik m’n koffer ergens achter en off I go. Geen enkel probleem.

Lees ook: Reis essentials: 10 dingen die je altijd moet inpakken

Team backpack

To be fair, ook een aantal voorbeelden van wanneer een backpack toch handiger kan zijn dan een koffer:

 • Als je gaat eiland hoppen. Het ligt er een beetje aan welke eilanden, maar soms moet je over een stuk strand en daar zijn wieltjes niet handig. Nou moet ik zeggen dat ik dit letterlijk maar één keer heb meegemaakt, op Bali, en toen werd ik gewoon geholpen met m’n koffer.
 • Als je veel trappen op moet, is een backpack handiger dragen dan een koffer.
 • Als je veel de natuur ingaat. Op onverharde paden lopen met een koffer is niet ideaal.
 • Je hebt je handen vrij.

Welke koffer?

Tot nu toe ben ik met mijn koffer naar Zuid-Afrika, Thailand en verschillende landen binnen Europa geweest. En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik heb al tien jaar de Samsonite S’Cure Spinner en die bevalt super goed. Hij is hardcover, lekker stevig, licht, niet enorm groot maar er past wel veel in, heeft een TSA-slot, 4 wielen en driepuntsluiting voor extra veiligheid.

Maar tegenwoordig reis ik nog liever met alleen handbagage. Want eerlijk is eerlijk: op reis heb je meestal echt niet zoveel nodig. Je moet even wat harde keuzes maken, maar op eenmaal op reis kun je je kleding gewoon wassen en als je iets mist koop je het. Ik heb de SUITSUIT Fabulous Fifties handbagagekoffer van 33 liter à €119,95. Die is super fijn doordat-ie licht is, hardcover, de juiste afmetingen zodat-ie als handbagage in het vliegtuig mee mag, 4 wieltjes heeft die 360 graden rond kunnen draaien en dus heel soepel rollen. Ik reis er veel mee door Europa, maar ook naar bijvoorbeeld Sri Lanka, de Malediven en Mexico en dat ging helemaal goed. Aanrader dus!

Lees ook: Reizen met alleen handbagage: zo doe je dat

Mijn treinreis door Europa: de route, prijs & tips

Reizen met alleen handbagage

Meer weten over reizen met alleen handbagage? In dit artikel vertel ik je hoe ik dat een maand deed, en in deze video laat ik je zien wat ik voor een week Valencia inpakte:

In welk team zit jij, backpack vs koffer? Ik ben benieuwd! Lees ook:

Artikel van: 06-03-2018, laatste update: 12-11-2023

2 likes

Your email address will not be published.