Besparen op je verzekeringen

Travel

Besparen op je verzekeringen tips

23 november 2020

Tags: ,

Geld besparen betekent meer geld overhouden om te reizen. En daar houden we van, toch? Nu mijn vriend en ik zijn gaan samenwonen, bekijken we al onze vaste lasten kritisch, waaronder alle verzekeringen. Welke houden we, welke worden overbodig, en kunnen sommigen niet goedkoper? Ik kwam erachter dat je hier aardig wat geld op kunt besparen, zeker als je al langer bij dezelfde verzekeraar zit! Daarom deel ik in dit artikel mijn tips om te besparen op verzekeringen.

Lees ook: Hoe betaal je een leven als Digital Nomad?

Besparen op verzekeringen

In Nederland is eigenlijk alleen een zorgverzekering verplicht, en als je een auto hebt een autoverzekering. Van alle andere verzekeringen kun je voor jezelf bepalen of ze handig zijn of niet. Eigenlijk zou je elk jaar even al je verzekeringen moeten afgaan, om te checken of ze niet goedkoper kunnen. Want als je al een jaar of langer bij dezelfde zit, is de kans groot dat je te veel betaalt. En veel verzekeraars bieden korting aan als je meerdere verzekeringen samenvoegt in één pakket. Daarnaast is het handig om te checken of je verzekeringen elkaar niet overlappen. Dat is nu bij m’n vriend en mij het geval, waardoor we sommige verzekeringen kunnen opzeggen. En als je lang niet naar je verzekeringen hebt gekeken, kan het zomaar zijn dat je betaalt voor iets wat je helemaal niet meer nodig hebt. Denk aan een verzekering van een smartphone, tablet of laptop die je al lang niet meer hebt.

Verzekeringen besparen tips

Eerlijk is eerlijk: overstappen is altijd een beetje een gedoe. Als je ze eenmaal hebt afgesloten heb je geen zin meer om over te stappen. Toch kun je echt veel geld besparen op verzekeringen! Daarom is het belangrijk om je doel voor ogen te houden, zodat je er motivatie voor houdt. Voor mij is dat: besparen op m’n vaste lasten, zodat er meer geld voor reizen overblijft. Het geld wat ik op verzekeringen bespaar, gaat rechtstreeks naar m’n potje voor reizen. Bedenk zoiets voor jezelf en je kunt niet wachten om aan de slag te gaan! Hieronder mijn tips per verzekering:

Besparen op je zorgverzekering

Hoe lang zit jij al bij je zorgverzekeraar? Bijna de helft van alle Nederlanders zit al meer dan tien jaar bij dezelfde, en ik ben daar niet anders in. Eigenlijk is dat best gek, want in die tien jaar verandert er natuurlijk van alles. Daarnaast passen zorgverzekeraars elk jaar de dekking en premies aan. Des te meer reden om elk jaar opnieuw te bekijken of je huidige zorgverzekering ook voor volgend jaar de beste en de goedkoopste is. Of misschien vind je dezelfde dekking wel goedkoper bij een andere verzekeraar.

Hoeveel je zorgverzekering kost, beïnvloed je zelf met de keuzes die je maakt voor onder andere je eigen risico. Door dit te verhogen, krijg je korting op de premie van je basisverzekering. Je betaalt standaard €385 eigen risico, maar als je weinig zorgkosten verwacht kun je dit bedrag verhogen tot maximaal €885. Hoe hoger je eigen risico, hoe meer korting je krijgt en des te lager je zorgpremie dus wordt. Zorg wel dat je spaargeld hebt, voor het geval dat er iets gebeurt en je je verhoogde eigen risico toch moet betalen. Je kunt hier in 2021 tot €300 per jaar mee besparen! Daarnaast bieden veel zorgverzekeraars tot 3% korting aan als je de premie per jaar betaalt in plaats van per maand.

Solo reizen: is het leuk om alleen naar Cinque Terre te gaan?

Besparen op reis- en annuleringsverzekering

Ondanks dat het dus niet verplicht is, is het als reiziger wel handig om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Want als je vaak reist, is een doorlopende verzekering vaak goedkoper dan er telkens een los af te sluiten. Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk gemakkelijker: elke keer dat je op reis gaat heb je er geen omkijken naar. Ik kan me nog wel een keer herinneren dat ik last minute op Schiphol een reisverzekering via m’n telefoon heb afgesloten. Geloof me: dan ga je niet chill op reis!

Ook hierbij is het handig om er elk jaar even naar te kijken en de dekking op je reisplannen aan te passen. Als je dit jaar bijvoorbeeld alleen binnen Europa reist, kun je de werelddekking aanpassen naar een goedkopere dekking binnen Europa.

Lees ook: Mijn treinreis door Europa: de route, prijs en tips

Besparen op een autoverzekering

Als je een auto en dus een autoverzekering hebt, is het slim om eens naar andere autoverzekeringen te kijken. Want als je al een jaar of langer bij dezelfde zit, is de kans groot dat je te veel betaalt. Hoe dat komt? Doordat je auto ouder is geworden, jij (hopelijk) weer een schadevrije jaar erbij hebt opgebouwd, en omdat autoverzekeraars regelmatig hun premie veranderen. Dat zijn allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat een andere autoverzekering nu misschien wel voordeliger is. Verzekeringen vergelijken is daarom handig om elk jaar te doen, zo vind je de goedkoopste autoverzekering met de beste voorwaarden. Het kost je maar een paar minuten en bespaart je toch een hoop geld!

Ik hoop dat jij dankzij deze verzekeringen tips nu net zo gemotiveerd bent als ik! Laat je me weten hoeveel jij hebt bespaard?

Dit artikel bevat een samenwerking.

1 likes

Your email address will not be published.