naast een fulltime baan veel op reis

Mindset

Zo kun je naast een fulltime baan veel op reis

8 november 2018

Tags: , ,

Halverwege 2016, in de trein onderweg naar het strand van Rome, besefte ik: ik werk om te kunnen reizen. Dat is het allerbelangrijkst en word ik het allergelukkigst van. Met trips naar Bonaire, België, Italië, 2x Spanje, Frankrijk en Portugal heb ik die behoefte in 2016 meteen goed vervuld. Het jaar erna begon ik in Lissabon, zat ik 3 weken in Thailand (inclusief een week stilteretraite), ging ik weekendjes weg naar Malaga en Berlijn, en sloot ik het jaar af in Kaapstad. En dat terwijl ik gewoon een fulltime baan had, met 20 vakantiedagen per jaar. Je hoeft dus echt geen digital nomad te zijn om veel te kunnen reizen! In dit artikel leg ik uit hoe je ook met een fulltime baan veel op reis kunt.

Lees ook: Stedentrip Turijn: sfeervol, goedkoop en niet-toeristisch

Thuis ipv uit

Als je iets wilt, zul je daar iets anders voor moeten laten. In mijn geval is reizen hetgeen dat ik wil, en laat ik daar buiten de deur eten voor. Natuurlijk ga ik heus af en toe nog wel uit eten, en de gezellige koffietjes laat ik ook zeker niet altijd schieten. Maar ik vind het net zo gezellig om mensen thuis uit te nodigen en lekker voor ze te koken. Hierbij scheelt het wel dat koken voor mij echt ontspannend werkt, maar als dat voor jou nog niet zo werkt: mooie challenge! Zorg ervoor dat je zo lekker kunt koken, dat je je eigen eten lekkerder vindt dan dat in restaurants.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Ontspullen

Door veel te reizen, kom je erachter dat je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebt. De essentials zitten in je koffer of backpack, en alles wat je thuislaat is eigenlijk alleen maar extra. Daarom ben ik gaandeweg steeds meer spullen gaan verkopen. Zo’n twee keer per jaar sta ik met een vriendin op de IJhallen, en daarnaast gooi ik af en toe wat op United Wardrobe (meld je via je deze link ook aan en ontvang €5 shoptegoed). Het levert geen enorme bedragen op, maar alle kleine beetjes helpen en je bent ook meteen van die spullen af.

Lees ook: Reis essentials: 10 dingen die je altijd moet inpakken

Je kunt niet àlles

En ga dan, eenmaal op vakantie, ook niet all out. Als jij alle tours die er maar zijn afgaat, van luxe uit eten gaan houdt, en flink veel drankjes in barretjes wilt doen: helemaal prima. Maar dan moet je het ook accepteren dat je maar één keer per jaar op vakantie kunt gaan. Ik kies liever bewust waar ik m’n geld aan uitgeef, zodat ik vaker weg kan. Dat betekent bijvoorbeeld: boodschappen doen voor het ontbijt, en een meeneemlunch maken of een gemakkelijk broodje onderweg halen. Ik vind het dan wel weer erg leuk om ’s avonds uit eten te gaan. Ook vind ik het meestal leuker om zelf met de trein of bus tussen de locals te zitten en het gebied te verkennen, in plaats van een tour te boeken. Bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vindt, en maak concessies op andere dingen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Weekenden en feestdagen

Niet voor niets zie je in de intro veel weekendjes weg staan. Maak gebruik van feestdagen als Pasen en Hemelvaart, zet af en toe een vrije dag in op een vrijdag en/of maandag, en je komt heel ver! Zorg ervoor dat jij je flexibel opstelt tegenover jouw werkgever, dan zal hij of zij dat ook doen als jij wilt schuiven met werkdagen.

Niet genoeg?

Voor mij waren 20 vakantiedagen uiteindelijk nog niet genoeg en daarom heb ik besloten reizen en werken te combineren, als digital nomad. Lees daar meer over:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

9 likes

Your email address will not be published.