Wat is een Vipassana stilte-retraite?

Mindset

Wat is een Vipassana stilte-retraite?

23 maart 2018

Tags: , ,

Een jaar geleden volgde ik een Vipassana stilte-retraite in een klooster in Chiang Mai, Thailand. Een week lang niet praten, lezen, schrijven, sporten, weinig eten, en de hele dag door mediteren. Klinkt als een hel, maar toch zijn er genoeg mensen die het doen. Waaronder ik. Waarom je dat zou doen? Ik leg je de voordelen van een Vipassana stilte-retraite uit.

Vipassana meditatie

Vipassana betekent ‘op een diepere manier kijken’, en wordt ook wel inzichtsmeditatie genoemd. Je bent voortdurend bewust van wat er hier en nu is. Van je lichaam, ademhaling, gedachten, gevoelens of emoties. Maar ook van wat je ziet, hoort, voelt of proeft. De inzichten die je tijdens een Vipassana meditatie opdoet, verschillen van inzicht in je gedachtepatronen, wat je drijft of juist tegenhoudt.

Door Vipassana meditatie te beoefenen leer je:

  • Toe te laten wat er is. Je veroordeelt jezelf niet om wat er gebeurt, maar kijkt daar nieuwsgierig naar
  • Een compassievolle houding naar jezelf en de wereld aan te nemen
  • Je te realiseren dat een gedachte maar een gedachte is, niets meer en niets minder
  • Hetzelfde geldt voor een gevoel: het is maar een gevoel
  • Je krijgt meer ruimte in je hoofd, waardoor je niet meer op de automatische piloot op emoties als woede, angst en verlangen reageert
  • Positieve eigenschappen zoals liefde, mededogen en vreugde ontwikkelen zich
  • Hierdoor ervaar je minder stress, en meer rust en ontspanning

Vipassana stilte-retraite

Vipassana-meditatie wordt overal ter wereld beoefend en op veel verschillende methodes. Dat geldt ook voor Vipassana-stilte-retraites: de lengte en invulling van de retraites lopen enorm uiteen. Bij de ene mediteer je maar een paar uur per dag, bij de andere acht uur. Sommige retraites zijn in combinatie met yoga en groepsgesprekken, bij andere word je geacht juist niet te sporten en praten. De hoeveelheid stilte is ook afhankelijk van het soort retraite dat je volgt. Maar het liefst praat je zo min mogelijk, want daardoor blijf je bij je eigen gevoel en ervaring en ga je die niet vergelijken met die van anderen. Meestal is er wel een mogelijkheid om een vraag te stellen of je voortgang met een leraar te bespreken.

De effecten van stilte

Door die stilte kun je jouw eigen gedachten extra scherp waarnemen. Daarom is het de bedoeling dat je je telefoon niet gebruikt (alleen als timer tijdens het mediteren), niet leest en niet schrijft. Deze dingen zouden je namelijk weer weghalen bij de directe ervaring. Maar dat je niet praat, betekent niet dat het stil is in je hoofd. Want je geest is allesbehalve stil: er is een constante stroom van gedachten. Dat is altijd al zo, maar doordat je nu gedurende een langere periode stil bent lijkt het erger te worden. Deze gedachtes kunnen confronterend zijn, je kunt denken dat je gek wordt omdat je ze niet kunt uiten. Dat ben je niet gewend, er is in het dagelijkse leven altijd wel iets van afleiding of iemand om mee te kletsen. Maar door deze stilte kun je van een afstand naar je leven kijken. Veel mensen komen er hierdoor achter wat ze belangrijk vinden in het leven. En of het leven dat ze momenteel leiden daaraan voldoet. En dat kan voor levensveranderende beslissingen zorgen.

Mijn ervaring met een Vipassana stilte-retraite

En of dat bij mij voor levensveranderende beslissingen heeft gezorgd! Na een week een Vipassana stilte-retraite gevolgd te hebben, zei ik mijn fulltime kantoorbaan op en nu leef ik al een paar maanden digital nomad. Lees daar meer over via de volgende links:

16 likes

Your email address will not be published.