add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Wat te doen in Maastricht: 10 originele activiteiten

Travel

Wat te doen in Maastricht: 10 originele activiteiten

18 april 2024

Tags: , , ,

Maastricht is de perfecte optie voor een weekend weg in eigen land mét vakantiegevoel. Al wandelend door de mooie straatjes waar oud en nieuw samenkomen vergat ik meerdere keren dat ik in Nederland was. Dat er in winkels en de horeca vooral Engels wordt gesproken en op straat af en toe Frans, helpt daar natuurlijk ook bij. De hoofdstad van Limburg heeft bekende, maar ook nog veel onbekende plekjes. En op dat laatste heb ik me gericht. Want het Vrijthof, het Lieve Vrouwenplein en het Stadhuis op de Markt zijn leuk om te zien, maar daar loop je vanzelf wel langs. Dus ben je benieuwd wat te doen in Maastricht? Lees verder voor leuke tips en originele activiteiten voor een weekend weg!

Lees ook: 5x leuke hotels in Maastricht voor een weekend weg

Wat te doen in Maastricht: 10 originele activiteiten

Op zoek naar leuke dingen om te doen in Maastricht? Met onderstaande lijstje tips zit je wel goed!

Vlaai eten bij de Bisschopsmolen

Origineel of niet, in Maastricht eet je Limburgse vlaai. En dat kan bijna overal, maar het leukste is om dat bij de Bisschopsmolen te doen. Deze watermolen stamt uit de 11e eeuw en is in 2004 weer hersteld en herenigd met de ambachtelijke bakkerij. Hij wordt door het water van de Jeker aangedreven. Je kunt de Bisschopsmolen bekijken, een rondleiding of workshop boeken, en natuurlijk een stukje Limburgse vlaai kopen bij de bakkerij. Goed om te weten: ze hebben vegan opties!

Vegan in Maastricht: de Bisschopsmolen

Ronddwalen in het Jekerkwartier

De Bisschopsmolen ligt in het Jekerkwartier en als je daar dan toch bent, kun je hier mooi even ronddwalen. Dit is namelijk een hele gezellige wijk, waar je je in Frankrijk waant. Het Jekerkwartier is vernoemd naar het riviertje de Jeker dat erdoorheen stroomt en in de Maas uitmondt. Je loopt er langs oude stadsmuren, gezellige terrasjes en kunt groen opsnuiven in het Stadspark.

Sla Lang Grachtje en Kort Grachtje zeker niet over. Dit zijn twee historische straten in het Jekerkwartier, waar je de overblijfselen van de oude stadsmuur bekijken. De muur dateert uit de 13e eeuw, maar is sindsdien meerdere keren hersteld. Een bijzonder stukje geschiedenis midden in de stad!

Zin in een terrasje? Dan moet je bij de Koestraat zijn. Van koffie bij Pleur tot wijn bij Via Mucca!

Wat te doen in Maastricht: wandelen door het Jekerkwartier

Wijnproeverij bij wijngaard Apostelhoeve

Op een kwartiertje fietsen vanaf het centrum van Maastricht zit wijngaard Apostelhoeve. En als je je in het centrum al in Frankrijk waande, doe je dat hier helemaal. Bovenop de Louwberg, een van de mooiste plekjes van Limburg, zit het oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland. Hier werd in 1970 gestart met het produceren van wijnen. Momenteel bestaat het wijndomein uit 20 hectare, waar vijf verschillende druivensoorten zijn aangeplant, die zes droge witte wijnen opleveren. Daarnaast maakt de Apostelhoeve twee mousserende wijnen.

Bij wijngaard Apostelhoeve kun je een rondleiding met aansluitende wijnproeverij boeken. Hierbij bezoek je de wijngaard, het pershuis, de wijnkelders en eindig je met een proeverij van wijn en lekkernijen in het proeflokaal.

Boekhandel Dominicanen bewonderen

Vlakbij het Vrijthof vind je de oude dominicanenkerk. Dit is een prachtig gerestaureerde gotische kerk, omgetoverd tot een boekhandel! Waarschijnlijk de meest bijzondere boekhandel die je zult tegenkomen. Boekhandel Dominicanen is een boekenwalhalla van wel 1200 m2. Struin tussen de duizenden boeken door, neem plaats aan de grote leestafel (in de vorm van een kruis) in het midden of bestel een koffie bij Coffeelovers. Of je nou een boekenliefhebber bent of niet: een bezoekje aan Boekhandel Dominicanen is een must-do!

Wat te doen in Maastricht: Boekhandel Dominicanen

Een fietstour door Maastricht

Wil je toch graag even de bekende bezienswaardigheden van Maastricht aftikken? Boek dan de Maastricht Highlights Fietstour op je eerste dag. Dit is de ideale manier om in korte tijd veel van een stad te zien! Zo kom je in 2 uur langs alle bekende bezienswaardigheden van Maastricht. Denk aan het Vrijthof, de Onze Lieve Vrouwebasiliek, het historische centrum, de oude Sphinx fabriek en de wijken Jekerkwartier en Ceramique. De lokale gids laat je de mooiste plekjes van de stad zien en geeft je handige tips voor de rest van je Maastricht stedentrip.

Bekijk meteen de beschikbaarheid bij Baja Bikes en reserveer je plekje!

Street art spotten in Maastricht

Op steeds meer plekken in Maastricht kun je street art spotten. Soms als op zichzelf staand kunstwerk, soms om tijdelijke werkzaamheden te verbloemen. Op de Tongersestraat vind je een van de oudste muurschilderingen van de stad: de Rechten van de Mens. Deze mural werd in 1988 onthuld door burgemeester Philip Houben, ter nagedachtenis van 40 jaar mensenrechten. Het kunstwerk werd geschilderd door drie Limburgse kunstenaars naar het ontwerp van de Franse kunstenaar Roland Topor.

Een andere plek waar je street art in Maastricht kunt spotten is het Frontenpark. Dit is geen standaard stadspark, maar een ruw stuk natuur in de stad. Het wordt ook wel omschreven als de ruige achtertuin van het Sphinxkwartier. Zoek De Krul even op, een deel van de oude Noorderbrug dat is blijven staan als aandenken en uitkijkpost in het nieuwe gebied. De pijlers heeft Collin Van der Sluijs in samenwerking met een twintigtal jonge Maastrichtenaren en Het SDG House Maastricht vol met kunstwerken geschilderd. Zorg verder dat je de Zanglijster niet mist: een mural op de zijgevel van het gebouw naast de Muziekgieterij, die het Sphinxkwartier en het Frontenpark met elkaar verbindt.

Street art spotten in Maastricht

Het opkomende Sphinxkwartier ontdekken

Het Sphinxkwartier is de opkomende wijk van Maastricht, ook wel het creatieve hart van de stad genoemd. Het is een voormalig industrieterrein, dat tegenwoordig een bruisende wijk is vol restaurants, winkels, street art en een filmhuis. De verlaten panden en voormalige fabrieken zijn omgetoverd tot iets nieuws!

Leuke activiteiten in het Sphinxkwartier:

  • Sphinxpassage: hier vind je de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie op zo’n 30.000 tegeltjes met foto’s en uitleg. De ingang zit aan de zijkant en de toegang is gratis.
  • Loods 5: een geweldige én enorme interieurwinkel
  • Lumière Cinema Restaurant Café: een filmhuis met cult/art house films en op de eerste verdieping een restaurant in een gigantisch industriële ruimte met prachtige lichtinval. Een leuk uitje voor een regenachtige dag.
  • Frontenpark: geen standaard stadspark, maar een ruw stuk natuur in de stad. Vanaf De Krul heb je een uniek uitzicht op zowel het Frontenpark als het Sphinxkwartier.
  • Overnachten bij The Social Hub Maastricht: een hotel, Workcafé & Bar en rooftopbar Bold in één.
Doen in Maastricht: Sphinxpassage

Sphinxpassage

Het uitzicht bekijken vanaf rooftopbar Bold

In elke stad ga ik op zoek naar een mooi uitzichtpunt, en in Maastricht vond ik die bij rooftopbar Bold. Dit zit op de 8e verdieping van het Eiffelgebouw en biedt een gaaf uitzicht over de stad! De ingang van Bold zit in The Social Hub Maastricht, waar je vanuit de lobby de lift omhoog pakt. Er is een binnen- en een buitengedeelte. Binnen is het sfeervol ingericht met blauw fluweel, donker hout en industriële accenten. Buiten op het terras staan zowel lage als hoge tafeltjes en zit je lekker in de zon. Op de kaart staan gerechten voor de lunch en diner, naast een aantal borrelhapjes. Originele gerechten, genoeg vega en vegan opties en fijne prijzen.

Lees ook: Vegan in Maastricht: 9x leuke hotspots

Doen in Maastricht: Het uitzicht bekijken vanaf rooftopbar Bold

De hippe wijk Wyck verkennen

Wyck is de hipste wijk van Maastricht – spreek uit als ‘wiek’. Hier loop je doorheen als je vanaf het station naar het centrum loopt en is zeker een tussenstop waard. Charmant, vol hippe restaurants, gezellige terrasjes, authentieke speciaalzaakjes en mooie boetiekwinkels. Deze wijk vormt een warm welkom voor de rest van de stad!

Wat te doen in Wyck:

  • Hotspots hoppen. In Wyck zitten veel leuke restaurantjes en koffietentjes, zoals Café Zondag.
  • In Wyck kun je heel goed winkelen, bijvoorbeeld bij We-ar Vintage & Design, Nina’s Boutique en de Verwondering.
  • Elke donderdag van 13:00 – 18:00 uur staat er een biologische markt met allerlei lekkers op De Ruiterij.
  • Een drankje doen bij speakeasy bar Mr Smith – zie hieronder.

Vegan in Maastricht: Café Zondag

Cocktails drinken bij speakeasy bar Mr Smith

Ook leuk om te doen in Maastricht: een cocktail drinken bij Mr Smith. Dit is een speakeasy cocktailbar, dus je moet net even weten waar die zit want anders loop je er zo voorbij. Bel aan (press for drinks) en je wordt verwelkomd door een hostess. We liepen de trap af naar de gewelvenkelder, een prachtige ruimte die voorheen dienst deed als wijnkelder. Ingericht met Chesterfield banken, fluwelen poefjes, een Perzisch kleed en een houten bar. En een geweldige kaart vol originele cocktails – qua looks én smaak! 100% een aanrader dit.

Bekijk mijn video op TikTok voor een sfeerimpressie van Mr Smith!

Wat te doen in Maastricht: speakeasy bar Mr Smith

Weekend Maastricht tips

Heb jij ook zin gekregen in een weekend Maastricht? De volgende tips helpen je bij het boeken:

» Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Maastricht. En vanuit het station loop je zo de hippe wijk Wyck in. Na aankomst kun je binnen 5 minuten op het terras zitten! Koop je treinkaartje alvast online, zodat je op het station niet in de rij hoeft te staan en meteen door de ov-poortjes kunt lopen.

» Op zoek naar leuke hotels in Maastricht? Dan zit je zeker goed bij Townhouse Design Hotel & Spa in Wyck (dichtbij het station), bij The Social Hub Maastricht in het Sphinxkwartier of bij Novotel Maastricht als je een hotel met buitenzwembad én parkeerplaats zoekt.

» In de reisgids Time to Momo Maastricht staan o.a. 3 verrassende routes door de verschillende wijken van de stad & meer dan 250 adressen om te eten, drinken en shoppen – geschreven door een local. Een leuke manier om de stad te leren kennen!

Lees ook deze blogs:

Artikel van 19-06-2023, laatste update: 19-04-2024

0 likes

Your email address will not be published.