Dit moet je weten als je naar Lissabon gaat - corona maatregelen

Travel

Naar Lissabon reizen: dit zijn de corona maatregelen

9 januari 2022

Tags: , ,

Lissabon heeft een geel reisadvies. Met gemiddeld dagelijks 40.000 besmettingen breekt Portugal zijn eigen besmettingsrecords, maar vanwege de schade aan de economie worden de corona maatregelen in Portugal toch versoepeld. Ondanks de hoge besmettingsgraad liggen er maar weinig mensen op de IC’s. Benieuwd naar de maatregelen wat betreft reizen naar Lissabon in tijden van corona? In dit blog lees je alle corona maatregelen die in Lissabon gelden, naast een aantal handige tips voor de stad.

Laatste update: 9 januari 2022

Lees ook: Wat te doen in Lissabon tijdens je stedentrip: 16x bezienswaardigheden

Reizen naar Lissabon tijdens corona

Sinds 1 december 2021 (waarschijnlijk tot 1 februari) moet iedereen die naar Portugal reist een negatieve PCR- of antigeentestuitslag laten zien. Dit geldt ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn, maar niet voor reizigers die een herstelbewijs hebben van maximaal 180 dagen oud. Gebruik je QR-code uit de CoronaCheck-app om aan te tonen dat je negatief bent getest. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Daarnaast moet je een Passenger Locator Card invullen.

Reizen vanuit Lissabon naar Nederland tijdens corona

Als je van Portugal naar Nederland reist, moet je één van de volgende dingen kunnen laten zien:

 • Een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur)
 • Een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur)
 • Digitaal Corona Certificaat (als je 14 dagen geleden of langer volledig gevaccineerd bent)

Download ook de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane en maak Portugal favoriet, zodat je een pushbericht ontvangt als het reisadvies verandert. Ook heb je zo meteen alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van je paspoort.

Corona maatregelen in Lissabon

Verder gelden er in Portugal andere maatregelen dan in Nederland. Dit zijn de corona maatregelen in Lissabon vanaf 10 januari:

 • In Portugal geldt een afstandsregel van 2 m, in plaats van de 1,5 m in Nederland.
 • Het is verplicht (voor iedereen van 10 jaar en ouder) om een mondkapje te dragen in gesloten gelegenheden, het openbaar vervoer en ook in de buitenlucht als het niet mogelijk is om 2 m afstand te houden.
 • Een QR-code of negatief Covid-19-testbewijs is vereist om toegang te krijgen tot hotels, bruiloften, culturele evenementen en sportlocaties.
 • De capaciteit in winkels is beperkt tot 1 persoon per 5 m2.
 • Bars en clubs zijn gesloten t/m 14 januari. Daarna is een negatief testbewijs verplicht om toegang te krijgen – tenzij je langer dan 14 dagen geleden de booster hebt gekregen.
 • Er geldt een testplicht voor toegang tot verpleeghuizen, zorginstellingen en evenementen zonder vaste zitplaats. Deze testplicht geldt ook als je een vaccinatie- of herstelbewijs hebt, tenzij je langer dan 14 dagen geleden de booster hebt gekregen.
 • Verbod op alcoholgebruik op straat.
 • Thuiswerken wordt aangeraden.
 • Het wordt aanbevolen om je geregeld te laten testen.
 • Lees hier de laatste updates over de maatregelen in Lissabon.

De volgende testen worden geaccepteerd: PCR-test, antigeentest of zelftest onder toezicht uitgevoerd bij ingang.

Tip: heb je nog mondkapjes nodig? Ik vind deze FFP2 mondmaskers fijn!

De mooiste uitkijkpunten in Lissabon

Verder weten als je naar Lissabon gaat

Lissabon is super sfeervol, met knusse straatjes, kleine huisjes, en de beste uitkijkpunten (Miradouros). Overal waar je loopt vind je gekleurde muren en azulejos. Dat zijn tegels aan de gevels, en die zijn niet alleen prachtig maar beschermen de gevels ook tegen vocht. Wat moet je verder weten als je voor een vakantie of stedentrip naar Lissabon gaat? Bij deze 6 dingen die mij in de stad opvielen:

 • Lissabon is op zeven heuvels gebouwd, en als je net als ik van wandelen houdt ga je dat zeker aan je benen voelen! Daarnaast ligt de stad vol kinderkopjes en scheef liggende tegels. En als het regent, worden die heel glad. Met leuke sandaaltjes kom je hier dus helaas niet zo ver, denk daaraan bij het inpakken van je koffer.
 • Als taxi kun je de apps FREE Now of Bolt gebruiken. Ze werken net als Uber en zijn best goedkoop. Met de code ‘nlgb3bv4o’ krijg je korting op je 1e rit met FREE Now.
 • Pas op dat je niet over een groene step struikelt. De elektrische steps van Lime werken net als het fietsensysteem van MyCityBike en worden op de meest random plekken geparkeerd. Wel een heel chill vervoersmiddel, zeker als je een stukje bergopwaarts moet. Download de Lime app, vul je gegevens in, zoek een step, scan de QR-code, en steppen maar! Via deze link krijg je een gratis Lime ontgrendelingscoupon.
 • Het is er één uur vroeger dan in Nederland.
 • Je kunt niet overal pinnen (“only Lisbon card”, staat er dan). Dus zorg dat je altijd wat cash bij je hebt.
 • Bij de meeste banken kun je gratis cash geld opnemen, maar sommigen vragen je daar zo €3,95 voor. Loop in dat geval even verder, en pin bij een bank die je niets extra kost.
 • De openingstijden van restaurants en winkels verschillen nogal. Sommigen gaan in de middag even dicht, anderen zijn in het weekend dicht. Check Google dus even voordat je ergens heen gaat.

Lees ook: 10 dingen die je altijd moet inpakken

Een stedentrip zonder stress: 6 tips

Hotel tips Lissabon

Nog op zoek naar een hotel in Lissabon? Ik heb 3 aanraders, van wat prijziger naar goedkoper:

 • Memmo Alfama Design Hotels is gevestigd in een gerenoveerd pand uit de 19e eeuw, en ligt in de wijk Alfama. Het hotel heeft een dakterras met geweldig uitzicht én buitenzwembad, en is een oase van rust in het verder drukke historische centrum. Het is echt een heerlijke plek bij te komen na een dag de stad verkend te hebben. Enne, een overnachting is inclusief ontbijt óp het dakterras – als het zonnetje meewerkt.
 • BoHo Guesthouse Rooms & Apartments ligt in het historische centrum van Lissabon, op 3 minuten wandelen van de rivier de Taag. Dit hotel heeft zowel eenpersoonskamers (perfect voor de solo-reiziger!) als diverse tweepersoonskamers.
 • Lost Inn Lisbon Hostel zit op een top locatie in de wijk Bairro Alto. Je loopt aan de ene kant zo naar zee, en via de andere kant naar het centum. Er hangt een hele chille sfeer, en is met verschillende slaapzalen lekker goedkoop.

Lees ook: 6 leuke hotels in Lissabon: van goedkoop tot luxe met zwembad

Leuke hotels in Lissabon: Torel Palace

Foto: Torel Palace

Lissabon boek

Op zoek naar een boek over Lissabon, om je reis goed voor te bereiden en volop voorpret te hebben? Bestel dan 500 Hidden Secrets of Lisbon. Geschreven door een local, vol met de hidden gems van Lissabon. Wat denk je van de beste plekken om authentiek Portugees te eten? Waar je de beste Azulejos spot? De fijnste stranden? Dit, en nog veel meer andere plekken waar je geen andere toerist tegen komt lees je in het boek.

Andere artikelen over Lissabon:

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die linkjes iets koopt, ik daar een percentage van ontvang. Voor jou kost dit niets extra, mij helpt het m’n blog te kunnen financieren. 

14 likes

Your email address will not be published.