Dit moet je weten als je naar Lissabon gaat - corona maatregelen

Travel

Wat moet je weten als je naar Lissabon gaat? 9 tips

24 juli 2023

Tags: , ,

Lissabon is een super sfeervolle stad met knusse straatjes, kleurrijke huizen en de geweldige uitkijkpunten. Overal waar je loopt vind je gekleurde muren en azulejos. Dat zijn tegels aan de gevels, die niet alleen prachtig zijn maar de gevels ook beschermen tegen vocht. Wat moet je verder weten als je naar Lissabon gaat? In dit blog vind je 9 praktische tips voor je stedentrip of vakantie!

Lees ook: Wat te doen in Lissabon tijdens je stedentrip: 16x bezienswaardigheden

Wat moet je weten als je naar Lissabon gaat?

Als je voor de eerste keer naar Lissabon gaat, zijn een aantal dingen handig om te weten. Denk aan het tijdsverschil, openbaar vervoer, welke taxi apps je kunt gebruiken en een aantal geldzaken. Hieronder lees je alles dat je moet weten als je naar Lissabon gaat!

Tijdsverschil Portugal

Ondanks dat Lissabon niet ver weg ligt, is er wel een tijdsverschil. In Lissabon is het altijd één uur vroeger dan in Nederland. De zomertijd en wintertijd lopen gelijk met die van Nederland, waardoor het uur tijdsverschil het gehele jaar hetzelfde is.

Download een taxi app voor vertrek

In Lissabon kun je de taxi apps Uber, Bolt en Free Now gebruiken. Dit is veel goedkoper dan in Nederland. Download ze vast voor vertrek, zodat je na landing meteen een taxi kunt bestellen! Ik vind het gebruik van deze apps zelf veel handiger dan een lokale taxi pakken, omdat je niet naar een taxi hoeft te zoeken maar deze naar jou komt. Ook weet je bij het bestellen meteen hoe duur de rit wordt en kun je onderweg de route volgen. Het geeft me dus ook een veiliger gevoel, zeker als ik alleen op reis ben.

Tip: met de code ‘nlgb3bv4o’ krijg je korting op je 1e rit met FREE Now.

Zo werkt het openbaar vervoer in Lissabon

In Lissabon kun je met de bus, tram, metro, ferry of trein reizen. Hiervoor kun je een losse rit, een dagkaart of een oplaadbare kaart kopen. Een losse rit kun je bij de chauffeur kopen en kost €2 à €3, dat verschilt per vervoersmiddel.

Voor een dagkaart heb je diverse opties:

  • €6,40: 24 uur onbeperkt reizen met de bus, tram en de metro
  • €9,55 : 24 uur onbeperkt reizen met de bus, tram, metro en ferry
  • €10,60: 24 uur onbeperkt reizen met de bus, tram, metro en CP trein, bijvoorbeeld naar Cascais en Sintra

Blijf je langer in Lissabon? Dan is een oplaadbare kaart wellicht het handigst: een VivaViagem of 7Colinas kaart. Deze kun je in elk metrostation kopen, kost €0,50 cent en is 1 jaar geldig. Voor elke rit die je met de bus, tram, metro, ferry of trein (binnen de regio Lissabon) maakt, kun je hiermee in- en uitchecken. Op deze manier betaal je €1,35 per rit.

Pak een elektrische step

Een andere manier om je te vervoeren is de elektrische step. De elektrische steps staan door de hele stad en kun je ontgrendelen via een app. Dit is niet per se de goedkoopste manier van vervoer, maar wel een hele leuke. En als je een stukje bergopwaarts moet een hele handige. 😉 Er zijn verschillende aanbieders, waaronder Lime. Het werkt heel simpel: download de app alvast en vul je gegevens in, zoek eenmaal in Lissabon een step, scan de QR-code, en weg ben je!

Download de Lime app via deze link, dan krijg je een gratis ontgrendelcredit!

Hoeveel dagen heb je nodig om Lissabon te zien?

Hoeveel dagen je in Lissabon nodig hebt verschilt per persoon. Ik ben er vaker geweest, waaronder een keer een weekend en een andere keer een maand, en heb me geen moment verveeld. Voor een relaxte Lissabon stedentrip waarbij je de belangrijkste bezienswaardigheden ziet maar ook rustig aan kunt doen zou ik zeggen dat je minimaal drie nachtjes moet boeken. Maar langer is altijd beter!

Draag goede schoenen

Lissabon is op zeven heuvels gebouwd, en als je net als ik van wandelen houdt ga je dat zeker aan je benen voelen! Daarnaast ligt de stad vol kinderkopjes en scheef liggende tegels. En als het regent, worden die heel glad. Met leuke sandaaltjes kom je hier dus helaas niet zo ver, denk daaraan bij het inpakken van je koffer.

Lees ook: 10 dingen die je altijd moet inpakken

Kun je overal pinnen in Lissabon?

In Lissabon en de rest van Portugal betaal je net als in Nederland met de euro. Bijna overal in Lissabon kun je gewoon pinnen. Wel is het handig om wat contant geld bij je te hebben, voor als je iets wilt kopen bij een klein kraampje of als je met het openbaar vervoer reist. Bij de meeste banken kun je kosteloos geld opnemen, maar sommigen rekenen daar een paar euro voor. Loop in dat geval even verder, en pin bij een bank die je niets extra kost.

Openingstijden in Lissabon

Ook handig om te weten als je naar Lissabon gaat: de openingstijden van restaurants en winkels. Alleen verschillen deze nogal. Sommigen gaan in de middag even dicht, anderen zijn in het weekend dicht. Check Google Maps dus even voordat je ergens heen gaat, maar vertrouw hier ook weer niet blind op. Het komt namelijk ook nog wel eens voor dat dit niet helemaal klopt. Een beetje flexibel zijn helpt!

Over het algemeen zijn de meeste winkels in Lissabon van maandag t/m zaterdag geopend van 09:00 tot 19:00 uur. Kleinere winkels hebben vaak een middagsluiting van 13:00 tot 15:00 uur. De Portugezen eten laat op de avond, dus in de meeste restaurants kun je pas vanaf 19:00 uur terecht. Musea in Lissabon zijn over het algemeen van dinsdag t/m zondag geopend.

Lees ook: Dit zijn de leukste hotspots van Lissabon

The Therapist: hotspot in Lissabon

Bespaar geld met de Lisboa card

Ga je tijdens je stedentrip veel bezienswaardigheden in Lissabon bezoeken? Kijk dan eens naar de Lisboa Card. Deze kost €22 voor 24 uur en je krijgt er gratis toegang mee tot 39 attracties, waaronder de Torre de Belem en het Mosteiro dos Jerónimos. Daarnaast kun je gratis reizen met de bus, metro, tram en lift in Lissabon en Belém. Dit geldt dus ook voor de bekende tram 28, de trein naar Cascais en naar Sintra. Bekijk van tevoren even of je dit voordelig voor je is! De kaart is verkrijgbaar voor een of meerdere dagen, dus je kunt ‘m afstemmen op de duur van jouw stedentrip.

Bestel de Lisboa Card alvast zodat je ‘m Lissabon meteen kunt gebruiken. De kaart wordt geactiveerd na het eerste gebruik.

Lissabon stedentrip boeken

Ben je enthousiast geworden en wil je meteen je stedentrip naar Lissabon boeken? Bij deze een aantal tips:

» Vanaf Amsterdam Schiphol vlieg je in zo’n 3 uur naar Lisbon Portela Airport. Je kunt kiezen voor een vlucht vanaf Schiphol met KLM, vanaf Eindhoven, Rotterdam of Schiphol met Transavia of vergelijk verschillende vluchtmaatschappijen via TIX.nl.

» Een hotel in Lissabon boek je gemakkelijk via Booking.com. Bekijk ook dit blog met 6 fijne hotels in Lissabon, van goedkoop tot wat luxer met zwembad!

» Boek je liever een pakketreis? Kijk dan eens tussen het aanbod van TUI voor een Lissabon stedentrip.

» Boek voor je eerste dag in Lissabon een fietstour. Dit is een leuke manier om de stad in korte tijd te verkennen! Met de Lissabon highlights fietstour kom je in 3,5 uur langs de bekende bezienswaardigheden en verborgen schatten van de stad.

» Meld je aan bij de Facebookgroep Lissabon Tips NL, waar de leukste tips worden uitgewisseld.

Meer Lissabon tips? Lees dan ook deze blogs:

Hotel in Lissabon: Torel Palace

Artikel van 24-02-2019, laatste update: 24-07-2023

14 likes

Your email address will not be published.