Wat moet je weten als je naar Tel Aviv gaat?

Travel

Wat moet je weten als je naar Tel Aviv gaat? 8 tips

24 februari 2023

Tags: ,

Tel Aviv is een geweldige stad, maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten als je er voor de eerste keer naartoe gaat. Sommige dingen gaan gewoon net even anders dan je wellicht gewend bent! Zo valt het weekend op andere dagen, is er een rustdag waarop bijna alles gesloten is en moet je goed opletten als je een taxi pakt. Daarom lees je in dit blog 8 dingen die je moet weten als je naar Tel Aviv gaat.

Lees ook: Wat te doen in Tel Aviv: de 16 leukste tips voor je stedentrip

8x weten als je naar Tel Aviv gaat

Is het veilig om naar Tel Aviv te gaan?

Israël is een land waar een actueel conflict speelt, maar daar merk je als reiziger qua veiligheid weinig van. Zeker in Tel Aviv. Op straat kom je wel militairen met grote geweren tegen, maar die zijn meestal gewoon onderweg in plaats van dat ze ergens de wacht houden. In Israël is iedereen dienstplichtig: mannen drie jaar en vrouwen twee jaar.

Over het algemeen is het slim om demonstraties en andere plekken waar veel mensen samenkomen te vermijden. En net als in iedere andere grote stad geldt: let op je spullen, zorg dat je niet al je geld en pasjes op één plek hebt, kijk uit waar je ’s avonds loopt en stap niet in onofficiële taxi’s. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik in de 2x drie weken dat ik in Tel Aviv ben geweest me geen moment onveilig heb gevoeld.

Lees ook: Dit zijn de leukste wijken van Tel Aviv

Het weekend in Tel Aviv

Verder is het handig om te weten dat het weekend in Israël op vrijdag en zaterdag valt. Daarbij is zaterdag de rustdag van het Jodendom (de Sjabbat), en is bijna alles gesloten. Ook rijdt er geen openbaar vervoer. Handig om mee rekening te houden dus! Op vrijdag bruist de stad en is er veel te doen. Wel sluiten veel winkels en horeca ook al vroeger, zo rond het eind van de middag. De Sjabbat begint op vrijdag bij zonsondergang en eindigt zaterdag bij zonsondergang. Op zondag begint de werkweek in Israël en is alles weer geopend.

Doen in Tel Aviv: Bezoek de Farmers Market in Namal

Bezoek op vrijdag de Farmers Market in Namal Tel Aviv

Boek geen vlucht op zaterdag

En omdat zaterdag een rustdag is, is het handig om geen vlucht naar of van Tel Aviv op zaterdag te boeken. Ik had hier zelf niet aan gedacht, waardoor ik erg veel geld voor een taxi moest betalen. Je betaalt namelijk een toeslag op zaterdag. Denk je een goedkope vlucht te boeken, ben je alsnog een vermogen kwijt om bij je hotel te komen! Boek dus liever een vlucht op een andere dag.

Boek je vlucht via KLM (vanaf €222) of vergelijk verschillende luchtvaartmaatschappijen via TIX.nl. Wil je liever een reis naar Tel Aviv inclusief vlucht en hotel boeken? Check TUI.nl dan eens voor een voordelige pakketreis!

Nog een tip: zorg dat je op tijd op het vliegveld bent, zowel bij de heen als terugreis. Je spullen worden namelijk uitgebreid gecheckt en er worden een aantal vragen gesteld. Bij mij ging dat onder andere of ik alleen reisde en wat het doel van m’n reis was. Op de terugweg ging het meer over m’n bagage: of ik m’n koffer zelf had ingepakt, waar m’n koffer sindsdien was en of ik nog cadeautjes had gekregen. Blijkbaar bevielen mijn antwoorden niet helemaal, waardoor ik in de rij voor een extra uitgebreide check moest. Dus zorg gewoon dat je de tijd hebt, zodat je niet hoeft te stressen.

Tips voor de taxi in Tel Aviv

Over taxi’s gesproken, daar heb ik ook wel wat tips voor! Ik ben namelijk meerdere keren goed opgelicht. En mijn man niet, dus blijkbaar is dit een ding voor vrouwelijke solo reizigers – wat me erg boos maakt.

Ten eerste kun je de taxi apps Gett en Uber gebruiken. Dit vind ik zelf altijd fijn, omdat je hiermee gemakkelijk zelf een taxi kunt bestellen en de route in de gaten kunt houden. Ten tweede is het goed om te weten dat taxi’s in Israël op de meter moeten rijden. Dus als je via een van die apps een taxi bestelt, kun je van tevoren nog niet de prijs zien. Maar vraag voordat je de taxi instapt of de meter wordt aangezet, en stap niet in als de chauffeur dat weigert. Bestel dan gewoon een nieuwe taxi! Eenmaal op je bestemming aangekomen? Vraag dan om het papieren bonnetje. Zo kun je achteraf altijd nog even checken of alles goed is gegaan.

Een normaal tarief om van Ben Gurion Airport naar het centrum van Tel Aviv te komen ligt tussen de ₪100 – ₪150, wat tussen de €25 – €40 ligt. Op een zaterdag kan dit tot €50 oplopen. Als het uiteindelijke bedrag dus veel hoger ligt, kun je achteraf (daar is dat bonnetje dus voor!) contact opnemen met Gett of Uber om dit te checken. Zo bleek dat een Uber chauffeur mij veel te veel geld had gerekend, heb ik geld terug gekregen en is de chauffeur erop aangesproken. Bij Gett konden ze mij niet helpen omdat ik het bonnetje niet had. Het is dus mijn persoonlijke missie geworden om je voor taxi oplichting te behoeden!

Je kunt de app van Gett van te voren vast downloaden, en met de code GTPDRNN krijg je ₪45 korting op je eerste 4 ritjes (dit is pas in Israël te zien). 

Geld in Israël

In Israël wordt betaald met de Israëlische shekel (NIS). Met je bankpas kun je vrijwel overal pinnen, ook in winkels en restaurants. Daarnaast is het handig om een creditcard te hebben, want daarmee kun je ook bijna overal betalen. Op sommige plekken kun je alleen cash betalen, dus het is ook handig om wat geld te pinnen.

In horeca wordt een fooi van 10% verwacht. Let wel even op of dit nog niet bij de rekening is opgeteld, want ik gaf een keer per ongeluk dubbel fooi.

Doen in Tel Aviv: Gazoz bij Café Levinsky

Is Tel Aviv duur?

In 2021 stond Tel Aviv op nummer 1 als duurste stad om te leven, volgens een jaarlijks onderzoek van The Economist Intelligence Unit. Afgelopen jaar stond de stad op de derde plaats. Dus ja, je kunt wel stellen dat Tel Aviv duur is. Toch hoeft niet alles duur te zijn. Een accommodatie kun je natuurlijk zo duur maken als je wilt, door bijvoorbeeld te kiezen voor een hostel of budget hotel. Maar vooral op eten kun je besparen. Er zijn veel mooie restaurants, maar over het algemeen eet je bij de meest cheapo zaakjes ook ontzettend goed en voor maar een paar euro. Zo betaal je voor een bord hummus met diverse toppings en pita maar €5, en die is zo groot dat je er wel 2x van kunt eten. Een pita sabich haal je voor €7, en ik heb zelfs een pita falafel voor €2,20 gegeten. En alles was zó lekker!

Lees in dit blog aantal gerechten die je móet proeven & waar in Tel Aviv!

Vegan in Tel Aviv: Shlomo & Doron Hummus

Wat is de beste tijd om naar Tel Aviv te gaan?

Tel Aviv heeft een mediterraan klimaat. In de zomer kan het zomaar 40 graden worden, wat zeker in de stad erg heet is. De beste reistijd voor Tel Aviv is dan ook het voorjaar en najaar. Dan is het zo’n 20 graden en lekker zonnig. Ik ben zelf een keer in februari en een keer in april in Tel Aviv geweest. In februari wisselden zonnige dagen zich af met regenachtige dagen, en een gemiddelde temperatuur van 16-20. In april was het gewoon zomer: lekker warm, op het strand zonnen en in de zee zwemmen.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Tel Aviv?

Om een goed beeld van Tel Aviv te krijgen zou ik zeggen dat je minstens vier volle dagen nodig hebt. Liever langer, bijvoorbeeld een week, omdat je dan wat rustiger aan kunt doen. Dan kun je alles wandelend doen: wat mij betreft de manier om een stad te leren kennen. Anders is de Tel Aviv Highlights Fietstour trouwens ook een goede optie. Hiermee ga je met een lokale gids in 3 uur langs alle highlights van de stad.

Lees ook: Wat te doen in Tel Aviv: de 16 leukste tips voor je stedentrip

Extra tips

Nog een paar laatste tips die handig zijn om te weten als je naar Tel Aviv gaat:

  • Je paspoort moet nog een half jaar geldig zijn als je naar Israël reist.
  • Nederlandse stekkers passen gewoon in het stopcontact in Israël.
  • Het kraanwater in Israël kun je drinken.
  • Bij de meeste musea, winkelcentra, treinstations en andere toeristische plekken staan meestal beveiligers die je tas willen controleren.
  • Leuke tours in Tel Aviv en omgeving boek je via GetYourGuide.
  • Een goed hotel in Tel Aviv kun je boeken via Booking.com. Een aantal van mijn aanraders zijn Shenkin HotelHotel Saul en Selina Neve Tzedek. Of bekijk mijn blog met leuke boutique hotels in Tel Aviv.

De stranden van Tel Aviv, Israël

Lees ook mijn andere blogs over Tel Aviv:

0 likes

Your email address will not be published.