Sustainable staycation: 3 groene hotels in Amsterdam

Travel

Sustainable staycation: 3 groene hotels in Amsterdam

27 augustus 2019

Tags: , , , , ,

Staycation is de term om uit te leggen dat je vakantie in eigen land viert. Mocht je het nog niet kennen, ‘staycation’ is een samenvoeging van ‘stay’ en ‘vacation’. Redenen hiervoor zijn geld besparen, duurzaamheid, en/of gewoon van je eigen land willen genieten. Nederland is (vooral als de zon schijnt) een hele fijne plek, en ik blijf hier dan ook met liefde de hele zomer. Maar zelfs in je eigen stad is het leuk om eens een weekend de tourist uit te hangen. En dan het liefst met een nachtje bij een heel bijzonder én duurzaam hotel. Daarom zocht ik drie groene hotels in Amsterdam uit, voor op de sustainable staycation bucketlist. Enjoy!

Lees ook: Duurzaam reizen: 6 tips om je reis te compenseren

Conscious Hotels

Conscious Hotels heeft vier vestigingen in Amsterdam, allemaal op groene locaties dichtbij of aan het park, en gemakkelijk te bereiken met het ov. Conscious Hotel The Tire Station ligt aan het Vondelpark, Conscious Hotel Westerpark zit letterlijk ín het Westerpark, Conscious Hotel Museum Square ligt middenin het Museumkwartier, en Conscious Hotel Vondelpark ligt om de hoek van het Vondelpark. De filosofie van deze groene hotelketen is dat duurzaam doen niet betekent dat je hoeft in te leveren op comfort, maar je juist extra laat ontspannen. En dat zit ‘m in grote en kleine dingen.

Zo zijn de hotels heel stijlvol ingericht, maar zijn alle gebruikte materialen gerecycled, tweedehands of gemaakt van duurzame materialen. De bureaus op de kamers zijn gemaakt van gerecycled plastic van yoghurtpotjes, en de duurzame Auping bedden zijn opgemaakt met fair trade beddengoed. Dat wetende ga je toch nog iets lekkerder slapen! In de badkamer vind je geen mini verzorgingsproducten, maar hervulbare flessen met biologische verzorgingsproducten. Dat scheelt weer plastic afval! Daarnaast worden er waterbesparende douchekoppen gebruikt, die luchtdruk met het water meesturen. Je merkt hier niks van, maar ze besparen wel 35% water en de kranen in de wasbakken zelfs 50%.

Het ontbijt is 100% biologisch, zoveel mogelijk kleinschalig en van lokale oorsprong. Een vegan ontbijt is geen probleem, laat het van tevoren wel even weten zodat ze voor genoeg opties kunnen zorgen.Booking.com

Hotel Jakarta Amsterdam

Op de kop van het Java-eiland zit Hotel Jakarta Amsterdam. Een hotel waar je kunt slapen in de prachtig ingerichte kamers, eten bij zowel Bakkerij Westers als Café Jakarta, ontspannen in de spa met sauna, stoombad, zwembad en gym, en cocktails drinken in Skybar Malabar op de bovenste verdieping. En dat allemaal met uitzicht op het IJ.

Middenin het hotel vind je een enorme subtropische binnentuin: die loopt vanaf Bakkerij Westers aan de achterkant van het hotel, helemaal tot aan de punt in Jakarta Café. De tuin is aangelegd in samenwerking met Hortus Botanicus, en staat vol metershoge palmen, bananenbomen, klimplanten, bloemen en allerlei andere flora uit Azië. En hij is niet alleen mooi, maar heeft ook een functie: het verkoelt het hotel met 6 graden.

Er worden veel energiebesparende maatregelen gehanteerd in Hotel Jakarta. Zo wordt het douchewater verwarmd met zonne-energie, en de temperatuur in het hotel gereguleerd middels een warmte- en koudeopslagsysteem. Het atrium en de hoge ramen in de kamers zorgen voor veel daglicht, waardoor minder kunstmatige verlichting nodig is. In het hotel is veel gebruik gemaakt van hout en bamboe, wat niet alleen duurzaam is maar ook erg sfeervol is. Van de binnentuin tot de inrichting van de kamers, alles is geïnspireerd op Indonesië en geweldig mooi. Ook hier vind je in de badkamer geen mini’s, maar hervulbare flessen. En zelfs de koffiecups voor de espressomachines zijn recyclebaar.

Sustainable staycation: 3 groene hotels in Amsterdam

Waar hotels meestal niet veel met hun omgeving te maken hebben, is de begane grond van Hotel Jakarta bedoeld als huiskamer voor de buurt. En door de open en transparante inrichting, en het café en de bakkerij voelt dat ook echt zo. Daarnaast kun je ook als niet-hotelgast een dagpas kopen voor de gym, het zwembad, sauna en stoombad. Dit kan vanaf €12,50 per dag, en je kunt er ook naartoe met OneFit, mocht je dat hebben (of klik hier voor €10 korting op je 1e maand). Eerlijk, als ik dichtbij zou wonen, zou je me hier elke dag vinden.Booking.com

Lees ook: Hotel Nhow Rotterdam: Slapen met uitzicht op de Maas en skyline

QO Amsterdam

Vlakbij het Amstel Station zit QO Amsterdam; een hotel dat luxe, duurzaamheid en technologie combineert. Het hotel komt voort uit het idee dat hospitality stukken minder afval zou moeten produceren, en dat eenmalig gebruik moet worden teruggedrongen. Het is niet zo moeilijk om van het leven te genieten en tegelijkertijd de wereld om je heen te respecteren, is de visie. Precies hoe ik erover denk.

Een hotel is over het algemeen een grootverbruiker van water, en daarom hebben ze voor QO een grijs-watersysteem ontworpen. Dat betekent dat al het water van de douches en wastafels wordt gebruikt om de wc’s door te spoelen, waardoor het restwater voor een groot deel wordt verminderd. Daarnaast vind je in de badkamer producten van het eco merk Zenology.

Het QO is een living building, zowel door de gerecyclede materialen die zijn gebruikt (bijna een derde van het beton dat is gebruikt voor de constructie van het QO komt van de Shell-toren in Amsterdam), als door de vele planten die in het gebouw staan. Geen verdieping is hetzelfde, en toch is het een harmonieus geheel. Je kijkt er je ogen uit!

Op de begane grond van het hotel zit restaurant Persijn, waar Dutch Cuisine centraal staat. De keuken gebruikt voornamelijk lokale, duurzame seizoensproducten, werkt samen met lokale leveranciers, of oogst direct uit de eigen kas op het dak. Voor drinks & bites kun je terecht bij Juniper & Kin op de 21e verdieping, waar je een panoramisch uitzicht over de Amsterdam hebt. De spectaculaire cocktails worden door experts gemaakt, met kruiden die vers in de kas geplukt worden. En dat maakt ze extra lekker!Booking.com

Ken jij nog andere groene hotels in Amsterdam?

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die linkjes iets koopt, ik daar een percentage van ontvang. Voor jou kost dit niets extra, mij helpt het m’n blog te kunnen financieren. 

1 likes

Your email address will not be published.