Sustainable staycation: 3 groene hotels in Amsterdam

Travel

Sustainable staycation: 6 groene hotels in Amsterdam

7 september 2022

Tags: , , , , ,

Zin in een staycation in een duurzaam hotel in Amsterdam? Staycation is de term om uit te leggen dat je vakantie in eigen stad of land viert, het is een samenvoeging van ‘stay’ en ‘vacation’. Redenen hiervoor zijn geld besparen, duurzaamheid, en/of gewoon van je eigen land willen genieten. Nederland is (vooral als de zon schijnt) een hele fijne plek, en ik blijf hier dan ook met liefde de hele zomer. Maar zelfs in je eigen stad is het leuk om eens een weekend de toerist uit te hangen. En dan het liefst met een nachtje bij een heel bijzonder én duurzaam hotel. Daarom zocht ik vijf groene hotels in Amsterdam uit, voor op de sustainable staycation bucketlist. Enjoy!

Lees ook: 21 local tips voor een dagje Amsterdam

6x duurzaam hotel in Amsterdam

1. Hotel Jakarta Amsterdam

Op de kop van het Java-eiland zit Hotel Jakarta Amsterdam. Een hotel waar je kunt slapen in de prachtig ingerichte kamers, eten bij zowel Bakkerij Westers als Café Jakarta, ontspannen in de spa met sauna, stoombad, zwembad en gym, en cocktails drinken in Skybar Malabar op de bovenste verdieping. En dat allemaal met uitzicht op het IJ.

Middenin het hotel vind je een enorme subtropische binnentuin: die loopt vanaf Bakkerij Westers aan de achterkant van het hotel, helemaal tot aan de punt in Jakarta Café. De tuin is aangelegd in samenwerking met Hortus Botanicus, en staat vol metershoge palmen, bananenbomen, klimplanten, bloemen en allerlei andere flora uit Azië. En hij is niet alleen mooi, maar heeft ook een functie: het verkoelt het hotel met 6 graden.

Sustainable staycation: 5 groene hotels in Amsterdam

Er worden veel energiebesparende maatregelen gehanteerd in Hotel Jakarta. Zo wordt het douchewater verwarmd met zonne-energie, en de temperatuur in het hotel gereguleerd middels een warmte- en koudeopslagsysteem. Het atrium en de hoge ramen in de kamers zorgen voor veel daglicht, waardoor minder kunstmatige verlichting nodig is. In het hotel is veel gebruik gemaakt van hout en bamboe, wat niet alleen duurzaam is maar ook erg sfeervol is. Van de binnentuin tot de inrichting van de kamers, alles is geïnspireerd op Indonesië en geweldig mooi. Ook hier vind je in de badkamer geen mini’s, maar hervulbare flessen. En zelfs de koffiecups voor de espressomachines zijn recyclebaar.

Waar hotels meestal niet veel met hun omgeving te maken hebben, is de begane grond van Hotel Jakarta bedoeld als huiskamer voor de buurt. En door de open en transparante inrichting, en het café en de bakkerij voelt dat ook echt zo.

Bekijk de huidige tarieven van Hotel Jakarta Amsterdam!

Sustainable staycation: 5 groene hotels in Amsterdam

2. Hyatt Regency Amsterdam

Hyatt Regency Amsterdam ligt in Oost, op 800 meter van Artis en de Hortus Botanicus Amsterdam. Het is een groen hotel: zowel figuurlijk als in duurzaam, maar ook letterlijk als in heel veel planten. In 2017 is Hyatt Regency Amsterdam zelfs uitgeroepen het groenste hotel in Nederland vanwege de sterke focus op duurzaamheid. Groen, duurzaamheid en welzijn zijn de drie richtlijnen waar het hotel voor staat in alles wat ze doen. Er zijn 211 kamers en suites die warm maar modern zijn ingericht, geïnspireerd op de Plantage buurt. Ontspannen doe je in het fitnesscentrum met sauna en stoombad, eten in Indonesisch restaurant Makan Makan, en borrelen in de bar met terras. Op de kaart van Makan Makan staan veel vegan opties en er is ook een vegan rijsttafel. Ook leuk: wijnflessen worden geupcycled tot glazen. Goede reden om een flesje te bestellen dus. 😉

Bekijk de huidige tarieven van Hyatt Regency Amsterdam!

Lees ook: Vegan in Amsterdam: 19x de lekkerste hotspots

3. Four Elements Hotel Amsterdam

Four Elements Hotel Amsterdam op IJburg is ­het eerste energieneutrale hotel ter wereld! De naam verwijst naar de natuurlijke energiebronnen wind, aarde, water en vuur. Het hotel is ontworpen vanuit de filosofie om slimme principes uit de natuur in te zetten voor duurzame innovatie. Zo is de klimaatbeheersing van het gebouw geïnspireerd op de natuurlijke ventilatie in termietenheuvels in de woestijn. En de zonnepanelen op het dak en de buitengevels wekken ruim voldoende energie op om volledig zelfvoorzienend te zijn.

Lees ook: Duurzaam slapen in het 4 Elements Hotel Amsterdam

Hotelkamer en uitzicht in het 4 Elements Hotel Amsterdam

En dat is niet het enige, duurzaamheid wordt hier doorgevoerd tot in de kleinste details. Alles wat je in het hotel staat, is uitgekozen op een minimale impact op het milieu, zonder daarbij af te doen aan de luxe ervaring. Alles is duurzaam, gereycled of upcycled! Verder is er een restaurant (met veel vegan opties), mooie skybar en een groot terras aan de haven.

Bekijk de huidige tarieven van 4 Elements Hotel Amsterdam!

Vegan ontbijt bij het 4 Elements Hotel Amsterdam

4. Conscious Hotels

Conscious Hotels heeft vier vestigingen in Amsterdam, allemaal op groene locaties dichtbij of aan het park, en gemakkelijk te bereiken met het ov. Conscious Hotel The Tire Station ligt aan het Vondelpark, Conscious Hotel Westerpark zit letterlijk ín het Westerpark, Conscious Hotel Museum Square ligt middenin het Museumkwartier, en Conscious Hotel Vondelpark ligt om de hoek van het Vondelpark. Conscious Hotels heeft een Green Key Gold certificaat: het internationale keurmerk voor accommodaties in de recreatie- en vrijetijdsbranche die staan voor duurzaamheid. De filosofie van deze groene hotelketen is dat duurzaam doen niet betekent dat je hoeft in te leveren op comfort, maar je juist extra laat ontspannen. En dat zit ‘m in grote en kleine dingen.

Zo zijn de hotels heel stijlvol ingericht, maar zijn alle gebruikte materialen gerecycled, tweedehands of gemaakt van duurzame materialen. De bureaus op de kamers zijn gemaakt van gerecycled plastic van yoghurtpotjes, en de duurzame Auping bedden zijn opgemaakt met fair trade beddengoed. Dat wetende ga je toch nog iets lekkerder slapen! In de badkamer vind je geen mini verzorgingsproducten, maar hervulbare flessen met biologische verzorgingsproducten. Dat scheelt weer plastic afval! Daarnaast worden er waterbesparende douchekoppen gebruikt, die luchtdruk met het water meesturen. Je merkt hier niks van, maar ze besparen wel 35% water en de kranen in de wasbakken zelfs 50%.

Het ontbijt is 100% biologisch, zoveel mogelijk kleinschalig en van lokale oorsprong. Een vegan ontbijt is geen probleem, laat het van tevoren wel even weten zodat ze voor genoeg opties kunnen zorgen.

Bekijk de huidige tarieven van Conscious Hotels!

Sustainable staycation: 3 groene hotels in Amsterdam

Lees ook: 11x verborgen plekjes in Amsterdam

5. Ruby Emma Hotel Amsterdam

Ruby Emma Hotel Amsterdam is gevestigd in het voormalige QO Amsterdam, in de opkomende wijk Stadskwartier en vlakbij het Amstel Station. De openbare ruimten hebben een volledig nieuw design gekregen, waarbij de nadruk vooral op hoogwaardige en duurzame materialen ligt. Maar het gebouw zelf was natuurlijk al duurzaam. Zo is het een ‘living building’, zowel door de gerecyclede materialen die zijn gebruikt (bijna een derde van het beton dat is gebruikt voor de constructie van het QO komt van de Shell-toren in Amsterdam), als door de vele planten die in het gebouw staan. Geen verdieping is hetzelfde, en toch is het een harmonieus geheel. Je kijkt er je ogen uit!

Een hotel is over het algemeen een grootverbruiker van water, en daarom hebben ze voor QO een grijs-watersysteem ontworpen. Dat betekent dat al het water van de douches en wastafels wordt gebruikt om de wc’s door te spoelen, waardoor het restwater voor een groot deel wordt verminderd.

Bekijk de huidige tarieven van Ruby Emma Hotel Amsterdam!

Sustainable staycation: 3 groene hotels in Amsterdam

Foto: QO Amsterdam

6. Hotel Boat & Co

In de nieuwe duurzame buurt de Houthavens (de 1e 100% klimaatneutrale buurt van Amsterdam!)  vind je Hotel Boat & Co. Een aparthotel, wat betekent dat de hotelkamers zijn ingericht als appartementen. En dat is ideaal, want dat houdt in dat elke kamer compleet ingericht is met een woonkamer en eigen keukentje. Hoe gezellig? Nog een plus: de appartementen hebben uitzicht over het water. Heerlijk uit het het raam over het IJ naar de NDSM staren. En in de zomer misschien wel een verkoelende duik voor de deur nemen.

Boat & Co is gebouwd op basis van Crandle-to-Cradle principes door het gebruik van duurzame bouwmaterialen. Door de plaatsing van een swill tank draagt het hotel bij aan duurzame energieopwekking. Het verzamelt organisch afval dat wordt omgezet in compost, biodiesel en biogas. De tank slaat een grote hoeveelheid organisch afval op, waardoor transport wordt verminderd wat resulteert in minder Co2 uitstoot. Verder maakt het het hotel gebruik van WKO. Dit is de opslag en terugwinning van thermische energie in de ondergrond. Op deze manier wordt de water temperatuur en kamer temperatuur in de kamer gereguleerd. Dit resulteert in 70% minder Co2 uitstoot.

Bekijk de huidige tarieven van Hotel Boat & Co of lees mijn review: Boat & Co: slapen met uitzicht op het IJ

Hotel Boat & Co: slapen met uitzicht op het IJ in Amsterdam

Dit zijn mijn lievelings groene hotels in Amsterdam! Meer tips voor Amsterdam? Check dan:

Artikel van 27-08-2019, laatste update: 07-09-2022

2 likes

Your email address will not be published.