De Tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam

Travel

11 Verborgen plekjes in Amsterdam

1 februari 2023

Tags: ,

Op zoek naar verborgen plekjes in Amsterdam? De stad zit er vol mee! Ik ben er geboren en getogen, maar ontdek nog dagelijks mooie parels. Natuurlijk hebben we de Jordaan, Negen Straatjes en alle musea, maar die weet elke toerist inmiddels wel te vinden. En hoe zeer ik ook van de stad houd, soms wil je gewoon even de drukte ontsnappen. Gelukkig zitten er veel onbekende plekjes in Amsterdam waar je even weg kunt zijn van alle hectiek. Zo zijn er diverse hofjes, tuinen, en onbekende hotspots waar het verrassend stil is – ook al liggen sommigen in hartje centrum. Dus als je aan de drukte wil ontsnappen of gewoon een andere kant van de stad wil zien, bezoek dan de onderstaande verborgen parels in Amsterdam!

Lees ook: 21 local tips voor een dagje Amsterdam

Verborgen plekjes in Amsterdam

De tuinen van het Rijksmuseum

Je bent vast wel eens in het Rijksmuseum geweest, maar ook in de tuinen eromheen? Ik tot voor kort niet, wat echt zonde is want het is er super mooi. In de Tuinen van het Rijksmuseum staan meer dan 7.000 planten, bloemen, standbeelden, delen en ornamenten van gebouwen uit de Nederlandse bouwkunst, en een groot buitenschaakbord waarop iedereen kan spelen. Ze doen niet onder voor de collectie die je binnen ziet hangen! Heerlijk om hier op een mooie dag lekker te wandelen of een boekje te lezen op een bankje. De tuinen aan de voorkant van het museum zijn het bekendst dus daar kan best druk zijn, kies daarom liever voor een van de zijkanten. De Rijksmuseumtuinen zijn gratis toegankelijk tussen 9-18 uur.

Adres: Museumstraat
Openingstijden: 09.00-18.00 uur
Toegangsprijs: gratis

Verborgen plekjes in Amsterdam: de tuin van het Rijksmuseum

Koffietentjes op de Wallen / Amsterdam-Centrum

Tenzij je een bachelorette party of iets dergelijks hebt, kom je waarschijnlijk niet op de Wallen. Ik zou het je ook niet per se aanraden lekker langs de ramen te gaan lopen, veel te druk. Maar het is wel een hele mooie buurt! Dus ga waar de massa niet heengaat, en duik zijstraatjes in. Geloof me, ook daar vind je mooie rustige straten. Daarnaast zitten er een aantal hele fijne koffietentjes op de Wallen. Eén daarvan is Quartier Putain, letterlijk vertaald ‘hoerenwijk’. Het zit dan ook precies naast een aantal ramen waar prostituees achter zitten. Dan denk je misschien dat het een louche tentje is, maar dat is het allesbehalve. Het heeft een hele gezellige woonkamer-vibe! Met beneden een bar, en op de eerste verdieping een woonkamer – inclusief luie stoelen en spelletjes. En buiten op het terras zit je ook erg leuk!

Quartier Putain, Oudekerksplein 4, Amsterdam

Lees ook: De leukste koffietentjes in Amsterdam-Centrum

Koffie hotspot Quartier Putain op de Wallen in Amsterdam

Een andere leuke onbekende hotspots in Amsterdam is De Koffieschenkerij, om de hoek van Quartier Putain. Verstopt in de Oude Kerk, met een terras in de tuin. Een heerlijke oase van rust middenin het toeristische Red Light District! Naast koffie kun je hier terecht voor ontbijt, lekkere taartjes, verschillende hartige taarten en dagsoepen. Ze serveren hier onder andere appeltaart dat wordt gebakken door de zoon van de appeltaartenbakker van Winkel 43.

*Winkel 43 is wat mij betreft geen geheim meer, maar als je het niet kent: hier eet je de allerlekkerste appeltaart van Amsterdam.

De Koffieschenkerij, Oudekerksplein 27, Amsterdam

De Koffieschenkerij op de Wallen in Amsterdam

Tiny house hotel in een brugwachtershuisje

Brugwachtershuisjes zijn de huisjes op of naast de bruggen in Amsterdam, waar vroeger een brugwachter letterlijk zat te wachten om de brug open of dicht te doen. De huisjes worden nu natuurlijk niet meer gebruikt, en zijn door SWEETS Hotel omgetoverd tot hele leuke tiny house hotels! In totaal worden er 28 in Amsterdam verhuurd, die allemaal pal op of direct naast een brug liggen. En niet alleen de locaties zijn bijzonder, ook de interieurs zijn dat. Geen enkele tiny house is hetzelfde; allemaal hebben ze hun een unieke inrichting en uitzicht. En ook langs deze brugwachtershuisjes ben ik duizendmaal langsgefietst zonder op te merken dat het inmiddels mini-hotels waren, totdat m’n vriend me voor m’n verjaardag verraste met een overnachting!

Lees ook: Review: slapen in een brugwachtershuisje in Amsterdam

Sweets hotel: slapen in een brugwachtershuisje in Amsterdam: de Nieuwe Amstelbrug

De verborgen Palmentuin

Wist je dat er best wat geheime tuinen in Amsterdam zijn? Je moet goed opletten, anders loop je er zo langs! Een voorbeeld daarvan is de verborgen palmentuin op het Prinseneiland, bij het Westerdok. Er staat een hekje voor, maar die kun je gewoon openmaken want het is een openbare tuin. Klein maar erg mooi, en de ideale plek om even aan het water onder de palmbomen te zitten.

De verborgen Palmentuin op het Prinseneiland in Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam / Amsterdam-Centrum

Op zoek naar groene plekken in Amsterdam? De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin en de kassen groeien wel 4.000 soorten planten uit alle windstreken. Botanische tuinen hebben tegenwoordig vaak als belangrijkste functie het beschermen van uitstervende soorten, en het ‘tentoonstellen’ van alle verschillende soorten planten die er over de wereld zijn. Zo vind je er planten die je in Nederland niet zomaar in de natuur zal tegenkomen, omdat het klimaat er niet geschikt voor is. Je waant je even in de jungle, en bent zo toch een beetje op reis in de tropen! De Hortus is een oase van rust midden in de drukke stad.

Adres: Plantage Middenlaan 2a
Openingstijden: 10.00-17.00 uur
Toegangsprijs: €9,75 – Even online reserveren, want vanwege de huidige maatregelen verkoopt de Hortus een beperkt aantal entreekaartjes per uur.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Hortus Botanicus Amsterdam (@hortusamsterdam) op

Botanische tuin Zuidas / Amsterdam-Zuid

Er is nog een hortus in Amsterdam, en wel de Botanische tuin Zuidas. In deze groene oase tussen VU medisch centrum en Vrije Universiteit kun je even ontsnappen aan de hectiek van de dag. De Botanische tuin Zuidas is in de zomermaanden op z’n mooist, als de enorme collectie (sub)tropische planten rondom de kassen staat opgesteld. Must-see: de zee van cactussen in de kas van het universiteitsterrein.

Adres: Plantage Van der Boechorststraat 8
Openingstijden: ma t/m vr van 09.00-17.00 uur, za – zo van 12:00-17:00 uur
Toegangsprijs: gratis

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ZUID.nl (@zuid.nl_amsterdam)

Dignita Hoftuin / Amsterdam-Centrum

Sommige koffietentjes zijn een oase van rust, ook al liggen ze middenin een drukke straat of het centrum. Verscholen tussen de Hermitage en de Weesperstraat zit Dignita Hoftuin, waar het voelt alsof je ineens in een heel andere wereld bent. Een hele fijne groene plek, met een zonnig terras en picknicktafels in het gras. In de zomer zit je onder de bomen op het terras, en in de winter lijkt het door de grote glazen wanden alsnog of je buiten zit. Op de kaart vind je sapjes en koffie in alle soorten en maten, ontbijt, brunch, lunch en borrelhappen. Met voldoende vegan opties. Zo’n fijn en verborgen plekje in Amsterdam-Centrum!

Dignita Hoftuin, Nieuwe Herengracht 18a, Amsterdam

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès | Digital Nomad NL (@agnes.onthemove) op

Noorderlicht / Amsterdam-Noord

Achter Amsterdam Centraal kun je het gratis pontje naar Amsterdam-Noord pakken. Dat is al een uitje op zich, maar het wordt nog beter. 😉 Aan de overkant, bij het NDSM-terrein, vind je namelijk het Noorderlicht Café. Een bezienswaardige culturele ‘hang-out’, zoals ze het zelf noemen. Perfect om even te ontsnappen aan de drukte van de stad, met uitzicht over het IJ en óp de stad. Er is een heerlijk terras wat bijna als een festival aandoet, zeker als er een live bandje aan het spelen is – wat in de zomer vaak het geval is. Op de kaart van Noorderlicht staat vegetarisch en vegan eten centraal. Ze kiezen voor natuurlijke ingrediënten, die zo min mogelijk impact hebben op onze omgeving en vrij zijn van smaakmakers en conserveringsmiddelen. En dat smaakt heel goed!

Noorderlicht, NDSM plein 102, Amsterdam

Lees ook: De leukste hotels in Amsterdam-Noord

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Noorderlicht Café (@noorderlichtcafe) op

De Fruittuin van West / Amsterdam Nieuw West

Een van mijn favoriete groene plekken in Amsterdam is de Fruittuin van West. Dit is een enorme grote fruittuin, vol met fruitbomen en struiken waar je zelf je fruit kunt plukken. Er staan talloze frambozen- en bramenstruiken, appelbomen, kersenbomen, perenbomen. Bij aankomst pak je een pluktas waarin je het fruit dat je gaat plukken kunt verzamelen. Het fruit wordt achteraf per kilo afgerekend. Daarnaast kun je bij het leuke Tuin Café terecht voor een drankje en hapje. Alles op de kaart is biologisch en er zijn ook vegan opties. De koffie wordt geserveerd in een cafetière en de appeltaart wordt gemaakt van appels uit eigen tuin. Hoe leuk? De Fruittuin van West ligt vlakbij Halfweg dus het misschien iets uit de richting, maar je kunt er wel gratis parkeren. Of er lekker naartoe fietsen.

Fruittuin van West, Tom Schreursweg 48, Amsterdam
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10:30 – 18:00u

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fruittuin van West (@fruittuinvanwest) op

Wijngaard de Amsteltuin / Amstelveen

Een wijngaard in Amsterdam? Oké niet echt in Amsterdam, maar wel op fietsafstand van. In Amstelveen zit de prachtige wijngaard de Amsteltuin, waar doordeweeks dementerende ouderen worden opgevangen voor rust en afleiding tussen het groen. In het weekend is het open voor bezoekers. Hoe geweldig?

Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je tussen 14:00 en 18:00 uur in de Amsteltuin terecht voor een high wine. Dit bestaat uit een gekoelde fles wijn naar keuze uit de eigen wijngaard en een goedgevulde mand met hapjes zoals olijven, pruimtomaatjes, crostini en groentechips. Een mand is voldoende voor twee personen en kost €52,50. En je mag zelf een plekje in de wijngaard uitzoeken om ervan te genieten!

Wil je meer weten over de wijngaard en de wijnen? Ga dan op pad met wijnboer Douwe. Een rondleiding duurt ongeveer drie kwartier en kost €13,50 per persoon, inclusief twee proefglazen. Voor alles wel even van tevoren reserveren via de website.

De Amsteltuin, Langs de Akker 5, Amstelveen

Het Begijnhof / Amsterdam-Centrum

Midden op het drukke Spui zit een deur naar een geheim binnenplaatsje. Het lijkt een beetje random om die deur open te doen, maar het mag! Erachter ligt namelijk het Begijnhof. Ik weet niet zeker of dit nog een plekje verdient in een lijstje over verborgen plekjes in Amsterdam want zo geheim is het niet meer, maar het is zo’n schattig hofje, met mooie Amsterdamse huisjes en een Engelse kerkje. En het is er heerlijk rustig, echt een verademing zo midden in de stad. Je kunt er doorheen wandelen, maar het is niet de bedoeling dat je er gaat picknicken of iets dergelijks. Er wonen namelijk gewoon mensen, uitsluitend vrouwen om precies te zijn. Het hofje werd ooit namelijk gebouwd voor de begijntjes: weduwen of ongehuwde vrouwen van een katholieke kloosterorde.

Adres: poort aan de noordkant van het Spui
Openingstijden: 09.00-17.00 uur
Toegangsprijs: gratis

Het Begijnhof in Amsterdam

Foto: Martin de Witte – Under Creative Commons license

Tip: I Amsterdam City Card

Ga je naast deze verborgen parels ook musea en bezienswaardigheden in Amsterdam langs? Misschien is de I Amsterdam City Card dan wat voor jou. Hiermee kun je naast de belangrijkste musea en attracties ook onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer én een rondvaart door de grachten maken. Als je bedenkt dat één ticket voor een museum al minstens €20 kost, kan deze pas je flink wat geld besparen. Even berekenen dus!

Wil je een overnachting in Amsterdam boeken? Bij deze mijn hotel tips voor een nachtje Amsterdam:

Meer Amsterdam tips en hotspots? Lees dan ook:

Ken jij nog andere verborgen plekjes in Amsterdam? Laat het mij dan vooral weten! Ik vind het altijd leuk om nieuwe plekken te ontdekken.

Artikel van 15-05-2021, laatste update: 01-02-2023

3 likes

Your email address will not be published.