Travel

Veganistisch eten in Kaapstad: is dat mogelijk?

7 februari 2018

Tags: , , ,

Voordat ik ernaartoe ging dacht ik: veganistisch eten in Kaapstad zal wel onmogelijk zijn. Zeker als je denkt aan de typisch Zuid-Afrikaanse braai. Dus ik nam me voor tijdelijk als vegetariër door het leven te gaan, om optimaal van m’n reis te kunnen genieten. Maar eenmaal daar bleek na een week dat dit eigenlijk helemaal niet nodig was en er meer dan genoeg vegan opties in Kaapstad zijn!

Lees ook: Mijn favo koffietentjes in Kaapstad om op je laptop te werken

Veganistische Zuid-Afrikaanse gerechten

First things first. Er zijn een aantal Zuid-Afrikaanse gerechten die sowieso al vegan zijn. Wel zo leuk en handig om te weten!

  • Bunny Chow: een uitgehold stuk brood gevuld met een curry van aardappelen, bonen en kruiden.
  • Butternutsoep: een stevige soep die bestaat uit pompoen, uien, currypoeder, kaneel en knoflook. Vraag wel even of-ie met kokosmelk of yoghurt is gemaakt.
  • Chakalaka: een pittig groentegerecht bestaande uit bonen, tomaten, ui en knoflook. Het wordt meestal geserveerd met maispap (een soort polenta).

Tips voor vegan eten in Kaapstad

Dan, ook heel belangrijk: koffie. 😉 In alle koffietentjes in Kaapstad waar ik ben geweest, hadden ze een optie voor soya- en vaak zelfs amandelmelk. Ook de supermarkten staan vol met alle soorten plantaardige melk die je maar wilt, en soya yoghurt is ook meestal wel aanwezig.

Whole Foods ken je misschien als een dure supermarkt uit de Verenigde Staten en Engeland, maar in Kaapstad is het net zo betaalbaar als de andere supermarkten. Je vindt er zelfs veel speciale veganistische producten, zoals kokosyoghurt, ijs en chocolade mousse. Yummy! Verder kun je in iedere supermarkt natuurlijk gewoon boodschappen doen zoals je dat in Nederland ook zou doen (groente, fruit, hummus, pindakaas, etc) en zelf lekker zelf koken.

Lees ook: De vegan maaltijd op een KLM vlucht: is dat wat?

Vegan restaurants in Kaapstad

Bij bijna elk restaurant in Kaapstad kun je als vegan wel een gerecht op de menukaart vinden. Het staat misschien niet als ‘veganistisch’ op de kaart, maar er zijn veel groentegerechten met bonen. En je kunt natuurlijk altijd even vragen of ze bij een gerecht een ingrediënt zoals kaas achterwege willen laten. Meestal is dat geen probleem. Maaaaar, er zijn ook een aantal veganistische restaurants in Kaapstad te vinden!

Plant Café

Plant was echt mijn lievelings. Super aardig personeel, een uitgebreide kaart, en er staan zelfs een aantal Zuid-Afrikaanse gerechten op, zoals Bobotie, Biltong, Melktert en Koeksisters. Super leuk om die zo toch te kunnen eten! En omdat ze van ontbijt tot na het diner open zijn, heb ik er ook een aantal dagen op m’n laptop gewerkt. Heerlijk buiten op het terras, iets wat je niet zo heel veel vindt in Kaapstad.

Plant, 8 Buiten St, Cape Town City Centre

Raw and Roxy

Heel eerlijk: van tevoren had ik m’n twijfels bij ‘raw’. Maar m’n stiefbroer bleef maar vragen of ik er al was geweest, and thank god he did, want toen ik de gerechten eenmaal zag, verdwenen die twijfels direct. WOW. Enorme burgers, summer rolls, sushi, pizza, milkshakes, en ga zo maar door. Alles zag er als een plaatje uit, en de burger was delish!

Raw and Roxy, 8 Bree Street, Cape Town

Scheckters RAW

Dit tentje is ideaal voor ontbijt en lunch. Het zat tegenover ons AirBnB appartement in Sea Point, en we gingen dan ook vaak langs voor een lekkere shake. Tip: bestel de (raw organic superfood 😉 ) Snickers smoothie, met maar een pietsie beetje pindakaas (anders zit je vol tot het avondeten).

Scheckters Raw, 98 Regent Road, Seapoint, Cape Town

El Burro

Dit Mexicaanse restaurant is niet volledig veganistisch, maar heeft wel een extra vegan menu! Denk aan vegan enchilada’s, quesedilla’s en taco’s. Ik bestelde de artichoke quesedilla, die voor mij net iets te veel een gerookte smaak had. Jammer, maar genoeg andere vegan opties.

El Burro, 81 Main Rd, Green Point, Cape Town
El Burro, 1, New Church St & Kloof Nek Rd, Tamboerskloof, Cape Town

Mojo Market

Mojo Market deed me een beetje aan de Food Hallen in Amsterdam denken. Je hebt er allemaal stalletjes, waar je de meest uiteenlopende gerechten kunt bestellen. Vegan opties zijn: falafel, zoete aardappelfrietjes, een zelf samen te stellen salade, curry, verschillende soorten hummus met pita, en er zit zelfs een 100% vegan stalletje.

Mojo Market, 30 Regent Rd, Sea Point, Cape Town

Conclusie: veganistisch/plantaardig eten in Kaapstad is geen enkel probleem! Het gaat zelfs gemakkelijker dan in veel andere steden waar ik ben geweest. Natuurlijk is het wel anders in de rest van Zuid-Afrika, want Kaapstad is veel meer op toeristen ingesteld. Maar ook daar vind je veel groentegerechten met bonen. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk en geniet!

Lees ook: Is het veilig om als vrouw alleen naar Kaapstad te reizen?

3 likes

Your email address will not be published.