Is het voor een vrouw alleen veilig om naar Kaapstad, Zuid-Afrika te reizen? Bij deze mijn ervaring.

Travel

Is het veilig om als vrouw alleen naar Kaapstad te reizen?

16 februari 2018

Tags: , , ,

“Als vrouw alleen naar Kaapstad op reis, is dat slim?” Het is iets waar ik het van tevoren veel met familie en vrienden over heb gehad. Ik hoorde best wat negatieve verhalen over dat Zuid-Afrika gevaarlijk is, maar juist ook hele positieve. En door mijn reis door Zuid-Afrika drie jaar geleden, wist ik al dat het een enorm bijzonder land is. Uiteindelijk besloot ik m’n gevoel te volgen, en er gewoon voor te gaan. En zo kwam het dat ik de eerste vijf weken van mijn digital nomad bestaan in Kaapstad woonde! Of dat voor een vrouw alleen veilig is, kan ik nu dus goed beantwoorden. Je leest het in dit blog!

Lees ook: 25 leuke dingen om te doen in Kaapstad

Is Kaapstad veilig?

Ja. In de vijf weken dat ik er verbleef, zijn de keren dat ik me onveilig heb gevoeld op één hand te tellen. En uiteindelijk is er niets naars gebeurd. Het ergste dat ik gezien heb, waren zakkenrollers die stiekem de rugzak van een toerist aan het leeghalen waren. En ja dat is super naar, ik was er ook echt even van ontdaan (zie de Instagram-update hieronder), maar het gebeurt in Amsterdam ook.

Maar ik moet wel zeggen dat het feit dat ik me er veilig voelde, z’n redenen heeft. Zo staat er op elke hoek van de straat een beveiliger, en zo ook bij veel winkels, barren en ho(s)tels. Zou dit niet het geval zijn, dan zou er veel meer onrust en criminaliteit zijn. Mede hierom vind ik het belangrijk dat als je in Zuid-Afrika bent, je de geschiedenis kent. Dan snap je dat wat beter. Want Kaapstad kan soms best als een Westerse stad voelen, maar dat is het natuurlijk niet. Het verschil tussen rijk en arm is er enorm, en er zijn veel bedelaars op straat. Geef ze liever geen geld, maar eten en water is altijd goed. Sowieso: als je je bord niet leeg eet in een restaurant, vraag dan om een doggy bag en geef die weg of zet het ergens op straat neer. Ook kleding die je niet mee terug naar huis neemt, kun je mooi weggeven.

View this post on Instagram

Story time! . -Kaapstad, een paar weken geleden: Ik wil naar het District Six Museum, zie dat ik er een bus naar toe kan pakken en dan nog 15 minuten moet lopen. Lekker, denk ik nog. Vergetende dat dat stuk midden in het drukke gedeelte van Kaapstad ligt. Eenmaal daar voel ik de hele tijd een soort onrust: ik ben alleen, en heb m’n spullen in een canvas tasje – hoe stom. M’n gevoel laat me niet in de steek: middenin de stroom mensen zie ik handen in de rugzak van een toerist gaan. Ik schreeuw om het slachtoffer te waarschuwen, maar hij hoort het niet. De drie zakkenrollers wel. Ik schrik, want ik bedenk me dat ze nu misschien wel achter mij aankomen. Met een opgejaagd gevoel loop ik door, zoekend naar een koffietentje of winkel. Een paar minuten later vind ik het museum gelukkig al. Daar leer ik weer meer over de Apartheid. Over hoe mensen gedwongen werden hun woningen voor veel te lage prijzen te verkopen. Hoe ze eerst om de hoek van hun werk woonden, en daarna uren moesten reizen. Hoe ze daardoor in geldproblemen kwamen, en er steeds meer gangs kwamen, om het hoofd hoog te houden. De Apartheid is in 1994 opgeheven, maar veel van de daardoor veroorzaakte problemen zijn er nog. Het verschil tussen arm en rijk is enorm. En ondanks dat ik me gedurende de 5 weken daar nauwelijks onveilig heb gevoeld, is dit ook de realiteit. Meer weten? Omdat ik er van tevoren erg over twijfelde, heb ik er een blog over geschreven: is het veilig om alleen als vrouw naar Zuid-Afrika te reizen? #linkinbio . . . #kaapstad #kaapstad2018 #zuidafrika #zuidafrika🇿🇦 #zuidafrika2018 #longstreet #longstreetcapetown #capetown #capetownliving #southafricathroughmyeyes #bluesky💙 #kaapstadtips #zuidafrikatips #citysky #storytime #throwback #solofemaletraveler #alleenopreis

A post shared by Digital Nomad NL – Agnès (@agnes.onthemove) on

Als vrouw alleen naar Kaapstad

Je hebt zelf veel invloed op je eigen veiligheid, onder andere door niet met je ‘rijkdom’ te koop lopen. Een aantal tips:

  • Draag geen dure dingen, zoals sieraden en merk-zonnebrillen.
  • Als je rondloopt, houd je je telefoon en camera in je tas. Af en toe even een foto maken of op Google Maps kijken kan, maar stop ‘m daarna weer in je tas.
  • Loop dus ook niet met oortjes in rond, want dan is het duidelijk dat je telefoon in je zak zit.
  • Houd je tas altijd aan de voorkant van je lichaam, want echt: je rugzak wordt leeggehaald zonder dat je het doorhebt.
  • Je kunt bijna overal pinnen, dus het is niet nodig veel cash geld op zak te hebben.
  • Luister naar je gevoel. Zegt je gut-feeling dat je rondloopt in een wijk waar je dat niet zou moeten doen, vertrouw daar dan op en maak dat je er wegkomt.
  • Met een Uber kun je voor een paar euro van de ene naar de andere kant van de stad komen. Maak daar gebruik van! Via deze link krijg je €5 korting op je eerste rit.
  • De MyCiTi stadsbus is overdag ook een chill vervoersmiddel. ’s Avonds als het donker is pak je sowieso een Uber, ook al is het maar vijf minuten lopen. Gewoon doen.

Houd met deze dingen rekening, en je zult je ook als vrouw alleen in Kaapstad veilig voelen. Enne, wanneer ben je nou echt alleen? Lees deze 5 voordelen van alleen reizen maar eens.

Overtuigd? Zoek via KLM meteen naar vliegtickets naar Kaapstad!

Meer blogs over Kaapstad

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Als vrouw alleen naar Kaapstad, Zuid-Afrika, reizen: mijn ervaring

4 likes

Your email address will not be published.