Zuid-Afrika bucketlist: op safari

Travel

Zuid-Afrika bucketlist: 6 dingen die er op móeten staan

29 december 2023

Tags: ,

Naar Zuid-Afrika gaan staat waarschijnlijk al op je bucketlist, aangezien je dit artikel leest. Maar als je er eenmaal naartoe gaat, mag je ook een Zuid-Afrika bucketlist maken. Want het land is zo gevarieerd en er is zoveel te doen, dat het echt kiezen wordt. Benieuwd welke ervaringen je echt niet mag missen in Zuid-Afrika? Lees snel verder voor mijn 6 tips!

Lees ook: Is het veilig om als vrouw alleen naar Kaapstad te reizen?

Zuid-Afrika bucketlist

Een aantal jaar geleden had ik het geluk om een rondreis door Zuid-Afrika te maken. We begonnen in de Kaapse wijnlanden, hadden een stop in Durban, vlogen vanuit daar naar Johannesburg, om door te trekken naar Magaliesberg, Madikwe Private Game Reserve en Pilanesberg National Park. Wat een ervaring! Daarna ben ik nog een keer terug geweest om 5 weken te genieten  van Kaapstad. Hieronder mijn Zuid-Afrika tips!

Op safari de Big Five spotten

Opstaan nog voor de zon op is gekomen, veel lagen kleding aan en de jeep (mét warme kruik) in. De nachtdieren spotten, goed naar alle geluiden luisteren. Als de zon eenmaal is opgekomen, is het tijd voor een kleine pitstop voor een kop koffie met daar een scheutje Amarula in. Dan weer door, op zoek naar de Big Five. Deze term stamt uit het jagersverleden van de safaritochten door Zuid-Afrika en omvat de buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant. De jagers waren namelijk pas tevreden als ze één van deze vijf dieren buit maakten. Nog steeds is het lastig om ze te spotten, vooral het luipaard. Wij hadden het geluk om ze alle vijf te spotten, en van dichtbij ook! Misschien wel iets té dichtbij als je het mij op dat moment vroeg, het blijven toch wilde dieren. 😉

Zuid-Afrika bucketlist: op safari de Big 5 spotten

Zuid-Afrika bucketlist: het luipaard van de Big Five spotten

Een bush braai

Een bush braai is de perfecte afsluiter van een safari. Middenin de bush wordt een braai opgezet: er wordt gezorgd voor lekker eten, drinken, muziek en een kampvuur. En terwijl je daarvan geniet, zie je langzaam de zon ondergaan. Wauw! No words needed.

Zuid-Afrika bucketlist: een Bush Braai

Zuid-Afrika bucketlist: een Brush Braai na de safari

Op een segway de wijnvelden verkennen

Zuid-Afrika heeft ontzettend veel wijngaarden: zo’n 118.000 hectare, wat elk jaar meer wordt. De wijngaarden organiseren allemaal verschillende activiteiten en tours om je op een zo origineel mogelijke manier te informeren en entertainen. Zo kun je natuurlijk een wijnproeverij doen, al dan niet gecombineerd met een kaasplankje of chocolade, maar er is meer. Wat dacht je van een tour door de wijnvelden met een quad bike, te paard, op de fiets of segway?

Dat laatste heb ik bij Spier gedaan. In het begin was het doodeng, maar toen ik het eenmaal onder de knie had was het genieten. Een segway kan overal komen waar een voetganger komt, je bent alleen iets sneller. 😉 Verder is het een milieuvriendelijke manier van je vervoeren, omdat het geen schadelijke stoffen uitstoot. Mijn favoriete wijngaarden om te bezoeken waren: Fairview, Spice Route, Spier en La Motte.

Zuid-Afrika bucketlist: een segway tour door de wijnvelden

Bruisend Kaapstad

Kaapstad, ook wel de Moederstad genoemd, is een van de mooiste steden ter wereld. De blauwe oceaan, imponerende bergen, bruisende centrum en uitgestrekte wijngaarden maken het een unieke combinatie. In dit blog vind je 25 leuke dingen om te doen in Kaapstad, die je echt niet wilt missen. Een combinatie van bekende en minder bekende bezienswaardigheden, hikes, highlights, stranden, leuke wijken en andere activiteiten. Onderaan vind je ook wat praktische informatie over Kaapstad, zoals over veiligheid, de beste reisperiode en hotel tips.

Lees ook: 25x leuke dingen om te doen in Kaapstad

Hoe betaal je een leven als digital nomad? Ik leg het je uit.

Luchtballon safari

Een luchtballonvaart is sowieso iets wat bijna iedereen op z’n bucketlist heeft staan, denk ik. Maar hoe gaaf is het om dat dan in de vorm van een safari te doen, in Zuid-Afrika? Wij deden dit in het Pilanesberg National Park. Ook hiervoor stond de wekker vroeg, zodat we met zonsopkomst in de lucht zouden zitten.

Ik kan het me nog goed herinneren. De wekker gaat vroeg, ik spring uit bed, trek snel veel lagen kleding over elkaar aan, werk een kop koffie en een appel naar binnen en stap de auto in. Daar aangekomen wordt de luchtballon vliegklaar gemaakt. We klimmen erin, krijgen een aantal veiligheidsmaatregelingen te horen en daar gaan we! Langzaam aan gaan we steeds hoger vliegen en zien we de zon opkomen. Met verrekijkers proberen we het wildlife onder ons te spotten, maar stiekem ben ik de hele tijd afgeleid door het prachtige uitzicht. En eerlijk gezegd zaten we ook te hoog om veel dieren te spotten, maar het uitzicht is geweldig. Na de landing kregen we een glaasje Vonkelwijn. Echt een ervaring om nooit te vergeten.

Bucketlist Zuid-Afrika: een safari luchtballonvaart

Genieten van wellness

Iets anders wat je zeker niet mag missen in Zuid-Afrika is wellness. Juist omdat er zoveel te doen is, is het belangrijk af en toe even te chillen en stil te staan bij alle dingen die je de afgelopen tijd hebt gedaan en gezien. Even een mindful momentje inlassen, om te beseffen hoe fijn je het hebt! Door het hele land vind je spa’s, en ze zijn vaak gelegen op de meest prachtige locaties. Extra voordelig: in Zuid-Afrika zijn de tarieven voor een behandeling zeker de helft goedkoper dan in Nederland. Ook zijn ze veel uitgebreider dan bij ons. Tijdens mijn reis mocht ik genieten van een een wellness dagje in Magaliesberg, inclusief een 90 minuten durende massage. Hmmmmmm!

Zuid-Afrika bucketlist: een wellness behandeling

Meer lezen over Kaapstad? Check dan ook mijn andere artikelen:

Artikel van 04-01-2018, laatste update: 29-12-2023

7 likes

Your email address will not be published.