Het belang van een VPN service + uitleg

Digital nomad

Het belang van een VPN op reis

4 juli 2019

Tags: ,

Als digital nomad (en/of freelancer) werk je op reis op super veel verschillende plekken. Koffietentjes, in een hotel, een coworking space, etc. En daar maak je altijd verbinding met het openbare wifi-netwerk. Heel chill, maar eigenlijk ook best gevaarlijk. Want mensen kunnen via die weg heel gemakkelijk je laptop binnenkomen. Om die reden denk ik vanaf het begin van mijn digital nomad-avontuur al aan een VPN service, maar het is er nog stééds niet van gekomen. Hoog tijd om me hier eens in te verdiepen, dus!

Lees ook: De 7 voordelen van een digital nomad lifestyle

Wat is een VPN service?

VPN staat voor Virtual Private Network: het is een soort beveiligde ’tunnel’ tussen je laptop (of smartphone) en internet. Dit neem je af bij een aanbieder, waarna al jouw internetverkeer via de server van die aanbieder gaat. Het grootste voordeel hiervan is de beveiliging. Want op een openbaar wifi-netwerk kan iedereen met een beetje kennis van hacken je gegevens onderscheppen. Met VPN is je complete verbinding versleuteld, zodat je veiliger kunt surfen, mailen en internetbankieren via wifi.

VPN op reis

Daarnaast is een VPN op reis handig om geoblocking te voorkomen. Als je in het buitenland bent en je wilt bijvoorbeeld graag Boer Zoekt Vrouw kijken, heb je een Nederlands IP-adres nodig. En dat kun je met een VPN service gewoon instellen! Ook handig als je bijvoorbeeld in China bent en graag wilt Instagrammen.

Zoals ik al vaker zeg, zitten er aan voordelen ook nadelen. Zo kan een VPN voor trager internet zorgen, omdat je via een ‘omweg’ surft. Dit zul je niet per se merken bij het surfen, maar wel als je grotere bestanden downloadt of video’s streamt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

VPN services vergelijken

Een VPN neem je dus af bij een VPN-aanbieder, en daar zijn er honderden van. Maar welke kies je dan? Ikzelf zag door de bomen het bos niet meer, en heb daarom nog steeds (1,5 jaar later) geen VPN service. Gelukkig helpt internet daar ook weer bij om de verschillende aanbieders te vergelijken en evalueren. Heel handig om te zien welke er überhaupt zijn en hoe ze qua aanbod van elkaar verschillen! Om eerlijk te zijn dacht ik ook dat het heel duur was, maar dat valt heel erg mee. Voor gemiddeld €10 per maand heb je al een goede VPN-service.

Gratis VPN service

Er zijn ook gratis VPN aanbieders, maar die zijn vooral geschikt als je er weinig gebruik van zult maken. Het nadeel van deze services is namelijk dat je vaak maar een bepaalde hoeveelheid dataverkeer kunt gebruiken, zo’n 500 MB. En daar kom je als digital nomad helaas niet ver mee! Maar ook als je een serie wilt kijken, ga je hier al snel overheen. In dat geval kun je dus beter meteen voor een (goede) VPN service kiezen, in plaats van voor een iets slechtere te betalen omdat die in het begin gratis was. Want betaalde VPN services zorgen over het algemeen voor meer gebruiksgemak en snelheid. Bekijk dus voor jezelf even hoeveel data je nodig zult hebben voordat je een beslissing maakt.

Dit artikel bevat een samenwerking.

Maak jij gebruik van een VPN op reis? Laat het me weten in een reactie, ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

4 likes

Your email address will not be published.