add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Het leven van een digital nomad: Sandra Keus (41)

Digital nomad

Het leven van een digital nomad: Sandra Keus (41)

30 juni 2019

Tags: ,

Sandra Keus is een digital nomad, werkt als Virtual Assistant en is gespecialiseerd in Squarespace websites. Ik weet niet meer hoe ik ooit bij haar Instagram-account terecht kwam, maar volgens mij volgen we elkaar sinds het begin van mijn digital nomad-avontuur. Ik vond het in ieder geval heel fijn om te zien hoe iemand anders werken en reizen combineerde, zonder vaste verblijfplaats. En omdat ik eigenlijk helemaal niet weet hoe ze een digital nomad is geworden, vroeg ik haar naar haar verhaal.

Wanneer ben je een digital nomad geworden?

“Nadat ik een tijdje werkloos, was heb ik in 2013 en 2014 in totaal 11,5 maand in het buitenland gewerkt (in Costa Rica en Canada). Toen ik weer terug in Nederland was, wilde ik niet meer werken voor een baas. Op internet kwam ik de term Virtual Assistant tegen, waar ik me toen verder in ben gaan verdiepen. Daaruit bleek dat meer mensen dit deden in combinatie met reizen. “Geweldig, dit is het!”. Zo is het balletje gaan rollen en sinds september 2015 combineer ik werken en reizen.

Ik heb toen eerst mijn appartementje in Voorburg verhuurd. Het stond al even in de verkoop, maar dat vlotte niet echt met de belabberde huizenmarkt op dat moment. Toen iemand het wilde huren, heb ik het tijdelijk uit de verkoop gehaald. Zij erin en ik naar het buitenland. Op dat moment heb ik ook mijn parttime baan opgezegd en ben ik full time als zzp-er aan de slag gegaan. Ik was net een maand of drie mijn eigen bedrijf aan het opstarten. Begin 2017 heb ik mijn huisje eindelijk kunnen verkopen. Geen blok meer aan m’n been, want zo zag ik dat.”

Lees ook: Hoe word je een digital nomad?

Waar ben je op dit moment?

“Op dit moment (de zomer van 2019) ben ik in Nederland. Eigenlijk ben ik altijd in de zomer wel in Nederland. Zo gek is het hier dan niet. Omdat ik geen vaste woonlocatie heb, pas ik dan op huizen met vaak ook huisdieren. Momenteel zit ik voor zes weken in Oosterbeek. Eindelijk even wat langer op één plek, want ik heb de eerste zes maanden van 2019 in Thailand, Japan, Hawaii, LA, Las Vegas, Amsterdam, Algerije, Ierland, Berlijn en Warschau gezeten. Beetje drukke boel. In het buitenland pas ik niet op huizen, maar huur ter plaatse woonruimte.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sandra (@sandrakeus) op

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“Ik ben in 2015 gestart als Virtual Assistant, maar focus me ondertussen steeds meer op het maken van Squarespace websites voor andere zelfstandig ondernemers/zzp-ers. Daarnaast ondersteun ik ondernemers op het gebied van administratie en social media. Ik heb een achtergrond in de media en werk soms ook nog freelance als videoproducer als ik in Nederland ben. Of zorg dat ik in Nederland ben als zich een tof project aandient.”

Meestal wissel ik op reis mijn werkplekken af. Deels vanuit ‘huis’, deels vanuit koffietentjes, en soms coworking spaces. Ik vind het niet fijn om de hele dag op één plek te zitten. Vaak heb ik ook geen ergonomische werkplek, dus is het goed om regelmatig een break in te lassen door bijvoorbeeld te verkassen. Vaak raadpleeg ik een aantal digital nomad artikelen online wat favoriete werkplekken/koffietentjes zijn in een stad.”

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“Het leukste aan het digital nomad leven is de hoeveelheid plekken die je van de wereld ziet. Dit heb je uiteraard helemaal zelf in de hand. De één vindt het fijn om zes maanden op een plek te blijven, de ander drie maanden of misschien maar twee weken. Meestal lukt het me niet om langer dan vier tot zes weken op één plek te blijven. Niet omdat ik onrustig word, maar er dient zich altijd wel iets nieuws aan. Het eerste halfjaar van 2019 was voor mij tot nu toe wel het meest intens. Ik ben dan uiteraard minder productief, want het reizen kost ook een hoop van mijn tijd en energie. Dit was echter een bewuste keuze.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sandra (@sandrakeus) op

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“In het begin heb ik onderschat dat het lastig is om online klanten te vinden. Ik ben gestart als zelfstandige en ben ook bijna tegelijkertijd naar het buitenland vertrokken. Daarmee heb ik het mezelf niet makkelijk gemaakt. Ik heb gemerkt dat live contact/netwerken toch wel erg belangrijk is. Gelukkig had ik spaargeld, dus het was voor mij niet direct een probleem om in het begin weinig inkomsten te hebben. Ik heb hier echter geen spijt van gehad.”

Lees ook: 4 dingen die ik niet wist voordat ik ging freelancen

Heb je tips voor andere digital nomads (to be)?

“Het is niet mooi, maar wel handig: plak een stuk sterk klittenband op zowel je laptop(klep) als op je externe harddisk. Zo kun je je harddisk vastmaken aan de laptop en voorkom je dat je harddisk ineens aan je laptop bungelt als je ineens opstaat of gaat verzitten. Je werkt als digital nomad tenslotte niet vaak op een mooie ergonomisch werkplek.

Mocht je vanuit een koffietentje willen Skypen (doe ik eigenlijk alleen maar vanuit huis), ga dan eerst een keer langs om te checken of de internetverbinding goed genoeg is en of er überhaupt wifi is. Ik heb ooit eens in LA deze fout gemaakt. In mijn accommodatie was geen gelegenheid om te Skypen, dus moest ik het buiten de deur doen. Ik had m’n research naar koffietentjes in de buurt al gedaan en was de dag ervoor ook bij eentje langs gelopen, waar ik mensen met hun laptop zag zitten. Leek perfect. Dus ik er de volgende dag ‘s ochtends vroeg heen en koffie besteld. Gevraagd naar het wachtwoord en toen bleek dat er helemaal geen wifi was! Seriously? Dus ik halsoverkop naar het volgende koffietentje waar wel wifi was, maar niet sterk genoeg bleek om te videobellen. M’n lesje daar dus wel geleerd.

En verder: trek lekker je eigen plan. Laat je niet teveel leiden door wat anderen er misschien van denken. Het is soms lastig te begrijpen voor anderen. In hun ogen ben je altijd op vakantie. En misschien is dat wel stiekem een beetje zo. 😉 En wat is daar mis mee? Je leeft toch om mooie dingen te kunnen beleven. Geld is een middel en geen doel op zich. Geniet wanneer het kan!”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sandra | Samen met San (@samenmetsan.nl) op

Volg Sandra op haar zakelijke en privé Instagram-accounts om op de hoogte te blijven van haar avonturen en kijk ook zeker even op haar website als je op zoek bent naar een Virtual Assistant of een Squarespace website wilt.

Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:

  • Chief Operating Officer Chris (24)
  • Vormgever Alex (28)
  • Business/strategisch consultant Merel (31)
  • Filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline (34)
  • SEO-tekstschrijver Nanouk (33) & haar gezin
  • Online marketeer Mick (23)
  • Virtual assistent Marijn (36)
  • Tekstschrijver Eleni (27)
  • Content creator Jessica (26)
  • Online marketeer Carlijn (28)
  • Blogger Patrick (23)
  • Projectmanager & LinkedIn-expert Brendy (25)
6 likes

Your email address will not be published.