add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Het leven van een digital nomad: Sharon de Rooij (29)

Digital nomad

Het leven van een digital nomad: Sharon de Rooij (29)

18 juli 2019

Tags: ,

Sharon de Rooij is jurist én digital nomad. Een combinatie die je niet vaak hoort, maar waarom ook eigenlijk niet? Sharon bevestigt voor mij hiermee dat er op het gebied van reizen combineren met werken veel meer mogelijk is dan je op het eerste gezicht zou denken. Je hoeft echt geen (toch wel een beetje de standaard) tekstschrijver of vormgever te zijn om digital nomad te worden. Lees verder voor haar verhaal!

Lees ook: Hoe word je een digital nomad?

Wanneer ben je een digital nomad geworden?

“Get ready voor het cliché-verhaal. 😉 Het is oprecht nooit mijn droom geweest dit te gaan doen, ik noem mezelf dan ook altijd ‘Digital nomad by accident’. Natuurlijk hield ik van reizen, maar dat dat ook vaker kon dan twee keer per jaar goed op vakantie gaan had ik eigenlijk nooit bij stilgestaan. In juli 2018 werd mijn relatie echter verbroken. We woonden samen, hij bleef daar wonen en ik moest op zoek naar iets anders. Dat bleek als (startend) ondernemer helaas niet zo makkelijk te zijn. Na een maandje of twee mega intensief zoeken, gaf ik het even op: ik ging op vakantie en zag daarna wel verder. Op die ‘vakantie’ ging mijn laptop echter mee en laten we het erop houden dat ik na die trip niet echt meer op huizenjacht ben gegaan.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sharon | Jurist ⚖️ Ladylawyer (@sharon.ladylawyer) op

Waar ben je op dit moment?

“Ik probeer iedere maand op een andere bestemming te zitten, waarbij ik met name de zon achterna chase. In de wintermaanden waren dat dan ook tripjes van zo’n vier weken per keer, waarna ik enkele dagen in Nederland was. Toen ik destijds op elke ‘verre’ bestemming waar ik was (denk aan Amerika, Indonesië, Colombia, Curacao) te horen kreeg dat de locals daar meer van Europa hadden gezien dan ik als Europeaan, besloot ik dat ik de zomer (want ja: zon!) wilde gaan gebruiken om ook wat meer van Europa te zien. Dus dat is wat ik nu aan het doen ben, met name Oost-Europa!”

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“Ik ben jurist. Op het moment dat ik dat zeg, kijkt iedereen me altijd heel raar aan, want “huh dat kun je toch helemaal niet vanuit het buitenland doen?”. In toga in de rechtbank staan inderdaad niet, maar wat ik doe – ondernemers helpen met hun juridische fundament – kan overal waar ik een internetverbinding heb. Ik stel dus juridische documentatie op, met name algemene voorwaarden en privacystatements, en werk daarbij volledig online.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sharon | Jurist ⚖️ Ladylawyer (@sharon.ladylawyer) op

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“Werken met de wereld aan je voeten! Als ondernemer heb je natuurlijk al behoorlijk veel vrijheid om te werken wanneer je wilt, maar hoe fijn is het om dat ook nog eens te kunnen doen waar je wilt! Ik werk echt op zonne-energie, ik ga zoveel lekkerder op het leven wanneer het lekker weer is. Dus dat ik nu steeds naar een zonnige bestemming kan om mijn werk uit te voeren is echt prachtig.”

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“De reacties van andere mensen! Mensen denken dat je de hele dag een beetje met een kokosnoot onder een palmboom ligt en je niet meer werkt. Op het begin heb ik zoveel moeite gedaan om iedereen maar uit te leggen dat als ik op reis niet werk, ik die volgende reis niet kan betalen. Ik plaatste zelfs na een x aantal reisfoto’s op Instagram steeds zo’n laptopfoto om maar te bewijzen dat ik echt wel aan het werk was. Ontzettend frustrerend en echt niet verwacht. Juist omdat ik allemaal met andere ondernemers werk, die de vrijheid van het ondernemen uit eigen hand kennen, ging ik niet uit van die negatieve associatie met het begrip.”

Lees ook: Hoe blijf je als digital nomad gemotiveerd om te werken?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sharon | Jurist ⚖️ Ladylawyer (@sharon.ladylawyer) op

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

“Eerder beginnen? 😉 Ik kan niet echt iets bedenken.”

Heb je tips andere digital nomads (to be)?

“Probeer het een keer uit! De vrijheid die je hebt, is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt een behoorlijke berg discipline nodig om alsnog je werk te verrichten en inderdaad niet in die verleiding van kokosnoten en palmbomen te trappen. Maar er is echt maar één manier om daarachter te komen, dus boeken die tickets. Daarnaast (en dat is een veel betere tip): investeer in je internet! Of dat nu met een lokale simkaart is die je zodra je bent geland aanschaft of een portable wifi-router, zorg ervoor dat je altijd online kunt mocht de wifi op je bestemming toch net even tegenvallen.”

Lees ook: 4 belangrijke eigenschappen van digital nomads

Volg Sharon op Instagram om op de hoogte te blijven van haar reizen én juridische informatie. Hulp nodig bij veilig en zorgeloos ondernemen? Check dan website vooral even. 

Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:

 • Chief Operating Officer Chris (24)
 • Vormgever Alex (28)
 • Business/strategisch consultant Merel (31)
 • Filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline (34)
 • SEO-tekstschrijver Nanouk (33) & haar gezin
 • Online marketeer Mick (23)
 • Virtual assistent Marijn (36)
 • Tekstschrijver Eleni (27)
 • Content creator Jessica (26)
 • Online marketeer Carlijn (28)
 • Blogger Patrick (23)
 • Projectmanager & LinkedIn-expert Brendy (25)
 • Virtual Assistant Sandra (41)
3 likes

Your email address will not be published.