add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

De dingen die ik niet wist voordat ik ging freelancen

Digital nomad

De dingen die ik niet wist voordat ik ging freelancen

18 januari 2019

Tags: ,

Een jaar geleden, op 2 januari 2018, begon ik als freelance tekstschrijver. Daarvoor heb ik altijd in loondienst gewerkt, waardoor ik dus eigenlijk geen idee had hoe een eigen onderneming werkte. Maar ik geloofde er wel in dat ik dat kon uitvogelen, want er zijn genoeg mensen die mij voor gegaan zijn, en bovendien is alles tegenwoordig op het internet te vinden. And so I did! Maar er zijn wel wat dingen die mij tegenvielen. Daarom, in de hoop jou te helpen, bij deze de dingen die ik niet wist voordat ik ging freelancen:

Uiterste betaaldatum

De meeste bedrijven betalen altijd uit op de uiterste betaaldatum van je factuur. Noem me naïef, maar ik vond dit eerst heel gek. Ik ben zelf namelijk meer van het “meteen regelen, dan is dat maar weer gedaan”. Inmiddels snap ik de reden erachter: zo houden ze het geld zo lang mogelijk op eigen rekening en ontvangen ze meer rente. 

Niet-declareerbare uren

Als ondernemer krijg je niet voor alle uren die je werkt uitbetaald. Want het werk stopt niet na de uurtjes die je voor opdrachtgevers maakt. Denk bijvoorbeeld aan de uren die in administratie gaan zitten en überhaupt je uren bijhouden. Daarnaast heb ik natuurlijk dit blog, waar niemand mij voor betaalt.

Bekijk ook deze video: Zo ging ik van kantoorbaan naar digital nomad-bestaan

Productiviteit

Je bent niet all day every day productief – gelukkig maar haha. Het is dus handig om uit te zoeken wanneer je dat wél bent. Zo ging ik eerst vaak ’s ochtends naar yoga, want: goed begin van de dag, dacht ik. Maar voordat ik terug was van yoga, en omgekleed en wel achter m’n laptop zat, was het zo 11:00u. En dat voelde alsof ik al een beetje met een achterstand begin, wat niet veel goeds voor mijn productiviteit doet. Terwijl als ik om 08:30u begin, het voelt alsof ik voorloop op de rest van de wereld en ik daardoor juist extra lekker ga.

Altijd aan het werk

Dit is een gewoonte die ik eigenlijk pas sinds een paar weken heb doorbroken. Als freelancer kun je altijd werken, dus dan doe je dat ook gemakkelijker. Had ik een opdracht niet af? Dan deed ik dat ’s avonds nog wel even. Op mijn agenda stonden standaard to do’s voor in het weekend. Eerst vond ik dat niet erg, want ik hield van de vrijheid die het me ook op doordeweekse dagen gaf. Maar op een gegeven moment brak het me toch op, omdat ik het gevoel had dat ik altijd aan het werk was. Dat was niet zo, maar doordat er geen scheiding tussen werk en vrije tijd was, had ik altijd het idee dat ik nog iets moest doen. Want werk is er altijd, zeker met een eigen blog ernaast.

Dus om dat te voorkomen, ben ik sinds een aantal maanden strenger voor mezelf. Ik werk overdag, met hier en daar een onderbreking voor een wandeling of koffie met een vriendin of familie. ’s Avonds en in het weekend ben ik vrij en dat voelt een stuk fijner.

Lees ook: Hoe kom je als digital nomad aan opdrachtgevers?

Dit waren de dingen die ik niet wist voordat ik ging freelancen. Ik ben benieuwd of het herkenbaar voor je is!

12 likes

Your email address will not be published.