add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Travel

Vegan eten in Sri lanka: mijn tips & favo gerechten

18 januari 2019

Tags: , ,

Onlangs spendeerde ik een maand in Sri Lanka en van tevoren vroeg ik me sterk af of ik daar veganistisch zou kunnen eten. Het antwoord is 100%: ja! Je kunt heel gemakkelijk vegan eten in Sri lanka. In dit artikel deel ik mijn tips en favoriete gerechten.

Lees ook: 9 dingen die je moet weten als je naar Sri Lanka gaat

Vegan eten in Sri Lanka

Tijdens een cooking class in Ella leerde ik dat de Sri Lankaanse keuken gebaseerd is op kokos. Denk kokosolie, kokosmelk, kokosrasp en kokosmeel. Bijna alle gerechten zijn in de basis dus veganistisch, en daar wordt soms vlees of vis aan toegevoegd. Maar het kan ook heel goed zonder! En dat is nog goedkoper ook, want voor de optie vlees of vis betaal je meer.

Een van de dingen die je veel in de Sri Lankaanse keuken ziet, is roti. Dit is een soort pannenkoek, gemaakt van bloem en water. Hiermee zit je dus sowieso goed. Daarnaast groeit er in Sri Lanka veel fruit en dat kun je natuurlijk ook altijd eten. Yum!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Vegan gerechten in Sri Lanka

Ik ben helemaal verliefd op de Sri Lankaanse keuken geworden. Het eten is er zo smaakvol! Dit waren mijn favoriete vegan Sri Lankaanse gerechten, bovenaan dit artikel kun je er foto’s van zien.

  • Vegetable Kottu Roti, zonder ei

Als je naar Sri Lanka gaat is dit het gerecht wat je overal zult zien, én horen! Op een bakplaat worden roti en groente fijn gehakt, en dat maakt nogal een kabaal. Maar het resultaat is heerlijk! Hierbij moet je wel benadrukken dat je het graag zonder ei wilt.

  • Short eats

Iets anders wat je veel in Sri Lanka zult zien, zijn de short eats. Denk hierbij aan samosas, roti gevuld met aardappel curry, en lentil vadai. Je kunt dit in de trein, bij bakkerijtjes en rondrijdende bakkerijtjes kopen. Die laatste hoor je al van ver aankomen, want ze spelen het herkenbare Beethoven deuntje af.

  • Dahl

Dahl is een curry van rode linzen, kruiden en curry bladeren, gekookt in kokosmelk. Heerlijk romig, smaakvol en vullend. Dit wordt meer als een bijgerecht gezien, maar ik zou er zo een bak van op kunnen in combinatie met rijst. 😉

  • Rice & curry

Op de menukaarten staat vaak rice & curry, met als optie vlees of vis erbij. Dit kun je dus prima zonder bestellen! Als je dit bestelt, krijg je minstens drie bakjes eten. Vaak bestaat uit het rijst, dahl, een groente curry, papadum en coconut sambol. Dat laatste is een soort topping van kokosrasp, rode peper, knoflook, ui en tomaat.

  • Tomato & avocado roti, zonder kaas

Dat je roti op veel verschillende manieren kunt krijgen, zal je inmiddels wel duidelijk zijn. Een andere variant is een dubbelgevouwen roti, gevuld met ingrediënten naar keuze. Met avocado en tomaat is een lekkere vegan variant! Meestal staat-ie op de kaart met kaas, maar je kunt gewoon vragen of ze dat weglaten.

  • Coconut roti

Coconut roti is een soort zoete variant van de roti, gemaakt van bloem, kokosmeel en water. Dit wordt vaak als ontbijt gegeten, met curry of vruchtenjam.

Andere bekende vegan gerechten:

  • Hoppers: dit zijn een soort pannenkoekjes, gemaakt van rijstbloem, in de vorm van een bakje. Er zit niet heel veel smaak aan, maar is wel lekker in combinatie met een sausje of dahl.
  • String hoppers: dit is ongeveer hetzelfde als gewone hoppers, maar dan gemaakt van noodles.

Volgens mij is het wel duidelijk: je kunt heerlijk en heel gemakkelijk vegan eten in Sri Lanka! Lees via deze link mijn andere artikelen over Sri Lanka, zoals:

9 likes

Your email address will not be published.