add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Het leven van digital nomad: Patrick Woninck (23)

Digital nomad

Het leven van digital nomad: Patrick Woninck (23)

21 februari 2019

Tags: ,

Voordat Patrick Woninck het digital nomad-avontuur aanging, werkte hij fulltime als IT consultant. Op het moment van vertrekken had hij zijn blog pas net, maar toch besloot hij er gewoon voor te gaan. En daar heeft hij geen spijt van, want hij is nog steeds onderweg! Ik vroeg hem naar zijn ervaringen.

Wanneer ben je een digital nomad geworden?

“Al geruime tijd speelde de gedachte door mijn hoofd om vol voor mijn blog te gaan, alles in Nederland op te zeggen en voor onbepaalde tijd op reis te gaan. Eind 2017 hakte ik de knoop door: ik zei mijn baan op en vertrok voor onbepaalde tijd naar Thailand en Zuidoost Azië.”

Waar ben je op dit moment?

“Op dit moment ben ik in Chiang Mai in Thailand. Ik blijf hier sowieso de komende drie maanden, maar misschien nog wel langer. De reden dat ik hier terecht ben gekomen is vrij simpel, het is een van de Digital Nomad hotspots van de wereld! Het fijne aan Chiang Mai vind ik dat het buiten het centrum niet extreem druk is, maar er wel genoeg faciliteiten zijn om lekker te werken! Zo heb je bijvoorbeeld overal goede koffietentjes met een super wifi verbinding en ook mijn studio heeft een goede internetverbinding. Dat is in andere delen van Thailand wel anders!

Naast dit alles is het in Chiang Mai, wat iets noordelijker in Thailand ligt, veel koeler dan in de rest van het land. Hierdoor zijn de ochtenden en avonden super koel en relaxed. Die echte hitte dat hoeft van mij niet.”

Lees ook: Top 5 digital nomad hubs: de populairste steden onder digital nomads

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“Inkomsten komen vooral via affiliate marketing via mijn blog. Voorheen had ik een heel netwerk van websites, maar een paar maanden geleden heb ik alles verkocht om mij volledig te kunnen focussen op m’n eigen blog. Daarnaast schrijf ik af en toe teksten als freelance tekstschrijver en pak ik tijdens mijn reizen soms een freelance baantje op, zoals als docent Engels. Ook heb ik nog een spaarrekening waar ik af en toe wat afhaal.”

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“De vrijheid! Vastigheid is iets waar ik maar moeilijk aan kan wennen. Daarnaast ben ik baas over mijn eigen leven en dag en doe precies waar ik zelf zin in heb.”

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“Eerlijk gezegd heb ik het een beetje onderschat en had ik verwacht dat het allemaal wat makkelijker zou gaan, haha! Vooral met mijn blog heeft het echt een flinke tijd geduurd voordat deze eindelijk eens van de grond kwam. Ook had ik zeker in het begin wel moeite met het feit dat je echt zelf motivatie moet vinden. Als jij niets doet, dan gebeurt er ook helemaal niets. Er is niemand die je achter de vodden aanzit en soms vond ik het wel lastig om motivatie te vinden om bepaalde dingen te doen. Het is tenslotte zo verleidelijk om met een biertje in een hangmat te gaan liggen en helemaal niets te doen!

Inmiddels heb ik wel een bepaalde structuur in mijn dag zitten, dit geeft een mate van rust en zorgt ervoor dat ik de dingen doe die ik moet doen. Als je voor jezelf iets aan het opzetten bent, dan is mindset zo ongelofelijk belangrijk. Zelf vind je natuurlijk altijd dat bijvoorbeeld het artikel dat jij geschreven hebt super tof is, maar het kan maanden, misschien wel een jaar duren totdat een dergelijk artikel gelezen wordt of voor bezoekers op jouw website zorgt.”

Lees ook: 4 belangrijke eigenschappen van digital nomads

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

“Zoiets is natuurlijk altijd moeilijk te zeggen, maar ik denk dat als ik alles opnieuw mocht doen ik precies weer hetzelfde zou doen! Wel zou ik iets meer structuur in mijn leven aanbrengen zodat ik mij wat meer op mijn werk kan focussen.”

Heb je tips voor beginnende digital nomads?

“Zeker! het allerbelangrijkste is het gewoon doen! Waar ben je bang voor? Je kunt altijd nog terug naar Nederland. Probeer voordat je weggaat wel iets van spaargeld achter de hand te hebben en zorg voor een goed netwerk! Als freelancer is netwerken zo ongelofelijk belangrijk en dit wordt vaak onderschat.

Daarnaast wil ik een ieder meegeven om vooral niet bang te zijn. Iets waar ik zelf in het begin heel erg veel moeite mee had, was om een bepaald tarief of prijs te vragen voor geleverde diensten. Je moet jezelf natuurlijk nooit overschatten, maar ook zeker niet onderschatten! Een vaardigheid die jij eenmaal goed beheerst is vanzelfsprekend eenvoudig voor jou, maar dat hoeft voor de ander, de opdrachtgever of wie dan ook, helemaal niet zo te zijn. Er zit echt waarde in het erkennen van je eigen kwaliteiten en niet jouw eigen vaardigheden en kwaliteiten kleineren of onderschatten, omdat je denkt dat je een bepaalde opdracht of tarief niet waard bent.

Zo zijn er bijvoorbeeld zat mensen die hulp vragen bij het installeren en in elkaar zetten van een WordPress website. Als dat iets is dat je al heel wat keren gedaan hebt, is dat vanzelfsprekend iets wat voor jou heel erg eenvoudig is. Je kunt dan gaan denken dat wat jij doet helemaal niet speciaal is, maar dat wil niet zeggen dat dit voor een ander ook zo is.”

Volg Patrick via zijn blog om op de hoogte te blijven! Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:

  • Chief Operating Officer Chris (24)
  • Vormgever Alex (28)
  • Business/strategisch consultant Merel (31)
  • Filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline (34)
  • SEO-tekstschrijver Nanouk (33) & haar gezin 
  • Online marketeer Mick (23)
  • Virtual assistent Marijn (36)
  • Tekstschrijver Eleni (27)
  • Content creator Jessica (26)
  • Online marketeer Carlijn (28)
11 likes

Your email address will not be published.