Hoe kom je als digital nomad aan opdrachtgevers?

Digital nomad

Hoe kom je als digital nomad aan opdrachtgevers?

15 mei 2018

Tags: , , , ,

Als jij net als ik van een kantoorbaan naar een digital nomad-leven switcht, is werk regelen het eerste wat je moet doen. Toen ik nog als hoofdredacteur van Ondertussen.nl werkte, merkte ik dat ik het schrijven miste en SEO en social media erg leuk vond. Hierdoor besloot ik per 1 januari freelance tekstschrijver te worden, en bedrijven met hun SEO en social media-kanalen te helpen. Ik had daar inmiddels wel veel ervaring mee, maar nog niet als freelancer. Dit moest ik dus gaan opbouwen, en dat is aardig gelukt. Omdat het me vaak gevraagd wordt door mensen die twijfelen over het digital nomad-schap, zet ik het op een rij: zo kom ik als digital nomad aan opdrachtgevers.

Zo kom je als digital nomad aan opdrachtgevers

Via via

Ik weet niet waarom, maar ik heb een hekel aan de woorden ‘netwerk’ en ‘netwerken’. Het klinkt zo onoprecht ofzo. Alsof je alleen met mensen praat en contact onderhoudt die wat voor jou kunnen betekenen. Maar goed, dat terzijde. Je netwerk dus, of je kennissenkring, is super belangrijk. Offline en online. Plaats een update op al je kanalen, waarin je vertelt wat je gaat doen en dat je openstaat voor nieuwe opdrachten. Kijk bijvoorbeeld ook eens in jouw vriendenlijst op Facebook of LinkedIn: waar werken ze en zou jij daar iets voor kunnen betekenen? Ik ben geen super sociaal dier, maar ben wel altijd open en geïnteresseerd in anderen. En dat helpt, want tot nu toe heb ik bijna al mijn werk via via binnengekregen!

Lees ook: Hoe blijf je als digital nomad gemotiveerd om te werken?

Zorg dat je online zichtbaar bent

Als aanvulling op je netwerk: schreeuw het over de digitale daken, zodat iedereen weet waar je mee bezig bent! Soms word ik gek van de term ‘digital nomad’, omdat ik ‘m zelf zo vaak gebruik. “Komt ze weer hoor!”. Maar ik doe het toch, want ik ben de enige die àlle updates die ik plaats zie. Met al die wisselingen in de algoritmes zie je namelijk op geen enkel social kanaal meer alles van iemand die je volgt. En ik zou het zonde vinden als iemand die ik ken er iets over zoekt, en niet eens weet dat hij of zij bij mij terecht kan! Daarnaast krijg ik eigenlijk alleen maar positieve dingen te horen en wordt me zelfs gezegd dat ik wel wat meer mag plaatsen. En: ik krijg er werk door. Mensen die ik al tijden niet meer heb gesproken taggen me in relevante Facebook- of LinkedIn-berichten, sturen met een DM via Instagram, of vragen via een andere weg of ik ze ergens bij kan helpen. Zo leuk!

Zoek media op

Het is dan ook niet geheel toevallig dat er in een paar maanden tijd meerdere artikelen van en over mij op verschillende websites verschenen. Zo schreef ik voor (mijn ex-kindje) Ondertussen.nl over mijn transitie van hoofdredacteur naar digital nomad, werd ik er door Metro Nieuws over geïnterviewd, plaatste FEMFEM een interview over alleen reizen, vertelde ik aan Kaapstad Magazine over het leven als digital nomad in Kaapstad, en deelde Vance mijn verhaal over de stap wagen om te gaan freelancen vanuit het buitenland. Dit zijn allemaal websites met grote groepen lezers, die mij nog niet kenden. En de kans is groot dat daar iemand tussen zit waarvoor ik iets kan betekenen!

Facebook-groepen

Tegenwoordig heb je voor elk onderwerp wel een Facebook-groep en ik houd ervan! Voorbeelden waar ik o.a. in zit zijn Ambitieuze Meisjes en Tekstschrijvers, (bedrijfs)journalisten en copywriters. Je kunt er in meepraten, vragen stellen en zoeken naar eerder gestelde vragen (dat doe ik altijd haha). En, niet onbelangrijk, er worden opdrachten in geplaatst! Goed in de gaten houden dus, en snel reageren.

Lees ook: Dit zijn de 5 populairste steden onder digital nomads

Maak een portfolio

Mijn blog is mijn portfolio. Als mogelijke nieuwe opdrachtgevers artikelen van mijn hand willen zien, verwijs ik ze naar mijn blog. Maar ook via Google zijn mijn artikelen goed te vinden. Het is belangrijk dat je vindbaar bent en dat je kunt laten zien wat je tot nu toe gedaan hebt. Ik vind cv’s heel ouderwets, en denk dat je beter een website onder jouw naam kunt hebben. Dat hoeft niet per se een blog te zijn, het kan ook een simpele website zijn met jouw contactgegevens en een aantal voorbeelden van relevante werkervaring.

Doe je werk goed

Last but certainly not least! Dit lijkt heel voor de hand liggend, maar dat is het absoluut niet. Als hoofdredacteur ontving ik wekelijks artikelen die vol spelfouten zaten, niet af waren of niet klopten. Dat kostte mij meer tijd en zorgde voor irritaties. Ik ben zelf sowieso al secuur, maar nu ik freelance zorg ik helemaal dat ik mijn werk dubbelcheck, deadlines haal en duidelijk communiceer. Want tevreden opdrachtgevers zullen aan jou denken als ze iemand moeten aanraden (zie ‘via via’). Want zeg nou zelf, jij gaat toch ook liever naar een kapper waar je goede verhalen over hebt gehoord, dan naar een waar niets over bekend is?

Dus, zo kom ik als digital nomad aan opdrachtgevers! Zoals je ziet gaat het voornamelijk via via. En daar ben ik heel blij mee, want hierdoor werk ik met allemaal leuke mensen en krijg ik eigenlijk alleen maar opdrachten die bij me passen. Heb je nog andere vragen? Let me know in de comments! En check ook mijn stappenplan: Hoe word je een digital nomad?

10 likes

Comments (2)

 • maart 19, 2019 by Athina Ketting

  Athina Ketting

  Hi! Via Pinterest op jouw blog terecht gekomen. Wat een tof artikel, ik heb zelf ook de plannen om in te toekomst Digital Nomad te worden. Leuk om te lezen dat jij het al bent. Ga je zeker volgen. Groetjes!

  • maart 19, 2019 by Agnès

   Agnès

   Hi Athina, wat super leuk! Als je nog vragen hebt let me know 🙂

Your email address will not be published.