De trein als werkplek: ideaal voor digital nomads

Digital nomad / Travel

De trein als werkplek: ideaal voor digital nomads

30 september 2019

Tags: , , , , ,

Mijn voornemen dit jaar was om uit duurzaamheidsoverwegingen minder vaak en minder ver te vliegen. Een mooi alternatief? De trein. Afgelopen maand boekte ik via NS International een treinreis door Europa. Van Amsterdam naar ParijsTurijn, Cinque Terre, Milaan, Basel, Berlijn, en weer terug naar Amsterdam. Het idee was: in de trein lekker werken, en daarbuiten al het moois dat Europa te bieden heeft verkennen! In dit artikel deel ik mijn ervaring en een aantal tips om de trein als werkplek te gebruiken.

Lees ook: Hoe blijf je als digital nomad gemotiveerd om te werken?

De trein als werkplek

De trein is een ideaal vervoersmiddel voor digital nomads, want tijdens het reizen kun je gewoon werken. En omdat er weinig afleiding is, doe je dat lekker gefocust. Zo kun jij je to do list binnen no-time afwerken, en ondertussen van het uitzicht op het veranderende landschap genieten. Geen coworking space die daaraan tipt! 😉

Bij elke stoel in de treinen waar ik de afgelopen maand zat, zit een stopcontact. Ideaal als je een lange reis voor de boeg hebt, of niet alles opgeladen is. Daarnaast is er soms wifi beschikbaar. Als dat niet zo was, zette ik een persoonlijke hotspot op m’n smartphone aan. Zo was ik toch overal online!

Aangezien ik als freelance tekstschrijver en social media-manager overal kan werken, is een paar uur treinen voor mij dus ideaal. Daarnaast vind ik het fijn dat je met de trein middenin de stad aankomt, in tegenstelling tot het vliegtuig. Dat scheelt veel tijd en geld. Denk aan het vervoer naar het vliegveld, wachten op het vliegtuig, wachten op je bagage, en vervoer naar je verblijf. Ook is het natuurlijk veel duurzamer. Alleen al m’n eerste rit, van Amsterdam naar Parijs, veroorzaakt met de trein maar 8 CO2 uitstoot, tegenover 75 CO2 met het vliegtuig. Dat is een verschil van 67 CO2! 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Tips voor werken in de trein

Volgens mij is het wel duidelijk, ik ben groot fan! Nog een paar tips om de trein als werkplek te gebruiken:

  • Zorg ervoor dat je een goede stoel boekt. Het liefst eentje in een tweezits, zodat je een uitklapbaar tafeltje voor je neus hebt. Ik vind het zelf ook fijner om aan het raam te zitten, zodat ik dat ‘mijn’ hoekje kan maken en je geen last hebt van een buur die naar de wc moet.
  • Koop eventueel meer mobiele data, zodat je dat als hotspot kunt gebruiken als er geen wifi in de trein is.
  • Maak van tevoren een to do list, zodat je meteen aan de slag kan. Zet daar ook een aantal dingen op die je offline kunt doen, voor het geval er geen wifi is of je persoonlijke hotspot niet werkt.
  • Ben je snel afgeleid? Investeer dan in een noise cancelling headphone.
  • Maak de trein jouw kantoor en neem een koffietje voor onderweg mee.

Enthousiast geworden? Bekijk de huidige prijzen van treintickets via NS International!

Lees ook:

Dit artikel bevat een samenwerking.

1 likes

Your email address will not be published.