5 redenen waarom met de trein reizen chiller dan vliegen is

Travel

Trein vs vliegtuig: 5x waarom treinen chiller is dan vliegen

9 november 2023

Tags: , , , ,

Een aantal jaar geleden maakte ik voor het eerst een treinreis door Europa. De route ging van Amsterdam, via Parijs naar Turijn, Cinque Terre, Bazel, Berlijn en weer terug naar Amsterdam. En dat beviel erg goed. Zo goed zelfs, dat ik misschien wel durf te zeggen dat met de trein reizen chiller dan vliegen is. Daarom lees je in dit blog een aantal voordelen van de trein vs vliegtuig!

Lees ook: Mijn eerste treinreis door Europa: de route, prijs en tips

Trein vs vliegtuig

Het klimaat: de co2-uitstoot trein vs vliegtuig

Met de trein reizen scheelt qua vervuiling zó veel ten opzichte van het vliegtuig. Alleen al de enkele treinreis van Amsterdam naar Parijs veroorzaakte 67 kg minder CO2-uitstoot dan het vliegtuig zou doen. Dat is echt een enorm verschil. Daarnaast duurt deze rit maar 3 uur en 20 minuten. Zo snel ben je er met het vliegtuig niet eens – het vervoer naar het vliegveld, het inchecken, wachten, en vervoer van het vliegveld naar je verblijf meegerekend. Fijn voor het klimaat, en voor jouw gemoedstoestand. Jij vervuilt het milieu immers een stuk minder en dat geeft je een goed gevoel!

Je kunt onderweg werken

Een andere reden dat met de trein reizen chiller dan vliegen is, is dat je tijdens de treinreizen binnen Europa gewoon kunt werken. Ik werk als freelance tekstschrijver en social media-manager, en heb onderweg heel wat werk verzet. Ik zette m’n persoonlijke hotspot vanaf m’n smartphone aan en hoppa, de komende uren was ik op m’n laptop online. Zó chill dat je tegenwoordig je mobiele data in heel Europa kunt gebruiken! Daarnaast is er weinig afleiding in de trein, dus je bent super productief en hebt je to do list zo af. Ook ben je veel flexibeler, je kunt opstaan of even een rondje lopen wanneer je maar wilt.

Lees ook: De trein als werkplek: ideaal voor digital nomads

Je ziet het landschap veranderen

In het vliegtuig heb je niet echt door waar je precies overheen vliegt om bij je bestemming te komen. In de trein zie je het landschap letterlijk veranderen. Daardoor heb je een veel groter besef van afstand en omgeving.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Je komt met de trein in de stad aan

Als je met de trein reist, kom je middenin de stad aan. Je kunt dus eigenlijk meteen de stad verkennen, of direct door naar je verblijf als je al kunt inchecken. Dit in tegenstelling tot het vliegtuig, waarbij je – nadat je hebt moeten wachten tot je uit kon stappen en je bagage op de band lag – meestal nog wel een uurtje moet reizen tot je bij je verblijf bent. Het scheelt dus tijd én geld.

Zoveel bagage als je wilt

Waar je in het vliegtuig tegenwoordig aardig wat moet betalen om een koffer in te checken, kun je in de trein zoveel bagage als je maar wilt meenemen. Er zijn speciale plekken waar grote koffers kunnen staan, en ook boven de zitplekken is een rek voor tassen en handbagage koffers. Er is vast wel een limiet per persoon, maar dat wordt volgens mij niet echt gecheckt. Nu moet ik zeggen dat ik alsnog met alleen handbagage reis, want dat ben ik inmiddels gewend en vind ik een stuk chiller. Maar het idee dat het kan, is al fijn. 😉 Daarnaast hoef je niet letten op vloeistof, ook best chill!

Met de Eurostar trein naar Londen reizen: mijn ervaring & tips

Een internationale treinreis boeken

Een internationale treinreis kun je gewoon online via NS International boeken. Je kunt de trein dan ook meteen vanaf het station bij jou in de buurt boeken, dat scheelt weer een keer in- en uitchecken. Tip: hoe vroeger je de trein boekt, hoe goedkoper de reis is. Tickets zijn meestal vanaf 3 maanden van tevoren beschikbaar.

Meer blogs over trein reizen: 

Hoe denk jij over de trein vs vliegtuig?

Artikel van 17-10-2019, laatste update: 09-11-2023

1 likes

Your email address will not be published.