Het leven van een digital nomad: Marinka (31) & Maikel Koopman (33)

Digital nomad

Het leven van digital nomads Marinka (31) & Maikel Koopman (33)

10 september 2019

Tags: ,

Marinka en Maikel Koopman zijn inmiddels een halfjaar op reis. Samen met hun hond Pep reizen ze heel Europa door in een camper. Hij kon zijn baan remote voortzetten, zij moest ontslag nemen en sloeg een nieuw pad in. Lees verder voor hun verhaal!

Lees ook: 4 digital nomad blogs die jou helpen er ook een te worden

Wanneer zijn jullie digital nomads geworden?

“In de herfst van 2018 hebben we besloten het roer om te gooien. We woonden in een fijn koophuis in Holten, hadden beide een goede baan, een groot vrienden en kennissen netwerk en een gelukkig leven met veel zekerheden. Toch voelden wij al langere tijd een bepaalde onrust, alsmede wanderlust en de drang naar een nieuw avontuur.

Na samen heel wat verre reizen gemaakt te hebben, waren we nu weer toe aan vernieuwing, verwondering en nieuwe avonturen. Niet zomaar een verre reis, maar een reis waar we persoonlijk, spiritueel en professioneel gezien door zouden groeien. Al meerdere jaren spelen wij met het idee om samen een bedrijf op te zetten. Zowel de toeristische als de coaching sector spreekt ons erg aan.

Waar veel mensen in onze omgeving hun ‘huisje – boompje- beestje- leven’ nu aanvullen met baby’s, besloten wij ons huis in de verkoop te gooien om onze droom te gaan leven. Wonen en werken door Europa, waar wij per camper doorheen reizen. Op 4 januari 2019 zeiden wij ons huis dan ook vaarwel.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Happy Free Birds (@happyfreebirds) op

Waar zijn jullie op dit moment?

“Op dit moment trekken wij al zo’n drie weken rond door Duitsland en hebben wij de Eifel en Rheinland Pfalz aangedaan. Afgelopen winter zijn we eerst afgereisd naar Spanje, om daar te kunnen overwinteren onder de zon. We zijn daar langs de oostkust, door Andalusië en door de binnenlanden bij de Sierra Nevada en Sierra Espuña gereisd. Daarnaast hebben wij een paar weken in Zuid- Frankrijk gespendeerd en hebben wij in Le Marche, Italië, 7 weken een agriturismo beheerd.

Na ons werk in Italië zijn wij even teruggereisd naar Nederland voor wat familie en vriendenaangelegenheden zoals een bruiloft en geboortes. Vorige week hebben wij samen met vrienden een weekje in Duitsland bij de Eifel vakantie gevierd en nu zijn wij van plan om via wat stops in o.a. Beieren naar Slovenië af te reizen, waarna we waarschijnlijk ook verder zullen afdalen door de Balkan landen en door naar Griekenland.”

Hoe zorgen jullie on the road voor inkomsten?

“Maikel werkte bij Nedap als softwareontwikkelaar en kon na overleg zijn werk remote blijven voortzetten. Dit bedrijf had al ervaring met werknemers die tijdelijk elders op de wereld werken, dus er waren geen twijfels en werden geen extra voorwaarden gesteld. Wat ook meespeelt is het feit dat het een internationaal gericht bedrijf is in de technologie, en de cultuur heel open-minded is.

Ik heb voor mijzelf besloten om standaard van maandag t/m donderdag van 9 tot 5 te werken, zodat ik goed kan overleggen met collega’s. We blijven die dagen altijd op dezelfde plek staan, meestal een camping. Ik werk altijd vanuit de camper met behulp van een mifi router die vergoed wordt. In de camper heb ik een goede werkplek en verstelbare stoel, waardoor ik comfortabel kan werken en geen tijd kwijt ben aan een werkplek zoeken. Van vrijdag t/m zondag hebben we de tijd om dingen te bezichtigen, op verschillende plekken te kamperen en om verder te reizen.

Marinka was werkzaam als ambulant- en werkbegeleider zorg binnen de hulpverlening en heeft ontslag moeten nemen. Ze is aan de slag gegaan met schrijven, één van haar andere passies. Zowel poëzie, reisblogs als coachings- teksten. Dit laatste komt voort uit haar achtergrond en diploma’s binnen de hulpverlening en coaching, waar ze nu een e-book over aan het schrijven is.

Daarnaast zijn we samen begonnen met een Amerikaanse training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, e- learning en affiliate marketing. Tijdens deze training willen wij van ons blog Happy Free Birds een online business maken waar we ons zullen richten op thema’s als reizen, coaching, persoonlijke ontwikkeling en filosofie aangevuld met een stuk affiliate marketing. De aankomende maanden zal Happy Free Birds geleidelijk aan omgezet worden tot een business concept.

Wat vinden jullie het leukst aan het leven als digital nomad?

“De vrijheid. Vrij zijn om te kiezen vanaf welke plek je wilt werken en je werkuren meer zelf te kunnen indelen. Daarnaast natuurlijk ook de hele andere manier van leven. We leven bewuster, zijn alle dagen in de natuur, hebben weinig (onnodige) afleidingen, heel veel quality time met elkaar en Pep. Groots leven in een kleine camper! Meer genieten, minder spullen en niet meer leven op de automatische piloot. Daarnaast komen we op bijzondere plekken en ontmoeten we veel interessante mensen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Happy Free Birds (@happyfreebirds) op

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“We hadden ergens gedacht dat we wellicht wat zouden kunnen gaan missen uit ons oude ‘comfortabele’ leven. Of dat we zo nu en dan last zouden krijgen van cabin -of liever gezegd- camperfever. Dat is echter totaal niet het geval. We zijn nog lang niet uitgekeken op deze nieuwe manier van leven en missen geen materiële of comfortzaken, enkel soms mensen. Gelukkig blijven we via appen, bellen en bijvoorbeeld face-time toch met dierbaren verbonden.”

Lees ook: 6 nadelen van een digital nomad lifestyle

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

We hebben tijdens ons bezoek laatst aan Nederland wat spullen geloosd. Je kunt vaak met veel minder spullen leven dan je vooraf denkt en een andere leefstijl went snel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Happy Free Birds (@happyfreebirds) op

Heb je tips andere digital nomads (to be)?

Ga ervoor! Blijf niet thuis zitten dromen over hoe je ook zou kunnen leven, maar ga deze dromen leven! Zorg dat je goed werkmateriaal meeneemt, maar sla niet door in het ’te voorbereid op reis willen gaan’. Je kunt tegenwoordig in zo veel landen alles kopen wat je nodig hebt en er zijn forums en blogs genoeg van ‘mede- digital nomads’ welke je onderweg kunnen adviseren wanneer je vragen hebt. Vaak handelen mensen vanuit ‘angst’ terwijl dit nooit je raadgever zou moeten zijn om iets wel of niet te doen. ‘Wat is het ergste wat er mis zou kunnen gaan?’ Voor dat scenario zullen er ook weer oplossingen te vinden zijn. Laat lef en verlangen je angsten verslaan en enjoy the ride!

Volg Marinka en Maikel op Instagram om op de hoogte blijven van hun reis! Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:

 • Chief Operating Officer Chris (24)
 • Vormgever Alex (28)
 • Business/strategisch consultant Merel (31)
 • Filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline (34)
 • SEO-tekstschrijver Nanouk (33) & haar gezin
 • Online marketeer Mick (23)
 • Virtual assistent Marijn (36)
 • Tekstschrijver Eleni (27)
 • Content creator Jessica (26)
 • Online marketeer Carlijn (28)
 • Blogger Patrick (23)
 • Projectmanager & LinkedIn-expert Brendy (25)
 • Virtual Assistant Sandra (41)
 • Jurist Sharon (29)
1 likes

Comments (1)

 • september 17, 2019 by Lennard

  Lennard

  Erg leuk geschreven! Zeker mee eens voor mensen die twijfelen. Ga er volledig voor je gaat er absoluut geen spijt van krijgen.

Your email address will not be published.