add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Het leven van een digital nomad: week 3 in Kaapstad

Digital nomad

Remote werken in Kaapstad: tips voor een workation

31 januari 2024

Tags: , , , ,

Remote werken in Kaapstad, het lijkt wel of heel Amsterdam dat momenteel doet. Begin 2018 stond de stad ver achterin (#38) de Nomad List, inmiddels staat-ie op #4! Ik bracht er een aantal jaar geleden mijn eerste vijf weken als digital nomad door, en vond het geweldig. De prachtige omgeving, de aardige mensen, het eindeloze aantal dingen die er te doen zijn, en ook niet onbelangrijk: tijdens de Nederlandse winter, is het zomer in Zuid-Afrika! Kaapstad heeft het allemaal. Omdat ik het echt een aanrader vind, zette ik alles wat je voor een Kaapstad workation moet weten op een rij.

Lees ook: 25x leuke dingen om te doen in Kaapstad

Kaapstad workation

Het voordeel van remote werken in Kaapstad, zeker als je voor opdrachtgevers in Nederland werkt? Het tijdsverschil. In de winter loopt Kaapstad namelijk 1 uur voor op Nederland, in de zomer is er geen tijdsverschil. Dat betekent dat je je dag niet helemaal hoeft om te keren om maar aanwezig te kunnen zijn bij calls!

Verblijf in Kaapstad

Nog belangrijker dan werkplekken – daar kom ik zo op – is je verblijf. En voor je een verblijf uitkiest, moet je een wijk uitkiezen. Kaapstad is erg groot, en de wijken verschillen enorm van elkaar. Houd jij van drukte en uitgaan? Dan is Citybowl wat voor jou; lekker in het centrum en dichtbij alles. Wil je iets meer rust, maar wel veel gezelligheid en leuke winkeltjes, dan kun je beter voor de wijk Gardens (met daarin Kloof Street en Bree Street) gaan. Voor studenten is de kleine maar gezellige wijk Observatory top, en voor strandliefhebbers Sea Point.

Omdat ik Kaapstad graag goed wilde leren kennen, hopte ik de eerste drie weken van mijn workation van hostel naar hostel in verschillende wijken van de stad. Dat is een leuk idee, maar werkt in praktijk toch nét even wat anders. Telkens als ik net gesetteld was, moest ik weer door. En dat kost tijd en energie, en die heb je nodig voor je werk. De laatste twee weken verbleef ik dan ook in een AirBnB in Sea Point. Wàt een opluchting! Een heel appartement, met kast om m’n kleding in te leggen, eettafel om aan te werken en keuken om in te koken. Dus leer van mij en ga meteen voor een appartement. Vink tijdens je zoektocht bij filters ‘wifi’ aan en check bij de recensies of die goed werkt.

Lees ook:

Kaapstad Bucketlist

Flexwerkplekken in Kaapstad

Als je gaat remote werken Kaapstad, is het belangrijk om een goede werkplek te hebben. Hostels die te druk zijn, een appartement waar je – net als thuis – toch weer ineens de was staat te doen. Koffietentjes waar de wifi niet goed werkt of waar je met je laptop niet welkom bent. Ik ben vast niet de enige die dit heeft meegemaakt. Daarom werd het mijn missie om wél fijne flexwerkplekken in Kaapstad te vinden. Een aantal aanraders:

 • Caffe Neo: een werkplek met uitzicht op de Atlantische Oceaan én met een ‘persoonlijk’ dock met meerdere stopcontacten voor verschillende type stekkers? Caffe Neo heeft het. In het midden van het café staat een lange houten tafel, speciaal voor mensen die willen werken. De cappuccino met amandelmelk is er erg lekker, beter dan op veel andere plekken, en de salades zien er ook goed uit.
 • Honeybadger: dit restaurant hoort bij 91 Loop, het hostel waar ik mijn eerste week in Kaapstad verbleef. Het is een ideale plek om te werken omdat het een grote ruimte is, meerdere lange tafels heeft en ook nog eens een bar met stopcontacten. Er is dus altijd wel een plekje te vinden, ook voor je stekker. Daarnaast moet je aan de bar bestellen, dus voel je je niet verplicht elk kwartier iets te bestellen.
 • Molten Toffee. in Kloof Street: dit is gewoon een heel fijn zaakje met goede koffie en lekker eten. Ideaal voor ontbijt, lunch, een drankje, of de hele dag werken. Het is niet super groot, dus je moet net even een plekje zien te vinden.

Lees ook: De beste koffietentjes in Kaapstad

Het leven van een digital nomad: week 3 in Kaapstad

Coworking spaces in Kaapstad

Vind je het moeilijk om je in een koffietentje te concentreren of heb je veel online calls? Kijk dan eens naar een coworking space. Zeker als je wat langer blijft is het fijn om een soort kantoor te hebben waar je naartoe kunt om geconcentreerd te werken. Er zitten gelukkig meer dan genoeg coworking spaces in Kaapstad. Een aantal opties:

 • Cape Town Office in Gardens: veel daglicht, snel wifi en er is zelfs een podcast studio met professionele apparatuur en privé telefoonhokjes voor je confidential calls. Door Forbes bekroond als één van de 10 beste co-werkplaatsen van de wereld.
 • Workshop 17, gevestigd in twee wijken. Bij Workshop 17 Kloof Street werk je met uitzicht op de Tafelberg en kun je na werk meteen bij een van de hippe restaurants in de wijk aanschuiven. Bij Workshop 17 Waterfront werk je met uitzicht op de haven én de Tafelberg, ook niet verkeerd. Beide filialen hebben diverse opties voor remote werkers, of je nou een vast bureau of team ruimte wilt.
 • Spaces is een van de meest bekende coworking spaces ter wereld. En ook in Kaapstad zijn ze te vinden, verspreid over vier locaties: Long Street, Century City, Sunclare en V&A Waterfront.

Lees ook: De beste coworking spaces in Kaapstad

Leuke dingen doen in Kaapstad

Een workation is een samenvoeging van work + vacation, dus vergeet niet genoeg vrije tijd in te plannen! Anders kun je net zo goed thuis gaan werken. Kaapstad is een van de mooiste steden ter wereld en je hebt er bijna alles. De blauwe oceaan, imponerende bergen, bruisende centrum en uitgestrekte wijngaarden maken het een unieke combinatie. Maar omdat het zo’n grote stad is en er zoveel te doen is, is het moeilijk kiezen. Daarom vind je in dit blog 25 leuke dingen om te doen in Kaapstad, die je echt niet wilt missen. Een combinatie van bekende en minder bekende bezienswaardigheden, hikes, highlights, stranden, leuke wijken en andere activiteiten.

Lees ook: 25x leuke dingen om te doen in Kaapstad

Hoe betaal je een leven als digital nomad? Ik leg het je uit.

Vervoer

In Kaapstad wordt de taxiservice Uber massaal gebruikt. Het werkt top, snel en goedkoop. Voor een paar euro kom je van de ene naar de andere kant van de stad. Via deze link krijg je €5 korting op je eerste rit. Verder is de MyCiTi stadsbus is ook een chill vervoersmiddel. Check Google Maps waar je heen moet en of daar een bus in de buurt komt. Let er wel op dat waar je uit moet stappen een goede buurt is. En pak ’s avonds altijd een taxi, geen uitzondering.

Lees ook: Is het veilig om als vrouw alleen naar Kaapstad te reizen?

Kosten van een Kaapstad workation

Kaapstad is goedkoop. Volgens de Nomad List ben je als digital nomad ruim €2.000 per maand kwijt. Dit is op basis van een verblijf van een maand, in privé kamers in goedkope hotels, in het centrum en drie keer per dag uit eten. Nou zag mijn verblijf er ietwat anders uit, maar komt het bedrag dat ik er kwijt was wel op hetzelfde neer.

Kaapstad workation boeken

Yes? Wil je remote werken in Kaapstad? Dan nog een laatste paar tips om je workation te boeken:

 • De vliegtijd naar Kaapstad vanaf Schiphol is zo’n 11 – 12 uur. Voordelige vliegtickets naar Kaapstad met een directe vlucht vind je het beste via KLM.
 • Als je de stad ook uit wilt – bijvoorbeeld naar de wijnvelden, Muizenberg, Boulders Beach en Kaap de Goede Hoop – is een auto huren erg handig. Doe dit via Sunny Cars, voor een all inclusive-prijs.
 • Koop een lokale simkaart om contact met familie en vrienden te onderhouden, Google Maps te gebruiken en een Uber te bestellen.
 • Join de Facebook-groep Digital Nomads in Cape Town om vragen te stellen en andere digital nomads in Kaapstad te ontmoeten.
 • Je kunt bijna overal pinnen, dus je hoeft geen cash geld op zak te hebben.
 • Als laatste nog een paar tips voor je veiligheid in Kaapstad. Er zijn namelijk wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ik schreef er een artikel over: is het veilig om als vrouw alleen naar Kaapstad te reizen? Ook interessant voor mannen. 😉

Doen in Kaapstad: Camps Bay

Lees ook mijn andere blogs over Kaapstad:

Artikel van 26-03-2018, laatste update: 31-01-2024

4 likes

Your email address will not be published.