Digital nomad in Kaapstad

Digital nomad

Kaapstad workation: tips voor Digital Nomads

17 januari 2023

Tags: , , ,

Steeds meer digital nomads en remote werkers trekken naar Kaapstad. Begin 2018 stond de stad ver achterin (#38) de Nomad List, inmiddels staat-ie op #9! Ik bracht er een aantal jaar geleden mijn eerste vijf weken als digital nomad door, en vond het geweldig. De prachtige omgeving, de aardige mensen, het eindeloze aantal dingen die er te doen zijn, en ook niet onbelangrijk: tijdens de Nederlandse winter,  is het zomer in Zuid-Afrika! Omdat ik het echt een aanrader vind, zette ik alles wat je voor een Kaapstad workation moet weten op een rij.

Lees ook: 25x leuke dingen om te doen in Kaapstad

Kaapstad workation

Verblijf in Kaapstad

Voor je een verblijf uitkiest, moet je een wijk uitkiezen. Kaapstad is erg groot, en de wijken verschillen enorm van elkaar. Houd jij van drukte en uitgaan? Dan is Citybowl wat voor jou; lekker in het centrum en dichtbij alles. Wil je iets meer rust, maar wel veel gezelligheid en leuke winkeltjes, dan kun je beter voor de wijk Gardens gaan. Voor studenten is de kleine maar gezellige wijk Observatory top, en voor strandliefhebbers Sea Point. In dit artikel leg ik de wijken wat meer uit en geef ik tips voor fijne hostels. Voor een nacht op een gemengde 6-persoonskamer in Kaapstad betaal je tussen de €10 en €25. In dit artikel geef ik tips voor fijne hotels in Kaapstad, voor gemiddeld €100 per nacht voor een tweepersoonskamer.

Omdat ik Kaapstad graag goed wilde leren kennen, hopte ik de eerste drie weken van hostel naar hostel in verschillende wijken van de stad. Dat is een leuk idee, maar werkt in praktijk toch nét even wat anders. Telkens als ik net gesetteld was, moest ik weer door. En dat kost tijd en energie, en die heb je nodig voor je werk. De laatste twee weken verbleef ik dan ook in een AirBnB in Sea Point. Wàt een opluchting! Een heel appartement, met kast om m’n kleding in te leggen, eettafel om aan te werken en keuken om in te koken. Het appartement kostte zo’n €50 per nacht, maar ik verbleef er samen met m’n nichtje dus we deelden de kosten. Vink tijdens je zoektocht bij filters ‘wifi’ aan en check bij de recensies of die goed werkt.

Lees ook:

Kaapstad Bucketlist

Flexwerkplekken in Kaapstad

Als je op Kaapstad workation gaat, is het belangrijk om een goede werkplek te hebben. Hostels die te druk zijn, een appartement waar je – net als thuis – toch weer ineens de was staat te doen. Koffietentjes waar de wifi niet goed werkt of waar je met je laptop niet welkom bent. Ik ben vast niet de enige die dit heeft meegemaakt. Daarom werd het mijn missie om wél fijne flexwerkplekken in Kaapstad te vinden. Een aantal aanraders:

  • Caffe Neo: een werkplek met uitzicht op de Atlantische Oceaan én met een ‘persoonlijk’ dock met meerdere stopcontacten voor verschillende type stekkers? Caffe Neo heeft het. In het midden van het café staat een lange houten tafel, speciaal voor mensen die willen werken. De cappuccino met amandelmelk is er erg lekker, beter dan op veel andere plekken, en de salades zien er ook goed uit.
  • Honeybadger: dit restaurant hoort bij 91 Loop, het hostel waar ik mijn eerste week in Kaapstad verbleef. Het is een ideale plek om te werken omdat het een grote ruimte is, meerdere lange tafels heeft en ook nog eens een bar met stopcontacten. Er is dus altijd wel een plekje te vinden, ook voor je stekker. Daarnaast moet je aan de bar bestellen, dus voel je je niet verplicht elk kwartier iets te bestellen.
  • Molton Toffee: dit is gewoon een heel chill tentje met goede koffie en lekker eten. Ideaal voor ontbijt, lunch, een drankje, of de hele dag werken. Het is niet super groot, dus je moet net even een plekje zien te vinden.

Lees ook: De beste koffietentjes in Kaapstad

Het leven van een digital nomad: week 3 in Kaapstad

Coworking spaces in Kaapstad

Vind je remote werken in een koffietentje lastig? Er zitten gelukkig meer dan genoeg coworking spaces in Kaapstad. Mijn favoriet is GreenPoint Coworking, omdat het er heel rustig is en je er met een prachtig uitzicht op GreenPoint hebt. Lees meer over coworking spaces in Kaapstad.

Lees ook: De beste coworking spaces in Kaapstad

Vervoer

In Kaapstad wordt de taxiservice Uber massaal gebruikt. Het werkt top, snel en goedkoop. Voor een paar euro kom je van de ene naar de andere kant van de stad. Via deze link krijg je €5 korting op je eerste rit. Verder is de MyCiTi stadsbus is ook een chill vervoersmiddel. Check Google Maps waar je heen moet en of daar een bus in de buurt komt. Let er wel op dat waar je uit moet stappen een goede buurt is.

Kosten van een Kaapstad workation

Kaapstad is goedkoop. Volgens de Nomad List ben je als digital nomad zo’n €1.400 per maand kwijt. Dit is op basis van een verblijf van minder dan drie maanden, in privé kamers in goedkope hotels, in het centrum en drie keer per dag uit eten. Nou zag mijn verblijf er ietwat anders uit, maar komt het bedrag dat ik er kwijt was wel op hetzelfde neer.

Extra tips

  • Voordelige vliegtickets naar Kaapstad met een directe vlucht vind je het beste via KLM. De reistijd is bij een directe vlucht vanaf Schiphol zo’n 11 – 12 uur.
  • Als je de stad ook uit wilt – bijvoorbeeld naar de wijnvelden, Muizenberg, Boulders Beach en Kaap de Goede Hoop – is een auto huren erg handig. Doe dit via Sunny Cars, voor een all inclusive-prijs.
  • Koop een lokale simkaart om contact met familie en vrienden te onderhouden, Google Maps te gebruiken en een Uber te bestellen.
  • Join de Facebook-groep Digital Nomads in Cape Town om vragen te stellen en andere digital nomads in Kaapstad te ontmoeten.
  • Je kunt bijna overal pinnen, dus je hoeft geen cash geld op zak te hebben.
  • Als laatste nog een paar tips voor je veiligheid in Kaapstad. Er zijn namelijk wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ik schreef er een artikel over: is het veilig om als vrouw alleen naar Kaapstad te reizen? Ook interessant voor mannen. 😉

Doen in Kaapstad: Camps Bay

Lees ook mijn andere blogs over Kaapstad:

Artikel van 26-03-2018, laatste update: 17-01-2023

4 likes

Your email address will not be published.