Vegan eten in Brussel, België: mijn tips!

Travel

Vegan eten in Brussel: 5 hotspots

16 februari 2018

Tags: , , , ,

Vegan eten in Brussel is niet super gemakkelijk, daar kwam ik al achter toen ik er voor mijn stedentrip onderzoek naar deed. Veel restaurants zijn vis en vlees georiënteerd, en hebben niet eens één vegetarisch gerecht op de kaart staan. Dat maakt het voor een veganist wel wat lastiger, want als je vraagt of de chef het vlees of vis achterwege kan laten, blijft er niet zoveel over. 😉 Maar niks is onmogelijk, daar ben ik achter gekomen! Een aantal tips voor vegan eten in Brussel.

Vegan eten in Brussel tips

Café Velvet

Dit is een leuk koffie- en lunchtentje op een gezellig pleintje. Een goede plek om op je laptop te werken ook. De kaart is niet enorm groot, maar er staan wel erg lekkere dingen op. Je kunt kiezen tussen vier verschillende soorten tosti’s die met een salade worden geserveerd, waarvan één vegan is. Ook is er een soep van de dag, die met toast geserveerd wordt. Die laatste nam ik, en dat was een (naar mijn mening iets te dunne) butternut soup.

Café Velvet, Brandhoutkaai 27, Brussel

Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien is een bekende keten, die ook in o.a. Amsterdam en New York zit. Ik ben altijd blij als ik dit tentje zie, omdat ze veel gezonde gerechten met groenten hebben, waar dus altijd wel wat voor me bij zit. Op de kaart zijn alle veganistische opties zelfs aangegeven met een worteltje. Cute! Ik ging voor de dagsoep, waar wat broodjes bij kwamen, en deelde een (lekkere!) vegan bosbessenmuffin met m’n schoonzus. Als plantaardige melk opties hebben ze soja en amandel.

Le Pain Quotidien, Zavelstraat 11, Brussel (maar er zitten nog veel meer locaties in Brussel)

Karsmakers

Karsmakers is top voor koffie, lunch of werk. Op de kaart staan onder andere bagels en taartjes, waaronder minstens twee vegan cakes. Ook hebben ze veel verschillende soorten plantaardige melk, zoals soja, amandel en kokos. Ik nam een cappuccino met kokosmelk en deelde een lekkere grote plak vegan carrot cake met een vriendin. Yum!

Karsmakers, Trierstraat 20, Brussel

The Judgy Vegan

Dit is het enige volledig vegan restaurant uit dit lijstje, en alleen al door de naam moest ik hierheen. Maar eerlijk gezegd viel het een beetje tegen. Ze hebben een uitgebreide kaart, maar het is vooral comfort food dat veganized is. Denk aan vegan tosti’s, aardappelsalade, mac & cheese, spaghetti bolognese en donuts. Dus als dit jou aanspreekt is het top, maar ik houd zelf meer van plantaardig veganistische gerechten, voornamelijk bestaande uit groente dus. Daarnaast heb ik minstens een half uur op m’n tosti (wit casino brood met gerookte tofu, champignons en nepkaas) gewacht, terwijl er maar twee andere klanten in de zaak aanwezig waren, en zij een taartje aten.

The Judgy Vegan, Kapucijnenstraat 55, Brussel

Kick Tap’Ass

Bij Kick Tap’Ass spreekt het personeel alleen Frans, en ze hebben geen hele uitgebreide kaart – iets wat je bij een tapas tentje wel verwacht. Dus besloten we ons te laten verrassen en voor de mix van 5 hapjes (voor €15 p.p.!) te gaan. Mijn moeder en ik gingen voor vegan, de rest voor de vleesvariant. Als voorafje kregen we toasts met drie dips: erwtjes, rode bietjes en champignons. Daarna volgde voor ons een gefrituurde groentespies, champignonkroketjes, een grote salade en toasts met champignons. Het was allemaal even lekker, en zó veel dat we het niet eens opkregen!

Kick Tap’Ass, Lakensestraat 54, Brussel

Extra: Vismet

Het was de vierde keer dat we met de familie in Brussel waren, en Vismet is een restaurant waar we altijd naartoe gaan. Maar nu ik vegan eet, besloot ik van tevoren toch even de kaart te checken. En helaas: geen enkel vegetarisch gerecht te vinden. Op aanraden van m’n broer heb ik ze even gecontacteerd (want: “van tevoren kunnen ze iets voor je bedenken, à la minute brengt het stress”) en ze gingen hun best voor me doen. En of ze dat gedaan hebben! Als voorgerecht kreeg ik een heerlijke salade met artisjokharten, en als hoofdgerecht een groot bord vol heerlijk bereide groenten, linzen en rijst. Ik heb wel vijf keer gezegd hoe lekker ik het vond. 🙂

Vismet, Sint-Katelijneplein 23, Brussel

 

Naar mijn ervaring is vegan eten in Brussel al met al dus best goed te doen! En je kunt natuurlijk overal vragen of ze misschien frietjes en een salade voor je kunnen bereiden. Op mijn lijstje stonden verder nog Moon en Tich, maar daar ben ik niet meer aan toegekomen. Heb jij nog andere tips voor vegan eten in Brussel?

7 likes

Your email address will not be published.