Beginnen met beleggen: zo deed ik dat en kun jij het ook doen

Digital nomad

Zo begon ik met beleggen, en kun jij dat ook doen

18 november 2021

Tags: , ,

Beleggen is voor mij heel lang iets geweest waarvan ik wist dat ik het moest gaan doen, maar er werkelijk waar helemaal niets van snapte. Maar ja, als je dat blijft zeggen schiet het natuurlijk helemaal niet op. Dus begin dit jaar besloot ik dat het tijd was voor verandering. Ik ging op jacht naar boeken over beleggen en op zoek naar vrouwen die beleggen, als een voorbeeld. Voordat ik zo’n stap neem, wil ik er namelijk voldoende over weten en het echt snappen. In dit blog deel ik mijn ervaring en eerste stappen. Hopelijk heb je er wat aan en durf je het hierna ook aan om te gaan beginnen met beleggen!

Disclaimer: ik ben geen financieel expert en geef geen adviezen. Dit is puur mijn eigen ervaring en mening. Onthoud dat je met beleggen risico neemt, en dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen.

Artikel van 14-05-2020, laatste update: 18-11-2021

Lees ook: Mijn digital nomad inkomen: zo verdien ik mijn geld

Waarom beleggen?

First things first: waarom zou je eigenlijk willen beleggen? Voor mij geldt dat mijn stiefvader me vroeger heeft gezegd dat dat the way to go was. Ik snapte er toen niets van, maar het is altijd blijven hangen. Daarnaast ben ik een goede spaarder, maar krijg je tegenwoordig nauwelijks rente meer over spaargeld. En ik moet er niet aan denken in de toekomst eventueel negatieve rente te betalen!

Dus hier komt beleggen om de hoek kijken: met beleggen zet je je geld aan het werk, zodat het meer wordt. Dat werkt als volgt. Gebaseerd op resultaten uit het verleden, zegt men dat je bij beleggen gemiddeld 8% rendement per jaar maakt. Dus stel je belegt eenmalig €1.000 euro, dan verdien je aan het einde van het jaar €80. En dan zet je het compound interest effect (rente op rente) in werking. Dat betekent dat de rente die je behaalt met je vermogen het jaar daarna weer rente genereert, en die rente genereert weer rente. Het 1e jaar leg je dus €1.000 in, wat het 2e jaar €1.080 wordt, het derde jaar €1.166,40, etc. Na 10 jaar is je ingelegde €1.000 dan €2.159 waard! Dat zul je nooit behalen door je geld op een spaarrekening te laten staan. Een voorwaarde is dus wel dat je dit voor de lange termijn doet; ikzelf zie dit (naast vastgoed) als mijn pensioen.

Lees ook: Als Digital Nomad een pensioen opbouwen: 3 DN’s aan het woord

Boeken over beleggen

Zoals ik al zei, doe ik altijd veel onderzoek voor ik iets nieuws en spannends ga doen. En gelukkig zijn er ook boeken over beginnen met beleggen te vinden, die gericht zijn op vrouwen.

Van Beurs tot Handtas

Van Beurs tot Handtas is geschreven door Audrey Zonneveld en Marlies Ruijter, twee freelance journalisten. Het is een, zoals ze zelf zeggen, how not to-boek, waarin ze je meenemen in hun eerste beleggingsavonturen. Het is met veel humor geschreven; ik heb hardop zitten lachen – stiekem ook omdat hun gedachtegang erg herkenbaar is. Een handtas is een investering, toch? Maar na de anekdotes komen ook de do’s & don’ts in beleggersland langs, worden ingewikkelde termen uitgelegd en komen er verschillende experts aan het woord. Je leert er dus echt veel van.

Blondjes Beleggen Beter

Een ander boek over beleggen is Blondjes Beleggen Beter, geschreven door financieel journaliste Janneke Willemse. Toen zij erachter kwam dat het wetenschappelijk is bewezen dat vrouwen beter beleggen dan mannen, begon ze een blog waarop ze deelde hoe zij als beginnend belegger te werk ging. In 4,5 jaar tijd was haar vermogen verdubbeld. In haar boek neemt ze je mee tijdens je eerste stappen op de beursvloer en legt je in 7 stappen uit hoe je simpel en succesvol kunt beleggen.

Lees ook: Wil je meer boeken lezen? 4 tips

Instagram cursus over beleggen

Het volgende wat ik deed, is de cursus Beginnen met Beleggen volgen. Deze wordt gegeven door Puck, die met Elfin (voorheen FIRE For Women) een platform heeft opgezet waarmee ze vrouwen helpt financieel onafhankelijk te worden, door haar ervaring en kennis te delen rondom beleggen en investeren in vastgoed. In de cursus leert ze je waarom, waar, waarin en hoeveel je kunt beleggen. Zodat je voldoende zelfvertrouwen hebt om actief aan de slag te gaan met je geld, en het heft in eigen handen te nemen wat betreft jouw financiële toekomst. Heel fijn!

Dankzij Puck is beleggen veel tastbaarder voor me geworden. Mijn concrete stappen richting beleggen heb ik volledig aan haar te danken, door haar cursus maar ook haar Instagram-account en website, waar ze super veel informatie, stappenplannen en haar persoonlijke ervaring deelt. En dat allemaal op een leuke en aantrekkelijke manier!

Lees ook: 7 aanraders voor een cursus via Instagram

Beginnen met beleggen

Na al dit onderzoek, durfde ik het eindelijk aan om te beginnen met beleggen. Ik ging als volgt te werk:

Peaks: beleggen met wisselgeld

De eerste stap die ik nam is beleggen via Peaks. Dit is een roze (ja echt!) app waarmee je belegt met je wisselgeld. Elke aankoop die je doet (in de supermarkt, maar ook tijdens het online shoppen) wordt naar boven afgerond. Dus stel je koopt een ijsje van €1,60, dan gaat er €0,40 naar je Peaks-account. Dat klinkt als weinig, maar wacht maar tot je gestart bent! Peaks zegt dat je gemiddeld uitkomt op €5 per week, maar bij mij ligt dat iets hoger. Oeps! Daarnaast kun je per dag of maand een bedrag inleggen, je bepaalt zelf hoeveel.

Peaks is de eerste maand gratis, daarna kost het €0,99 per maand + 0,5% per jaar (de nieuwe kostenstructuur). Het is dus best duur in vergelijking met bijvoorbeeld Degiro, maar in ruil daarvoor is het super makkelijk en hoef je er nauwelijks naar om te kijken. En het is (waarschijnlijk) nog steeds voordeliger dan het geld op een spaarrekening zetten!

Wil je ook beginnen met beleggen met wisselgeld? Meld je dan bij Peaks aan, download de app en verzilver mijn code: AGNESPWIG. Dan krijgen we allebei €5 tegoed; een leuk starterskapitaal 😉 De code is 48u geldig, dus activeer ‘m meteen!

Brand New Day: passief beleggen

Wil je met iets grotere bedragen gaan beleggen, maar er jezelf (nog) niet helemaal in verdiepen, dan is Brand New Day een goede optie. Hierbij beleg je niet in één enkel aandeel, maar in indexfondsen. Met zo’n fonds beleg je automatisch in heel veel aandelen of obligaties tegelijkertijd. En daarbij kun je zelf kiezen tussen verschillende fondsen, zoals beleggen in de grootste bedrijven ter wereld, opkomende landen of juist in het duurzame fonds.

Het handige aan Brand New Day is dat je een automatische incasso kunt instellen, waardoor jouw geld maandelijks belegd wordt en je er nauwelijks omkijken naar hebt. En de kosten zijn laag: het openen van een rekening is gratis, de stortingskosten zijn 0,50% (eenmalig over elke geldstorting op je rekening), de servicekosten 0,44% per jaar (over het totale vermogen dat op je beleggingsrekening staat) en de fondskosten variëren van 0,15% tot 0,17% per jaar (de kosten die jaarlijks binnen het beleggingsfonds in rekening worden gebracht). Open meteen een rekening!

Degiro: het echte werk

Toen ik eenmaal de stap had gezet om te beleggen, vond ik het ineens ook minder eng om het ‘echte’ werk te gaan doen. Bij het aanmaken van een account bij Degiro (een online broker) schrok ik wel even van het dashboard, met allemaal bewegende dingetjes en knipperende lichtjes. Maar ik hoorde Puck in m’n achterhoofd zeggen dat ik me daar niet door moest laten tegenhouden. Dus zette ik door en na m’n eerste aankoop voelde ik me helemaal een independent woman, haha!

Wil je je ook gaan beleggen via Degiro? Meld je via deze link aan, dan krijgen we allebei €20 transactietegoed.

Websites over beleggen

Ik heb een aantal vrouwen gevonden die tips geven over beginnen met beleggen en hun ervaringen daarin ook graag delen:

  • Fire For Women: Puck ken je inmiddels wel. Lees in dit artikel meer over haar leven als Digital Nomad.
  • FinanceElle: Elle is belastingadviseur bij een groot accountantskantoor en vindt het het allerleukst om dingen die ingewikkeld zijn/lijken op een eenvoudige manier uit te leggen. Met haar blog laat ze zien dat een financieel gelukkig leven voor iedereen mogelijk is.
  • PorteRenee: Renee schrijft over sparen & besparen, beleggen, hypotheken en minder werken. Samen met haar man Kasper heeft ze een hele leuke podcast, waarin ze over deze onderwerpen praten:

Hopelijk heb je wat aan deze informatie en durf jij het binnenkort ook aan om te gaan beginnen met beleggen!

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Zo begon ik met beleggen, en kun jij dat ook doen

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die linkjes iets koopt, ik daar een klein percentage van ontvang. Voor jou kost dit niets extra, mij helpt het m’n blog te kunnen financieren. 

3 likes

Your email address will not be published.