add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Sparen voor reizen met potjes: zo heb ik altijd geld om te reizen

Travel

Dankzij deze truc heb je altijd geld om te reizen

5 november 2021

Tags: , ,

Reizen, een huis kopen, leuke dingen doen, trouwen, of een nieuwe gadget. Mensen denken vaak dat ze moeten kiezen. Ik zeg dan: you can have it all! Misschien niet allemaal in één keer, maar dat is ook niet leuk. De truc? Sparen door middel van potjes. Doordat ik nu al een aantal jaar op deze manier spaar, komt het nooit voor dat ik iets niet kan kopen of doen omdat ik er geen geld voor heb. Meer weten over sparen voor reizen door middel van potjes? Lees dan snel verder.

Lees ook: Hoe betaal je een leven als Digital Nomad?

Sparen voor reizen

Sparen met potjes

Veel mensen storten maandelijks een vast bedrag op hun spaarrekening, zonder te weten waarvoor precies. Maar omdat daar geen doel achter zit, is motiveert het niet om er meer op te zetten én is het makkelijk om er wat af te snoepen. Daarom werk ik dus met potjes. Dit zijn allemaal spaarrekeningen met een eigen doel, die onder m’n hoofd rekening vallen. Elke maand als ik m’n salaris heb gestort (dat doe je als ondernemer zelf), worden er automatisch vaste bedragen naar de diverse potjes overgemaakt. Dat vind ik ideaal omdat het geld al naar de potjes is gegaan voordat ik het überhaupt op m’n rekening heb zien staan. En wat er over is op m’n rekening is ‘speelgeld’: dat mag ik uitgeven aan wat dan ook.

Daarnaast is het zo heel overzichtelijk hoeveel geld je per doel al hebt gespaard. Ook zie je het elke maand groeien, wat erg motiverend is. Overtuigd? Om jouw potjes te bepalen, zijn twee dingen belangrijk:

 • Maak een duidelijk overzicht van wat er binnenkomt en uitgaat. Zet al je vaste lasten eens onder elkaar en bekijk wat er overblijft van je salaris. Dat bedrag ga je verdelen over de diverse potjes.
 • Weet wat je wilt. Wat vind je belangrijk en wil je je geld aan uitgeven, en wat vind je minder belangrijk en wil je minder geld aan uitgeven? Want ik zeg hierboven wel leuk dat ik nooit iets niet kan kopen of doen omdat ik er geen geld voor heb, maar dat heeft ook met keuzes maken te maken. Zo vind ik reizen bijvoorbeeld belangrijker dan vaak uit eten gaan en veel kleding te kopen. Dus ga ik vaak op reis, maar niet vaak uit eten of winkelen.

Bij potjes kun je denken aan:

 • Reizen
 • Interieur
 • Kleding en beauty
 • Auto
 • Onvoorziene kosten
 • Woning (kopen of onderhoud)
 • Bruiloft
 • Pensioen
 • Beleggen
 • Gemeentelijke belastingen (denk aan afvalstoffenheffing, hoe lekker als je daar gewoon een potje voor hebt en het geld dus niet mist zodra je die rekening hebt betaald?)

Kies de potjes uit die jij belangrijk vindt en bepaal per potje een vast bedrag dat je maandelijks gaat overmaken. Easy as that! Naast diverse potjes heb ik trouwens ook diverse rekeningen. Zo heb ik samen met m’n vriend een vaste huislasten rekening en eentje voor boodschappen. Zo weten we zeker dat er altijd genoeg geld op onze rekening staat om de vaste lasten te betalen, en hebben we inzichtelijk hoeveel we uitgeven aan boodschappen.

Spaarpotje voor reizen

Zoals ik al zei, heb ik dus een potje voor reizen. Dit is super handig, want je spaart automatisch en zodra je een reis wilt boeken, haal je het geld van die rekening. Zo kom je dus eigenlijk nooit tekort. Natuurlijk ligt het er wel aan hoeveel je per maand kunt sparen voor reizen, maar je moet dan ook wel realistisch zijn in het aantal reizen dat je kunt maken.

Lees ook: De kosten van een maand workation in Lissabon

Wat te doen in Lissabon tijdens je stedentrip: 12x bezienswaardigheden

Spaardeposito

Gaat het sparen je niet snel genoeg? Dan kun je voor langetermijn doelen kijken naar een deposito. Hierbij zet je een bepaald bedrag ‘vast’ bij een bank, tegen een vooraf afgesproken rente en periode. De rente staat vast, dus je bent verzekerd van een bepaalde renteopbrengst – wat meestal meer is dan de rente op een spaarrekening. Doe dit wel echt alleen met geld dat ‘over’ is, want gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je er niet bij.

Succes met sparen, je kunt het!

Dit artikel bevat een samenwerking.

1 likes

Your email address will not be published.