add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Wat te doen op Malta: 12 tips

Travel

Doen op Malta: 9x bezienswaardigheden & tips

7 december 2023

Tags: ,

Op Malta hoef je je geen dag te vervelen. Of je nou zin heb in een stedentrip vol cultuur en geschiedenis, een vakantie langs de mooiste baaitjes of een beetje van beide: het kan allemaal! Malta heeft een aangenaam klimaat, rijke geschiedenis en invloeden vanuit veel omliggende landen. En dat maakt het een bestemming die met geen andere te vergelijken is. Benieuwd wat te doen op Malta? In dit blog lees je de leukste bezienswaardigheden & tips die je niet wilt missen tijdens je vakantie op Malta.

Lees ook: Vegan op Malta: dit zijn de leukste hotspots

Dit is Malta

First things first! Even wat info over Malta, want deze eilandengroep heeft een rijke geschiedenis. Ja daar beginnen we al: Malta is niet één eiland, maar een eilandengroep bestaande uit 8 eilanden. Malta is het grootste eiland, daarna komt Gozo en daarna Comino. Verder heb je nog de verlaten eilandjes Cominotto, Filfla, de twee Sint-Paulus eilanden en de Fungus Rock – maar daar zul je niet komen. De grootste eilanden zijn alledrie anders, met veel cultuur en historie op Malta, natuur op Gozo en blauwe wateren rondom Comino. De eilanden liggen pal in de Middellandse Zee, op zo’n 93 km onder Sicilië en op 290 km ten oosten van Tunesië. De Italiaanse en Noord-Afrikaanse invloeden zijn dan ook zeker aanwezig!

Tot 1964 was Malta een Britse kolonie, waardoor het eiland een mengelmoes van Engels en Maltees is. Zo zijn zowel Engels als Maltees de officiële talen, wordt er links gereden en moet je reisstekker meenemen om de Engelse stopcontacten te kunnen gebruiken. Ook kom je in de hoofdstad Valletta veel rode telefooncellen tegen.

Wat te doen op Malta: Valletta verkennen

Wat te doen op Malta

Oké nu je de basis over dit eiland weet, is het tijd voor de leukste Malta bezienswaardigheden. Benieuwwd wat te doen op Malta? Je leest het hieronder!

Een auto huren op Malta

Het hoofdeiland Malta is ongeveer net zo groot als Texel, dus je kun de meeste bezienswaardigheden van het eiland binnen een paar dagen hebben gezien. In principe is het openbaar vervoer op Malta goed geregeld, maar als je een roadtrip wilt maken is een huurauto ideaal. Een auto huur je het beste via Sunny Cars, waarbij je all-in verzekerd bent. Geen onverwachte kosten dus! Enne, niet vergeten dat je op Malta links moet rijden he?

Bezoek de Three Cities

Wat mij betreft iets wat je moet doen op Malta: De Three Cities bezoeken. Dit is de verzamelnaam voor de historische steden Vittoriosa (ook wel bekend als Birgu), Cospicua (ook wel bekend als Bormla) en Senglea (ook wel bekend als Isla). Deze steden liggen aan de Grand Harbour en zijn omringd door 17e eeuwse verdedigingswallen. Ze functioneerden ooit als bescherming voor de Maltese bevolking in de tijden van strijd. Omdat er in de Three Cities niet zoveel hotels en restaurants als bijvoorbeeld Valletta of Sliema zijn, is het niet heel toeristisch. Een grote plus natuurlijk, want daardoor kun jij er in rust rond wandelen! Geniet van de dorpse sfeer, mooie straten, huizen met typische Maltese balkons, oude paleizen, kerken en dineer aan de waterkant – bijvoorbeeld bij Il Pirata Senglea.

Birgu is de oudste van de drie steden en was ooit de hoofdstad van Malta, voordat Valletta dat werd. Dit is de meest populaire stad van de drie, en heeft ook de meeste bezienswaardigheden. Je kunt er heerlijk rond dwalen door de kronkelende straatjes, die overigens erg fotogeniek zijn. Op zondagochtend is er een vlooienmarkt waar je lekker kunt struinen op zoek naar leuke snuisterijen. Het begint al om 05:00 uur dus zorg dat je vroeg bent om eventuele gouden vondsten eruit te vissen! Verder kun je in Birgu naar het Maritime Museum, Malta at War Museum, Inquisitor’s Palace en Fort Sint-Angelo.

Bezoek de Three Cities op Malta

Vaar met een gondel van de Three Cities naar Valletta

Lekker door de Three Cities gewandeld? Maak dan de oversteek naar Valletta met een traditionele dgħajsa, oftwel watertaxi! De drie steden liggen namelijk tegenover de hoofdstad, en je kunt de oversteek maken via het water. Het bootje lijkt erg op de gondels in Venetië, dus dat is een leuke activiteit met een geweldig uitzicht. En het kost maar €2 per persoon! Je vertrekt vanuit de Grand Harbour, vaart langs forten en ziet de prachtige architectuur van Valletta van een afstand. Je bent zo’n 10 minuten onderweg, waardoor je ook nog eens sneller bent dan met de auto.

Zo vaar je door de Grand Harbour, een prachtige haven waar tal van jachten zijn aangemeerd. Daarnaast vaar je langs forten en je ziet de prachtige architectuur van Valletta van een afstand. De tocht duurt ongeveer 10 minuten, waardoor je met de boot een stuk sneller bent dan met de auto. Je kunt dit bootje trouwens ook de andere kant op nemen, om van Valletta in de Three Cities te komen.

Tip: vind je het leuk om een langere boottocht door de havens van Malta te maken? Kijk dan eens naar deze tocht van 2u in een traditionele Maltese boot!

Doen op Malta: Gondelvaart van de Three Cities naar Valletta

Upper Barrakka Gardens

Als je de gondelboot van de Three Cities naar Valletta hebt gepakt, wacht je daar meteen nog een activiteit. Hier kun je namelijk voor €1 een 58 meter hoge lift pakken, naar de Upper Barrakka Gardens! Dit is een prachtige tuin, gelegen op het hoogste punt van Valletta. De lift is aangelegd om de grote stroom aan cruisepassagiers te helpen Valletta te bezoeken, maar is dus ook ideaal als je het gondelbootje hebt gepakt. Anders zou je ongeveer 15 minuten een helling op moeten lopen, want Valletta ligt ruim 50 m boven de zeespiegel.

De Upper Barrakka Gardens is een heerlijke oase van rust middenin het drukke centrum – tenzij je op het drukste moment van de dag gaat natuurlijk. Wandel rond tussen de tuinen en bekijk de verschillende bloemen, planten, beelden en monumenten. Er staan veel bankjes voor een korte pauze of picknick. Vanaf de Upper Barrakka Gardens heb je ook een prachtig uitzicht op de haven en de Three Cities. Elke dag om 12:00 uur en 16:00 uur vuren militairen kanonnen af om de marine te herdenken en om de lokale bevolking te vertellen hoe laat het is. Een 500 jaar oude traditie, leuk om bij te wonen als je in de buurt bent.

De Upper Barrakka Gardens in Valletta, Malta

Wandel door de hoofdstad Valletta

Bijzonder aan Valletta is dat het een bedachte stad is. In de tweede helft van de 16e eeuw werd besloten dat er een nieuwe hoofdstad voor Malta moest komen. Men ontwierp een volledig ommuurde stad, waarbij de straten volgens een schaakbordpatroon zijn ontworpen. Hierdoor kun je op diverse kruispunten zowel links als rechts de zee zien! Valletta is gebouwd op wat vroeger ‘Mount Sciberras’ werd genoemd, waardoor de vele smalle straatjes soms erg steil kunnen zijn. Met deze kennis is het dus al erg leuk om door de straten te wandelen.

Valletta is een vrij kleine stad die je gemakkelijk wandelend kunt ontdekken – maar doe wel goede schoenen aan. Dankzij de rijke geschiedenis is het een mengelmoes van diverse culturen, wat je zowel op straat als op de menukaarten bij restaurants terugziet. Want naast de historische gebouwen en prachtige tuinen kun je er heerlijk eten. Een full English breakfast of goede focaccia: je vindt het er allemaal.

Leuke dingen om te doen & bezienswaardigheden in Valletta:

 • Casa Rocca Piccola: het 16e eeuws stadspaleis van de adellijke familie de Piro, die nog steeds bewoond is door de originele familie. Een gedeelte – zo’n 12 kamers – is opengesteld voor het publiek om de geschiedenis en cultuur van aristocratische families van Malta te delen. Het huis staat vol klassieke spullen en snuisterijen, dus het is heel interessant om de verhalen erachter te horen!
 • Underground Valletta: vanuit het Heritage Museum worden tours georganiseerd door het indrukwekkende gangenstelsel onder de straten van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilden Maltezen hier jarenlang. Het is er nat en donker, dus heel confronterend om te zien, maar het geeft ook een bijzondere inkijk in de geschiedenis van het eiland.
 • Bridge Bar: een hippe jazz bar op St. Ursola Street. Elke vrijdagavond wordt in en rondom de Bridge Bar een jazzsessie gehouden. En in de zomermaanden worden de grote trappen omgetoverd tot een groot openlucht terras!
 • Upper Barrakka Gardens: een prachtige tuin aan de rand van het centrum met het mooiste uitzicht van Valletta
 • Tijdens deze 3 uur durende wandeltocht door Malta kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Valletta en ontdek je de verborgen pareltjes.

Valletta, de hoofdstad van Malta

Verken de oude stad Mdina

Mdina was ooit de hoofdstad van Malta, totdat werd besloten het naar Birgu te verplaatsen (en later dus naar Valletta). Hierna werd Mdina vrijwel onbewoond, en daarom wordt het ook wel ‘de stille stad’ genoemd. Tegenwoordig is de stad nog steeds autoluw, maar wonen er wel weer mensen en is het geen onbekende plek voor toeristen. Mdina is een ommuurde stad hoog op een heuvel, waar je je soms even in de middeleeuwen waant. Je kunt er op je gemak ronddwalen door alle smalle steegjes, en vanaf de vestingmuren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Enne, Game of Thrones-fans zullen sommige plekken herkennen uit scenes uit het eerste seizoen! Hierdoor is de stad een trekpleister voor GOT-fans, maar ook als je geen fan bent kijk je hier je ogen uit.

Tip: als je het leuk vindt om meer over Mdina te leren kun je een audiotour met plattegrond downloaden en op eigen tempo beluisteren.

Mdina: de oude stad op Malta

Doe een wijnproeverij bij Marsovin Winery

Ook erg leuk om te doen op Malta: een wijnproeverij! Er zijn zo’n 70 wijngaarden op Malta, die gezamenlijk een oppervlakte beslaan waarin de stad Valletta ongeveer 6x zou passen. Naast de bekendere druiven zijn er wijnen van lokale druiven, zoals Gellewza en Ghirghentina. Een wijnproeverij is dus eigenlijk wel iets wat je moet doen tijdens je Malta vakantie.

Eén van de grootste wijnproducenten op Malta is Marsovin Winery in Marsa. Hier kun je een wijnproeverij doen van 75 – 90 minuten. Hierbij maak je een wandeling door de 400 jaar oude rijpingskelders, leer je meer over hoe de wijnen worden gemaakt, en wordt afgeloten met een wijnproeverij met diverse lokale hapjes. Voor de vegans is er zelfs een vegan snack platter bij deze proeverij, maar vraag die wel even van te voren aan. Lees ook mijn tips voor vegan eten op Malta!

Als je op de dagen na deze wijnproeverij uit eten gaat, zul je ook vaak een fles afkomstig van Marsovin Winery op de kaart zien staan. Ze zijn erg betaalbaar, dus dat is een mooie bijkomstigheid. En vind je ze nou zo lekker dat je ze thuis ook wilt drinken: de wijnen worden steeds meer door heel Europa verkocht. Even op onderzoek uit dus!

Tip: het is ook mogelijk om een wijnproeverij bij Marson Winery te combineren met een tour door de Three Cities. Kijk hiervoor naar de Malta’s 3 Cities Tour & Wine Tasting.

Doen op Malta: een wijnproeverij bij Marsovin Winery

Uit eten op Malta

Extra leuk om te doen op Malta: uit eten gaan. De keuken van Malta is dankzij de ligging en invloeden van alle culturen erg divers. Vooral de Italiaanse en Noord-Afrikaanse invloeden zijn sterk. Het is daarom erg leuk om uit eten te gaan op Malta. Een paar restaurant tips:

 • Guadalupe boat bar & bistro is een Italiaans restaurant op een boot in Sliema. Een informeel restaurant met maar een paar zitplekken, maar zo knus! Ik ging voor de spaghetti en die was simpel maar zó smaakvol! En de hele setting was gewoon heerlijk. Echt een aanrader dus!
 • Bij Townhouse No3 vind je elke week een wisselend menu, op basis van de ingrediënten die dat moment verkrijgbaar zijn op de markt. Er is een optie met vlees, een met vis en een vegetarisch – die gemakkelijk vegan gemaakt kan worden. Het restaurant zit in een heel knus straatje, dus vooral buiten zit je er erg gezellig.

Lees ook: Vegan op Malta: dit zijn de leukste hotspots

Vegan op Malta bij Townhouse No3

Maak een dagtrip naar Gozo

Gozo is na Malta het grootste eiland, en wordt ook wel ‘the gardens of Malta’ genoemd omdat het er zo groen is. Verder rijden er minder auto’s en is het een stukje schoner. Qua formaat beslaat het 1/3 van Malta, dus je kunt tijdens je vakantie in één dag op en neer om het eiland te verkennen.

Er zijn twee manieren om van Malta op Gozo te komen:

 • Gozo Channel Ferry: deze vertrekt vanaf het noordpunt van Malta en doet 25 minuten over de overtocht. Je kunt je auto hierop meenemen. Een retourticket kost €4,65, die je pas op de terugweg koopt. Bekijk het ferry schema.
 • Gozo Fast Ferry: deze vertrekt vanuit Valletta en doet 45 minuten over de overtocht. Hierop is het niet mogelijk om je auto mee te nemen. Een ticket kost online €7,50. Bekijk het schema.

Welke ferry handig is voor jou ligt er dus aan waar je verblijft (dichtbij het noordpunt van Malta of dichtbij Valletta) en of je de auto wilt meenemen.

Leuke dingen om te doen op Gozo:

 • Ġgantija Temples: de grootste tempels op de Maltese eilanden. In het bezoekerscentrum leer je alles over de geschiedenis en kun je de bijzondere vondsten uit de tempels bekijken. Daarna kun je langs het tempelcomplex lopen.
 • Ta Mena Estate: een wijngaard met winkeltje waar je van alles kunt proeven en kopen. Must try: de lokale likeurtjes chili en prickly pear (de vrucht van een cactus)!
 • Xwejni Salt Pans: van mei tot begin september wordt hier zout gewonnen door zeewater te laten verdampen.
 • Rabat (ook wel bekend als Victoria): de prachtige hoofdstad van Gozo.
 • Citadel: een oud fort hoog op de heuvel. Binnen vind je de overblijfselen van een oude gevangenis, diverse musea en middeleeuwse huizen. Ook kun je over de vestingmuur lopen voor een mooi uitzicht op de stad en de omgeving.
 • Xlendi: een oud vissersdorpje wat tegenwoordig een populair badplaatsje is. Je kunt er lekker zwemmen en eten bij een van de restaurantjes. Tip: bij Ta’ Karolina kun je goed eten en zit je heerlijk aan het water.
 • Een spa behandeling bij The Kempinski San Lawrenz Resort & Spa.

Tip: wil je in één dag alle Gozo bezienswaardigheden zien, zoals de oude citadel in Victoria, de historische zoutpannen en het vissersdorpje Xlendi Bay? Boek dan een jeep safari, inclusief een hotel pick-up in Malta en een privé motorboottocht naar Gozo. 

De Citadel op Gozo, Malta

Boek een dagtrip naar Comino / Blue Lagoon

Comino is het derde eiland van Malta, dat grotendeels onbewoond is en autovrij. Het staat vooral bekend om de Blue Lagoon: waar het water kristalhelder en felblauw is. Hier wíl je zwemmen! Maar helaas ben je niet de enige: Blue Lagoon is een echte toeristische trekpleister. Daarom is het in de zomermaanden belangrijk dat je vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag gaat. Anders is de kans groot dat je hutje mutje zit. Het is namelijk maar een klein gebied met een paar strandbedjes en parasollen op een stenen stuk.

Daarom zou ik je aanraden te kiezen voor een Blue Lagoon-boottocht, zodat je in ieder geval van de boot het water in kunt springen – of via één van de drie glijbanen! Ook kun je lekker op een ligbed op de boot chillen, in plaats van dat je op zoek moet naar een plekje aan de kust (en daar ook weer voor betaalt). Verder kom je met deze boottocht ook langs het piepkleine eilandje St. Paul’s en Crystal Lagoon, waar je alleen met de boot kunt komen. Het is er rotsachtiger en niet zo intens blauw, maar ook iets rustiger, erg fotogeniek en fijn om te zwemmen en snorkelen. Vergeet je handdoek, snorkelset, waterschoenen en onderwatercamera niet!

Iets wat je moet doen op Comino: een pina colada (of andere cocktail) in een ananas bestellen! Dit kost €9, en voor €5 kun je een refill krijgen. Je krijgt er instant het liedje ‘op een onbewoond eiland’ van in je hoofd.

Een dagtrip naar Comino voor de Blue Lagoon

Malta vakantie tips

Zin in een Malta vakantie gekregen en wil je alle bezienswaardigheden zelf zien? Snap ik! Bij deze nog een aantal tips om je reis te boeken:

» Malta ligt op een kleine drie uur vliegen van de luchthavens van Amsterdam en Eindhoven. Ben je op zoek naar een goedkope vlucht? Op Tix.nl kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken.

» Een huurauto is handig om op Malta te kunnen roadtrippen. Je kunt ‘m zelfs meenemen op de ferry naar Gozo! Een auto huur je het beste via Sunny Cars, waarbij je all-in verzekerd bent. Geen onverwachte kosten dus!

» Malta is een mediterraan eiland, waar het niet kouder wordt dan 16 graden. De zomer duurt er een stuk langer dan in Nederland, maar eigelijk is het dus ook een fijne winterzon bestemming. Nog een voordeel: het regent er niet veel.

Meer leuke bestemmingen in Europa:

Artikel van 05-10-2022, laatste update: 07-12-2023

0 likes

Your email address will not be published.